Nije bosna samo oko sa ,,mi u podrinju govorili sargarepa uvijek(i bosnjaci i srbi)...pasulj nekad al izumrlo sad je grahPoint. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
Haj što u manjem al boljem blentitetu forsiraju ćirilicu al kad forsiraju pasulj, šargarepa i pirinač.
Cirilica izumire u Srbiji?
- sadie_forever
#76 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
- ¤ jelena ¤
#77 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Point. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
Haj što u manjem al boljem blentitetu forsiraju ćirilicu al kad forsiraju pasulj, šargarepa i pirinač.
буахахахахаххахааааа....
Слика и прилика ширине ума и љепоте духа савременог босанског човјека.
Гдје ли је екипа што је састављала Декларацију о заједничком језику да види коме је оставила у аманет садржај исте....
и какви су мамлази испали пишући онако нешто данас.
- SaraFina
#78 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Osupnuta sam! Kako će biti u budućnosti ružno gledati sapunice na Pink-u bez titla na ćirilici.
Meni će se život promijeniti zaista

Meni će se život promijeniti zaista
- Point.
#79 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Haj ti nama ljepotice pričaj kako se u selu tvoje babe vajik govorilo šargarepa, pirinač itd.¤ jelena ¤ wrote:Point. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
Haj što u manjem al boljem blentitetu forsiraju ćirilicu al kad forsiraju pasulj, šargarepa i pirinač.![]()
![]()
![]()
буахахахахаххахааааа....
Гдје ли је екипа што је састављала Декларацију о заједничком језику да види коме је оставила у аманет садржај исте....
Jel ono Deen pjeva onu pjesmu "laži me, laži me, vjerovaću sve".
- Point.
#80 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Ne znam gdje si ti rasla, al znam tonu ljudi iz Podrinja, Srebrenice, Goražda, Foče, Vlasenice, Rogatice i nikad nisam čuo Bošnjaka da kaže pirinač, pasulj.sadie_forever wrote:Nije bosna samo oko sa ,,mi u podrinju govorili sargarepa uvijek(i bosnjaci i srbi)...pasulj nekad al izumrlo sad je grahPoint. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
- sadie_forever
#81 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Nema pirinac a sargarepa i pasulj ima,ovo drugo rijedje.naveo si i moj gradPoint. wrote:Ne znam gdje si ti rasla, al znam tonu ljudi iz Podrinja, Srebrenice, Goražda, Foče, Vlasenice, Rogatice i nikad nisam čuo Bošnjaka da kaže pirinač, pasulj.sadie_forever wrote:Nije bosna samo oko sa ,,mi u podrinju govorili sargarepa uvijek(i bosnjaci i srbi)...pasulj nekad al izumrlo sad je grahPoint. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
- ¤ jelena ¤
#82 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Појма немам о каквим бабама ти причаш.Point. wrote:Haj ti nama ljepotice pričaj kako se u selu tvoje babe vajik govorilo šargarepa, pirinač itd.¤ jelena ¤ wrote:Point. wrote:Boli nas karina i za Srbijom i njenom ćirilicom.
Haj što u manjem al boljem blentitetu forsiraju ćirilicu al kad forsiraju pasulj, šargarepa i pirinač.![]()
![]()
![]()
буахахахахаххахааааа....
Jel ono Deen pjeva onu pjesmu "laži me, laži me, vjerovaću sve".
Ја сам имала двије баке.
Једна је била из Србије и у њеном селу се увијек говорило: шаргарепа, пиринач, пасуљ.
Друга бака је била из Босне, али није из села, тако да те она, претпостављам, не занима, али ипак ћу ти рећи. Она је, као и многи њени суграђани, увијек говорила: мрква, пиринач и пасуљ, а њена рођена сестра је увијек говорила: мрква, пиринач и гра. Била је, додуше, нешто мање школована од моје баке. Завршила је само 4 разреда основне школе па је, претпостављам, то било пресудно за њен избор ријечи и изговор истих, а не њена вјерска и етничка припадност.
Према томе, тог Дина пјевај неком другом и неком другом се обраћај са љепотице.
Мене ословљавај мојим именом или ми се уопште не обраћај, а ја се најискреније надам да ћеш паметно и мудро изабрати ову другу опцију
коју ти, уједно, препоручујем.
- Point.
#84 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Što si bolan neurozna Jelenče mlado djevojče?¤ jelena ¤ wrote:
Појма немам о каквим бабама ти причаш.
Ја сам имала двије баке.
Једна је била из Србије и у њеном селу се увијек говорило: шаргарепа, пиринач, пасуљ.
Друга бака је била из Босне, али није из села, тако да те она, претпостављам, не занима, али ипак ћу ти рећи. Она је, као и многи њени суграђани, увијек говорила: мрква, пиринач и пасуљ, а њена рођена сестра је увијек говорила: мрква, пиринач и гра. Била је, додуше, нешто мање школована од моје баке. Завршила је само 4 разреда основне школе па је, претпостављам, то било пресудно за њен избор ријечи и изговор истих, а не њена вјерска и етничка припадност.
Мене ословљавај мојим именом или ми се уопште не обраћај, а ја се најискреније надам да ћеш паметно и мудро изабрати ову другу опцију
Znači nepismenost je bila presudna u odabiru riječi, neprikladne za bosanskohercegovačko podneblje. Tako sam i mislio. Razumijem babe i bake, zemlja tek izašla iz rata, valjalo se dizati iz pepela, kome je bilo do škole, ali današnja mladež da po BiH govori šargarepa, pirinač i pasulj je ništa drugo nego preseravanje kao i smiješni pokušaj ekavice kod pojedinih beha Srba. Pitanje je vremena kada će i uzrečica bre zaživjeti u manjem, al boljem, entitetu. Iskreno, čudi me da nije do sad.
Slično imamo i u Hercegovini gdje se UZP-ovci i danas muče pa im nekad izleti hiljada ili Maj mjesec. Hajte, molim vas.
Ps. Gra
-
Seyfo
#85 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Gra
Jooj al kad forsiraju ekavicu pa se uhvate da kažu riječ na ijekavskom
ujedu se za jezik.
"Bre" još nisam čuo na prostoru PC, ali očekujem. Ionako hoće biti veći Beograđani od njih samih. Kad bi samo bili svjesni koji podsmijeh izazivaju preko Drine
Jooj al kad forsiraju ekavicu pa se uhvate da kažu riječ na ijekavskom
"Bre" još nisam čuo na prostoru PC, ali očekujem. Ionako hoće biti veći Beograđani od njih samih. Kad bi samo bili svjesni koji podsmijeh izazivaju preko Drine
- ¤ jelena ¤
#86 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Баш тако, с дугим а на крају...граа.
Гарант је оно ''х'' на крају мрзила из идеолошких разлога и намјееерно га избацивала
па је та мржња била пресудна за такав изговор те ријечи.

Гарант је оно ''х'' на крају мрзила из идеолошких разлога и намјееерно га избацивала
па је та мржња била пресудна за такав изговор те ријечи.
- Connaisseur Karlin
#87 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
grah bez h, to prvi put cujem¤ jelena ¤ wrote:Баш тако, с дугим а на крају...граа.
па је та мржња била пресудна за такав изговор те ријечи.![]()
nije bila mrznja, vec teznja ka svome , cak i ako se rijec istim procesom nepravilno mjenjala , a dobro si spomenula, ovoe j ebilo vise specificno za manje pismene i obrazovane osobe , kao i lokacija zivljenja
- ¤ jelena ¤
#88 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Point. wrote:Što si bolan neurozna Jelenče mlado djevojče?¤ jelena ¤ wrote:
Ја сам имала двије баке.
Znači nepismenost je bila presudna u odabiru riječi, neprikladne za bosanskohercegovačko podneblje. Tako sam i mislio. Razumijem babe i bake, zemlja tek izašla iz rata, valjalo se dizati iz pepela, kome je bilo do škole, ali današnja mladež da po BiH govori šargarepa, pirinač i pasulj je ništa drugo nego preseravanje kao i smiješni pokušaj ekavice kod pojedinih beha Srba. Pitanje je vremena kada će i uzrečica bre zaživjeti u manjem, al boljem, entitetu. Iskreno, čudi me da nije do sad.
Slično imamo i u Hercegovini gdje se UZP-ovci i danas muče pa im nekad izleti hiljada ili Maj mjesec. Hajte, molim vas.
Ps. Gra
Не, ниси пажљиво прочитао нити си схватио написано.
Гарант је то због ћирилице, а не због способности разумијевања прочитаног текста.
Што се тиче подвученог и болдираног...опет ћу саркастично примијетити:
ово је слика и прилика ширине ума, љепоте духа и у слиједу с тим - толеранције савременог босанског човјека.
Е, Босно моја...
- Point.
#89 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Ono kad kažeš - a ništa ne kažeš.¤ jelena ¤ wrote:Point. wrote:Što si bolan neurozna Jelenče mlado djevojče?¤ jelena ¤ wrote:
Ја сам имала двије баке.
Ps. Gra
Гарант је то због ћирилице, а не због способности разумијевања прочитаног текста.
ово је слика и прилика ширине ума, љепоте духа и у слиједу с тим - толеранције савременог босанског човјека.
Е, Босно моја...
Velim ti, te riječi ne pripadaju beha podneblju. To je novotarija sds šupaka da budu veći srbijanci od beograđanina. Kao i ekavica, te nazivi ulica raznim carevima od Lazara do Dušana. To je tako, jebiga, šta da se radi.
E, Bosno moja, poharana.
- ¤ jelena ¤
#90 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Connaisseur Karlin wrote:grah bez h, to prvi put cujem¤ jelena ¤ wrote:Баш тако, с дугим а на крају...граа.
па је та мржња била пресудна за такав изговор те ријечи.![]()
![]()
nije bila mrznja, vec teznja ka svome , cak i ako se rijec istim procesom nepravilno mjenjala , a dobro si spomenula, ovoe j ebilo vise specificno za manje pismene i obrazovane osobe , kao i lokacija zivljenja
Ни мржња ни свјесна тежња, него линија мањег отпора при везаном говору у народу и као резултат исте врло честа појава карактеристична за посавске говоре - испадање задњонепчаног гласа х, не тако једноставног за изговор локалном становништву. Толико специфична и чврсто укоријењена на територији која ове говоре обухвата да имамо и топониме који су настали испадањем гласа х из турцизама. Jедан од примјера је село Маглић Мала, у Славонији, гдје је овај други дио назива заправо ријеч махала без х.
Иста је ствар и са ријечи стра(х) као и већ наведеном гра(х)... а то су ријечи прасловенског поријекла, специфичне за све словенске народе.
Поред испадања гласа х, у народу се може чути и честа замјена овог гласа гласовима ј, в, б...орах/орај, буздохан/буздован, њих/њија, кухиња/кујна...итд. Слично се дешава и са гласом ф који такође има замјене у народним говорима...Филип/Пилип, асфалт/асвалт, кафа/кава...што само говори о нестабилности ових гласова у језичком систему нашег језика, а не о некаквој свјесној тежњи говорника да се разликују од неких других.
И да....то су некњижевни облици, зато сам и навела степен школовања особе која је користи. Да је поменута ми бакина сестра завршила основну школу, највјероватније би научила да је исправан облик грах или кухиња па не би користила архаичне облик тих ријечи који се и данас могу чути од наших старих.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 19/06/2018 18:20, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#91 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
sve razumijem, ali nekoristenje slova H ima veze sa teznjom ka razlicitosti ( jedan od razloga) , a to je bilo narocito specificno za nemuslimansko stanovnistvo , a prije su se narodi tako identificirali i govorom , a iste razlike nisu predstavljale problem medjuukim pucnstovm , vec iskljucivo mejdu politicarima i lingivsticarima , isto kao i danas¤ jelena ¤ wrote:Connaisseur Karlin wrote:
grah bez h, to prvi put cujem![]()
Ни мржња ни свјесна тежња, него линија мањег отпора при везаном говору и као резултат исте врло честа појава карактеристична за посавске говоре - испадања задњонепчаног гласа х, не тако једноставног за изговор локалном становништву. Толико специфична и чврсто укоријењена на територији која ове говоре обухвата да имамо и топониме који су настали испадањем гласа х из турцизама. Jедан од примјера је село Маглић Мала, у Славонији, гдје је овај други дио назива заправо ријеч махала без х.
Иста је ствар и са ријечима: стра(х) као и већ наведени гра(х)... а то су ријечи прасловенског поријекла, специфичне за све словенске народе.
Поред испадања гласа х, у народу се може чути и честа замјена овог гласа гласовима ј, в, б...орах/орај, буздохан/буздован, њих/њија, кухиња/кујна...итд. Слично се дешава и са гласом ф који такође има замјене у народним говорима...Филип/Пилип, асфалт/асвалт, кафа/кава...што само говори о нестабилности ових гласова у језичком систему нашег језика, а не о некаквој свјесној тежњи говорника да се разликују од неких других.
И да....то су некњижевни облици, зато сам и навела степен школовања особе која је користи. Да је поменута ми бакина сестра завршила основну школу, највјероватније би научила да је исправан облик грах или кухиња па не би користила архаичне облик тих ријечи који се и данас могу чути од наших старих.
grah i graa mi je definitivno novost, ostalo vec znam
-
radostan dan
#92 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
dina ti i imana, šta ovo pišeš???Point. wrote: Ono kad kažeš - a ništa ne kažeš.
Velim ti, te riječi ne pripadaju beha podneblju. To je novotarija sds šupaka da budu veći srbijanci od beograđanina. Kao i ekavica, te nazivi ulica raznim carevima od Lazara do Dušana. To je tako, jebiga, šta da se radi.
E, Bosno moja, poharana.
- Cherry-Cherry
#93 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Meni je ćirilica ljepša. Ljepši mi je rukopis.
-
radostan dan
#94 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
u kojoj seriji na pinku je titl bio ćirilični?SaraFina wrote:Osupnuta sam! Kako će biti u budućnosti ružno gledati sapunice na Pink-u bez titla na ćirilici.
Meni će se život promijeniti zaista![]()
- ¤ jelena ¤
#95 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Оно кад неко не види даље од свог носа у туђем шупку, а мисли да зна нешто о неком поднебљу...Point. wrote:Ono kad kažeš - a ništa ne kažeš.¤ jelena ¤ wrote:
Е, Босно моја...
E, Bosno moja, poharana.
Глупост, незнање, ограниченост и мржња су похарали ову земљу и дан-данас истом неометано харају.
- Point.
#96 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Ono kad neko pokušava ispasti pametan. Hajde Boga ti, nisi ni prva ni jedina. Ne bih da se opet ponavljam, ali evo još jednom. Riječi poput šargarepa, pirinač i pasulj koriste bosanskohercegovački wannabee Srbijanci.¤ jelena ¤ wrote:Оно кад неко не види даље од свог носа у туђем шупку, а мисли да зна нешто о неком поднебљу...Point. wrote:Ono kad kažeš - a ništa ne kažeš.¤ jelena ¤ wrote:
Е, Босно моја...
E, Bosno moja, poharana.
Глупост, незнање, ограниченост и мржња су похарали ову земљу и дан-данас истом неометано харају.
- Edin H.
#97 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
A stenografija - na latinici i cirilici?Cherry-Cherry wrote:Meni je ćirilica ljepša. Ljepši mi je rukopis.
-
Fudo387
#98 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Ne znam kako cu zaspati nakon saznanja da se ovi hijeroglifi sve manje koriste. Strasno.
- ¤ jelena ¤
#99 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Да, религија је одиграла важну улогу у образовању људи на овим просторима - као и шире.Connaisseur Karlin wrote:sve razumijem, ali nekoristenje slova H ima veze sa teznjom ka razlicitosti ( jedan od razloga) , a to je bilo narocito specificno za nemuslimansko stanovnistvo , a prije su se narodi tako identificirali i govorom , a iste razlike nisu predstavljale problem medjuukim pucnstovm , vec iskljucivo mejdu politicarima i lingivsticarima , isto kao i danas¤ jelena ¤ wrote:Connaisseur Karlin wrote:
grah bez h, to prvi put cujem![]()
Ни мржња ни свјесна тежња, него линија мањег отпора при везаном говору и као резултат исте врло честа појава карактеристична за посавске говоре - испадања задњонепчаног гласа х, не тако једноставног за изговор локалном становништву. Толико специфична и чврсто укоријењена на територији која ове говоре обухвата да имамо и топониме који су настали испадањем гласа х из турцизама. Jедан од примјера је село Маглић Мала, у Славонији, гдје је овај други дио назива заправо ријеч махала без х.
Иста је ствар и са ријечима: стра(х) као и већ наведени гра(х)... а то су ријечи прасловенског поријекла, специфичне за све словенске народе.
И да....то су некњижевни облици, зато сам и навела степен школовања особе која је користи. Да је поменута ми бакина сестра завршила основну школу, највјероватније би научила да је исправан облик грах или кухиња па не би користила архаичне облик тих ријечи који се и данас могу чути од наших старих.![]()
grah i graa mi je definitivno novost, ostalo vec znam
Кориштење гласа х у говору је специфично за људе који су непосредно формирани/образовани под окриљем исламског културног миљеа.
Као што је и употреба ћирилице специфична за људе који су непосредно формирани/образовани под окриљем православног културног миљеа.
Начин на који се све то данас тумачи је језив, површан и ограничен јер има за циљ углавном политичку манипулацију полуписменим народом који није дорастао огромном културном наслијеђу које му је дато, илити остављено у аманет, па стога није способан ни да га вреднује, а самим тим ни очува од пропадања.
Мораш знати вриједност нечега да би то нешто чувао.
Одвојити важност очувања културног наслијеђа од јефтиних политичких манипулација, пуке кукњаве због угрожености и жеље за доминацијом једних у односу на друге данас је немогућа мисија у овим нашим... државама у покушају.
-
Nadzorna_ploca
#100 Re: Cirilica izumire u Srbiji?
Zovem se Jelena Jelena...zar mi se ne secas imena..