A ZASTO BI SE NETKO VRATIO IZ INOZEMSTVA NATRAG U BOSNU?
Aaaaaaa i zasto bih?
de bolan ne kaki. Eto samo kod nas ima papaka a svugdje ostalo je divno i bajno.polumjesečar wrote:nisam na pustom ostrvu, u gradu sam ali znas ljudi ovdje razgovaraju tiho i normalno, znas nema ovde bosanskog razgovora na udaljenost od 15-20 metera.pitt wrote:a sad si negdje na pustom ostrvu? Ili je to samo stanje uma?polumjesečar wrote:valjalo bi se naviknuti i na onu bosansku galamu sto mi najteze pada.
tesko je tebi to da razumijes...
eto ti se pitas ko ce se TEBI vracatiCelicna_saka wrote:Koji ce mi se kurac vracati nekvalifikovana radna snaga, bolje neka ih gore mi ih ovdje za izvoza imamo, a i njima je bolje rego. Tragedija je sto se visokoobrazovani kadrovi (velika manjina dijaspore) ne vracaju, i tu bi se moglos stosta uciniti.
Receno figurativno druze dzemidjicu.St.Germain wrote:eto ti se pitas ko ce se TEBI vracatiCelicna_saka wrote:Koji ce mi se kurac vracati nekvalifikovana radna snaga, bolje neka ih gore mi ih ovdje za izvoza imamo, a i njima je bolje rego. Tragedija je sto se visokoobrazovani kadrovi (velika manjina dijaspore) ne vracaju, i tu bi se moglos stosta uciniti.![]()
imas svoja cetiri zida, valjda...visokoobrazovani domicilni kadru
covjece, svaka cast!dibo11 wrote:Evo da i ja dam svoj doprinos ovoj kvalitetnoj raspravi:
U SAD sam 6 godina , zavrsio electroniku na faxu i dolazim sljedeci ponedjeljak , nek mi je u Bosni kako je i svim drugim ali ja ovdje vise nemogu .
Vise mi je i Amerike i Arizone preko glave , nek se neko drugi pece na ovom suncu ja imam jos tri dana i odoh KUCI pa cu se snalazit kako znam i umijem kao i svi drugi u Bosni.
Na duge staze...k'o ima strpljenja...moj kraj ima fantasticne perspektive za ekonomski razvoj. Zelim da moje djete prozivi bar jedan dio svog djetinjstva bezbrisno...a ne k'o "cuko na lancu". Zelim da prohoda do carsije...i kad krene ulicom svakog bezbrizno pozdravi...a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam. Ovaj zivot...koji ova djeca zive...je kucni pritvor.buhtelj wrote:Pitanje za Zlatu.....Ako nije bed nabroj bar neki od racionalnih i ne-emocionalnih razloga zasto bi se vratila natrag????
Pogresno si me razumio, naravno da ne mislim da su ti ljudi manje vrijedni ili kako ti kazes manje inteligentni ili manje sposobni. Ono sto sam htio reci da ce lakse ostvariti ugodnu egzistenciju u dijaspori nego ovdje u Bosni. Mislim da je dijaspora trenutno korisnija onakva kakva je sad, s tim da bi dio dijaspore koja je stekla znanja i obrazovanje deficitarna ovdje u Bosni na neki nacin trebalo motivisati za povratak.St.Germain wrote:@celicna saka
e pa ne moze biti figurativno kad ti u postu govoris mi, nama, oni, njima ili ti ne razumijes sta znaci figurativno
i cime treba da se nadjem pogodjen? je li treba da se stidim sto radim NKV-posao? Stvarno mislis da su svi ljudi koji rade NKV-poslove manje sposobni i manje inteligentni?
Zao m je sto ti moram reci, ali u Bosni se skolstvo drasticno promjenilo i to nagore. Ni ovde vise ne mozes bas tako jednostavno pustati djecu vani ko nekad, ali ipak se moze i nije ni blizu ko u zapadnim zemljama, ali sto se skolstva tice to je strahota jedna. Djeca od brace mi idu u ovdasnje osnovne skole (1. i 2. razred devetogodisnje i 3. i 6. razred osmogodisnje osnovne skole) i to nije ni blizu onom nasem nekadasnjem obrazovanju. Ni blizu. Mi smo na kraju prvog bili pismeniji nego oni na kraju sestog osnovne, a ne nesto drugo. U skoli u koju oni idu je tako, a mislim da ni ostale ne odskacu mnogo. Mozda je u Sarajevu malo drugacije, ali u Mostaru nije. Zanati nam ne vrijede nista, jer takve radne snage imamo za izvoza, a i ne odisu bas znanjem kad zavrse. Kakvo takvo obrazovanje, bar u Mostaru mozes dobiti samo u gimnaziji i srednjoj elektrotehnickoj, a ovo ostalo je zali boze ulozenog truda.zlata wrote:Na duge staze...k'o ima strpljenja...moj kraj ima fantasticne perspektive za ekonomski razvoj. Zelim da moje djete prozivi bar jedan dio svog djetinjstva bezbrisno...a ne k'o "cuko na lancu". Zelim da prohoda do carsije...i kad krene ulicom svakog bezbrizno pozdravi...a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam. Ovaj zivot...koji ova djeca zive...je kucni pritvor.buhtelj wrote:Pitanje za Zlatu.....Ako nije bed nabroj bar neki od racionalnih i ne-emocionalnih razloga zasto bi se vratila natrag????
U medjuvremenu...usavrsit'ce jezik. Nase osnovne i srednje skole nisu uopce lose. To znam iz iskustva. Bolje mu je da zavrsi zanat u BiH...nego vecinu srednjih skola ovdje...a da ne govorim o nasim gimnazijama. Bit'ce okruzen rodbinom. Ovdje gdje se sad nalazim...djeca od 8-16 godina imaju pasji zivot. Ograniceni su i kulturno...i kako god...bas zato sto im je ogranicena sloboda i mogucnost samostalnog kretanja.
Kod nas, gimnazijalac je covjek...a ovdje su sa 22-godine jos k'o balavci.
Sveukupno...radi se o stilu i "kvalitetu zivota".
slazem se, definitivno, samo sto je to pausaliziranje problema cija je ozbiljnost mnogo veca da bi je banalizovali i "odradili" u jednom "srku" ovdje na forumu. a koji je to nacin za motiviranje povratka, kako kazes? Bilo je ovdje pametnijih odgovora, da se ne ponavljam dzabaCelicna_saka wrote:Pogresno si me razumio, naravno da ne mislim da su ti ljudi manje vrijedni ili kako ti kazes manje inteligentni ili manje sposobni. Ono sto sam htio reci da ce lakse ostvariti ugodnu egzistenciju u dijaspori nego ovdje u Bosni. Mislim da je dijaspora trenutno korisnija onakva kakva je sad, s tim da bi dio dijaspore koja je stekla znanja i obrazovanje deficitarna ovdje u Bosni na neki nacin trebalo motivisati za povratak.St.Germain wrote:@celicna saka
e pa ne moze biti figurativno kad ti u postu govoris mi, nama, oni, njima ili ti ne razumijes sta znaci figurativno
i cime treba da se nadjem pogodjen? je li treba da se stidim sto radim NKV-posao? Stvarno mislis da su svi ljudi koji rade NKV-poslove manje sposobni i manje inteligentni?
za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
I know what you meankulambara wrote:za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
To je tako divno što se razumijete .... još samo kada to "razumijevanje" nama ne biste gurali u nos super bi bilo ....St.Germain wrote:I know what you meankulambara wrote:za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam