Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
healthwarning

Post by healthwarning »

nebi wrote:
healthwarning wrote:I, u cemu je problem oko izgradnje Bosne i Hercegovine? Vjera u Boga i tehnoloski napredak ne idu zajedno?

Meni to smrdi na predrasude i mijesanje u tudje privatne stvari. :roll:
Vec nekih 500 godina islam i napredak ne idu zajedno....svi oni islamski naucnici i filozofi koji su odrzali svjetlo znanja u mraku srednjeg vijek sad se vjerovatno okrecu u grobu.Mozemo pricati sta hocemo...ali ustvrditi da su islamske zemlje progresivne je biti slijep kod ociju.
Bilo bi mi drago da bas Bosna preokrene taj trend.
Sanjati nije zabranjeno.
Povlacis paralele izmedju stvari koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Islamske zemlje imaju svoje razloge za stagnaciju, a Bosna i Hercegovina ima svoje. Ne znam, a iskreno me i ne zanima previse sta njih koci, samo mogu reci da to sigurno nije zivot u skladu sa islamom.

Nas je, prilicno ocito, u razvoju zaustavio i unazadio rat. Rapidni napredak i razvoj nase zemlje ne sprijecava religija, religiozni ljudi, ni prakticiranje religije, nego neefikasnost trenutnog sistema upravljanja drzavom, neambicioznost gradjana da bilo sta promijene u tome, stavljanje vlastitih sitnih interesa, iznad interesa zajednice itd. itd. Drustvo nam obiluje razlicitim bolestima, a religija nije jedna od tih bolesti.
JBT

Post by JBT »

Religija (ili njeni predikanti), na zalost, bilo koja od tri dominantne u BiH, jeste jedna od pojava koje koce napredak BiH. Duboko su umijesane u politicko djelovanje u BiH. Vuku svaka na svoju stranu nacelima koja nemaju nikakve veze sa osnovnim postulatima svake od vjera pojedinacno. Jedan su od cimbenika podjele BiH.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

healthwarning wrote: Nas je, prilicno ocito, u razvoju zaustavio i unazadio rat. Rapidni napredak i razvoj nase zemlje ne sprijecava religija, religiozni ljudi, ni prakticiranje religije, nego neefikasnost trenutnog sistema upravljanja drzavom, neambicioznost gradjana da bilo sta promijene u tome, stavljanje vlastitih sitnih interesa, iznad interesa zajednice itd. itd. Drustvo nam obiluje razlicitim bolestima, a religija nije jedna od tih bolesti.
Religija, sama po sebi, nije bolest. Religijski egzibicionizam i njegovi nosioci su nasa rak rana i ono sto nas yebe. :oops:
pape

Post by pape »

:roll:
Last edited by pape on 10/11/2005 22:39, edited 1 time in total.
healthwarning

Post by healthwarning »

Ne treba brkati religije, sa nacinima na koje ih ljudi interpretiraju. Ako neko totalno pogresno interpretira religiju, ne znaci da je sama religija losa stvar, vec je on los covjek. Ovdje govorimo o Sulejmanu Bugariju i njegovom interpretiranju, u cemu ja ne nalazim nikakve tragove stvaranja razdora u BIH, ili kocenja razvoja.
pape

Post by pape »

:roll: :D
nebi

Post by nebi »

healthwarning wrote:
nebi wrote:
healthwarning wrote:I, u cemu je problem oko izgradnje Bosne i Hercegovine? Vjera u Boga i tehnoloski napredak ne idu zajedno?

Meni to smrdi na predrasude i mijesanje u tudje privatne stvari. :roll:
Vec nekih 500 godina islam i napredak ne idu zajedno....svi oni islamski naucnici i filozofi koji su odrzali svjetlo znanja u mraku srednjeg vijek sad se vjerovatno okrecu u grobu.Mozemo pricati sta hocemo...ali ustvrditi da su islamske zemlje progresivne je biti slijep kod ociju.
Bilo bi mi drago da bas Bosna preokrene taj trend.
Sanjati nije zabranjeno.
Povlacis paralele izmedju stvari koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Islamske zemlje imaju svoje razloge za stagnaciju, a Bosna i Hercegovina ima svoje. Ne znam, a iskreno me i ne zanima previse sta njih koci, samo mogu reci da to sigurno nije zivot u skladu sa islamom.

Nas je, prilicno ocito, u razvoju zaustavio i unazadio rat. Rapidni napredak i razvoj nase zemlje ne sprijecava religija, religiozni ljudi, ni prakticiranje religije, nego neefikasnost trenutnog sistema upravljanja drzavom, neambicioznost gradjana da bilo sta promijene u tome, stavljanje vlastitih sitnih interesa, iznad interesa zajednice itd. itd. Drustvo nam obiluje razlicitim bolestima, a religija nije jedna od tih bolesti.
Ne podmeci mi nesto sto nisam rekao.Koje paralele?
Samo sam konstatovao da islamske zemlje,nekadasnje luconose znanja i progresa,vec nekih 500 godina stagniraju,ili jos gore,nazaduju.
Do 16 vijeka je upravo vjera bila poticaj za razvoj nauke i filozofije.
Utoliko je cudnija stagnacija koja nastupa iza toga...a na kjafire ne mozemo svaliti,oni kao osvajaci dolaze tek nekih 2 vijeka kasnije(nekako mi je isharet da si mislio na njih kao razlog).
Mozda je razlog gledanje u pupak i rasprava oko toga da li Allah stvarno silazi na prvo nebo...je li liftom ili stepenicama itd....umjesto koncentracije na esencijalne stvari.
JBT

Post by JBT »

Ne treba brkati religije, sa nacinima na koje ih ljudi interpretiraju. Ako neko totalno pogresno interpretira religiju, ne znaci da je sama religija losa stvar, vec je on los covjek.
Slazem se.

Ovdje govorimo o Sulejmanu Bugariju i njegovom interpretiranju, u cemu ja ne nalazim nikakve tragove stvaranja razdora u BIH, ili kocenja razvoja.

Covjek je egzibicionista poput milion drugih u cijelom svijetu, u svakoj vjeri.
On kao on i njegov rad mi nisu cudni. Ne treba ih ni zabranjivati.
Meni su cudni ljudi koji to vide i cuju kao bozije rijeci.
Vjerujem da kad bi nivo obrazovanosti u BiH bio malo veci (mislim na prosjek) da bi onda i ovi egzebicionisti manje paznje privlacili.

Pravom vjerniku, dakle covjeku zrelom za citanje i tumacenje Kur An-a i Biblije i bilo koje druge vjerske knjige, nije potreban vodic niti pastir. A vjerujem da ni Allahu nisu potrebni isti da bi se pravom vjerniku priblizio.
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

JBT dosta dobrih konstatacija, ali to sto kazes da je bugari protiv napredka je veoma nisko!

Izvadio si par rijeci iz konteksta i zakljucio da je covjek protiv napretka...

razumijem da ljudi mogu biti nevjernici ili neslagati se sa stavovima Islama (jer nepoznaju nasu vjeru) ali nemogu da razumijem da nemozete respektovati niti jednog covjeka koji propovjeda Islam. Nema nista lose u tome da respektujes covjeka iako nedjelite isto misljenje !

Respekt i tolerancija, kljuc dialoga !
healthwarning

Post by healthwarning »

Ne mogu se nikako sloziti sa tvrdnjom da je egzibicionista, bilo koje vrste. Ako te zanima nesto vise o njemu, evo ti LINK pa sam procitaj. Svoju izjavu zapocinje sa:
Najprije, dopustite da se zahvalim Uzvišenom Stvoritelju što je omogućio da muslimani i na ovaj način komuniciraju s ciljem općeg popravka sebe i svoje okoline.
tako da neke tvrdnje o njegovom "talibanstvu" nemaju osnova. Prije ce biti da si pogresno interpretirao neku od njegovih izjava.

A sto se tice Bozije rijeci iz Bugarijevih usta, to moze biti samo u slucaju kad uci ajete iz Kur'ana. To sto ga ljudi pazljivo slusaju kad govori, ne znaci da ga smatraju nekim svecem, vec samo da zna nacin kako doprijeti do njih.
JBT

Post by JBT »

Evo, poslusajte prvih 6 minuta.

Sta kaze i kakve to veze ima sa njegovim trenutnim namjestenjem?

http://www.tabacki.com/ba/main/audio/Hf ... 0.5.05.mp3
JBT

Post by JBT »

Nije mi jasno kako neko sebi daje za pravo da odredjuje da Allah salje svoje blagodeti kroz dzemat?
I kako neko moze reci:
..... Allah kada kaznjava jedan narod on kaznjava.......
JBT

Post by JBT »

razumijem da ljudi mogu biti nevjernici ili neslagati se sa stavovima Islama (jer nepoznaju nasu vjeru)
Gdje se ja ne slazem sa stavovima Islama?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

healthwarning wrote:Rapidni napredak i razvoj nase zemlje ne sprijecava religija, religiozni ljudi, ni prakticiranje religije, nego (...)
"religija"
"religiozni ljudi"
"prakticiranje religije"

Mislim da većina ljudi koji ne pripadaju tom svijetu nema ništa protiv ovih pojmova. Ali fol je da ti to vadiš iz konteksta. Svaki od ovih pojmova u praksi može imati hiljadu različitih lica. Ovo lice vjere & priključnih mašina koje se pokazuje u Bosni i Hercegovini daje razloge da se čovjek, pa najblaže rečeno, osjeća nelagodno samo zato što je drugačiji. Čak ne mora biti ni druge vjere da bi se osjećao nelagodno u rođenoj domovini...

Recimo, samo jedan detalj... Kad-tad će propagiranje ekstremno vehabijskih svjetonazora donijeti vrlo konkretne posljedice. Prva je mogla biti već ovih dana. Ove pripreme za samoubilački napad u Sarajevu. I NIJE TO ISLAMOFOBIJA JUGONOSTALGIČARA! To su vrlo konkretne opasnosti za živote nevinih ljudi. Nastavak propagiranja tih ideja (a ne primjećujem na horizontu promjenu kursa) će u (relativno) skoroj budućnosti donijeti vrlo konkretne posljedice. A tad ću te podsjetiti na ovo što sam napisao...
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Gdje....pa valjda u tvojoj glavi !

Da se zakljuciti po tvojim postovima.

Izvini ako grijesim !
kub lajkan

Post by kub lajkan »

grJeška...
Last edited by kub lajkan on 11/11/2005 01:01, edited 1 time in total.
Cube

Post by Cube »

JBT wrote:Nije mi jasno kako neko sebi daje za pravo da odredjuje da Allah salje svoje blagodeti kroz dzemat?
I kako neko moze reci:
..... Allah kada kaznjava jedan narod on kaznjava.......
To su rijeci Muhammeda as, ne Bugarijeve !
On je rekao da Allah pomaze dzemat !
Pomaganje = bereket = blagodat
JBT

Post by JBT »

Gdje....pa valjda u tvojoj glavi !

Da se zakljuciti po tvojim postovima.

Izvini ako grijesim !
Sta te je navelo na takav zakljucak?
Grijesis, ali ti prastam jer si se izvinuo.
To su rijeci Muhammeda as, ne Bugarijeve !
Navedi gdje je Muhamed to rekao.

I zasto uopste Allah treba dzemat da bi kroz njega slao bereket?

Sve je to ljudska insinuacija za radi zelje za vlascu i kontrolom.

Mada ne treba ljudima braniti da se okupljaju u dzemate. Neka se ljudi druze. Ali ih ne treba prisiljavati na pripadnost dzematu. Nije to Allahova volja. Nema on potrebe za tim.
Cube

Post by Cube »

Navedi gdje je Muhamed to rekao.

I zasto uopste Allah treba dzemat da bi kroz njega slao bereket?

Sve je to ljudska insinuacija za radi zelje za vlascu i kontrolom.

Mada ne treba ljudima braniti da se okupljaju u dzemate. Neka se ljudi druze. Ali ih ne treba prisiljavati na pripadnost dzematu. Nije to Allahova volja. Nema on potrebe za tim.
Nisam bas doktor hadisa, pa ce mi trebati vremena da pronadjem to u hadiskim zbirkama, pa cu ti navesti !

Ali hadisi koji govore o dzematu i njegovoj vrijednosti su brojni !

Od onih koji govore o tome da sejtan ( sotona) lakse napada covjeka kad je sam , pa do toga da je namaz u dzematu vredniji 25 puta od onoga kojeg vjernik oavi sam kod svoje kuce !
Dzemat je naredjen i u Kuranu, posebno strogom naredbon dzume namaza za muskarce ili Hadza !

Allah nema ni za cim potrebe, On je neovisan i nit ce mu naskoditi ako ljudi ostave dzemat, niti ce ga okoristiti ako se svi zbiju u dzemate !

Korist ili stetu mogu imati samo ljudi !

Ne znam zasto si spomenuo da nitko nikoga ne treba prisiljavati da ide u dzemat !
Naravno, nitko nikoga ne treba prisiljavati na bilo sto !
I ne vjerujem da hafiz koristi neke metode prisile da bi ljude tamo i smjestio, covjek govori rijecnikom islama, i ima podlogu za to.
Na kraju krajeva, to mu je i posao, zar ne ?
I zato je i placen !
JBT

Post by JBT »

Allah nema ni za cim potrebe, On je neovisan i nit ce mu naskoditi ako ljudi ostave dzemat, niti ce ga okoristiti ako se svi zbiju u dzemate !

Korist ili stetu mogu imati samo ljudi !
Tacno tako. Dakle, nije u redu kada hafiz navodi negativne primjere sudbine pojedinca u stilu "eno ga, propao, eno ga, bankrotirao ...." a nakon toga u pozitivnom svjetlu navodi kako su oni koji pripadaju dzematu na pravom putu. A on sam vodi dzemat. Mislim da se to moze nazvati navodjenjem vode na svoj mlin.

A evo ti i motiv:
Na kraju krajeva, to mu je i posao, zar ne ?
I zato je i placen !
Cube

Post by Cube »

Ne znam zasto smatras da to mora biti motiv !

Ja sam svjestan cinjenice da vecina vjerskih sluzbenika ima naglasak na novcaniku, ali to ne mora uvijek biti tako !

Djelimicno mi je poznat slucaj Sulejmana Bugarija, pa necu ulazit dublje u njegove razloge.
Cinjenica je da on tu svoju placu definitivno zaradi, za razliku od drugih !

Ali me zabrnijava, ili da se bolje izrazim kopka pitanje da li ti znas mozda vise o njemu ?

Vidim donio si svoj stav po pitanju njega, i prilicno je negativan moras priznat !

E sad je pitanje da li poznajes licno njega, njegove metode i razloge ili je to samo zbog neke uopcene percepcije koji si stvorio o religiji, vjerskim sluzbenicima i sl.

I na kraju, je li smatras da on ima pravo drzati takve govore, bez obzira da li se to , recimo tebi i meni svidjalo, s obzirom da ima publiku koja ce te govore slusati i s obzirom da ima pokrice za svoje rijeci u svojoj religiji, bez obzira da li to pokrice meni ili tebi izgledalo pokriveno ili ne ?
JBT

Post by JBT »

Djelimicno mi je poznat slucaj Sulejmana Bugarija, pa necu ulazit dublje u njegove razloge.
Cinjenica je da on tu svoju placu definitivno zaradi, za razliku od drugih !
Ne bi je zaradio da nema dzemata. Dakle, iz njegove perspektive:

dzemat=posao=plata
E sad je pitanje da li poznajes licno njega, njegove metode i razloge ili je to samo zbog neke uopcene percepcije koji si stvorio o religiji, vjerskim sluzbenicima i sl.
Sve sto pricam je posljedica onoga sto cujem i vidim sam u odnosu na objekat diskusije.
Recimo, slusam ga i vidim da grijesi. Tri hutbe cuo i tri greske cuo.

Dakle, prokomentarisao sam ono o "Upute pametnima", pa onda o napretku u tehnologiji, pa onda ovo sad o dzematima i licnim interesima.
Nisu mi dragi ljudi koji propovijedanjem "Allahove rijeci" navode vodu na svoj mlin.
Svaka od ovih stvari se ocigledno svodi na zelju za vrbovanjem novih slusaoca i stovalaca. Nije to dobro. Allah sve vidi, Allah sve zna.
Ni jedan covjek ne treba biti vjernik ako nije zreo za to. A zreo je kada sam pocne shvatati.
Vjerovatno zbog toga nema hijerarhije u Islamu. A sad koliko je to kod nas poslije rata pomuceno, dovoljno govori i status i ponasanje nam reisa.
I na kraju, je li smatras da on ima pravo drzati takve govore, bez obzira da li se to , recimo tebi i meni svidjalo, s obzirom da ima publiku koja ce te govore slusati i s obzirom da ima pokrice za svoje rijeci u svojoj religiji, bez obzira da li to pokrice meni ili tebi izgledalo pokriveno ili ne ?
Naravno da ovakav oblik izjasnjavanja ne treba a niti se smije zabraniti. Ma koliko to meni zvucalo jadno, naivno pa i smijesno.
I ja imam pravo da kritikujem isto tako kako on ima pravo da vrbuje. Treba ljudima punuditi vise opcija. Neka biraju.
Jos da kazem da mi je malo neumjesno sa ovakvim propovijedima izlaziti u 8 sati uvece na prostor kod Sebilja, najprometniju zilu u augustu mjesecu sa kompletnom opremom za projekciju i otezavati kretanje kako domacima tako i turistima. Nije Allahu potrebna propaganda.
El_Camino

Post by El_Camino »

JBT wrote:Religija (ili njeni predikanti), na zalost, bilo koja od tri dominantne u BiH.
Ne znam za druge vjere ali ti NEMAS POJMA o islamu.
Cube

Post by Cube »

Ne bi je zaradio da nema dzemata. Dakle, iz njegove perspektive:

dzemat=posao=plata
Ne, to je iz tvoje perspektive !
Ti uopste ne znas koji su njegovi razlozi za to, ali ipak vrlo brzo donosis zakljucke !
Nisu mi dragi ljudi koji propovijedanjem "Allahove rijeci" navode vodu na svoj mlin.
Svaka od ovih stvari se ocigledno svodi na zelju za vrbovanjem novih slusaoca i stovalaca. Nije to dobro. Allah sve vidi, Allah sve zna.
Halali jarane, ali ovo nema nikakve logike sto pricas !
Njegov mlin je u ovom slucaju "vrbovanje" novih slusalaca.
Zasto bi to bilo nesto lose ?
Tvoji postovi kontra njega nisu ista drugo osim "vrbovanja" novih citalaca, zar ne ?
Pokusavas diskreditirati njega, kako bi iznio svoj stav drugima, je li tako ?
A siguran sam da ne mislis da je to nesto lose !
A Allah sve vidi i zna, to si u pravu !
I ja imam pravo da kritikujem isto tako kako on ima pravo da vrbuje. Treba ljudima punuditi vise opcija. Neka biraju.
U potpunosti tacno !
Allah kaze da je Kuran poslan razumom obdarenim ljudima,siguran sam da ce njiegovu pouku shvatiti oni koji se osjecaju takvim !
Nema ljutnje sad, to je stav mene kao covjeka koji vjeruje u Kuran kao Allahov govor u kojem to pise.
A ljudima treba ponuditi vise opcija, pa neka biraju !

Jos da kazem da mi je malo neumjesno sa ovakvim propovijedima izlaziti u 8 sati uvece na prostor kod Sebilja, najprometniju zilu u augustu mjesecu sa kompletnom opremom za projekciju i otezavati kretanje kako domacima tako i turistima. Nije Allahu potrebna propaganda.
To sto ti mislis da je neumjesno, to je tvoj stav, kojeg ja nimalo ne dijelim.
Ja se bas sjecam da je nekako bas istih dana na nekim drugim prometnim mjestima izlazeno sa otvaranjima filmskog festivala , ali vidis ja ne mislim da je to neumjesno !
Nitko nema monopol na javnost, te propovijedi su imale sasvim legalnu dozvolu od opstinskih i gradskih vlasti !
Pa nema razloga da se ljudima ne pruzi i ta opcija, a ne samo ona filmska o dvojici homoseksualaca, pa nek ljudi biraju !

Ti rece u jednom postu da ti nekako to sve smrdi na talibanstvo !
Ja bih rekao da ti imas malo predrasuda JBT, i ovo je dobronamjerna primjedba, vjeruj mi !
Tebi ocito smrdi na talibanstvo svaki oblik ispovijedanja islama koji prelazi vrata dzamije.
Ma batali jarane, sto se ti ne zatvoris u kucu pa da uzivas u blagodatima rahtaluka, vec spominjes izlaske u prirodu i sl.
Il je ova opcija za tebe dobra , ali kad se stavi pod kljuc ?
Pa da samo hodze za nju znaju !
Sorry mister, ali nece moci !
Za demokratiju i pravo na javno svjedocenje svoje vjere, mnogi su poginuli nedavno !
A doba kad se krijuci u dzamiju odlazilo je proslo !
Realnost je takva, pa je prihvati, jer u suprotnom bezze se zivciras
nebi

Post by nebi »

Cube wrote: Za demokratiju i pravo na javno svjedocenje svoje vjere, mnogi su poginuli nedavno !
Cube.....do izbora je jos citava godina...manimo se partijske propagande.
99% njih je poginulo u nedostatku alternative ili da bi sacuvali zivot svojih bliznjih.
za slobodu vjere su ginula samo "braca" na vozuci i slicnim lokacijama.
oprostite ovaj mali diskurs.
nastavite...
Post Reply