Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
buhtelj

Post by buhtelj »

Naslov teme je pogresno definiran..... logicni je bi bilo ako bi pitanje bilo
A ZASTO BI SE NETKO VRATIO IZ INOZEMSTVA NATRAG U BOSNU?

Aaaaaaa i zasto bih? :roll: :roll: :roll:
zlata

Post by zlata »

Ja se bas planiram vrat'ti. Ne znam kad....ali to mi je projekat. Dajem sebi 6 godina...do povratka. Ako mi se ne svidi....mogu opet u rikverc.

Imam daljenjeg rodjaka koji se sa zenom vratio nakon 50+godina. Odveden je iz BiH kao djete.

Al'se vecina ljudi asimilira.

Sjecam se jednog zemljaka koji je nakon 1945-e o's'o u Cile. Dopisiv'o se sa rodjacima iz Izmira. Oni su ga kao izbjeglicu pomagali...sali mu odjela (cak iz Turske u Cile). Nakon nekol'ko godina prestala su stizati pisma. Zadnji rodjak u Izmiru, koji je znao nas jezik je bio umr'o. Svi drugi su vec bili postali Turci.

U medjuvrmenu...on je ozenio Cileanku, i odselio za Kanadu. Sad su mu potomci Kanadjani.

Da ga napadnemo...sto je izd'o svoju domovinu??? Sto su mu rodjaci izdali domovinu???
pitt

Post by pitt »

polumjesečar wrote:
pitt wrote:
polumjesečar wrote:valjalo bi se naviknuti i na onu bosansku galamu sto mi najteze pada.
a sad si negdje na pustom ostrvu? Ili je to samo stanje uma? :oops:
nisam na pustom ostrvu, u gradu sam ali znas ljudi ovdje razgovaraju tiho i normalno, znas nema ovde bosanskog razgovora na udaljenost od 15-20 metera.

tesko je tebi to da razumijes...
de bolan ne kaki. Eto samo kod nas ima papaka a svugdje ostalo je divno i bajno.
buhtelj

Post by buhtelj »

Pitanje za Zlatu.....Ako nije bed nabroj bar neki od racionalnih i ne-emocionalnih razloga zasto bi se vratila natrag????
felichi

Post by felichi »

u bosni je bolji KVALITET ZIVOTA
na zapadu je bolji STANDARD ZIVOTA
mislim da je ovo cinjenica...

ja znam mnoge ljude koji su se vratili u bih poslije rata, ukljucujuci i mene
isto tako znam mnoge koji su otisli poslije rata, ne zato sto su htjeli, vec sto su morali. razlozi... cisto ekonomski.
za one koji ne znaju nezaposlenostu u bih je preko 50%, a posao mozete dobiti samo ako "imate nekog".
u slucaju da vam novac nije problem, onda je definitivno bolje u bosni.

danas iz mog iskustva (vratio sam se iz amerike) imam jasnu poruku

NE VRACAJTE SE NI ZA ZIVU GLAVU!
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Koji ce mi se kurac vracati nekvalifikovana radna snaga, bolje neka ih gore mi ih ovdje za izvoza imamo, a i njima je bolje rego. Tragedija je sto se visokoobrazovani kadrovi (velika manjina dijaspore) ne vracaju, i tu bi se moglos stosta uciniti.
zijancer

Post by zijancer »

zasto feliciiiiii? :-)
St.Germain

Post by St.Germain »

Celicna_saka wrote:Koji ce mi se kurac vracati nekvalifikovana radna snaga, bolje neka ih gore mi ih ovdje za izvoza imamo, a i njima je bolje rego. Tragedija je sto se visokoobrazovani kadrovi (velika manjina dijaspore) ne vracaju, i tu bi se moglos stosta uciniti.
eto ti se pitas ko ce se TEBI vracati :roll:
imas svoja cetiri zida, valjda...visokoobrazovani domicilni kadru :oops:
felichi

Post by felichi »

evo zasto...

danas imam primanja kojima jedva mogu platiti racune, a radim sa zavrsenim faxom
dok sam radio u americi peruci sude mogao sam si vise priustiti...

raja koju sam ostavio 1996 i citava situacija su se DRASTICNO promijenile. nemam nista protiv nikoga, ali grad je pun svakojakih kretena. gotovo vise ne izlazim, krijemo se po kucama i pijemo....

drzava ne postoji. za sve zivo ti treba neka veza, od doktora do saltera opstine. niko ti ne garantuje sigurnost. lokalnim gazijama niko nista ne smije, policija se izivljava na neduznima.

mucno je gledati gladne penzionere kako cekaju da umru (cini mi se to je najgore).

u bosni perspektiva ne postoji
dibo11

Post by dibo11 »

Evo da i ja dam svoj doprinos ovoj kvalitetnoj raspravi:
U SAD sam 6 godina , zavrsio electroniku na faxu i dolazim sljedeci ponedjeljak , nek mi je u Bosni kako je i svim drugim ali ja ovdje vise nemogu .
Vise mi je i Amerike i Arizone preko glave , nek se neko drugi pece na ovom suncu ja imam jos tri dana i odoh KUCI pa cu se snalazit kako znam i umijem kao i svi drugi u Bosni.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

St.Germain wrote:
Celicna_saka wrote:Koji ce mi se kurac vracati nekvalifikovana radna snaga, bolje neka ih gore mi ih ovdje za izvoza imamo, a i njima je bolje rego. Tragedija je sto se visokoobrazovani kadrovi (velika manjina dijaspore) ne vracaju, i tu bi se moglos stosta uciniti.
eto ti se pitas ko ce se TEBI vracati :roll:
imas svoja cetiri zida, valjda...visokoobrazovani domicilni kadru :oops:
Receno figurativno druze dzemidjicu.
Da se nisi nasao pogodjen?
felichi

Post by felichi »

dibo11 wrote:Evo da i ja dam svoj doprinos ovoj kvalitetnoj raspravi:
U SAD sam 6 godina , zavrsio electroniku na faxu i dolazim sljedeci ponedjeljak , nek mi je u Bosni kako je i svim drugim ali ja ovdje vise nemogu .
Vise mi je i Amerike i Arizone preko glave , nek se neko drugi pece na ovom suncu ja imam jos tri dana i odoh KUCI pa cu se snalazit kako znam i umijem kao i svi drugi u Bosni.
covjece, svaka cast!
ljudi sa stranim diplomama odlicno prolaze u sarajevu
sve najbolje!
buhtelj

Post by buhtelj »

dibo11 ..... ako si zavrsio i elektronku i ako znas da radis onda je Amerika raj....sve velike tvrtke us tamo Intel, Motorola, Altera. Xilinx, Zarlink, Cypresss, Texas Instruments, Analog Devices... ako ti nije tamo kul i ako poznas digitalni design, fpga, dsp, pcb layout, high speed design... onda javi se i mozes radi dooovoljnu blizu BIH za dobar kes :lol: :lol: :lol:
St.Germain

Post by St.Germain »

@celicna saka
e pa ne moze biti figurativno kad ti u postu govoris mi, nama, oni, njima ili ti ne razumijes sta znaci figurativno
i cime treba da se nadjem pogodjen? je li treba da se stidim sto radim NKV-posao? Stvarno mislis da su svi ljudi koji rade NKV-poslove manje sposobni i manje inteligentni?
zlata

Post by zlata »

buhtelj wrote:Pitanje za Zlatu.....Ako nije bed nabroj bar neki od racionalnih i ne-emocionalnih razloga zasto bi se vratila natrag????
Na duge staze...k'o ima strpljenja...moj kraj ima fantasticne perspektive za ekonomski razvoj. Zelim da moje djete prozivi bar jedan dio svog djetinjstva bezbrisno...a ne k'o "cuko na lancu". Zelim da prohoda do carsije...i kad krene ulicom svakog bezbrizno pozdravi...a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam. Ovaj zivot...koji ova djeca zive...je kucni pritvor.

U medjuvremenu...usavrsit'ce jezik. Nase osnovne i srednje skole nisu uopce lose. To znam iz iskustva. Bolje mu je da zavrsi zanat u BiH...nego vecinu srednjih skola ovdje...a da ne govorim o nasim gimnazijama. Bit'ce okruzen rodbinom. Ovdje gdje se sad nalazim...djeca od 8-16 godina imaju pasji zivot. Ograniceni su i kulturno...i kako god...bas zato sto im je ogranicena sloboda i mogucnost samostalnog kretanja.
Kod nas, gimnazijalac je covjek...a ovdje su sa 22-godine jos k'o balavci.

Sveukupno...radi se o stilu i "kvalitetu zivota".
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

St.Germain wrote:@celicna saka
e pa ne moze biti figurativno kad ti u postu govoris mi, nama, oni, njima ili ti ne razumijes sta znaci figurativno
i cime treba da se nadjem pogodjen? je li treba da se stidim sto radim NKV-posao? Stvarno mislis da su svi ljudi koji rade NKV-poslove manje sposobni i manje inteligentni?
Pogresno si me razumio, naravno da ne mislim da su ti ljudi manje vrijedni ili kako ti kazes manje inteligentni ili manje sposobni. Ono sto sam htio reci da ce lakse ostvariti ugodnu egzistenciju u dijaspori nego ovdje u Bosni. Mislim da je dijaspora trenutno korisnija onakva kakva je sad, s tim da bi dio dijaspore koja je stekla znanja i obrazovanje deficitarna ovdje u Bosni na neki nacin trebalo motivisati za povratak.
danas

Post by danas »

zlata wrote: Kod nas, gimnazijalac je covjek...a ovdje su sa 22-godine jos k'o balavci.
smijem li te pitati gdje zivis?
mostarac

Post by mostarac »

zlata wrote:
buhtelj wrote:Pitanje za Zlatu.....Ako nije bed nabroj bar neki od racionalnih i ne-emocionalnih razloga zasto bi se vratila natrag????
Na duge staze...k'o ima strpljenja...moj kraj ima fantasticne perspektive za ekonomski razvoj. Zelim da moje djete prozivi bar jedan dio svog djetinjstva bezbrisno...a ne k'o "cuko na lancu". Zelim da prohoda do carsije...i kad krene ulicom svakog bezbrizno pozdravi...a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam. Ovaj zivot...koji ova djeca zive...je kucni pritvor.

U medjuvremenu...usavrsit'ce jezik. Nase osnovne i srednje skole nisu uopce lose. To znam iz iskustva. Bolje mu je da zavrsi zanat u BiH...nego vecinu srednjih skola ovdje...a da ne govorim o nasim gimnazijama. Bit'ce okruzen rodbinom. Ovdje gdje se sad nalazim...djeca od 8-16 godina imaju pasji zivot. Ograniceni su i kulturno...i kako god...bas zato sto im je ogranicena sloboda i mogucnost samostalnog kretanja.
Kod nas, gimnazijalac je covjek...a ovdje su sa 22-godine jos k'o balavci.

Sveukupno...radi se o stilu i "kvalitetu zivota".
Zao m je sto ti moram reci, ali u Bosni se skolstvo drasticno promjenilo i to nagore. Ni ovde vise ne mozes bas tako jednostavno pustati djecu vani ko nekad, ali ipak se moze i nije ni blizu ko u zapadnim zemljama, ali sto se skolstva tice to je strahota jedna. Djeca od brace mi idu u ovdasnje osnovne skole (1. i 2. razred devetogodisnje i 3. i 6. razred osmogodisnje osnovne skole) i to nije ni blizu onom nasem nekadasnjem obrazovanju. Ni blizu. Mi smo na kraju prvog bili pismeniji nego oni na kraju sestog osnovne, a ne nesto drugo. U skoli u koju oni idu je tako, a mislim da ni ostale ne odskacu mnogo. Mozda je u Sarajevu malo drugacije, ali u Mostaru nije. Zanati nam ne vrijede nista, jer takve radne snage imamo za izvoza, a i ne odisu bas znanjem kad zavrse. Kakvo takvo obrazovanje, bar u Mostaru mozes dobiti samo u gimnaziji i srednjoj elektrotehnickoj, a ovo ostalo je zali boze ulozenog truda.
buhtelj

Post by buhtelj »

Da to je fakat cudno, da si jos uvjek "child in time" sa 22 godine ... :) :)
Onda to je ful smjesno, da govoris kaj ce tvoje dijete da ucini sretnim ("carasija....").... to je prebrzo zakljucivanje.... Ako je tebi bed da si tamo jos ne znaci da ce biti bedara i tvom dijetetu....Realan zivot nije matematicka indukcija :-) :-) :-) :-)
St.Germain

Post by St.Germain »

Celicna_saka wrote:
St.Germain wrote:@celicna saka
Pogresno si me razumio, naravno da ne mislim da su ti ljudi manje vrijedni ili kako ti kazes manje inteligentni ili manje sposobni. Ono sto sam htio reci da ce lakse ostvariti ugodnu egzistenciju u dijaspori nego ovdje u Bosni. Mislim da je dijaspora trenutno korisnija onakva kakva je sad, s tim da bi dio dijaspore koja je stekla znanja i obrazovanje deficitarna ovdje u Bosni na neki nacin trebalo motivisati za povratak.
slazem se, definitivno, samo sto je to pausaliziranje problema cija je ozbiljnost mnogo veca da bi je banalizovali i "odradili" u jednom "srku" ovdje na forumu. a koji je to nacin za motiviranje povratka, kako kazes? Bilo je ovdje pametnijih odgovora, da se ne ponavljam dzaba
kulambara

Post by kulambara »

a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
zijancer

Post by zijancer »

a po cemu je u bosni bolji kvalitet zivota
@ felichi?
St.Germain

Post by St.Germain »

zlato...vjerujem da pripadas starijoj generaciji, a godine mijenjaju percepciju svijeta, to barem tebi treba da bude jasno...Tebi svijet pripada jedno odredjeno vrijeme s 20, 30, s 40...mozda i dok je covjek stariji, a sve dok se ne ucahuri u svoj svemir koji je proturijecan ZIVOM DUHU. a omladina jeste nas zivi duh koji kolektivnu svijest vodi naprijed. Ali nemas pravo, da ga stembiljas ovakvim ili onakvim ako ga ne shvatas i ne razumijes i da se boris protiv njeg
St.Germain

Post by St.Germain »

kulambara wrote:
a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
I know what you mean ;)
haris303

Post by haris303 »

St.Germain wrote:
kulambara wrote:
I know what you mean ;)
To je tako divno što se razumijete .... još samo kada to "razumijevanje" nama ne biste gurali u nos super bi bilo ....
Post Reply