Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Hoćete li danas bojkotovati trgovine u BiH?

Ne
85
30%
Da
198
70%

Total votes: 283

zposao

#76 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by zposao »

arman1 wrote: 31/01/2025 12:48 Mi smo dubokoumni k'o plićak. Kad je počelo sr.... u Palestini govori mi lik da treba izbjegavati Coca-Colu i McDonald jer podržavaju cioniste, vidio on na internetu, a pred njim Nescaffee.
Za, zposao, prijatelju ja živim dobro i ne fali mi ali znam bruku bukvalno GLADNIH i više zbog njih kojima krče crijeva treba ovaj bojkot i slične akcije nego zbog mene koji iPhone neću da kupim jer sam lijen da se privikavam na IOS.
Ne sviđa mi se kako plitko razmišljamo. Više klikova na guzove neke influenserice iz zadnje vukojebine nego na vijest o usporednim cijenama kod nas i švaba. Da smo ovakvi bili 92. sad bi na ovom forumu svi pisali ekavicom, po zakonu.
:thumbup:

Slažem se. Ovo gore sam napisao više radi ljudi koji danas nešto glumataju i nabijaju drugima pod nos svoju pravednost. A to što se rasipaju ostalih 364 dana u godini to nikome ništa.

Da se ne kupuju mahnito stanovi sa nenormalnim cijenama ne bi bilo ovakvo stanje na trzištu. Isto vrijedi i za auta i za mobitele i sve ostalo...

Ima i previše ljudi kojima je svejedno kolika cijena i ponašaju se ko pijani bogataši. Taj se konzumeristički nekritički mentalitet neće promijeniti preko noći niti za jedan dan.

Ovo je dobar početak ali ništa ne znači ako svaki čovjek za sebe ne promijeni navike.

A koliko smo mi socijalno osvješteni i koliko smo voljni mijenjati navike vidimo i po ekologiji svuda oko nas.

Zato i govorim da je u nas narod ko stado. Ništa ne zna sam nego kud drekne najglasniji svi za njim idu. Individualna odgovornost nula.
zposao

#77 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by zposao »

zubi wrote: 31/01/2025 13:17 Od janeza trebamo uciti...

https://www.vecernji.hr/vijesti/ovako-j ... na-1832775

Ovako je Slovenija stala na kraj rastu cijena

Da bi prenapuhanim trgovačkim maržama stalo na kraj, Ministarstvo poljoprivrede pratilo je cijene osnovnih namirnica u velikim trgovačkim centrima te ažuriralo podatke svakih 14 dana. Građani su na internetu mogli pratiti njihovo kretanje te doznati gdje je, primjerice, sir najpovoljniji. "Potrošači su pratili kretanja cijena i proizvodi koji su u nekim centrima bili jeftiniji bili su vrlo brzo rasprodani pa smo se trudili da sve redovito pratimo i ažuriramo. Učinak je na kraju bio taj da su cijene svih proizvoda počele padati, što nam je i bio cilj", rekla je Ana Le Marechal Kolar, Direktorat za hranu i ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Trgovci su se protivili takvom načinu nadzora, pritiskali poljoprivrednike da smanje cijenu svojih proizvoda, ali na kraju je Slovenija uspjela poskupljenja obuzdati. Iz Udruge potrošača tvrde da Slovenci danas kupuju racionalnije, 10 posto je smanjena potrošnja proteklih godinu dana i takvim ponašanjem obuzdala se i inflacija. Prije godinu dana iznosila je šest, a sada se kreće oko pola posto.

Udruge potrošača i dalje kontroliraju kretanje cijena, a Ministarstvo poljoprivrede početkom godine s tom je praksom - prekinulo. "Zaključili smo projekt jer se inflacija, kad je riječ o hrani, smanjila. Mislimo da za praćenje cijena više nema potrebe jer smo potrošače naučili da budu razboriti i da uspoređuju cijene", istaknula je Le Marechal Kolar. "U Sloveniji dobro radi Društvo za zaštitu proizvođača, cijene se uspoređuju i potrošači su postali vrlo racionalni", rekla je Mejra Festić.
E to bi bila super stvar da na jednom mjestu građani budu informairani o svim cijenama u svim marketima. Pa bi vidjeli kako bi se ponašali ovi koji dižu neopravdano cijene! :thumbup:
Podržavam!
Grb1

#78 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Grb1 »

Chloe wrote: 31/01/2025 10:59 Ne znam da li ste vi ikad išta bojkotovali, ali ja jesam. Oduvijek bojkotujem restorane/kafiće loši ljudi i oni za koje se zna i sumnja ( ma zna), da su u kriminalu i povezani sa kriminalcima, trgovine i radnje koje ne izdaju fiskalni račun itd.

Prvi put moć bojkota sam vidjela kod nas, nakon lokanih izbora 2020., kad nismo uspjeli pobijediti F Abdića zbog dva kandidata koji su uzeli glasove Abdićevom protukandidatu .
Jedan od njih, bio je non stop po čaršiji i među narodom, nakon tih izbora je "umro". Okrenula sam glavu od njega, nakon što sam mu rekla što sam imala, ali to je uradilo još x ljudi, pa i njegovi najrođeniji. :-)

Drugi kandidat je jedan od najbogatijih ljudi kod nas, bio je vlasnik kafe-slastičarne, pizzerie, samoposluge i još nekih djelatnosti, nakon izbora je zatvorio kafe-slastičarnu, pa samoposlugu a pizzeria diše na škrge pred zatvaranjem je ( inače top mjesto sa dobrom kuhinjom bilo).
Počela sma bojkot u ;izbornoj kampanji, poslije sam uvidjela da nisam jedina nego njegove radnje bojkotuje puno ljudi dok se pojavio na izbornoj listi, a nakon izbora još više. :D

Nakon ovih izbora, vlasnik benzinski pumpi ima pad prometa, inače u saradnji sa općinom blokirao je otvaranje novih benzinski pumpi, a diktirao cijene gorive tako da smo uvijek skuplje gorivo imali
/Imamo od ostalih općina, na ovim izborima je radio protiv naše platforme Zajedno za VK, što je za mene neoprostivo, ali i drugim građanima, tako da osjeti pad prometa na svojim benzinskim pumpama.
Jedva čekamo da krene projekat koji je on deset godina blokirao, pa da pored njegove dvije benziske nikne nova :D
Pozdrav za VK ❤️
vernes81

#80 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by vernes81 »

NediM17 wrote: 31/01/2025 12:22 Ja evo drugu kafu pijem.
Hocete l' mi halalit'?
Kafa 2 marke u opstini vrednijoj od 10 drugih
Ja ti halalim, ne treba se sultaniji suprostavljat ukinut ce ti majonezu.
Chloe
Photo mod

#81 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Chloe »

Grb1 wrote: 31/01/2025 13:28
Spoiler
Show
Chloe wrote: 31/01/2025 10:59 Ne znam da li ste vi ikad išta bojkotovali, ali ja jesam. Oduvijek bojkotujem restorane/kafiće loši ljudi i oni za koje se zna i sumnja ( ma zna), da su u kriminalu i povezani sa kriminalcima, trgovine i radnje koje ne izdaju fiskalni račun itd.

Prvi put moć bojkota sam vidjela kod nas, nakon lokanih izbora 2020., kad nismo uspjeli pobijediti F Abdića zbog dva kandidata koji su uzeli glasove Abdićevom protukandidatu .
Jedan od njih, bio je non stop po čaršiji i među narodom, nakon tih izbora je "umro". Okrenula sam glavu od njega, nakon što sam mu rekla što sam imala, ali to je uradilo još x ljudi, pa i njegovi najrođeniji. :-)

Drugi kandidat je jedan od najbogatijih ljudi kod nas, bio je vlasnik kafe-slastičarne, pizzerie, samoposluge i još nekih djelatnosti, nakon izbora je zatvorio kafe-slastičarnu, pa samoposlugu a pizzeria diše na škrge pred zatvaranjem je ( inače top mjesto sa dobrom kuhinjom bilo).
Počela sma bojkot u ;izbornoj kampanji, poslije sam uvidjela da nisam jedina nego njegove radnje bojkotuje puno ljudi dok se pojavio na izbornoj listi, a nakon izbora još više. :D

Nakon ovih izbora, vlasnik benzinski pumpi ima pad prometa, inače u saradnji sa općinom blokirao je otvaranje novih benzinski pumpi, a diktirao cijene gorive tako da smo uvijek skuplje gorivo imali
/Imamo od ostalih općina, na ovim izborima je radio protiv naše platforme Zajedno za VK, što je za mene neoprostivo, ali i drugim građanima, tako da osjeti pad prometa na svojim benzinskim pumpama.
Jedva čekamo da krene projekat koji je on deset godina blokirao, pa da pored njegove dvije benziske nikne nova :D
Pozdrav za VK ❤️
VK Uzvraća :cao: :kiss:
Dosadno mii

#82 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Dosadno mii »

zposao wrote: 31/01/2025 13:21
arman1 wrote: 31/01/2025 12:48 Mi smo dubokoumni k'o plićak. Kad je počelo sr.... u Palestini govori mi lik da treba izbjegavati Coca-Colu i McDonald jer podržavaju cioniste, vidio on na internetu, a pred njim Nescaffee.
Za, zposao, prijatelju ja živim dobro i ne fali mi ali znam bruku bukvalno GLADNIH i više zbog njih kojima krče crijeva treba ovaj bojkot i slične akcije nego zbog mene koji iPhone neću da kupim jer sam lijen da se privikavam na IOS.
Ne sviđa mi se kako plitko razmišljamo. Više klikova na guzove neke influenserice iz zadnje vukojebine nego na vijest o usporednim cijenama kod nas i švaba. Da smo ovakvi bili 92. sad bi na ovom forumu svi pisali ekavicom, po zakonu.

Slažem se. Ovo gore sam napisao više radi ljudi koji danas nešto glumataju i nabijaju drugima pod nos svoju pravednost. A to što se rasipaju ostalih 364 dana u godini to nikome ništa.

Da se ne kupuju mahnito stanovi sa nenormalnim cijenama ne bi bilo ovakvo stanje na trzištu. Isto vrijedi i za auta i za mobitele i sve ostalo...

Ima i previše ljudi kojima je svejedno kolika cijena i ponašaju se ko pijani bogataši. Taj se konzumeristički nekritički mentalitet neće promijeniti preko noći niti za jedan dan.

Ovo je dobar početak ali ništa ne znači ako svaki čovjek za sebe ne promijeni navike.

A koliko smo mi socijalno osvješteni i koliko smo voljni mijenjati navike vidimo i po ekologiji svuda oko nas.

Zato i govorim da je u nas narod ko stado. Ništa ne zna sam nego kud drekne najglasniji svi za njim idu. Individualna odgovornost nula.
Upravo
Stanovi moj kvart
Kazu cim stigne prodaja do 25% dizu cijene jos vise

I onda skontam necu ucestvovat u tom ludilu samo zato sto mogu
NediM17

#83 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by NediM17 »

vernes81 wrote: 31/01/2025 13:30
NediM17 wrote: 31/01/2025 12:22 Ja evo drugu kafu pijem.
Hocete l' mi halalit'?
Kafa 2 marke u opstini vrednijoj od 10 drugih
Ja ti halalim, ne treba se sultaniji suprostavljat ukinut ce ti majonezu.
Kabulosum.
Alah dragi da te nagradi za tvoju velikodušnost.
Chloe
Photo mod

#84 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Chloe »

Aferim Slo

Novi zakon u Sloveniji: Zabranjuje se ljekarima iz državnih ustanova da rade privatno

https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... ium=Uvod_3

Trappist

#85 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Trappist »

Hercegoviina wrote: 31/01/2025 11:59 Divota, nema guzve,moze se ko covjek kupovati. Da hoće češće taj bojkot da bude
kako si lud i duhovit, mogu misliti koliko te raja voli
zposao

#86 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by zposao »

Dosadno mii wrote: 31/01/2025 13:32 Upravo
Stanovi moj kvart

Što je još gore, ljudi toliko mahnito sve kupuju da ima slučajeva gdje se nije još ni lopata zabila u zemlju a pola stanova prodato...

Znači nema ni sve dozvole, nema stana, ne znaš kvalitet radova, ništa, ali iskeširaš vrtoglavu cifru nadajući se najboljem.

Takvi praktički finansiraju čitavu gradnju objekta. Ne treba investitoru ni kredit.

I takav vid ponašanja se vidi u svim segmentima koliko ljudi nekritički kupuju.
saiks

#87 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by saiks »

zposao wrote: 31/01/2025 13:46
Dosadno mii wrote: 31/01/2025 13:32 Upravo
Stanovi moj kvart

Što je još gore, ljudi toliko mahnito sve kupuju da ima slučajeva gdje se nije još ni lopata zabila u zemlju a pola stanova prodato...

Znači nema ni sve dozvole, nema stana, ne znaš kvalitet radova, ništa, ali iskeširaš vrtoglavu cifru nadajući se najboljem.

Takvi praktički finansiraju čitavu gradnju objekta. Ne treba investitoru ni kredit.

I takav vid ponašanja se vidi u svim segmentima koliko ljudi nekritički kupuju.
Tako se stanovi svugdje rade. Po 800€ zarada bude po kvadratu stana. Znam zgradu gdje ni stari objekat nije bio srusen i sve prodano unaprijed
avetinja

#88 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by avetinja »

Ovo se može riješiti samo na način kao što su Moskovljani pobijediti kovid propusnice. Kada su u Moskvi uveli kovid propusnice, građani su se organizovali tako da dvije sedmice niko nije išao u prodavnice, restorane, kafiće, kina, pozorišta ni bilo gdje drugo. Nisu išli ni po hljeb i poduzetnici su molili vlast da ukine mjere i na kraju je vlast morala popustiti i slagati da situacija više ne zahtjeva propusnice. Tako se i ovdje mora ustrajati u bojkotu ako se želi nešto postići.
Bolonjeze

#89 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Bolonjeze »

Kad će bojkot kirije, kvadrata stana itd...nije ovi za nas.
manuchao91

#90 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by manuchao91 »

samo treba kupovat neophodne stvari
vodu sipam na izvoru ,uzimacu samo piva,cigare .
posao mi je od kuce 1,5 km idem pjeske odsad.
kafu cu pit kod kuce necu vise davat lopovima 3 KM za gutljaj itd
Meteora

#91 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Meteora »

Pratite FB grupu BOJkot u BiH https://www.facebook.com/share/g/19ufAF ... tid=wwXIfr, ima dosta objava o stanju na terenu. Svaka cast svima koji ucestvuju, ovo je mali simbolicni korak, ali drago mi je da napokon pokazujemo neki vid jedinstva i revolta 👊
tap3ah75

#92 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by tap3ah75 »

Meteora wrote: 31/01/2025 14:24 Pratite FB grupu BOJkot u BiH https://www.facebook.com/share/g/19ufAF ... tid=wwXIfr, ima dosta objava o stanju na terenu. Svaka cast svima koji ucestvuju, ovo je mali simbolicni korak, ali drago mi je da napokon pokazujemo neki vid jedinstva i revolta 👊
Ima slika praznik parkinga u 8 ujutro
Meteora

#93 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Meteora »

tap3ah75 wrote: 31/01/2025 14:30
Meteora wrote: 31/01/2025 14:24 Pratite FB grupu BOJkot u BiH https://www.facebook.com/share/g/19ufAF ... tid=wwXIfr, ima dosta objava o stanju na terenu. Svaka cast svima koji ucestvuju, ovo je mali simbolicni korak, ali drago mi je da napokon pokazujemo neki vid jedinstva i revolta 👊
Ima slika praznik parkinga u 8 ujutro
Imaju video zapisi praznih trgovackih centara sirom BiH, tokom cijelog danasnjeg dana. Ili da ipak vjerujemo botovima koji kazu da bojkot ne uspijeva i da se nista nece postici 😉
samoTEgledam

#94 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by samoTEgledam »

Sve divno krasno, podržavam bojkot, no ima li ko ideju kako obaviti bojkot vlade, službenika, namještenika i neki 100 drugih vladinih klinaca koji su podgli cijene svojih "usluga" za 13,14% ...
nivla

#95 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

znaci nema guzve po centrima, moze se mirno obaviti kupovina i nisu guzve na kasama
valjalo bi da se i sutra bojkotuje, pa i i nedjelju ne ide u rs zbog bojkota pa mozda i izadje na nesto do ponedjeljka, ali sutra ce ovaj smanjeni promet da se nadoknadi
dječak sa šibicama

#96 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dječak sa šibicama »

Najjaci su mi ovi duhoviti sa "sad se moze rahat kupovati", ma bravo, omiljeni ste u raji.
dječak sa šibicama

#97 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by dječak sa šibicama »

A Nekina mafijaska vlada sastanci sa trgovcima i opet ubleha "zakljucavanje cijena".

To treba govnjivim motkama rastjerati.
nivla

#98 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

dječak sa šibicama wrote: 31/01/2025 14:44 Najjaci su mi ovi duhoviti sa "sad se moze rahat kupovati", ma bravo, omiljeni ste u raji.
meni su ipak drazi ovi sto su nedjeljom toliko u krizi da jadni moraju u lukavicu po stvari koje mogu kupiti ostalih 6 dana sirom sarajevskih trgovackih centara
a posebna su kategorija oni sto subotom navale ko da nema sutra i ko da nedjelja traje barem 72h
Last edited by nivla on 31/01/2025 14:50, edited 1 time in total.
Peryton_

#99 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by Peryton_ »

Chloe wrote: 31/01/2025 13:35 Aferim Slo

Novi zakon u Sloveniji: Zabranjuje se ljekarima iz državnih ustanova da rade privatno

Ima tu jedna stvar o kojoj se ne razmislja a to je odliv visokospecifiranih stručnjaka u privatluk. Pa tako imas rizik da ti najbolji ljekari i najiskusnije sestre odlaze sa recimo Kardiologije ili Hirurgije te se tako srozava kvalitet javnog zdravstva. Govorimo o uređenim drzavama a ne o BiH, kod nas je sve ionako rasulo.
Ja sam vise za drakonske kazne, tipa imas dozvoljeno 20h sedmicno rada u privatnika, ako te inspekcija nađe u vremenu koje nije propisano, ili krivicna prijava ili otkaz iz javnog zdravstva.
nivla

#100 Re: Bojkot trgovina u BiH zbog visokih cijena – vaše mišljenje?

Post by nivla »

Peryton_ wrote: 31/01/2025 14:49
Chloe wrote: 31/01/2025 13:35 Aferim Slo

Ima tu jedna stvar o kojoj se ne razmislja a to je odliv visokospecifiranih stručnjaka u privatluk. Pa tako imas rizik da ti najbolji ljekari i najiskusnije sestre odlaze sa recimo Kardiologije ili Hirurgije te se tako srozava kvalitet javnog zdravstva. Govorimo o uređenim drzavama a ne o BiH, kod nas je sve ionako rasulo.
Ja sam vise za drakonske kazne, tipa imas dozvoljeno 20h sedmicno rada u privatnika, ako te inspekcija nađe u vremenu koje nije propisano, ili krivicna prijava ili otkaz iz javnog zdravstva.
nece nasi doktori u privatluk sa klinickog, tj mali broj njih hoce, privatnik hoce da se radi daleko vise nego npr na kcus, a i nema bas fleksibilnosti
kod nas bi valjalo da imamo isti zakon jer onda gavrankapetanovici, biscevici i ostala gamad ne bi preko svojih privatnih klinika ugovarali operacije u opcoj bolnici kao sto sad rade
inace biscevic se prekvalifikovao na dijabetologa jer uglavnom sad pacijentima propisuje ozempic kad mu dodju privatno
Locked