Zastava hrvatskog naroda
-
sanjica
Pravo na nacionalni identitet, ukljucujucu i pravo koristenja i isticanja nacionalnih obiljezja je ljudsko pravo zasticeno ustavom i zakonom BiH i medjunarodnim konvecijama kojih je BiH potpisnica.
To sto se nekome neka ljudska prava ne svidjaju nije razlog da se krse.
-
T
Pod onom zastavom su na najdrasticniji nacin krsena ljudska prava!sanjica wrote:Pravo na nacionalni identitet, ukljucujucu i pravo koristenja i isticanja nacionalnih obiljezja je ljudsko pravo zasticeno ustavom i zakonom BiH i medjunarodnim konvecijama kojih je BiH potpisnica.
Po medjunarodnom pravu, dio tih zlocina se kvalifikkuje kao ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI kažnjiv prema članu 5 (h) (progoni na političkoj, rasnoj i/ili vjerskoj osnovi) Statuta Međunarodnog suda.

Dretelj 1993
Hajdukovic Mensur, Topic Mirsad, Ðulepa Benaid, Ivankovic Fadil, Tabakovic Senad, Bešo Asim, Baljic Senad,
Bajgoric Becir, Ivankovic Enver, Kaplan Ismet, Mulac Rasim, Mešak Fehim, Bešo Meho, Leto Ismet, Bojcic Rusmir,
Bilal Edin, Bajgoric Miralem, Lizde Asim, Sadžak Edin, Razic Eso, Dedovic Senad, Smailhodžic Amar, Sarajlic Ibro,
Mulac Avdo, Brzina Rašid

Dretelj
(Hadžiomerovic (Omer) Zlatko,
Cernica (Huso) Esad, Cernica (Meho) Haso, Cernica (Huso) Senad, Miljanovic Huso,
Habota Osman Šuta (sa Bune), Selimic Muamer, Mehmedbašic Avdo, Mulac Rasim,
Hodžic Ragib, Tucakovic (Meša) Semir, Leto (Ragib) Esad, Ðuleta (Hamdija) Benaid,
Elezovic Sule, Ðonko Huso, Haracic (Rasim) Adem, Grebidela Šacir, Božic Nedžad,
Ivankovic Fadil, Kehic Mujo, Vegar Husnija, Oglic Dinko, Ðulic Azer, Krgo (Hadžija)
Ahmo, Zubovic Ale, Medar Almir, Sadžak Ibro, Kolukcija Senahid, Medar (Kemal)Serif
Najmanje sto mozemo uciniti prema zrtvama, jeste da se borimo protiv ostataka onoga u ime cega (i pod cime) su ubijani. To bi trebala biti casna borba svih cestitih Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na vjeru ili naciju.
-
vesela
Ove diskusije su jos jedan dokaz odlicnog saradjivanja nacionalnih stranaka. Svakom su dali pravo da okaci sta hoce i izvolite narode
SVADJAJTE SE, MRZITE SE I VRIJEDJAJTE SE!
Dok se VI narode mrzite nama je vlast osigurana, pokazuju nam nasi politicari otvoreno.
Dok se VI narode mrzite nama je vlast osigurana, pokazuju nam nasi politicari otvoreno.
-
mr__bosnjak
1.Koja je to "muslimanska" vojska bila u BiH za vrijeme agresije na nju? Hamas? Ja samo znam za njene drzavne snage i paravojnu formaciju "Zelene Beretke" koje su isto ucestvovale u odbrani.MBA wrote:T wrote:Ovi ljudi su svaki dan gledali zastavu Herceg-Bosne (danas od nekih proglasenu zatsavom hrvatskog naroda)
Dretelj 1993
Hajdukovic Mensur, Topic Mirsad, Ðulepa Benaid, Ivankovic Fadil, Tabakovic Senad, Bešo Asim, Baljic Senad,
Bajgoric Becir, Ivankovic Enver, Kaplan Ismet, Mulac Rasim, Mešak Fehim, Bešo Meho, Leto Ismet, Bojcic Rusmir,
Bilal Edin, Bajgoric Miralem, Lizde Asim, Sadžak Edin, Razic Eso, Dedovic Senad, Smailhodžic Amar, Sarajlic Ibro,
Mulac Avdo, Brzina Rašid
Dretelj
Cernica (Huso) Esad, Cernica (Meho) Haso, Cernica (Huso) Senad, Miljanovic Huso,
Hodžic Ragib, Tucakovic (Meša) Semir, Leto (Ragib) Esad, Ðuleta (Hamdija) Benaid,
Ivankovic Fadil, Kehic Mujo, Vegar Husnija, Oglic Dinko, Ðulic Azer, Krgo (Hadžija)
Ahmo, Zubovic Ale, Medar Almir, Sadžak Ibro, Kolukcija Senahid, Medar (Kemal)Serif
Gdje ovo sad vodi? Trebaju li Hrvati da navode ubijene od strane 1muslimanske vojske??? Trebaju li prizvati stradanja pod 2Turcima?
2. Kakve veze imaju sad zlocini Turaka u ovome ili cemo mu vaditi protiv vas zlocine Austrijanaca?
-
MBA
vesela wrote:Ove diskusije su jos jedan dokaz odlicnog saradjivanja nacionalnih stranaka. Svakom su dali pravo da okaci sta hoce i izvolite narode
Narod bira stranke. Dakle, ovakav nacin diskutiranja je puki odraz medjunacionalne torerantnosti i ljubavi. Ne mogu se kriviti drugi non-stop. Osvrnite se i vidite koliko ste tolerantni.
-
mr__bosnjak
To je sto je za njega pravedno je anti-fasizam, tebi izgleda nije. Nemoj pravit stvari teze nego sto jesu, imamo zastavu koja je skrojena za okupirano podrucje Bosne i Hercegovine koja sa time nije samo predstavljala agresiju nego i fasizam zbog silnih zlocina istrjebljenja protiv Bosnjaka koji su se tamo desavali... Ti to podrzavas, okej podrzavaj ali nemoj predstavljat da je to sve na neki drugi nacin "tisutljecni simboli" i sta ja znam kada nije...MBA wrote:T wrote:Pravdu!MBA wrote: Sta time dobivas?
Svoju pravdu! Na zalost, pravda ima vise uglova iz kojih se moze posmatra. Sto je za tebe pravedno, nije za mene u ovom slucaju.
- trinaesti
istina je da su pod razlicitim zastavama vrseni mnogi zlocini.
ali jedno je nacionalno obiljezje jednog naroda
a drugo je obiljezje fasistickog pokreta.
adolf hitler je imao svastiku i pod njom vrsio zlocine. ona je danas zabranjena.
ali musolini je nosio talijansku zastavu ne bas mnogo razlicitu
od danasnje talijanske.
ta trobojka je uvijek bila zastava svih talijana.
cak se mozue vidjeti da je talijani upotrebljavaju i u americi.
pogledati film kum 2.
znaci ako jedan musolini uzme talijanski simbol za svoju zastavu onda je poslije njega treba ukinut. ne moze tako!
uostalom, svaki narod u americi moze regularno na svojim kucama imati zastave svojih nacija. naravno ne i nacisticke i fasisticke. doduse koriste se juznjacke sto je za mene jednako nacistickim ali eto, to je nekakav kompromis.
medjutim poenta moje price je sljedece:
ako je neko vrsio zlocine pod zastavom hrvata, a zastava hrvata je trobojka sa sahovnicom (ma kojeg oblika) i bila je, valjda, i prije pavelica, odakle pravo nekome da odmah tu zastavu, koja ima historijsku vaznost za hrvate, moze proglasiti zlocinackom.
srbi isto tako imaju svoju trobojku. i zna se da su je i cetnici nosili u ovom ratu i da je srpska vojska ubijala pod njom. ali ne znaci da je automatski svaka srpska zastava i svaka kuca sa srpskom zastavom cetnicka. uostalom to je i zastava srpske pravoslavne crkve i eno je visi od kraja rata svake godine u zenici. i ona nikom ne smeta.
druga je stvar sto u banjoj luci smetaju zastave sa mjesec i zvijezdom koje su historijski simbol muslimana.
cak je i zastava Bosne jedno vrijeme pod turcima imala tu zastavu.
ali to ne znaci da smo mi turci kako nas se zove i dan danas od strane nekih ljudi. znamo kojih.
kad bi se sad sve zastave mijenjale od rata do rata, niti jedan narod ne bi imao svoju nacionalnu oznaku, nego bi svi kao mi u BiH i kipar imali neke surogate.
a sto se tice bosnjaka, niko nije krvi sto mi svoje ne cijenimo. zasto bi onda neko drugi morao da cijeni nase.
zastava s ljiljanima je historijsko obiljezje BiH, i nema veze sa muslimanima, niti muslimanskim jedinicama koje su u ratu negdje pocinile zlocin. ona je tvrtkova i on ima eksluzivna prava na nju, ma kako to zvucalo smijesno. naravno na nju pravo ima i svaki bosanac.
nazalost ona je, a i ljiljan kao simbol, danas opceprihvacena kao bosnjacki simbol. i nemojte mi samo rec da su samo srbi i hrvati krivi za to. pa na zastavi srbije danas imamo dva ljiljana, a ljiljan kao simbol ni u hrvatskoj nije nista manje poznat.
zato ne branite ljudima da imaju svoje zastave.
jedino sto i oni treba da skontaju da je bosna drzava i da mora imati kakvo takvo pristojno obiljezje.
pa zasto to ne bi bila zastava s ljiljanima. ona je ipak najstarija od svih,
ili medju najstarijima.
a onda nek svako pored nje stavlja sta hoce. nije zabranjeno.
sve ove gluposti oko obiljezja proizilaze iz ljudske neobavijestenosti i neinformisanosti.
svi se cim vide mjesec i zvijezdu sjete muslimana. a eno mjesec i zvijezda na grbu grada zagreba.
zato sto stoka kojoj su stavljene marame na glavu i za koju historija pocinje 92 ne zna da je to izvorni ilirski simbol. na stecima je uklesavan polumjesec i zvijezda i prije islama.
naravno da grad sarajevo vrati grb koji se nalazi u enciklopediji jugoslovenskog leksikografskog zavoda iz 1972 svi bi se digli na noge.
svi bi srali eno muslimana hoce da je sarajevo samo njihovo.
a zasto. jer je grb sa dva ukrstena zezla sa lavljim glavama na kojima stoji stit sa istim tim mjesecom i zvijezdom kao i na grbu zagreba.
sve republike su zadrzale svoje simbole i sahovnicu i cetiri ocila i triglav i lovcen i sunce na grbovima socijalizma
a mi smo dobili dva dimnjaka.
cija je to greska. da nije srpska i hrvatska. muslimani su stoka.
ne cijen e svoje pa ih drugi jebu. i traze svoja prava da kace hrvatske zastave. a pri tom nece da vide mjesec i zvijedzdu.
po tome su i svi koji tako misle ista ta stoka.
citajte malo pa onda pricajte
a ne da svaka tema zavrsi sa ratom 1992-1995
precjenjujete njegovu vaznost fakat!!!!
to mi se gadi.
adolf hitler je imao svastiku i pod njom vrsio zlocine. ona je danas zabranjena.
od danasnje talijanske.
pogledati film kum 2.
znaci ako jedan musolini uzme talijanski simbol za svoju zastavu onda je poslije njega treba ukinut. ne moze tako!
uostalom, svaki narod u americi moze regularno na svojim kucama imati zastave svojih nacija. naravno ne i nacisticke i fasisticke. doduse koriste se juznjacke sto je za mene jednako nacistickim ali eto, to je nekakav kompromis.
ako je neko vrsio zlocine pod zastavom hrvata, a zastava hrvata je trobojka sa sahovnicom (ma kojeg oblika) i bila je, valjda, i prije pavelica, odakle pravo nekome da odmah tu zastavu, koja ima historijsku vaznost za hrvate, moze proglasiti zlocinackom.
srbi isto tako imaju svoju trobojku. i zna se da su je i cetnici nosili u ovom ratu i da je srpska vojska ubijala pod njom. ali ne znaci da je automatski svaka srpska zastava i svaka kuca sa srpskom zastavom cetnicka. uostalom to je i zastava srpske pravoslavne crkve i eno je visi od kraja rata svake godine u zenici. i ona nikom ne smeta.
druga je stvar sto u banjoj luci smetaju zastave sa mjesec i zvijezdom koje su historijski simbol muslimana.
ali to ne znaci da smo mi turci kako nas se zove i dan danas od strane nekih ljudi. znamo kojih.
kad bi se sad sve zastave mijenjale od rata do rata, niti jedan narod ne bi imao svoju nacionalnu oznaku, nego bi svi kao mi u BiH i kipar imali neke surogate.
a sto se tice bosnjaka, niko nije krvi sto mi svoje ne cijenimo. zasto bi onda neko drugi morao da cijeni nase.
zastava s ljiljanima je historijsko obiljezje BiH, i nema veze sa muslimanima, niti muslimanskim jedinicama koje su u ratu negdje pocinile zlocin. ona je tvrtkova i on ima eksluzivna prava na nju, ma kako to zvucalo smijesno. naravno na nju pravo ima i svaki bosanac.
nazalost ona je, a i ljiljan kao simbol, danas opceprihvacena kao bosnjacki simbol. i nemojte mi samo rec da su samo srbi i hrvati krivi za to. pa na zastavi srbije danas imamo dva ljiljana, a ljiljan kao simbol ni u hrvatskoj nije nista manje poznat.
jedino sto i oni treba da skontaju da je bosna drzava i da mora imati kakvo takvo pristojno obiljezje.
ili medju najstarijima.
sve ove gluposti oko obiljezja proizilaze iz ljudske neobavijestenosti i neinformisanosti.
svi se cim vide mjesec i zvijezdu sjete muslimana. a eno mjesec i zvijezda na grbu grada zagreba.
zato sto stoka kojoj su stavljene marame na glavu i za koju historija pocinje 92 ne zna da je to izvorni ilirski simbol. na stecima je uklesavan polumjesec i zvijezda i prije islama.
naravno da grad sarajevo vrati grb koji se nalazi u enciklopediji jugoslovenskog leksikografskog zavoda iz 1972 svi bi se digli na noge.
a zasto. jer je grb sa dva ukrstena zezla sa lavljim glavama na kojima stoji stit sa istim tim mjesecom i zvijezdom kao i na grbu zagreba.
sve republike su zadrzale svoje simbole i sahovnicu i cetiri ocila i triglav i lovcen i sunce na grbovima socijalizma
ne cijen e svoje pa ih drugi jebu. i traze svoja prava da kace hrvatske zastave. a pri tom nece da vide mjesec i zvijedzdu.
to mi se gadi.
-
MBA
mr__bosnjak wrote:1.Koja je to "muslimanska" vojska bila u BiH za vrijeme agresije na nju? Hamas? Ja samo znam za njene drzavne snage i paravojnu formaciju "Zelene Beretke" koje su isto ucestvovale u odbrani.MBA wrote:T wrote:Ovi ljudi su svaki dan gledali zastavu Herceg-Bosne (danas od nekih proglasenu zatsavom hrvatskog naroda)
Dretelj 1993
Mulac Avdo, Brzina Rašid
Dretelj
Gdje ovo sad vodi? Trebaju li Hrvati da navode ubijene od strane 1muslimanske vojske??? Trebaju li prizvati stradanja pod 2Turcima?
Bez osvrtanja na manje kriminalne skupine, Armija BiH je muslimanska vojska, bez ljutnje. Nije bila u pocetku, ali se u istu izrodila. Sad, mozes se ti ljutiti na mene, ali to je moje misljenje.
2. Kakve veze imaju sad zlocini Turaka u ovome ili cemo mu vaditi protiv vas zlocine Austrijanaca?
Ne bi trebalo da imaju. Upravo, ne znam da li si toga svjestan, ali svojim pitanjem si abslolutno u liniji sa onim sto sam ja mislio i napisao. Dakle, ne trebamo se vracati u istoriju.
-
mr__bosnjak
U sustini se slazem sa tobom. Ali Kralj Tvrtko I Kotromanic je bio Bosnjanin koje je god vjere bio, simbol je jer je on bio KRALJ postao narodni simbol Bosnjana. Bosnjani su poslije postali Bosnjaci i to im je naravno prirodni simbol a svako ko se odrekne te nacije se i odrice simbola. Sa time ljiljan je bosnjacki. A polumjesec je postao isto narodni simbol Bosnjaka u osmanlijsko doba sa time sto su bili sljedbenici carstva ali ne Turci. Bosnjacka zastava je cak bila zelene pozadine za razliku od sluzbene osmanlijske sa crvenom posadinom. Zastava Husein Kapetana Gradascevica i nezavisne Bosne je bila takva i zato je i to pored ljiljana(koji je opet autohtoni pa i bio simbol herojske borbe Armije RBiH) jedan vazan bosnjacki simbol. Znaci glavni simboli Bosnjaka su ljiljan i polumjesec i to je bez diskusije. Nazad na temu, ako Hrvati hoce da se distanciraju od agresije i istrjebljenja neka se odreknu bas OVE zastave i nek uzmu zastavu Hrvatske. Eto sta je tu tako tesko osim sto se time odricu fasizma koji izgleda vecini njih je drag. Eto...trinaesti wrote:istina je da su pod razlicitim zastavama vrseni mnogi zlocini.
od danasnje talijanske.
pogledati film kum 2.
ili medju najstarijima.
to mi se gadi.
-
T
1. Armija BiH je bila antifasisticka vojska, koja je pruzila otpor fasistickim snagama sa istoka i zapada i domacim kolaboracionistima. Da su te dvije armije, koje su bile suprotstavljene Armiji BiH bile fasisticke, jasno se vidi i po onome sto se zbivalo na njihovim teritorijama (logori, progoni na nacionalnoj/vjesrkoj osnovi, masovna ubistva nesrba i nehrvata, silovanja, paljenja ili otimanja kuca i imovine, etnicko ciscenje i slicno). Herceg Bosna je, poznato je vec od pocetka 1992. u svom pogramu ratovanja planirano i sistematski sprovodila ove zlocine. Na zalost, i Armija BiH je pocinila zlocine, 3% od ukupnih zlocina (po medjunarodnim statistikama, dakle nezavisnim od domacih "nacionalnih interesa"). Ja naravno da nisma ponosan ni na tih 3%. Zastava sa ljiljanima koja je bila simbol otpora fasizmu vise nije zvanicna zastava bilo cega. Zastava Herceg Bosne je "zvanicna" zastava svih Hrvata u BiH, iako nije poznato ko, kada i gdje je izabrao ovu zastavu. Takodjer, procitali smo da je ova zastava proglasena nelegalnom od strane sudova Federacije BiH. Prkositi domacem zakonodavstvu, i ponositi se zastavom za koju su vezani zlocini najgore vrste, i to zlocini koji su planirano i sistematski provodjeni, u najmanju ruku je kriminalno, i salje zastrasujucu poruku prezivjelim zrtvama nad kojima je sprovodjen taj planirani zlocin, kao i porodicama ubijenih. (kada kazem "ponositi se", smatram da su takvi u manjini, a ova tema je prilika da se svako ko ima savjesti, ogradi od simbola (zastave) pocinjenih zlocinaMBA wrote:T wrote:Ovi ljudi su svaki dan gledali zastavu Herceg-Bosne (danas od nekih proglasenu zatsavom hrvatskog naroda)
Dretelj 1993
Mulac Avdo, Brzina Rašid
Dretelj
2. Osvetu (ili "opravdanja" za) stradanja pod Turcima sam slusao i iz usta najtrazenijih ratnih zlocinaca. Koliko se sjecam, Ratko Mladic je prlikom ulaska u Srebrenicu je rekao da je dosao cas za osvetu protiv Turaka i za bunu protiv dahija. Slicne stvari (Turcin=Bosanac musliman) sa istom kolicinom zla u njima su izgovarali i Radovan Karadzic, Skorpioni i slicni. Koliko si zla izrekao u svojoj recenici, nadam se da ce znati procijeniti moderatori, koji su nadam se citali i tvoje uvrede drugim forumasima na ostalim temama. Ovim sto si gore napisao, uvrijedio si i sve zrtve Srebrenice koji su ubijeni kao "kao osveta Turcima".
-
T
... zastava Herceg-Bosne, je takodjer zastava pod kojom su ucinjeni zlocini, koji su planirano pocinjeni. Bas kao sto je Hitler planirao zlocine, tako su i u fantomskoj Hercgeg-Bosni planirali zlocine. Paralalno su skrajana ova zastava i plan i program zlocina ucinjenih pod njom i u njeno ime. Hrvatski narod je dosta stariji od ove zastave koja nije ni skrajana da bude zastava naroda, nego fantomske republike. Kao sto ce se svi sloziti da nije cijeli hrvatski narod slijedio zlocinacku politiku te i takve fantomske republike, svako normalan ce se sloziti i sa time da tako ukaljana zastava ne moze i ne smije biti proglasena zastavom cijelog naroda. Kao sto zastava fasisticke Njemacke nije i ne moze biti proglasena zastavom njemackog naroda, isto tako ni zastava Herceg-Bosne ne smije biti proglasena zastavaom jednog cijelog naroda. Koliko covjek samo treba biti zao prema zrtvama i prema vlastitom (hrvatskom) narodu i traziti proglasavanje ovakve zastave, zastavom jednog naroda.trinaesti wrote:adolf hitler je imao svastiku i pod njom vrsio zlocine. ona je danas zabranjena.
Musolini je imao hrpu zastava, ali niti jedna od njih nije ista kao ova danasnja. Primjera radi, i zastava Republike Hrvatske, i ova zastava o kojoj pricamo, imaju i sahovnicu i trobojku, ali to opet nisu iste zastave.trinaesti wrote: ali musolini je nosio talijansku zastavu ne bas mnogo razlicitu od danasnje talijanske.
Svaka pala nevina zrtva pod zastavom Herceg-Bosne (a takvih je jako mnogo) je argument koji daje za pravo da se zastava Herceg-Bosne, cija je i sama ideologija bila zlocinacka, proglasi zlocinackom. Zastava BH Hrvata nije postojala, nego se kontinuitet zlocinacke zastave Herceg-Bosne pokusava nastaviti kroz naivnu i providnu preformulaciju (bila je zastava Herceg-Bosne, a sada treba da se smatra zastavom Hrvata). Ukoliko Hrvati zeke svoju zastavu, koja ce imati trobojku i istorijsku sahovnicu, to nikome nece smetati, ali ce svakome smetati da se za takvu zastavu proglasi zastava koja je obiljezje fasizma na ovim prostorima. Povuci paralelu sa zastavom fasisticke Njemacke, i idejom da to bude zastava njemackog naroda.trinaesti wrote: medjutim poenta moje price je sljedece:
Nisam siguran, koliko shvatas sustinu price, a ona je slijedeca. Zamisli neku drzavu, bilo koju. U toj drzavi se pojavi jedna politicka struja, koja u svojim monstruoznim glavama skuje plan o proglasenju jedne teritorijalne jedinice na kojoj primjeni najcrnje fasisticke metode nad pripadnicima drugih vjera i nacija. U ime svega toga sto cini, skroji i jednu zastavu, koja lici na zastavu susjedne drzave, ali ipak zastavu koja je drugacija. Nakon sto monstruozni plan, tih glava propadne, uz ogroman broj zrtava, ta paradzava prestane da postoji, ali "prezivi" zastava koja je njen simbol. Zastava koja je skrojena u isto vrijeme kada su planirali i ozivljavanje najcrnjeg fasizma nakon sto je cijeli svijet mislio da je sa fasizmom zavrseno. Zastava o kojoj pricamo, nema veze sa bilo kakvom istorijskom zastavom, ali ima veze sa kontinuitetom simbola koji je skrojen na bolesnoj ideologiji. Omoguciti postojanje kontinuiteta takve zastave, skrojene na pocetku da bi se pod njom sprovodila jedna zlocinacka ideologija, nije zastava skrojena da bi predstavljala jedan narod, nego da bi predstavljala zlo. Dostanciranjem od takve zastave, dostancirali bismo se od zla, i jedini kontinuitet koji bismo prekinuli, bio bi kontinuitet ideja u ime kojih je ta zastava skrojena.trinaesti wrote: kad bi se sad sve zastave mijenjale od rata do rata, niti jedan narod ne bi imao svoju nacionalnu oznaku, nego bi svi kao mi u BiH i kipar imali neke surogate.
trinaesti wrote: zato sto stoka kojoj su stavljene marame na glavu i za koju historija pocinje 92 ne zna da je to izvorni ilirski simbol.
trinaesti wrote: cija je to greska. da nije srpska i hrvatska. muslimani su stoka.
Prica o zastavi je i pocela 1992-195. Skrojena je tada. Ne predstavlja nikakav istorisjki kontinuitet. Skrojena je da bi bila zastava Republike Herceg-Bosne. Nije krojena da bi bila zastava naroda, a zlocini pocinjeni pod njom (i u ime nje) nisu nikakav miraz oko kojeg se treba otimati i insistirati bas na toj 13 godina staroj zastavi.trinaesti wrote: citajte malo pa onda pricajte
to mi se gadi.
Last edited by T on 06/01/2006 10:42, edited 1 time in total.
-
T
Za mene je pravda, borba protiv fasizima, kao i borba protiv ostataka tog fasizma, od kojih su svakako i simboli. Novokomponovana zastava iz 1992 je svakako jedan od tih simbola. Za mene je pravedno (a koliko sam procitao, i Sud Federacije BiH je tu zastavu proglasio nelegalnom, a ocito da je jasno i zbog cega) takve simbole staviti tamo gdje im je mjesto.MBA wrote:T wrote:Pravdu!MBA wrote: Sta time dobivas?
Svoju pravdu! Na zalost, pravda ima vise uglova iz kojih se moze posmatra. Sto je za tebe pravedno, nije za mene u ovom slucaju.
Za tebe je pravedno poistovjecivati se sa takvim simbolima.
Zato uvijek postoji drzava, koja razgranici sta je u redu, a sta nije. Postoje sudovi koji se bave tom problematikom.
-
da pamtis
pojma ti nemas1234 wrote:Crveno bela boja je zastava Crvene zvezde iz Beograda a Svastika nije zabranjena jer je u Indiji imaju i to je originalno zastava jedne religije iz Indije nemam dovoljno podataka ali mozes naci ako te interesuje
http://www.fpp.co.uk/online/05/01/Hindu_swastika.html
-
MBA
T wrote:Za mene je pravda, borba protiv fasizima, kao i borba protiv ostataka tog fasizma, od kojih su svakako i simboli. Novokomponovana zastava iz 1992 je svakako jedan od tih simbola. Za mene je pravedno (a koliko sam procitao, i Sud Federacije BiH je tu zastavu proglasio nelegalnom,MBA wrote:T wrote: Pravdu!
Ponovo, ta izjava je laz jer nije protumacena na pravilan nacin! Tipicno za te prostore, iskrivljeno tumacenje je hrana za trac-babe; izgleda--takvi nemaju nista pametnije u zivotu da rade.
a ocito da je jasno i zbog cega) takve simbole staviti tamo gdje im je mjesto.
Istima jeste mjesto svugdje, osim na drzavnim institucijama.
Sa sahovnicom--uvijek!
Zato uvijek postoji drzava, koja razgranici sta je u redu, a sta nije. Postoje sudovi koji se bave tom problematikom.
Tacno, vi se ostavite tematike i pustite sudove da to cine.
-
T
1. tvoj problem, ako si stvari shvatio na svoj nacin...ja sam ih shvatio onakvima kakve su one bile, a sve sto je Herceg-Bosna cinila nehrvatima, dovoljan je trag o ovome o cemu pisem...od koncetracionih logora, do etnickih ciscenja, ubijanja, silovanja itd...ti na te stvari gledas svojim ocima, a ja svojimMBA wrote:T wrote:Za mene je pravda, borba protiv fasizima, kao i borba protiv ostataka tog fasizma, od kojih su svakako i simboli. Novokomponovana zastava iz 1992 je svakako jedan od tih simbola. Za mene je pravedno (a koliko sam procitao, i Sud Federacije BiH je tu zastavu proglasio nelegalnom,MBA wrote:
Ponovo, ta izjava je laz jer nije protumacena na pravilan nacin! Tipicno za te prostore, iskrivljeno tumacenje je hrana za trac-babe; izgleda--takvi nemaju nista pametnije u zivotu da rade.
a ocito da je jasno i zbog cega) takve simbole staviti tamo gdje im je mjesto.
Istima jeste mjesto svugdje, osim na drzavnim institucijama.
Sa sahovnicom--uvijek!
Tacno, vi se ostavite tematike i pustite sudove da to cine.
2. istima je u svakom normalnom drustvu, nije mjesto bilo gdje
3. tebi je ocito vazno samo to sto je na zastavi sahovnica, a meni je vazno da je ta zastava skrojena za potrebe Herceg-Bosne, u isto vrijeme kada su planirani i zlocini koji su kasnije pocinjeni
4. sud je svoje vec rekao, a s obzirom da se ovakve stvari ticu mene kao gradjanina ove drzave, ne mislim takva stvari ostavljati onima koji se zlocinima dice, jer je to najbolji put da prezive obiljezja pod kojima su cinjeni zlocini. uostalom, da je evropa poslije II svjetskog rata pitala one koji se dice kukastim krstovima, sta da rade sa tim simbolima, stanje bi danas bilo drasticno drugacije
-
mr__bosnjak
@MBA
Da ne citiram ogromne poruke odgovrit cu ti ovako. Da znas, kao sto je T rekao na BiH je izvrsena agresije od drzavnih snaga Srbije(Jugoslavije) i Hrvatske, tim agresorima je na osnovi nacionalnosti presao dio domaceg zivlja te tako izdali rodnu grudu i sami postali agresori. Srpski i hrvatski agresori su okupirali mase podrucja i tamo sprovodili teski fasizam nad ne-srpskim i ne-hrvatskim prvenstveno bosnjackim zivljem u formi holokausta sa koncetracionim logorima i da ne spominjem sta su sve radili pokusaju da istrjebe taj narod a za njima i rusili sve njihove kulturne, vjerske i druge objekte da im izbrisu trag iz historije(i nije bio prvi put). Legalna vlada BiH je zapocela stvaranje njenih drzavnih snaga koji su osnovani u toku te agresije odnosno Armija Republike Bosne i Hercegovine(ARBiH) i Ministarstvo Unutrasnjih Poslova Bosne i Hercegovine(MUP BiH). Ovim snagama su pomagale od vlade priznate paravojne formacije kao sto su "Zelene Beretke". Armija RBiH i sve odstale drzavne snage su se vecinom sastojale od Bosnjaka jer su vecina Srba i Hrvata prisli agresorskim snagama ali to nije greska Bosnjaka. Armija RBiH je hrabro branila ne-okupirana podrucja i nije uspostavljala koncetracione logore ili rusila kulturne, vjerske i druge objekte ne-Bosnjaka iako se vecinom sastojala od Bosnjaka jer je cilj bio ocuvanje Bosne i Hercegovine a ne necije istrjebljenje. Nazalost u manjim slucajevima su pojedinci izvrsili zlocine protiv ne-Bosnjaka a nekad i protiv samih Bosnjaka ali to iako je naravno neporavdano je cin manjinskih pojedinaca i nepredstavlja cijelu casnu borbu armije. Armija RBiH je uspjela i oslobodit mnoga okupirana podrucja i da nije bilo intervencije sa strane oslobodila bi cijelu BiH. Danas nazalost neki hoce nju i njene simbole da izjednaci sa agresorkim. A sto se tice Turaka mislim da smo se dogovorili da je o tome sada raspravljat glupo jer ne samo da se davno desilo nego isto kao sto Austrijanci i Ugari nisu Hrvati tako nisu Turci Bosnjaci.
Da ne citiram ogromne poruke odgovrit cu ti ovako. Da znas, kao sto je T rekao na BiH je izvrsena agresije od drzavnih snaga Srbije(Jugoslavije) i Hrvatske, tim agresorima je na osnovi nacionalnosti presao dio domaceg zivlja te tako izdali rodnu grudu i sami postali agresori. Srpski i hrvatski agresori su okupirali mase podrucja i tamo sprovodili teski fasizam nad ne-srpskim i ne-hrvatskim prvenstveno bosnjackim zivljem u formi holokausta sa koncetracionim logorima i da ne spominjem sta su sve radili pokusaju da istrjebe taj narod a za njima i rusili sve njihove kulturne, vjerske i druge objekte da im izbrisu trag iz historije(i nije bio prvi put). Legalna vlada BiH je zapocela stvaranje njenih drzavnih snaga koji su osnovani u toku te agresije odnosno Armija Republike Bosne i Hercegovine(ARBiH) i Ministarstvo Unutrasnjih Poslova Bosne i Hercegovine(MUP BiH). Ovim snagama su pomagale od vlade priznate paravojne formacije kao sto su "Zelene Beretke". Armija RBiH i sve odstale drzavne snage su se vecinom sastojale od Bosnjaka jer su vecina Srba i Hrvata prisli agresorskim snagama ali to nije greska Bosnjaka. Armija RBiH je hrabro branila ne-okupirana podrucja i nije uspostavljala koncetracione logore ili rusila kulturne, vjerske i druge objekte ne-Bosnjaka iako se vecinom sastojala od Bosnjaka jer je cilj bio ocuvanje Bosne i Hercegovine a ne necije istrjebljenje. Nazalost u manjim slucajevima su pojedinci izvrsili zlocine protiv ne-Bosnjaka a nekad i protiv samih Bosnjaka ali to iako je naravno neporavdano je cin manjinskih pojedinaca i nepredstavlja cijelu casnu borbu armije. Armija RBiH je uspjela i oslobodit mnoga okupirana podrucja i da nije bilo intervencije sa strane oslobodila bi cijelu BiH. Danas nazalost neki hoce nju i njene simbole da izjednaci sa agresorkim. A sto se tice Turaka mislim da smo se dogovorili da je o tome sada raspravljat glupo jer ne samo da se davno desilo nego isto kao sto Austrijanci i Ugari nisu Hrvati tako nisu Turci Bosnjaci.
-
Klon
A jedni pitanje, sta Bosnajci imaju veze sa Turcima. To su dva razlicita naroda ako neznas.MBA wrote:T wrote:Ovi ljudi su svaki dan gledali zastavu Herceg-Bosne (danas od nekih proglasenu zatsavom hrvatskog naroda)
Dretelj 1993
Mulac Avdo, Brzina Rašid
Dretelj
Gdje ovo sad vodi? Trebaju li Hrvati da navode ubijene od strane muslimanske vojske??? Trebaju li prizvati stradanja pod Turcima?
Uostalom, sta postizete ovom zajebancijom?
A razumijem tvoju logiku ovi su Muslimani i oni su Muslimani ma to je isto.
Stvarno lupate.
Naravno sam protiv te (fasisticke)zastave, ,ali to je stvar Republike Hrvatske, i gradana Republike Hrvatske. Oni moraju stim zivjete da ih zastava fasizma predstavlja u svijetu.
Meni smeta da se ta zastava cesto vidi u BiH, i meni nije vazno jel to zastava Hrvatske, ili bilo koje druge drzave, radi se o tome da zastava jedne drzave nema da visi u drugog drzavi.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Super, vrati onda fasisticku putovnicu(ako je imas) i ne idi na fasisticko more i ne kupuj fasisticke proizvode. Kada krenes u obilazak zapadnoeuropskih zemalja idi preko Srbije, Madjarske,...Klon wrote:Naravno sam protiv te (fasisticke)zastave, ,ali to je stvar Republike Hrvatske, i gradana Republike Hrvatske. Oni moraju stim zivjete da ih zastava fasizma predstavlja u svijetu.
Ah da, nemoj ni da prelijeces fasisticki zrak
Hajde, predlozi hrvatima u BiH novu zastavu. Ma jok, najbolje da se isele svi, je l' da?Klon wrote:Meni smeta da se ta zastava cesto vidi u BiH, i meni nije vazno jel to zastava Hrvatske, ili bilo koje druge drzave, radi se o tome da zastava jedne drzave nema da visi u drugog drzavi.
Patrioto...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Naravno. Narocito se to primijeti na svadbama, separatisti masu svojim zastavama, prave patriote sa svojim
-
mostarac
mahanje zastavama na svadbama u globalu je kich, a naravno ovo nije samo oficijelna zastava hrvatskog naroda nego i svih drugih. Ovo je jedina oficijelna zastava u BiH koja se moze odnositi na cijelu njenu teritoriju i nikakva druga ma sta da je u pitanjuhorns&drums wrote:Naravno. Narocito se to primijeti na svadbama, separatisti masu svojim zastavama, prave patriote sa svojim