P A L E S T I N A

danas

Post by danas »

dobro kind david -- jeste mi zao svih izbjeglica i ljudi koju su bili prislijeni napustiti svoj dom.

ali dodacu i ovo -- porodica tvoga prijatelja u egiptu je tamo zasigurno zivjela vijekovima i nisu imali nikakvih problema (i sam kazes da su jevreji u arapskim zemljama bili ugledni i imucni -- kako li boze ako su ih tako ugnjetavali :-? ) dok izrael nije poceo svoju ekspanzionisticku politiku pod parolom "svi jevreji u jevrejskoj drzavi" (mozda zvuci poznato?). jevreji iz arapskih zemalja su zrtve te politike, bas kao sto su i srbi iz hrvatske krajine -- koji su tu zivjeli vijekovima -- zrtve miloseviceev politike. zao mi je sto ti paralele ne idu bas najbolje, i sto vidis samo ono sto hoces da vidis.
gandhi

Post by gandhi »

King David wrote:
Toozla wrote:
King David wrote: Nema drugog nicka... Valjda ti ne zvuci principjelno cim priznajem Izrael kao drzavu.. Ili uopste sta si htio tim reci? Sta ti izgleda il ne izgleda 'principjelno'?
....nije principijelno ako koristis jedan nick na temama o Izraelu, a drugi na svim ostalim.....
....pogledaj post "zzzzzz".....
znam da si redovan na ovom forumu pod drugim nickom, vjerovatno i ovo skrivanje najbolje govori koliko drzi vodu ovo sto govoris
....ja ne vidjeh da si demantovao....
...kako ocekujes da neko drugi postuje tvoj stav, cak i ako se ne slaze sa istim, kad nemas hrabrosti da stanes iza njega....
Odgovorio sam vec isto, al mi je ta poruka izbrisana od strane ForumAllaha... Jebiga iskreno vam govorim nit se imam cega bojati... Niste vi tako strasni..
Tako ti Sharona, šta ovo predstavlja? Otvorenu provokaciju? :x
King David

Post by King David »

giordania wrote:to sto je Jordan zatvorio granice i vise ne prima izbjeglice je sasvim uredu,jer toliko je Palestinaca koji vise i ne misle da se vrate ni oni ni njihova djeca a bogami ni unuci.Pa i sto bi,dobro im je ovdje,snasli su se,bolje nego da se tamo otimaju o komad zemlje.E sad su bili navalili i Iracani pa da se i oni isto tako ukorijene,pa sta bi onda bilo.Jordan je mozda napravio neke greske u proslosti,tacnije neke odluke kralja Huseina nisu bile ok,ali boze moj.Sto je dosta dosta je,na kraju ce izgleda najmanje biti Jordanaca tu.Zato je skroz ok sto se vise ne primaju izbjeglice.Nije tu u pitanju dobar los susjed,jednostavno Jordan nije u stanju primati masu izbjeglica kad god se gdje zarati,na stetu Jordanaca.Toliko je Palestinskih kampova tu koji vjerovatno nece nikad nestati,masa Iracana se seta Jordanom,ulazu pare u bilo sta da bi ostali.Treba sve uciniti da se svako vrati na svoje ako je to ovdje ikako moguce.Sumnjam.
Koja je razlika izmedju Jordanaca i Palestinaca? I koja je razlika bila prije nastanka mlade drzave Jordan?
King David

Post by King David »

danas wrote:dobro kind david -- jeste mi zao svih izbjeglica i ljudi koju su bili prislijeni napustiti svoj dom.

ali dodacu i ovo -- porodica tvoga prijatelja u egiptu je tamo zasigurno zivjela vijekovima i nisu imali nikakvih problema (i sam kazes da su jevreji u arapskim zemljama bili ugledni i imucni -- kako li boze ako su ih tako ugnjetavali :-? ) dok izrael nije poceo svoju ekspanzionisticku politiku pod parolom "svi jevreji u jevrejskoj drzavi" (mozda zvuci poznato?). jevreji iz arapskih zemalja su zrtve te politike, bas kao sto su i srbi iz hrvatske krajine -- koji su tu zivjeli vijekovima -- zrtve miloseviceev politike. zao mi je sto ti paralele ne idu bas najbolje, i sto vidis samo ono sto hoces da vidis.
Znaci jevrejske izbjeglice su 'zrtve te politike...' po tvom vidjenju. I boze moj? Ne shvatam samo zasto se uzrujavas kad ja isto kazem za palestinske izbjeglice.. A palestinske izbjeglice su i nastale pocevsi rat sa Jevrejima 48 god. I vise od pola pobjegli ne vidjevsi izraelskog vojnika. Znaci direktan produkt svoje netolerancije da su i nemuslimani nekad tu zivjeli, da zive i da ce uvijek zivjeti.
Ekspanzija? Pa nisu Jevreji nikad tvrdili da je pola Kine njihovo, niti su ekpanzivni koliko ja znam. Mislim da sam ipak jaci u paralelama od tebe.. ;)
digger

Post by digger »

Vidim da je diskusija davno stigla u vode gdje se nista ne moze vise dokazati; cak ni cinjenicama.

Ali mislim da je napadati Izrael suplja. Ako vec neko zeli da dobije sliku podijele svijeta ne samo kroz britanske imperijalne odluke nego i promjene zbog ratova u zadnjih 70-tak godina, onda realno ne bi trebalo prihvatiti Irak u ovim granicama, ili postojanje Bangladesa, Pakistana... danasnja Rusija je drugacije izgledala, 2/3 Afrike se promjenilo... Mozda je Sadam bio u pravu kada je tvrdio da je Kuvajt dio Iraka? I ne sjecam se da sam kao mladji protestovao sto je nakon II. rata Slovenija postala skoro duplo veca dobijanjem dijela italijanske teritorije ukljucujuci Istru jer SFRJ je bila na pobjednickoj strani. Kao, nek' se puse Italijani koji su morali takodjer da napuste svoja imanja. A sta je sa Srbima iz Krajine ili muslimanima iz danasnje RS, koji takodjer nisu imali nikakvu zelju da napuste sve sto su imali?

Izrael je dobio teritoriju legalnije nego sto su to dobili mnogi jer je cijeli svijet glasao za stvaranje drzave. Drugi su opet dobili dijelove teritorija zahvaljujuci potpisu mozda samo jedne osobe--n.pr., lorda Mountbatena u Britaniji.

Istovremeno reci da Izrael nije napravio dosta gresaka a posebno oko tretmana pojedinaca ili citavih palestinskih naselja, bilo bi takodjer pogresno.

Jedno je jasno: gdje se god ratovalo, tu je i pravda bila ranjena i ostavljena da krvari. Sila boga ne moli.
List

Post by List »

Ma jebo Kinga. Nek' drekne FORZA IZRAEL kod Sebilja ako smije. :lol: :D

Morali bi zvat Kasima iz instituta za genetiku da ga identifikuje. :D
avicena

Post by avicena »

"Cionizam nije isto što i nacizam. Njegova namjera nije bila bitno istrebiteljska, premda je, kao što ćemo vidjeti, on bio, i jest, sposoban za genocidne ispade. Ali cionizam jest ukorijenjen u tradicijama europskoga imperijalizma. Sama ta činjenica dostatna je upozoriti nas na implikacije cionističkih nemilosrdnih ambicija za kolonizaciju Palestine. "John Rose profesor je sociologije na Sothwark College i London Metropolitan University

''Kad kažemo da su Arapi agresori, a da se mi branimo – to je tek pola istine. S obzirom na našu sigurnost i život, mi se branimo… Ali borba je samo jedan oblik sukoba, koji je u svojoj biti politički. A politički gledano, mi smo agresori, a oni se brane.''David Ben Gurion
List

Post by List »

avicena wrote:"Cionizam nije isto što i nacizam. Njegova namjera nije bila bitno istrebiteljska, premda je, kao što ćemo vidjeti, on bio, i jest, sposoban za genocidne ispade. Ali cionizam jest ukorijenjen u tradicijama europskoga imperijalizma. Sama ta činjenica dostatna je upozoriti nas na implikacije cionističkih nemilosrdnih ambicija za kolonizaciju Palestine. "John Rose profesor je sociologije na Sothwark College i London Metropolitan University

''Kad kažemo da su Arapi agresori, a da se mi branimo – to je tek pola istine. S obzirom na našu sigurnost i život, mi se branimo… Ali borba je samo jedan oblik sukoba, koji je u svojoj biti politički. A politički gledano, mi smo agresori, a oni se brane.''David Ben Gurion
Cionizam je rasizam. U Durbanu je svijet htio izjednačiti cionizam i rasizam. Ali braća Ameri se pobuniše i glasanje o deklaraciji je otkazano. :D
King David

Post by King David »

Upozorenje pred ban. KD procitaj pravila foruma.
Moderator
avicena

Post by avicena »

Image
Last edited by avicena on 02/11/2005 09:06, edited 1 time in total.
avicena

Post by avicena »

King David wrote:
p.s.
Mossad Uzzviseni vas sve nadgleda i zapisuje! 8) Pazite sta pricate da ne bi bilo po p*...
To mi nešto poznato iz bliske prošlosti :-) Ko li ono reče!?!?!?

Usput......

Image
Nesferatu

Post by Nesferatu »

avicena wrote:
King David wrote:
p.s.
Mossad Uzzviseni vas sve nadgleda i zapisuje! 8) Pazite sta pricate da ne bi bilo po p*...
To mi nešto poznato iz bliske prošlosti :-) Ko li ono reče!?!?!?
Da nije Zelimir Altarac Cicak?
Grdna rano moja....

Nego gdje ste bili i sta ste zapisivali kad su vam mitraljeska gnjezda u grobnice najuglednijih Sarajevskih sefardskih familija ukopavali....?
xon_sa

Post by xon_sa »

King David wrote:
avicena wrote:dosta bi bila samo Sabra i Šatila...
U Sabri i Shatili nijedan metak nije ispaljen od strane Izraelskih vojnika (provjeri), malo se obracas na pogresnu adresu..
Jel se to malo pravimo ludi? Masakr u Sabri i Shatili se desio kada je libanonska krscanska milicija usla na zahtjev izraelaca u ove izbjeglicke kampove navodno trazeci pripadnike plo. Kampovi su bili u okruzenju izraelskih snaga i one su imale potpunu kontrolu nad situacijom!
abdulmelik

Post by abdulmelik »

edited by
Moderator
Panasonic

Post by Panasonic »

King David wrote:
gavrilo wrote:
danas wrote:gavrilo -- znam misljenje koje propagira king david
davide ... da li moze u kratko da izneses tvoje misljenje o ciljeloj problematici oko izraela?

hvala
Vidio sam stvari izbliza. Pripadam blagoj politickoj lijevici i zalazem se za drzavu Palestinu. Mislim da je to jedino normalno rijesenje. Unatoc, smatram (poznajuci situaciju) da je najveci problem Palestinaca njihovo vodjstvo i politika kao i 'njihova' braca arapske zemlje. I smatram da su Izraelci njihov daleko manji problem a da bi se prikrili ti problemi (iz raznih razloga) okrivljuje se Izrael.
Navest cu konkretnu situaciju, da bi napravili ovu diskusiju malo zanimljivijom:
- Cijeli svijet je tvrdio da Izrael ugnjetava palestince bivajuci na okupiranim teritorijama.
- Izrael je tvrdio da se zeli povuci sa teritorija, ali da ce na taj nacin ugroziti sigurnosnu situaciju u Izraelu, jer ne postoje palestinske snage koje kontrolisu razne budale opasane bombama.
- Mirovni put (napokon) krece u pogon gdje se dogovara da se Izraelci povlace, a Palestinska vlast preuzima OZBILJNU kontrolu koja ce osigurati Izrael protiv napada ilegalnih snaga u Palestini.
- Izraelci se povlace iz Gaze. Sjecamo se svi dramaticnog povlacenja iz pojasa Gaze.
- Bomba u Haderi u Izraelu...

I opet je Izrael kriv? Povlacenje nije sve, to je tacno, ali je bitan korak.. I kako sad Izraelci trebaju na to da reaguju? Sta biste vi na njihovom mjestu?
Ja da sam na njihovom mjestu, i da sam dobio drzavu (Izrael) na teritoriji jedne Palestine, ja bih se sakrio u Izraelu i cutao, a ne bi napadao (sa SAD iz ledja) ostale zemlje. To je vec prokleto. Dobili su drzavu i neka tu budu.

S druge strane, kako bi se ti osjecao, recimo da si Italijan, da ti neko uzme pola teritorija i dadne Vijentnamcima jer su imali puno zrtava u ratu?
zzzzz

Post by zzzzz »

Jedno je jasno: gdje se god ratovalo, tu je i pravda bila ranjena i ostavljena da krvari. Sila boga ne moli.
Bezveze argumentovano, to sto sila boga ne moli ne mora znaciti da mi a pogotovo Palestinci trebaju aminovati ono sto im je oteto i svu nepravdu koja im je nacinjena.

Bas veceras sam gledao dokumentarni film u engleskoj produkciji koji govori o posljedicama okupacije. Cijela tema je podrobno obradjena od rata 46'- 48' pa sve do danas.

Mozda je danasnju situaciju najbolje opisao jedan jevrejski doseljenik sa okupiranih podrucja. On doslovice kaze "nemam je nikakvih argumenata, ovdje se radi o 1-0 utakmici, ili mi ili oni, nema tu kompromisa i dijaloga".
Naravno dodao je kako im je Bog obecao tu zemlju :shock: i da ga ne zanima priroda sukoba i njegovi korijeni. Sa takvim ispranim mozgovima ne treba ni ocekivati neki normalan dialog.

Naravno svjestan je da Palestinci nisu indijanci koji mogu biti izbrisani iz svjetske istorije i da ce njegova djeca da rastu sa istim strahom u kojem on danas zivi, kad treba preci iz svog naselja do priznatog dijela Izraela.

Palestincima skidam kapu jer i pored takve sile im ne pada na pamet da odustanu od svoje zemlje. Rijetko koji narod u istoriji je pokazao takvu volju da brani ono sto im pripada.
Kosovski Albanci su svasta istrpili od 1912 i izgurali ali ipak se ne moze porediti sa ovim.
p.s.
Mossad Uzzviseni vas sve nadgleda i zapisuje! Pazite sta pricate da ne bi bilo po p*...
Nije mi namjera da se mjesam administratorima u posao ali ako vam ovakvi komentari ne zasluzuju ban onda ne znam kakvi su vasi kriteriji.

ps. meni ne bi trebao Mosad da tebi dam po picki
Solomon

Post by Solomon »

picki
Molimo vas da pripazite malo na palatelizaciju.
pitt

Post by pitt »

nema kvakice :D:D
Solomon

Post by Solomon »

Nema veze. Znamo mi kako je i sta je i bez kvacice. I tebi opomena zbog palatelizacije.
pitt

Post by pitt »

Pih...imaj milosti u ove mubarek dane :D:D
Solomon

Post by Solomon »

To te je i spasilo, inace......
:x
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Prije par mjeseci, u okolonoj javnoj biblioteci, je bio sastanak na koji su bili pozvani svi stanovnici ovog naseg countija. Naime radilo se je o jednoj Amerikanki, Rache Correy, koja je pod pokroviteljstvo neke mirovne organizacije otisla u Gazu sa namjerom da zaustavi rusenje Palestinskih kuca u pojasu od pogranicne zone, i koja je bila smjestana u regionu Rafah, nedaleko od Egiptaske granice....Ona je u toj misiji izgubila zivot i njeni roditelji su na osnovu istrage koja nije kaznila nikog, pokrenuli internacionalni slucaj protiv Israleske drzave i americke korporacija Caterpillar koja prozivodi posebne bagere za ove namjere:

Image

To svjedocenje je bilo tako potresno, da ja koji sam prezivjeo rat u BiH, sam bio porazen sa situacijom na terenu. Naime, tu djevojku je njen pokusaj spasavanja Palestinske kuce kostao zivota. Navodno je bagerista nije vidjeo. Protiv njega nije pokrenut nikakav postupak. Svjedocenje tih Palestinaca je bilo sljedece. Sve kuce iz njihovog komsiluka su bile srusene kosriteci istu taktiku. Uveden je policijski sat od 6 do 6 ja mislim, u kojem ne moze kuci da ti dodje ni hitna pomoc. Sa tornjeva koji su visoki po 50 metara u vazduh, kompletna regija je kontrolisana. Stalne represije i nasilje, ne bi li te kako isjterali iz kuce, da je onda sruse. Nakon toga, usljeduje granatiranje, pucanje, potkopavanje temelja na tri strane kuce, do dubine od 10m tako da je kuca i njene fondacija bila kao kula od karata, mogla se je urusiti svaki tren. U toj kuci je zivjela Palestinska familija, otac racunvodja, mati ucitejica, skolovani u Egiptu, sa tri djevojcice. Gaza je inace najgusce naseljena oblast mozda i na cijelom svijetu.Velicine je Manhattna a ima dva puta vise stanovnika po kvadratnom kilometru. I, sad na takvom prostoru, cistiti kuce, da bi se navodno obezbjedile i ukopale pozicije Izraelaca koji su htjeli da tu prave ogroman zid, visok nekih 7-8 metara i to sa Palestinske strane, mislim stvarno toliku kolicinu izivljavanja nisam vidjeo kod cetnika u ratu u BiH. Inace Gaza nema vise mjesta gdje da se siri, osim u visinu. Zbog toga svaka kuca ima celicnu aramturu koja visi sa vrha. To je za njih znak otopra. Da ce, ma kolika je kuca, podici sljedeci sprat, na kojem ce zivjeti nova generacija Palestinaca.

Image
Drugi clan mirovne misije, kojeg su snajperom Izraelci pogodili u glavu
Image

Image
Image
Golan

Post by Golan »

xon_sa wrote:
King David wrote:
avicena wrote:dosta bi bila samo Sabra i Šatila...
U Sabri i Shatili nijedan metak nije ispaljen od strane Izraelskih vojnika (provjeri), malo se obracas na pogresnu adresu..
Jel se to malo pravimo ludi? Masakr u Sabri i Shatili se desio kada je libanonska krscanska milicija usla na zahtjev izraelaca u ove izbjeglicke kampove navodno trazeci pripadnike plo. Kampovi su bili u okruzenju izraelskih snaga i one su imale potpunu kontrolu nad situacijom!
Cista spekulacija vezano za izraelske vojnike. Nista od toga nije dokazano. Trebao bi prije upitati libanonce za tu pogibiju. Za njih se vec sve zna a i zna se znaci da izraelci nisu.
JBT

Post by JBT »

Pa zasto je onda drzava Belgija tuzila Sharona zbog ratnog zlocina u Sabri i Satili?
Golan

Post by Golan »

.......edited by moderator
Post Reply