Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

El_comadante

#76 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by El_comadante »

Chmoljo wrote: 12/06/2024 17:57
El_comadante wrote: 12/06/2024 13:41
Chmoljo wrote: 11/06/2024 23:01

Prica je krenula od biroa za zaposljavanje, gdje je pocelo patetisanje da neko ima pravo birati poslove.

Ako neko ne mkze raditi nesto iz zdravstvenih razloga, onda se to navede i u kartonu, a "aspekti" i "razlozi" mogu biti svakakvi, ali cesto su samo izgovor za "trazi posao, moli Boga da ga ne nadje".

Ovo mogu reci i sa aspekta studenta koji je trazio posao, sa aspekta zaposlenog u firmi kojicje znao kako procesi hodaju, sa aspekta poslodavca jer blisak rodbina ima firmu i znam kakva je tlapnja naci solidnog radnika za najbezveznije poslove.

A vi i dalje mislite da je biro za zaposljavanje mjesto gdje ce se naci posao iz snova, samo ako se dovoljno puta odbije onaj koji se ne dopada.
Netačno. Ja hoću samo posao po zakonu, 40 sati sedmično, godišnji minimalno 18 dana, ako bude prekovremeni da se adekvatno plati. Jeli to pretjerivanje?
Ali to nema nikakve veze sa temom. Ne znam zasto okreces pricu tamo gdje je niko ne spori u zelji da poentiras.

To o cemu ti pricas je krsenje zor-a i svaki radnik moze zovnuti inspekciju i prijaviti. Ne vidim da iko pravi poseban problem oko toga. Postavljac teme je pitao nesto sasvim drugo.

Cak, hipoteticki, onaj ko ne zeli raditi taj posao koji ti navodis, a Biro ga tjera, ne mora da se plasi za svoju egzistenciju i moze da prijavljuje inspekciji sve to sto navodis.

No opet kazem, postavljac je pitao nesto sasvim drugo..
Dakle vratio sam se na početak teme. Čovjek je pitao da li TK biro ima pravo skinuti sa biroa, da li su zvali još koga i kako je u drugim kantonima. U drugom komentaru je rekao da su ga zvali za posao mimo kvalifikacije koju posjeduje. I onda je počela priča, ti si također pisao, kako čovjek neće da radi kako ljudi sa biroa biraju posao i tako dalje. A mi ne znamo koji mu je posao ponuđen i zašto je odbio. I ne treba generalizovati zašto neko sa biroa hoće ili neće neki posao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#77 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by _BataZiv_0809 »

Odbijes ponudjeni posao-skidaju te z'biroa.
As simple as that.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#78 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Chmoljo »

El_comadante wrote: 13/06/2024 08:08
Dakle vratio sam se na početak teme. Čovjek je pitao da li TK biro ima pravo skinuti sa biroa, da li su zvali još koga i kako je u drugim kantonima. U drugom komentaru je rekao da su ga zvali za posao mimo kvalifikacije koju posjeduje. I onda je počela priča, ti si također pisao, kako čovjek neće da radi kako ljudi sa biroa biraju posao i tako dalje. A mi ne znamo koji mu je posao ponuđen i zašto je odbio. I ne treba generalizovati zašto neko sa biroa hoće ili neće neki posao.
Ne pravi se sada nevjest, kada lijepo pise zbog cega mu je dilema, i to si procitao ali si uredno izostavio jer znas da si kreno napadati bez razloga.
El_comadante

#79 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by El_comadante »

Chmoljo wrote: 13/06/2024 08:51
El_comadante wrote: 13/06/2024 08:08
Ne pravi se sada nevjest, kada lijepo pise zbog cega mu je dilema, i to si procitao ali si uredno izostavio jer znas da si kreno napadati bez razloga.
Ja napadam na dio gdje si ti i još neki forumaši rekli da raja sa biroa bira poslove, neće da rade, jer se sa raspravom otišlo u množinu i na to sam reagovao da ne treba generalizovati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#80 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Chmoljo »

Ovdje pricamo o ljudima koji se ZALE sto nemaju posla, ali opet biraju da ne rade, nego da rade nesto sto im nije struka.
Vrlo jasno napisano, al si nasao za shodno da pametujes, iako dobro znas da ovakvi slucajevi nisu rijetki i iako je naglaseno da se na njih odnosj, a ne na ono sto ti mislis da se odnosi.
pinkman

#81 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by pinkman »

_BataZiv_0809 wrote: 13/06/2024 08:11 Odbijes ponudjeni posao-skidaju te z'biroa.
As simple as that.
To je po meni fino u teoriji, ali u praksi neprovodivo.

Uvijek mozes otvoriti bolovanje i naci jos milion nacina da ti ne produze ugovor.

Treba razdvojiti zdravstvo i trazenje posla i eto..
Lopez1981

#82 Re: Biro za zapošljavanje TK - skidanje sa biroa

Post by Lopez1981 »

Pozz raja, da upitam ovdje zna li neko slucajno da li za naknadu sa biroa od 6 mjeseci za koju treba 5 godina staza, mora biti 5 godina bez prekida ili moze sa prekidima?
Za ovu od 3 mjeseca jasno pise da treba 6 mjeseci u kontinuitetu ili 8 mjeseci sa prekidima u poslijednih 12 mjeseci, ali za 5 godina ne pise nigdje kako to ide.
Post Reply