... ovo je kratki opis, zastave koju neki politicari (a i neki "obicni" ljudi) promovisu kao zastavu hrvatskog naroda.Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Prihvaćena: oko početka 1992
Hrvatska trobojnica sa zlatno obrubljenom hrvatskom šahovnicom okrunjena tropletom usvojena je za zastavu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. kada je 28. kolovoza 1993. proglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna zastava je potvrđena. Nakon ukidanja HRHB prema Daytonskom sporazumu iz 1995, zastava je usvojena kao zastava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Također, više kantona s hrvatskim većinskim stanovništvom usvojilo je tu zastavu kao kantonalnu zastavu. Iako su to federalni sudovi proglasili nelegalnim, zastava se nastavila koristiti.
http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/ba-polih.html
Doduse, u tekstu nigdje ne pise, ko je, kada, kako i gdje ovu zastavu proglasio zastavom Hrvata.
Takodjer, ne znam ni kojom idejom su vodjeni oni koji su zastavu pod kojom su ljudi zatvarani u koncetracione logore, pod kojom je vrsen najveci teror i zlocini nad ne hrvatskim stanovnistvom, odlucili da proglase za zastavu jednog naroda. Kada razmisljam o ovome, zapitam se kako bi u medjunarodnoj javnosti bila prihvacena ideja da se zastava pod kojom su jevreji zatvarani u koncetracione logore, bude proglasena zastavom naroda koji ih je zatvarao? Nedavno je na TV-u, jedan politicar iz HDZ-a rekao da je napad na ovu zastavu, napad na cjelokupni hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Osim toga, zastava je i na sudovima Fedeacije BiH proglasena nelegalnom, ali ni ta cinjenica nekim ljudima nije razlog da se dozovu pameti i politickoj mudrosti. Mislim da takvi ljudi samo dodnose stetu Bosni i Hercegovini, a i Hrvatima koji zive u njoj. Zanima me kakvo je vase misljenje o ovome?