Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Laplace

#76 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 13:58
bandit_mo wrote: 14/01/2021 13:53
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 13:49
A bolikurac koji zvucno siluje pedesetak porodica pola sata, bolesnih staraca, beba koje spavaju, studenata koji uce, ljudi koji rade poslove za koje im treba mir i tisina je sigurno mica maca. Krkani primitivni koji nisu nista bolji od onih koji ih krkanski zagrade. Ja i samo ja.
Da li stvarno misliš da se tom trubaču trubi pola sata?? Da uživa u milozvuku svoje sirene?
Ili možda nema izbora jer pauka neće vidjeti?
Kad sam vodila dijete u vrtić, netko je parkirao pred zatvorenom kapijom. Tete zvale murju, ovi rekli eto nas za satak.
Da. Stvarno vjerujem da ljudi nalaze poseban uzitak u takvom pasivno-agresivnom izrazavanju nemoci. Zagrade me roditelji s posebnim potrebama svakodnevno. Izadjem iz auta i odem pjeske i sama i s djecom ili ako idemo dalje koristim javni prevoz. Ni ja ni trubaci iz susjedstva nismo hirurzi koji zure na operaciju transplantacije necijeg srca. Krkanluk je strast i licni izbor kao sto je vidljivo u postu iznad.
Tačno. Kad, recimo, u 12 sati u sarajevu dobijem poziv da do 15:30 moram biti na određenom mjestu u Zenici (hitan i neodložan posao), odem do parkinga i utvrdim da me je idiot zagradio, meni predstavlja neopisivo zadovoljstvo da sjedim i sviram simfoniju dok mi posao propada, praktično doživljavam nirvanu.
Laplace

#77 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

vindfaker wrote: 14/01/2021 14:00
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 13:40 Imam gomilu strpljenja kad sam zagradjena ali me ovo sjedenje na sireni izludi. Imacu glavobolju par sati a lik koji je debilno zagradio ovog trubaca nije smio ni da se pomoli dok trubac nije otisao.
Polusatno zvucno silovanje je nesto radi cega bih radije zvala policiju nego radi samog zagradjivanja. To nemocno, debilno trubljenje mi je neopisivo krkansko i primitivno izivljavanje nad ljudima koji zive ili rade u tom okruzenju.
ja stao na benzinsku pumpu na regularan parking, i pozurim da kupim nesto na benzinskoj jer sam imao dogovor za 15 min.. vratim se do svog auta, iza mene seljacina sa dzipom stao sa pola auta na mjesto gdje se ne parkira a sa pola auta na invalidsko mjesto, zagradio i mene potpuno a i invalida koji bi trebao tu parkirati.... sta da mu radim osim da mu hebem mater kad se vrati? vratio se nakon pola sata neki stari lik, ja sjeo u kafic kafu da popijem nakon silnih pokusaja da ga nađem... i ja da mu fino priđem on gas i ode kao da nista nije bilo.. zvao policiju, kazu sigurno je tu negdje pomaci ce se ubrzo..

sta bi ti uradila? zbog kretena koji se ne zna parkirati (eto ne mora propisno, samo nemoj zagradit nekog) da ja kasnim negdje, ja koji sam se parkirao na svoje mjesto?
Još jedan primjer: svako jutro odem u Sarajevo da odvezem ženu na posao (krenemo oko 6:15 da izbjegnemo gužve, dođemo u 7 kad se njena škola otključava), nazad svratim u pekaru da sebi kupim doručak i tu me idiot zagradi iako je parking skoro prazan. Ja moram biti do 7:40 najkasnije na poslu (Visoko) zbog mjera suzbijanja pandemije, i sad bih ja trebao čekati da on obavi svoje?
Laplace

#78 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

bandit_mo wrote: 14/01/2021 14:06
vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 14:04
bandit_mo wrote: 14/01/2021 14:02

Zvučiš nezaposleno. Dok ti nije jasno da nisu kirurzi jedini koji moraju doći na posao u određeno vrijeme ili inače trpe sankcije.
Radim od kuce i mogla bih slicno tvrditi za tebe jer primjecujem da znacajan dio zivota ostavljas na forumu.
Jasnije je, hvala :thumbup:
Tuđa ruka svrab ne češe, kažu.
Laplace

#79 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

studiorum_tuzlaensis wrote: 14/01/2021 14:18 @vindfaker
To ti se može jednom desiti da te zagradi. Ako ti od toga ovisi posao ili život, onda ćeš uzet lijepo taksi, jer se ne vrijedi prepirat. Papak te zagradio, dobiće kaznu i voilaaa.

Idući put biraš drugo parking mjesto gdje se to ne dešava. Ti se problemi ne mogu riješiti, niti ima rješenja, niti je ok. Sloboda kretanja i stajanja i tako to.
Ti se šališ?

Dakle, ja sa punim rezervoarom krenem iz Ilijaša za Banjaluku, stanem da kupim kifle, neko me zagradi i ja sad trebam plaćati taksi do Banjaluke? Ozbiljno? Ili čekati policiju koja možda dođe za sat-dva, napiše mu kaznu od 40 KM i ode? I opet zvati taksi? Ili čekati javni prevod u Podlugovima ka Banjaluci?
high_volume

#80 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by high_volume »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 13:27 Svakodnevna pojava. Vise od ljutnje kad mene zagradi kategorija stanovnistva "roditelji s posebnim potrebama" koji samo sto ne uvezu auta u vrtice i skole, me nerviraju zagradjeni debili koji usred naselja zalegnu na sirenu i trube po pola sata. Svjez primjer glavobolje zbog lika koji je trubio pola sata da bi na kraju skupa s dva prolaznika na parkingu fizicki na snijegu gurnuo vozilo koje ga je zagradilo.
Moze li se zvati policija ili pauk? Moze li se zvati policiju i prijaviti uznemiravanje bukom te sirene?
Za parkiranje:
Član 74.
...vozač ne smije parkirati vozilo naročito na....mjestu na kome bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu;
Član 75.
Ovlašteno službeno lice odredit će da se vozilo premjesti na drugo mjesto i u svim drugim slučajevima kada je zaustavljeno ili parkirano na mjestu na kojem ugrožava sigurnost saobraćaja, ili ometa normalan tok saobraćaja.....Troškove premještanja vozila u svim slučajevima snosi vozač ili vlasnik vozila.
Član 238.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj: vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama čl. 73. i 74.;
Za prijavu povišene emisije buke, potrebno ju je dokazati, a dokazivanje se vrši mjerenjem, na zahtjev. To je birokratska procedura koju je u ovakvim, konkretnim situacijama, u nas, skoro pa nemoguće provesti.
tempuser

#81 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

vjeverica.nada wrote: 14/01/2021 13:49
bitanga_sa_otesa wrote: 14/01/2021 13:45 veci je krkanluk zagradjivanje ljudi i boliqrci koji misle da su sami na ovom dunjaluku...
A bolikurac koji zvucno siluje pedesetak porodica pola sata, bolesnih staraca, beba koje spavaju, studenata koji uce, ljudi koji rade poslove za koje im treba mir i tisina je sigurno mica maca. Krkani primitivni koji nisu nista bolji od onih koji ih krkanski zagrade. Ja i samo ja.
Šta uraditi?
A. Ne biti boliqurac koji siluje pedesetak porodica nego ne uraditi ništa i umjesto autom, koje si propisno parkirao, otići pješke ili na drugi način na posao itd?
B. Ne biti boliqurac koji siluje pedesetak porodica nego zvati policiju i na kraju umjesto autom, koje si propisno parkirao, opet otići pješke ili na drugi način na posao itd jer ćeš zakasniti ako budeš čekao da dođe patrola i eventualno pauk?
C. Ne biti boliqurac koji siluje pedesetak porodica nego bez buke idiotu izbušiti gume i opet umjesto autom, koje si propisno parkirao, opet otići pješke ili na drugi način na posao itd.
D. Biti biliqurac, silovati pedeset porodica ne bi li dozvao debila koji te je zagradio i otići svojim autom, koji si propisno parkirao, na posao itd?
Veigar

#82 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Veigar »

Izbušiš mu gume. ;)
malo mu ključem prošaraš po limariji, pa malo po šajbama da utvrdiš tvrdoću materijala, jbg možda mu šajba nije orginalna. I tako. ;)

Naravno sve ovo uraditi neofirno, tj da niko ne zna da ste vi taj koji je to uradio. ;)
Last edited by Veigar on 15/01/2021 09:42, edited 2 times in total.
tempuser

#83 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

studiorum_tuzlaensis wrote: 14/01/2021 14:29
kakavdanakneiskustvu wrote: 14/01/2021 14:25
studiorum_tuzlaensis wrote: 14/01/2021 14:22 @kakavdanakneiskustvu totalno nebitno. Ne treba se nervirat. :D
lako je napisati,hajd se ne nerviraj kad zuris npr. u bolnicu,a kreten te zagradio a ima 50 metara dalje mjesta za parkiranje
Ja: "Molim jedno vozilo u Derviša Numića kod Bossina"
Taxi: "Vozilo 42 za 4 minuta"

Sabereš-oduzmeš gorivo i amortizaciju tu si negdje.

Ja samo kažem kako produžiti svoj život. :D Bilo kakva akcija u afektu može za posljedicu imati svašta od 4 glave kazne do tvorze.
Naravno da uvijek ima alternativa ali...
Dođe vozilo ispred Bossina i onda taksisti kažeš:
Ja: molim Vas do Coca Cole/Stanića/Argete/Wurttha itd u Hadžićima, ili do Carinskog terminala/ASA auta/Robota itd u Rajlovcu ili do Varmavite/Pretisa u Vogošći.
Pa te to tvoje "sabereš-oduzmeš gorivo i amortizaciju tu si negdje" izađe 40 maraka!!!!
Naravno, postoji i javni prevoz, ali tu ćeš zakasniti sat.
tempuser

#84 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

studiorum_tuzlaensis wrote: 14/01/2021 14:39 Naravno, sve dok neko ne ugrozi tvoje zdravlje ili ljudski integritet, to ti ostaje kao jedino pravo. :) Zato obavezno i imaš zeljeznu šipku ili francuz u autu, ako se to slučajno desi.

p.s. Lijepa riječ otvara i gvozdena vrata.
Znači, obratim se autu koji je nepropisno parkiran biranim riječima i on se otvori ili se vlasnik pojavi?!? :D
bandit_mo

#85 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by bandit_mo »

Veigar wrote: 15/01/2021 09:38 Izbušiš mu gume. ;)
malo mu ključem prošaraš po limariji, pa malo po šajbama da utvrdiš tvrdoću materijala, jbg možda mu šajba nije orginalna. I tako. ;)

Naravno sve ovo uraditi neofirno, tj da niko ne zna da ste vi taj koji je to uradio. ;)
Ja nekako računam da će zaključiti da je to napravio onaj koga je zagradio ... :?
tempuser

#86 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

Evolution_IV wrote: 14/01/2021 14:40 Ja nedavno pisao ceduljicu za supcica jednog,ocistim mjesto on parkira i sve tako,dok mi nije puko film neki dan,a bio nadrkan nesto...a vrlo dobro zna gdje se ko parkira...

Tako i ovo,udri bagru jebem im mater i bjezi prije policije,jer njih ne vrijedi cekat ni zvat..
A to su kao tvoja privatna mjesta?
A gdje ti parkiraš kad se isparkiraš sa tog mjesta? Nađeš zatrpano parking mjesto pa lopataš ili parkiraš na mjesto koji je neko drugi očistio?
Pusti se tih seljačkih Jupolaških folova i prvatizacije parking mjesta. Da si meni ostavio ceduljicu ja bih te namjerno handrio zbog tih papanskih folova pa da vidim šta ćeš!
Last edited by tempuser on 15/01/2021 09:55, edited 1 time in total.
high_volume

#87 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by high_volume »

tempuser wrote: 15/01/2021 09:46
Evolution_IV wrote: 14/01/2021 14:40 Ja nedavno pisao ceduljicu za supcica jednog,ocistim mjesto on parkira i sve tako,dok mi nije puko film neki dan,a bio nadrkan nesto...a vrlo dobro zna gdje se ko parkira...
A gdje ti parkiraš kad se isparkiraš sa tog mjesta? Na mjesto koji je neko drugi očistio!
Na Grbavici, ispred apoteke, preko puta pekare i Nove Banke, nedavno, uključenog motora čekam u autu 10-tak minuta da se oslobodi jedno mjesto, hoću u banku. Napokon ulazi čovjek u jedan auto, uključujem desni žmigavac i taj auto izlazi, međutim, u tom trenutku prilazi drugi auto, i jedna mlada djevojka samo uđe na to mjesto.... :D

Ne stigoh joj ni napisati ceduljicu :D
Veigar

#88 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Veigar »

bandit_mo wrote: 15/01/2021 09:45

Ja nekako računam da će zaključiti da je to napravio onaj koga je zagradio ... :?
Može on zaključiti ali mora i dokazati. :D
bandit_mo

#89 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by bandit_mo »

Veigar wrote: 15/01/2021 09:58

Njemu ne treba dokaz da ključem prošeta po mom autu :-D
tempuser

#90 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

high_volume wrote: 15/01/2021 09:55 Na Grbavici, ispred apoteke, preko puta pekare i Nove Banke, nedavno, uključenog motora čekam u autu 10-tak minuta da se oslobodi jedno mjesto, hoću u banku. Napokon ulazi čovjek u jedan auto, uključujem desni žmigavac i taj auto izlazi, međutim, u tom trenutku prilazi drugi auto, i jedna mlada djevojka samo uđe na to mjesto.... :D

Ne stigoh joj ni napisati ceduljicu :D
To je baš đonluk i seljakluk, čak i da joj skreneš pažnju da si "na čekanju", mada je to više neki bonton i kultura, a ne neko tvoje pravo. da te odhebe možeš samo klepnit ušima.
Ovo je ono, ja očistio mjesto i to je sad moje dok se snijeg ne otopi, opcionalno "rezervišem" kantom od Jupola.
Ispred moje zgrade kafana, gazda čak napravo dva metalna trokutića koji su konobari nosali kao da "rezervišu" 1-2 mjesta za gazdu i redovne goste. Naravno da sam svaki put pomakao taj trokutić i parkirao. Misliš da se iko bunio zbog toga?
Laplace

#91 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 14/01/2021 17:43 kome smetaju auti i trubljenje,nek se odseli u prirodu,na selo,tamo gdje pticice cvrkucu i potoci zubore :lol:
Podsjeti me na likove koji odu na brdo Hrasno (kod Breze) u prirodu, ono ptice cvrkuću i ter fore a on odvrne turbofolk do daske da stakla pucaju. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#92 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by bitanga_sa_otesa »

Laplace wrote: 15/01/2021 10:05

Podsjeti me na likove koji odu na brdo Hrasno (kod Breze) u prirodu, ono ptice cvrkuću i ter fore a on odvrne turbofolk do daske da stakla pucaju. :D
pa to su ti ovi likovi sto nose svoj seljakluk kud god krenu...ima ih dosta po sarajevu :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#93 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by bitanga_sa_otesa »

tempuser wrote: 15/01/2021 10:04
Ispred moje zgrade kafana, gazda čak napravo dva metalna trokutića koji su konobari nosali kao da "rezervišu" 1-2 mjesta za gazdu i redovne goste. Naravno da sam svaki put pomakao taj trokutić i parkirao. Misliš da se iko bunio zbog toga?
tu je meni prije 10 godina izasao konobar da kaze da ne mogu parkirati tu ,da je to kao za goste :lol:
uuu reko vi kafanu pod zakup uzeli pa i parking privatizovali ,cim doneses zk izvadak da je ovo tvoje ja cu se odmah preparkirati,usao je odmah podvijenog repa.
Laplace

#94 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Laplace »

hali gali halid wrote: 14/01/2021 18:03 Ja samo ne kontam likove koji i pored slobodnih parking mjesta ostave vozilo na sredini parkinga tako da blokiraju najmanje 4-5 vozila, jer ce oni tu do kafica/restorana, a da ne pricam sto ne ostave broj telefona.. I nije se jednom desilo da ljudi trube, ulaze u kafic da pitaju cije je vozilo, i niko nista, da bi se na kraju ispostavilo da sjede tu u kaficu...
Još u vrijeme kad mnogi nisu svi svoji, zamisli da sad nekome proradi PTSP od rata i dodatni stres zbog lockdowna, upadne u blackout (koje engleske fraze... :D ) i porazbija sve što se na autu može razbiti, pa se ti onda ganjaj sa njim po sudovima.

Zamisli lika koji je prije 27 godina opušteno jeo na liniji dok su oko njega gruhale granate, sigurno će se puno prepasti kad izađeš dok ti razbija auto jer si ga zagradio.
int21

#95 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by int21 »

Nemojte bezze pljuvati po policiji ako ih ne zovete. Jesu malo blentavi ali rade.

Kod mene pred zgradom napravljen parking ali tako da se moze sa dvije strane uci. Ono, izmedju zgrada je pa mozes praviti krug. A bingo ispod druge zgrade. Ne jedna nego vise seljacina ostavi auta tako da zagrade oba ulaza/izlaza. I moj komsija koji je inace tanak na zivcima, par puta nije mogao izaci, jos vodi dijete doktoru. Zovne policiju, nacrtaju se u roku od 10 minuta i popisu sva nepropisno parkirana auta. Meni merak gledati sa balkona kad seljacine vide cestitke na sajbama.

A drugi parking paralelan sa zgradom, i seljoberi ostave auto na cesti i zagradi po dva auta. Komso zove i ako ne ide nikuda, opet cirkus kad seljoberi vide cestitke. Tacno mi dodje da iznesem kolace policiji kad to urade.
jelleMania

#96 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by jelleMania »

bandit_mo wrote: 15/01/2021 10:01
Veigar wrote: 15/01/2021 09:58

Njemu ne treba dokaz da ključem prošeta po mom autu :-D
ili po kostima ako je lola neka :lol:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#97 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Evolution_IV »

tempuser wrote: 15/01/2021 09:46

Tako i ovo,udri bagru jebem im mater i bjezi prije policije,jer njih ne vrijedi cekat ni zvat..
A gdje ti parkiraš kad se isparkiraš sa tog mjesta? Nađeš zatrpano parking mjesto pa lopataš ili parkiraš na mjesto koji je neko drugi očistio?
Pusti se tih seljačkih Jupolaških folova i prvatizacije parking mjesta. Da si meni ostavio ceduljicu ja bih te namjerno handrio zbog tih papanskih folova pa da vidim šta ćeš!
Ima interni dogovor u zgradi,kojeg se svi drze :) ,osim ovog jednog seljaka koji dodje iz pm 2 do 3 puta u mjesecu..taj lolate pogledo nije nikad,ni kad je bio snijeg od metar a zna se uvalit i ti meni kazes da sam papak...handrio bi jasta radi,sve do jednom...

Ne idem na te parkinge,nego odem i platim garazu ili javni parking zimi..
Mate_Miso_Kovac

#98 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Mate_Miso_Kovac »

Da te neko slucajno zamandali u stanu, naklati ti kakav sef ili titanijumsku ploču na vrata - jel i tada treba biti uljudben i fin i šutjeti, izaći užetom kroz prozor itd. da se ne uznemirava komšiluk? Pitam za prijatelja... 8)
tempuser

#99 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by tempuser »

Evolution_IV wrote: 15/01/2021 10:18 osim ovog jednog seljaka koji dodje iz pm 2 do 3 puta u mjesecu..taj lolate pogledo nije nikad,ni kad je bio snijeg od metar a zna se uvalit i ti meni kazes da sam papak...handrio bi jasta radi,sve do jednom...
Ja, i?
On je papak komšija, ti papak uzurpator. Šta bi bilo da je tu ceduljicu eventualno proslijedio nadležnim organima?
I šta bi se desilo poslije sve do jednom?
Eto da imaš prava, a ne internet, muda pa me kao prebiješ naravno da ćeš fasovati prijavu itd itd itd... eventualno druge neformalne reperkusije.
Da mi hinjski oštetiš auto naravno da bih znao ko je i ostveta bi bila više nego surova!
U oba slučaja ga pušiš samo tako!
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#100 Re: Prava kad nas neko zagradi na javnom parkingu

Post by Evolution_IV »

Jeste sve si upravu..svima treba samo usima klepit i pravit se blentav :)
Post Reply