Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#76 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by anex »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 10:17 Ok kakva je hrana, pitam treci put i placam odgovor sta kosta :D
OK je mada nije nešto posebno, jedino pogled na jezero je gušt nekome...
Može se pojesti, nećeš baciti...ima i pizza i sve ostalo standard restoran...
Chloe
Photo mod

#77 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 09:56 Nema teme o Jajcu pa da ne otvaram za jedno pitanje, preporucite mi gdje da jedem? Pizza je prvi izbor, ali ako ima i dobro meso moze i to (ne cevapi).

Mozda @Chloe ili @banjaluka078 mogu znati :thumbup: :kiss:

A vidim i @malasavjetnica je dobro upucena :thumbup:
Omerbegova kuća ... Moje omiljeno mjesto, juče sam tamo ručala. :oops:

https://g.co/kgs/5wNimwx

Pizza je dobra ( nisam doduše odavno jela,) u "Plaži" .
Motel Plaža
https://g.co/kgs/JhD6TRB

Ponesi opremu/odjeću za kupanje, ako ideš na cijeli dan, nećeš se pokajati zbog takvog osvježenja.

Sretno.
Chloe
Photo mod

#78 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 10:17 Ok kakva je hrana, pitam treci put i placam odgovor sta kosta :D
Godinama se ne može pouzdati u neke restorane kad je hrana u pitanju. Problem sa radnicima, kuharima se itekako osjeti.
"Plaža" uvijek ima solidnu hranu, nekad woow nekad i srednja žalost.
banjaluka078

#79 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by banjaluka078 »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 09:56 Nema teme o Jajcu pa da ne otvaram za jedno pitanje, preporucite mi gdje da jedem? Pizza je prvi izbor, ali ako ima i dobro meso moze i to (ne cevapi).

Mozda @Chloe ili @banjaluka078 mogu znati :thumbup: :kiss:

A vidim i @malasavjetnica je dobro upucena :thumbup:
Da si me pitao za ribu, preporučila bih ti konobu Slapovi. :)
Nisam odavno jela picu tamo, ali mi ekipa reče da imaju Gastro pub Napoli. Paste, pice, tako to.
Janjetinu preporučujem jesti u 6 braće, na putu prema Donjem Vakufu.

Ovo sve s rezervom, jer je ljeto, malo je radnika, a puno turista i nisam jednom rekla da nikad više ljeti u domaći turizam. U Semešnicu kod Donjeg Vakufa definitivno ne, jer nas zbog "prioritetnih" Arapa zamalo izmarškali.
Restoran na samom jezeru mi je isto bio očajan, jer premalo konobara, previše, ponovo, Arapa, koji mijenjaju narudžbu po nekoliko puta, pa treba jedna osoba zadužena samo za njih i njihove hirove.

I Chloe ti je već preporučila Omerbegovu kuću.

Na tvrđavu obavezno, pa siđi pored medvjed-kule i svrati do Mitrinog hrama. Od rijetkih je još na originalnoj lokaciji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#80 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by _BataZiv_0809 »

@Chloe i @banjaluka078 hvala i vama na dobrim preporukama :thumbup:

"Pekav" sam na hranu i radije cu od kuce ponijeti sendvice nego jesti bilo gdje.

A pekaviji sam jos vise na guzvu, cekanje i mjesta gdje je sve prilagodjeno turistima iz Zaljeva. Sve postujem, ali za svoj novac imam pravo da biram :thumbup:

Ova Omer begova kuca djeluje pismeno, ako nista moze se pura spucat :thumbup:
banjaluka078

#81 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by banjaluka078 »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 11:40
"Pekav" sam na hranu i radije cu od kuce ponijeti sendvice nego jesti bilo gdje.

A pekaviji sam jos vise na guzvu, cekanje i mjesta gdje je sve prilagodjeno turistima iz Zaljeva. Sve postujem, ali za svoj novac imam pravo da biram :thumbup:
Ista sam ti, zato sam i stavila napomenu.
Ako ovdje slučajno zaviriš, javi utiske, da znam za sljedeću posjetu. Gastro pub Napoli

Na jezeru ima, osim motela, i hotel Plivsko jezero. Mogla bi tu hrana biti malo bolja, a gužva malo manja. Nisam navraćala, ali znam da je najveća gužva baš dole, uz vodu i motel.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#82 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by _BataZiv_0809 »

Kad me vec krenulo sa pitanjima :mrgreen:

Glupo pitanje, ali da provjerim za svaki slucaj :skoljka:

Imam grupu stranaca u gostima, ozbiljniji su i stariji ljudi i zele u Vijecnicu.

Necu moci ici sa njima jer radim, pa me zanima je li se za turisticke posjete i obilazak stalne postavke ulazi na glavni ulaz?
malasavjetnica

#83 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 11:40 @Chloe i @banjaluka078 hvala i vama na dobrim preporukama :thumbup:

Ja bih isto preporučila konobu Slapovi na putu prema Plivskim jezerima. Ima tu i druge hrane osim ribe, a vrijedi posjetiti ako ništa radi ambijenta. Ja sam uvijek uzimala pastrmku, ali jeli su moji teletinu i druga mesa, bili su zadovoljni.
Last edited by malasavjetnica on 14/07/2025 08:48, edited 1 time in total.
malasavjetnica

#84 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

malasavjetnica wrote: 14/07/2025 08:45
_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 11:40 @Chloe i @banjaluka078 hvala i vama na dobrim preporukama :thumbup:

Sorry, duplić
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#85 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by _BataZiv_0809 »

E pozdrav raja, za vikend sam obisao Jajce i ovdasnji savjeti su jako lijepo pomogli :sax:

Sto se parkinga u centru tice, u pravu ste, teska je guzva, meni se nije dalo peglati, parkirao sam na parking Crvene Jabuke. Prvi sat dzaba i svaki naredni 2 KM nisu neka pljacka.

Katakomba je fino iluminirana i to je glavna razlika u odnosu na prije 20 godina kad sam zadnji put bio, uz placanje ulaza :mrgreen: 5 markica.

Penjanje na tvrdjavu daje surealan prikaz na kuce sa Vivax klimama tik ispod tvrdjave, ali sve to ima nekog sarma. Da je u Italiji svi bi se tome divili ili bi bilo simpaticno.

Na ulazu u tvrdjavu iznenadjenje-onih 5 KM sto si dole platio su samo za katakombu, ovdje se moraju kupiti nove karte kako mi je gospodja sa vidljivom zluradoscu u glasu objasnila. Nije frka, platit cu, kucaju fiskalne sve je rega, ali valjalo bi razmisliti o nekoj jedinstvenoj karti.

Na tvrdjavi sve isto kao i prije 20 godina, osim zastave BiH na dosta respektabilnom jarbolu, nista nisu ulagali da bi tu donijeli neki novi sadrzaj. Ok.

Pogled na vodopad mozes imati s njegovih ledja prolazeci kroz jako lijep i cist park i bastu samousluzne cevabdzinice ili sa druge strane gdje ga gledas direktno. Mozes i sici do podnozja imaju sagradjene terase ali se i tu placa ulaz. U sjecanju mi je ostalo da je prije 20 godina tu uz rijeku kod vodopada bila neka livada sa valjda najvise iskoristenih kondoma koje sam vidio u zivotu, and believe me i saw shit u svom zivotu :mrgreen:

Ne mogu skontati gdje je ta livada, odnosno prilazi li joj se nakon sto se plati ulaz. Vjerujem da je placanje ulaza obrnuto proprocionalno broju kondoma koji se tu iskoriste.

Muzej AVNOJ-a je FAN TA STI ČAN :thumbup:

Iskreno bojao sam se sta cu zateci i hocu li vidjeti narod kako skace po Titovoj stolici, ali je bogme nadmasio sva moja ocekivanja. Jako je ukusno renoviran, sredjen, cijene i ulaza i suvenira su pristupacne, a zaposleni su jako dobro obrazovani i imaju historiju u malom prstu. Sve preporuke. Ulaz je 5 KM za rezidente Bosne i Hercegovine.

Gradski centar je lijepo sredjen, spomenik Armiji RBiH ispred dzamije je na nekih 20 metara od spomenika HVO-u. Ne smetaju naizgled jedan drugom i sve je u duhu Vasingtonskog sporazuma i na oba su istaknute drzavne zastave.

Za kraj-gastronomija. Rucali smo u Omerbegovoj kuci, iskusivsi pritome svu čar bh turizma, dugo cekanje, guzva, Arapi i dijaspora koji se takmice ko ce glasnije pricati, ali kad je nakon nekih sat i 10 minuta od narudzbe stigla klopa, sve covjek zaboravi jer je hrana vise nego dobra.

Svima bih preporucio odlazak, objektivno sve se moze za dan obici, a ko ne voli guzve, mislim da bi obilazak na jesen ili u proljece bio pun pogodak.

Jajce je ispunilo moja ocekivanja.

Hvala @Chloe @malasavjetnica @banjaluka078 :kiss:
banjaluka078

#86 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by banjaluka078 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12
Baš mi je drago da su očekivanja ispunjena. :)
dr_Evil

#87 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 13/07/2025 12:00
_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2025 11:40

Ista sam ti, zato sam i stavila napomenu.
Ako ovdje slučajno zaviriš, javi utiske, da znam za sljedeću posjetu. Gastro pub Napoli

Na jezeru ima, osim motela, i hotel Plivsko jezero. Mogla bi tu hrana biti malo bolja, a gužva malo manja. Nisam navraćala, ali znam da je najveća gužva baš dole, uz vodu i motel.
Imao sam bas zelju da svratim u taj hotel priliko posjete Jajcu. Podjoh na parking, ugledah 3 zastave bez ijedne bh zastave, i samo se okrenuh dalje.
banjaluka078

#88 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 07/08/2025 09:22
Imao sam bas zelju da svratim u taj hotel priliko posjete Jajcu. Podjoh na parking, ugledah 3 zastave bez ijedne bh zastave, i samo se okrenuh dalje.
Hvala za informciju. Ja nisam išla u Jajace par godina, dobro je znati šta ne uključiti u planove za obilazak/boravak.
no_sekirli

#89 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by no_sekirli »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12 E pozdrav raja, za vikend sam obisao Jajce i ovdasnji savjeti su jako lijepo pomogli :sax:

Sto se parkinga u centru tice, u pravu ste, teska je guzva, meni se nije dalo peglati, parkirao sam na parking Crvene Jabuke. Prvi sat dzaba i svaki naredni 2 KM nisu neka pljacka.

Katakomba je fino iluminirana i to je glavna razlika u odnosu na prije 20 godina kad sam zadnji put bio, uz placanje ulaza :mrgreen: 5 markica.

Penjanje na tvrdjavu daje surealan prikaz na kuce sa Vivax klimama tik ispod tvrdjave, ali sve to ima nekog sarma. Da je u Italiji svi bi se tome divili ili bi bilo simpaticno.

Na ulazu u tvrdjavu iznenadjenje-onih 5 KM sto si dole platio su samo za katakombu, ovdje se moraju kupiti nove karte kako mi je gospodja sa vidljivom zluradoscu u glasu objasnila. Nije frka, platit cu, kucaju fiskalne sve je rega, ali valjalo bi razmisliti o nekoj jedinstvenoj karti.

Na tvrdjavi sve isto kao i prije 20 godina, osim zastave BiH na dosta respektabilnom jarbolu, nista nisu ulagali da bi tu donijeli neki novi sadrzaj. Ok.

Pogled na vodopad mozes imati s njegovih ledja prolazeci kroz jako lijep i cist park i bastu samousluzne cevabdzinice ili sa druge strane gdje ga gledas direktno. Mozes i sici do podnozja imaju sagradjene terase ali se i tu placa ulaz. U sjecanju mi je ostalo da je prije 20 godina tu uz rijeku kod vodopada bila neka livada sa valjda najvise iskoristenih kondoma koje sam vidio u zivotu, and believe me i saw shit u svom zivotu :mrgreen:

Ne mogu skontati gdje je ta livada, odnosno prilazi li joj se nakon sto se plati ulaz. Vjerujem da je placanje ulaza obrnuto proprocionalno broju kondoma koji se tu iskoriste.

Iskreno bojao sam se sta cu zateci i hocu li vidjeti narod kako skace po Titovoj stolici, ali je bogme nadmasio sva moja ocekivanja. Jako je ukusno renoviran, sredjen, cijene i ulaza i suvenira su pristupacne, a zaposleni su jako dobro obrazovani i imaju historiju u malom prstu. Sve preporuke. Ulaz je 5 KM za rezidente Bosne i Hercegovine.

Gradski centar je lijepo sredjen, spomenik Armiji RBiH ispred dzamije je na nekih 20 metara od spomenika HVO-u. Ne smetaju naizgled jedan drugom i sve je u duhu Vasingtonskog sporazuma i na oba su istaknute drzavne zastave.

Za kraj-gastronomija. Rucali smo u Omerbegovoj kuci, iskusivsi pritome svu čar bh turizma, dugo cekanje, guzva, Arapi i dijaspora koji se takmice ko ce glasnije pricati, ali kad je nakon nekih sat i 10 minuta od narudzbe stigla klopa, sve covjek zaboravi jer je hrana vise nego dobra.

Svima bih preporucio odlazak, objektivno sve se moze za dan obici, a ko ne voli guzve, mislim da bi obilazak na jesen ili u proljece bio pun pogodak.

Ako nemaš fotku sa govornice, nisi ni bio u muzeju :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#90 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by _BataZiv_0809 »

Govornica je ogradjena crvenom snjurom i hvala bogu pa je tako :thumbup:
HelaS

#91 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by HelaS »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12 E pozdrav raja, za vikend sam obisao Jajce i ovdasnji savjeti su jako lijepo pomogli :sax:

Na neki čudan način, nikad se u Jajcu nisam prijatno osjećao, ovaj period nakon rata... Obišao sam mu cijelo područje prije rata, svako selo i zaselak, radio sam Prostorni plan i upoznao mnoge ljude. Ali sada... Ne zbog Jajca, istorije, itd, već zbog gradskog stanovništva koje mi djeluje kao u grču, pod stresom, izvještačeno i u nekoj tišini... Ne osjećam se prirodno među njima, neobjašnjivo :(

Prozor mi je identičan
dr_Evil

#92 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by dr_Evil »

HelaS wrote: 07/08/2025 12:55

Na neki čudan način, nikad se u Jajcu nisam prijatno osjećao, ovaj period nakon rata... Obišao sam mu cijelo područje prije rata, svako selo i zaselak, radio sam Prostorni plan i upoznao mnoge ljude. Ali sada... Ne zbog Jajca, istorije, itd, već zbog gradskog stanovništva koje mi djeluje kao u grču, pod stresom, izvještačeno i u nekoj tišini... Ne osjećam se prirodno među njima, neobjašnjivo :(

Prozor mi je identičan
Bgm ja se osjecao fantasticno, citava familija bila pocascena kafom i sladoledom kad su culi da smo hercegovci :D
no_sekirli

#93 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by no_sekirli »

_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2025 12:52 Govornica je ogradjena crvenom snjurom i hvala bogu pa je tako :thumbup:
Ja svojoj familiji održao kratki govor, jesen bila nije bilo nikoga osim nas.

Nisam mogao izdržati da se ne popnem, oprostite na krkanluku, ali bilo je jače od mene :D
Chloe
Photo mod

#94 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12
Spoiler
Show
E pozdrav raja, za vikend sam obisao Jajce i ovdasnji savjeti su jako lijepo pomogli :sax:

Nema na čemu. Jesen u Jajcu, okupano toplim bojama je 🥰.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#95 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12 uz placanje ulaza :mrgreen: 5 markica.

ovdje se moraju kupiti nove karte kako mi je gospodja sa vidljivom zluradoscu u glasu objasnila.

Ulaz je 5 KM za rezidente Bosne i Hercegovine.
Jos samo fali da si ulaz u restoran platio :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#96 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 16/08/2025 10:04
_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2025 13:12 uz placanje ulaza :mrgreen: 5 markica.

ovdje se moraju kupiti nove karte kako mi je gospodja sa vidljivom zluradoscu u glasu objasnila.

Ulaz je 5 KM za rezidente Bosne i Hercegovine.
Jos samo fali da si ulaz u restoran platio :D
Platio sam vremenom i licnom komocijom :lol:
EmirTr

#97 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by EmirTr »

Slapovi Krupe u Krupi na Vrbasu:

stubrijez

#98 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by stubrijez »

Nije valjda da su tamna "braca" toliko uzeli maha u dzematu?
Chloe
Photo mod

#99 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Chloe »

EmirTr wrote: 25/08/2025 19:32 Slapovi Krupe u Krupi na Vrbasu:

Odlično izgleda. X puta sam prošla tim krajem a nisam znala za ovo mjesto. Hvalaaaa..... :thumbup:
malasavjetnica

#100 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Ima li neka dobra duša da mi objasni kako doći iz kanjona Misoče do Dubrovnika? Pješke, naravno. Koliko je to kilometara otprilike?
Post Reply