E pozdrav raja, za vikend sam obisao Jajce i ovdasnji savjeti su jako lijepo pomogli
Sto se parkinga u centru tice, u pravu ste, teska je guzva, meni se nije dalo peglati, parkirao sam na parking Crvene Jabuke. Prvi sat dzaba i svaki naredni 2 KM nisu neka pljacka.
Katakomba je fino iluminirana i to je glavna razlika u odnosu na prije 20 godina kad sam zadnji put bio, uz placanje ulaza

5 markica.
Penjanje na tvrdjavu daje surealan prikaz na kuce sa Vivax klimama tik ispod tvrdjave, ali sve to ima nekog sarma. Da je u Italiji svi bi se tome divili ili bi bilo simpaticno.
Na ulazu u tvrdjavu iznenadjenje-onih 5 KM sto si dole platio su samo za katakombu, ovdje se moraju kupiti nove karte kako mi je gospodja sa vidljivom zluradoscu u glasu objasnila. Nije frka, platit cu, kucaju fiskalne sve je rega, ali valjalo bi razmisliti o nekoj jedinstvenoj karti.
Na tvrdjavi sve isto kao i prije 20 godina, osim zastave BiH na dosta respektabilnom jarbolu, nista nisu ulagali da bi tu donijeli neki novi sadrzaj. Ok.
Pogled na vodopad mozes imati s njegovih ledja prolazeci kroz jako lijep i cist park i bastu samousluzne cevabdzinice ili sa druge strane gdje ga gledas direktno. Mozes i sici do podnozja imaju sagradjene terase ali se i tu placa ulaz. U sjecanju mi je ostalo da je prije 20 godina tu uz rijeku kod vodopada bila neka livada sa valjda najvise iskoristenih kondoma koje sam vidio u zivotu, and believe me i saw shit u svom zivotu
Ne mogu skontati gdje je ta livada, odnosno prilazi li joj se nakon sto se plati ulaz. Vjerujem da je placanje ulaza obrnuto proprocionalno broju kondoma koji se tu iskoriste.
Muzej AVNOJ-a je FAN TA STI ČAN
Iskreno bojao sam se sta cu zateci i hocu li vidjeti narod kako skace po Titovoj stolici, ali je bogme nadmasio sva moja ocekivanja. Jako je ukusno renoviran, sredjen, cijene i ulaza i suvenira su pristupacne, a zaposleni su jako dobro obrazovani i imaju historiju u malom prstu. Sve preporuke. Ulaz je 5 KM za rezidente Bosne i Hercegovine.
Gradski centar je lijepo sredjen, spomenik Armiji RBiH ispred dzamije je na nekih 20 metara od spomenika HVO-u. Ne smetaju naizgled jedan drugom i sve je u duhu Vasingtonskog sporazuma i na oba su istaknute drzavne zastave.
Za kraj-gastronomija. Rucali smo u Omerbegovoj kuci, iskusivsi pritome svu čar bh turizma, dugo cekanje, guzva, Arapi i dijaspora koji se takmice ko ce glasnije pricati, ali kad je nakon nekih sat i 10 minuta od narudzbe stigla klopa, sve covjek zaboravi jer je hrana vise nego dobra.
Svima bih preporucio odlazak, objektivno sve se moze za dan obici, a ko ne voli guzve, mislim da bi obilazak na jesen ili u proljece bio pun pogodak.
Jajce je ispunilo moja ocekivanja.
Hvala
@Chloe @malasavjetnica @banjaluka078