Ukinuti religije

Rasprave o vjerskim temama.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

senada wrote:utjecaj religioznih drzavnika na drzavnu politiku rezultira smrcu drzave i radjanjem oceva i sinova "nacije."
religiozni drzavnici su drzavnici bez drzave...
navedi bar tri državnika koji nisu bili ili nisu sada religiozni (osim Tite naravno)
senada

Post by senada »

Ahmmed wrote:
senada wrote:utjecaj religioznih drzavnika na drzavnu politiku rezultira smrcu drzave i radjanjem oceva i sinova "nacije."
religiozni drzavnici su drzavnici bez drzave...

Senada, da li to znači da državu, da bi bila uspješna, jedino i isključivo može voditi ateista?
Nisam pristalica iskljucivosti ali nasa drzava, BiH na celu sa religioznim covjekom nema nikakvih sansi za opstanak.
Extremno dobar vjernik ili extremno los ateista jednako su pogubni za ovu drzavu.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Volio bih znati šta znači biti ekstremno dobar vjernik!
senada

Post by senada »

Ahmmed wrote:Volio bih znati šta znači biti ekstremno dobar vjernik!
Ekstremno dobar vjernik iznimno uspjesno laze sebe i to nebi bio problem da isto tako dobro ne laze i druge, u poziciji drzavnika sve drzavljane.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Licno smatram nevaznim je li drzavnik vjernik ili ateista

POD USLOVOM

da javnost to ne zna.

Na isti nacin kao sto javnost ne treba da zna kad je on prvi put guyio...
senada

Post by senada »

kub lajkan wrote:Licno smatram nevaznim je li drzavnik vjernik ili ateista

POD USLOVOM

da javnost to ne zna.

licno smatram da sve sto je licno/privatno kod drzavnika nemoguce je a da se ne reflektuje na drzavu.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Senada,prvo mi to ekstremno i dobro, a još uz vjernik, nikako ne idu zajedno :)

Drugo, ne znam šta predmnijevaš pod tim: Uspješno laže sebe???

Treće, strah me , podjednako, onakvih koji pale zastave po Sarajevu, i takvih, senada, koji razmišljaju kao ti!
danas

Post by danas »

senada wrote: religiozni drzavnici su drzavnici bez drzave...
ne bih se slozila. ovo se desava samo onda kada religiozni drzavnici stave svoju religiju ispred drzave ili uopste i ne shvataju (ili nece da shvate, jer ih ne zanima) koncept drzave i naroda, te ga povinuju svojem vjerskom ubjedjenju. da li se neko moli ovom ili onom bogu ili slavi ovaj ili onaj praznik ili se -- u krajnjoj liniji -- zove ovako ili onako, bi trebalo biti nebitno.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Senada,prvo mi to ekstremno i dobro, a još uz vjernik, nikako ne idu zajedno :)

Treće, strah me , podjednako, onakvih koji pale zastave po Sarajevu, i takvih, senada, koji razmišljaju kao ti!
senada

Post by senada »

kub lajkan wrote:Licno smatram nevaznim je li drzavnik vjernik ili ateista

POD USLOVOM

da javnost to ne zna.

Licno ne smatram, nego sam ubijedjenja da sve sto je licno-privatno/osobeno kod jednog drzavnika, mora da se ogleda/reflektuje i na drzavu.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

a senada, šta ćemo u situaciji, kad se,kod državnika koji je lično-osobno-privatno, ateista, to reflektira na način da onoga koji vjeruje smatra manje vrijednim, zatucanim, neobrazovanim.....

Vrijedi, naravno, i obrnut primjer!
senada

Post by senada »

Ahmmed wrote:Senada,prvo mi to ekstremno i dobro, a još uz vjernik, nikako ne idu zajedno :)

najopasniji stav je - kolebljivo - popustljivi, a to podrazumijeva - nemati svoj stav.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Još kad bih mogao dokučiti,šta ste, senada, ovim oko imanja i nemanja stava,htjeli reći.....
senada

Post by senada »

Ahmmed wrote:a senada, šta ćemo u situaciji, kad se,kod državnika koji je lično-osobno-privatno, ateista, to reflektira na način da onoga koji vjeruje smatra manje vrijednim, zatucanim, neobrazovanim.....

Vrijedi, naravno, i obrnut primjer!
Sretna bi bila drzava sa sretnikom koji vjeruje u sebe. Kako vjerovati nekome ko ne vjeruje sebi nego Bogu?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Senada, uopće nije nekompatibilno,vjerovati sebi i u sebe,vjerovati drugim ljudima i istovremeno vjerovati u Boga!
senada

Post by senada »

Covjek koji vjeruje u sebe, dovoljno racionalno vjeruje u druge - po objektivnoj potrebi, za razliku od religijskog vjernika koji vjeruje iracionalno u iracionalno.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Eh, vidite ,senada, vi smatrate da je vjera u Boga jedino i isključivo iracionalna, nerazumska....

Neću tvrditi da se kod nekih vjerovanje ne temelji na iracionalnom...Ali,ja tvrdim, na ličnom primjeru, da je moje vjerovanje u Boga racionalno :)

Draga senada, srdačno Vas pozdravljam, želim sve najbolje, i ne zamjerite, na ovome što ću reći: Vaši kruti stavovi, nedavno su me ponukali da iznesem mišljenje o ljudima vaše dobi: vrijeme Vas lagano gazi i ne treba Vam pru žati priliku da odlučujete u važnim stvarima od općeg, javnog značaja.. Zbog toga je,usuđujem se reći, stanje ovakvo kakvo jeste i u BiH i diljem svijeta... U vašim kućama, vašim privatnim preduzećima, svakako, možete raditi što želite.

Naravno,mislim da mladima možete koristiti, lijepo je da ste tu, uz nas i sa nama, svi mi u našim domovima imamo naše drage penzionere....
I oni trebaju da budu to što jesu.... Umirovljenici...
senada

Post by senada »

Dragi omladinac, prepusti se svojoj mladosti, "svojim" svjetonazorima i "racionalnim" uzorima, ne propusti da ti neki novi stari i mladi djedovi ili nane - zaklone Sunce :) .

PS.Jos kako da cu se aktivirati, ako ni zbog ceg a ono radi vas mladih "aktivista" sa "vasim izgradjenim" stavovima - aktivno religioznim, na kojima ova zemlja mentalno i tjelesno "napreduje." :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

senada,baš mi je drago što smo se ovako lijepo ispričali :)

Hvala Bogu velikome,pa Vaša isključivost, neće i ne može privući veliki broj ljudi, nakon Vašeg "aktiviranja" :-)
senada

Post by senada »

Ahmmed wrote:senada,baš mi je drago što smo se ovako lijepo ispričali :)

Hvala Bogu velikome,pa Vaša isključivost, neće i ne može privući veliki broj ljudi, nakon Vašeg "aktiviranja" :-)
duso znam ja da je jedna ovakva kao ja za SDAove i sticenike SDS-ovce opasnija od cijele recimo stotine hiljada takvih poput tebe "mladjanih" penzionera.
Daklem, nije tebeka do mojijeh godina nego do mladjahnog paravca, tihica, mladjahne m.alicke i drugih kretentitetsko kantonjerskih minderpuza za koje sam ja djevojcica :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Gospodjo Senada, nađite makar jedno slovo koje sam na ovom forumu napisao, u kontekstu koji Vam daje za pravo za takve objede na moj račun i ja se obavezujem pred javnosti, da ću glasati za vas :)

Iako me vi smatrate manje vrijednim, manje sposobnim, više opasnim od drugih i ne mislite da mi treba pružiti mogućnost, da jednog dana budem predsjednik ove države, jer vjerujem u Boga.

Ja, opet, Vas kao ateistu, ne smatram manje vrijednom, manje sposobnom, zbog činjenice da ne vjerujete u Boga. Jedino Vas sm atram opasnom, zbog vašeg prezira prema meni i meni sličnima.

Veliki pozdrav :-)
senada

Post by senada »

Glasaj ti za sebe u svom stilu a za mene ima ko glasati :)

ma sta da napises necu ti uciniti zadovoljstvo i replicirati :)

zbogom
rajvosa4ever

Post by rajvosa4ever »

Isus je davno rekao (dobro se sjecam :D ), a ima i zapisano ali se krije,
da crkve uopste ne treba da postoje, tj. da svako svoju crkvu nosi u sebi.
Naprotiv, znamo da su crkve nazalost postale politicke institucije, a da ne kazemo koliko nauka kasni zbog crkvenih dogmi.

P.S. Nemam nista protiv crkvi niti bilo koje religije, samo mi ovaj primjer pade na pamat.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

senada, Volim Vas :)

S Bogom milim i Allahimanet :-D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ukinuti religije

Ne izvodljivo i nepotrebno. Religije treba izbaciti iz politike i ulice.Uvijek kad jedna politicka garnitura dovede zemlju do propasti,poseze za adutom "religija" i vruc krompir baca u ruke vjerskih voda i eto belaja.

Na nasim prostorima je koristenje religije najunosniji posao da se izazove rat i prikrije korupcija i pljacka.Da je Tito dao religijama vecu ulogu u vodenju drzave,njegova bi se drzava davno raspala.
Post Reply