#76 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu
Posted: 08/04/2023 23:26
Ja u hotelu ne bi radio ni za duplu platu
zippoo87 wrote: ↑08/04/2023 21:40Neke osnovne stvari su ti uvijek manje vise iste...a to je da ces raditi vise nego sto dogovoris,da ces zaraditi manje nego sto ti obecaju ili ako i zaradis taj novac,potrositi ces tamo vise nego ocekujes ,jer i ti placas turisticke cijene ,nema popustaJelena15 wrote: ↑08/04/2023 21:21 Poštovanje,
prvi put pišem na ovom forumu.
Htjela sam vas pitati, da li neko ima iskustvo od prošle godine sa Sunčanim stranama Hvara?
Podijeljena su mišljenja, radila bih u sezoni ove godine da prikupim nešto novca kako bih otišla iz Crne Gore.
Molim svakoga ko ima znanje o smještaju da proslijedi info, jer mnogi pišu da su hrana i smještaj loši.
Hvala puno!
Pozdrav za sve
Smjestaj i kolege/kolegice su ti cista lutrija ali iz mog dosadasnjeg iskustva na sezona mogu navesti neke savjete kako da se izabere bolji poslodavac i da se manje licnog novca potrosi.
ja bih svima savjetovao,da NIKAKO ne idu u ove velike lance hotela,restorana i svega ostalog sto je po cijelom Jadranu,nego da iskljucivo traze privatne porodicne restorane,jer ljudi koji to drze zive od novca kojeg zarade na sezoni pa im nije bas kurcobolja i svejedno hoce li u pola sezone ostati bez 2-3 glavna radnika i bez prihoda.Takodjer lakse se dogovoriti sa njima,nego sa nekim nadobudnim menaĐerima ili HR-om.
Takodjer se moze oko plate pregovarati i dogovarati i izvuci 100-200 eura vise a u hotelima imas fiksnu platu i to je uzmi ili ostavi.
Takodjer plate su puno vece nego u hotelima ali naravno moras znati ono sto radis,ne mozes zabusavati kao sto bi mozda mogao u sistemu gdje u kuhinji radi 50 ljudi a ovamo dvoje.
I preporucujem svima da probaju i urade nesto novo,posebno osobe koje su po prirodi zatvorenije i mirnije...da se upuste malo u avanturu a ta 3-4 mjeseca prodju brzo i imas jos jedno iskustvo a nesto se uvijek i zaradi.Ako te jos nesto zanima,pitaj u PM
A zasto bi odustajala,sada je najveca potraznja za radnicima u HR?Jelena15 wrote: ↑10/04/2023 01:32zippoo87 wrote: ↑08/04/2023 21:40
Neke osnovne stvari su ti uvijek manje vise iste...a to je da ces raditi vise nego sto dogovoris,da ces zaraditi manje nego sto ti obecaju ili ako i zaradis taj novac,potrositi ces tamo vise nego ocekujes ,jer i ti placas turisticke cijene ,nema popusta
Smjestaj i kolege/kolegice su ti cista lutrija ali iz mog dosadasnjeg iskustva na sezona mogu navesti neke savjete kako da se izabere bolji poslodavac i da se manje licnog novca potrosi.
ja bih svima savjetovao,da NIKAKO ne idu u ove velike lance hotela,restorana i svega ostalog sto je po cijelom Jadranu,nego da iskljucivo traze privatne porodicne restorane,jer ljudi koji to drze zive od novca kojeg zarade na sezoni pa im nije bas kurcobolja i svejedno hoce li u pola sezone ostati bez 2-3 glavna radnika i bez prihoda.Takodjer lakse se dogovoriti sa njima,nego sa nekim nadobudnim menaĐerima ili HR-om.
Takodjer se moze oko plate pregovarati i dogovarati i izvuci 100-200 eura vise a u hotelima imas fiksnu platu i to je uzmi ili ostavi.
Takodjer plate su puno vece nego u hotelima ali naravno moras znati ono sto radis,ne mozes zabusavati kao sto bi mozda mogao u sistemu gdje u kuhinji radi 50 ljudi a ovamo dvoje.
I preporucujem svima da probaju i urade nesto novo,posebno osobe koje su po prirodi zatvorenije i mirnije...da se upuste malo u avanturu a ta 3-4 mjeseca prodju brzo i imas jos jedno iskustvo a nesto se uvijek i zaradi.Ako te jos nesto zanima,pitaj u PM
Hvala puno na odgovoru.
Sad već imam 32 godine, tako da bih išla eto da se nešto zaradi, jer na taj način se jedino mogu donijeti neke veće pare, mada gledajući šta se nudi mrka kapa. Poslali su mi ponudu Sunčani Hvar i zato razmatram da li je vrijedno da idem. Radila sam ranije u sezoni, znam da je uvijek puno posla i to mi ne predstavlja nikakav problem jer sam radoholičar, ali u ovim godinama se teško odlučujem na sezonske uslove jer svi dobro znamo kako to izgleda. Imam alergije na hranu i to mi je najveći problem, jer sumnjam da je hrana koja nam je plaćena meni odgovarajuća, a bgm na Hvaru je sve skupo.
Ispričali su nam bajke na predstavljanju, pa mi to sve djelovalo malo sumnjivo i pomislih da pitam malo drage komšije koje su možda imale iskustva sa baš ovom firmom. Ali to se vjerovatno sve svodi na istu priču.
Ovi moji u CG ništa ne pišu i ne javljaju i onda pređoh na region.
Najvjerovatnije ću odustati, pa možda budem imala sreće da nađem nešto po Evropi.
Imas i fb grupe za zaposljavanje po dalmaciji...svaki dan oglasi a najbolje je da ti napravis svoj oglas sa kontakt podacima i neko ce ti se javiti sa ponudom.Jelena15 wrote: ↑10/04/2023 16:55 Odustala sam od ove ponude za Sunčani Hvar, jer su mi oni i Jadranka doo jedini poslali ponude. Mali Lošinj je nudio platu 600e za hostesu/pomoćni konobar, a to je baš nikakva plata. 700km putovanja koje je u mom trošku, za tu platu jednostavno ne vrijedi. I kao tips i te stvari, tvrdili su da može izaći i do 900e. Ali zaista veliki rizik da idem na pretpostavke.
U CG ni riječi o sezoni nema, prijavila sam se u nekoliko hotela i samo mi je jedan poslao mail da su me odbili, ostali ni odgovorili ništa nijesu. Politička situacija je ovamo sranje kao i uvijek, a sad još gora nego ikad. Tako da ne znam ni jesu li pripremili ikakvu sezonu.
Nijedno drugo mjesto ne znam a da je sigurno, tako da tražim uporedo i neki posao ovuda po gradu, jer se mora radit'. Ne mogu ni da odem vani da zaradim jer mi i za to treba novac, tako da užas
Pa zavisi sta ces raditi?Koju poziciju trazis?Sanjalicaa99 wrote: ↑15/04/2023 16:04 Moze li se naci sezonski posao bez znanja stranih jezika? Izgleda da svi pored engleskog ocekuju da znas bar jos jedan strani jezik i zbog toga bez obzira sto imam EU drzavljanstvo se ne mogu zaposliti. Jeli pametno uopce ici ako znam samo osnove engleskog?
Šta je s ovim?Lajavikrelac wrote: ↑29/03/2023 17:27 Ko je zainteresovan neka zove i provjeri. I neka dooobro ispita uslove i smještaj da se ne bi usrao!
Konobar sa nešto iskustva u Dubrovniku može zaradit 800 eura + bakšiš mjesečno. Znači izaći će za pola godine oko 9500 KM, možda i jače. Odbij doručak (poslodavac snosni primjer ručak i večeru ako si smjena od 12) te povremene kafe i internet. Što znači ako stegneš kaiš može kući donijeti blizu 7000 KM.markopd wrote: ↑02/05/2023 16:53 O kakvim uštedama se priča,kada ove godine je u Hrvatskoj sve duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu,a pogotovo hrana.Na tim sezonskim poslovima se izgara i nemoguće je sačuvati toliko novca koliko se ovde piše.Ko god ovde ima iole pristojan posao,bolje ostati nego ići na sezonu.Za Njemačku i Sloveniju se slažem da je uvijek bolja opcija.
Ima...znam djevojku iz mog grada,radi na recepciji na Losinju,cura engleski prica vrhunski,profesorica je engleskog a tamo radi sezonu ali je mislim na ugovoru cijelu godinu.