Dobro jutro kolumbo, a pametniji ljudi od nas sviha su to skontali prije 150 godina, ali niko pametne nece da slusadjkurt wrote:Dobrano je kapitalizam zagrizao u samu bit društva, nema na spasa kao vrsti, spašavaj se ko može.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
- triconja
#76 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
- MarlboroGold
#77 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
I to se da prevazići zapošljavanjem nekoga na određeno vrijeme ili nekom vrstom aneksa na ugovor kod drugog radnika kako bi obavljao i poslove druge djelatnosti dok je žena odsutna zbog trudničkog. To predstavlja problem za poslodavca, ali ako je sposoban naći će način da ga prevaziđe, ali ne na štetu radnice. Natalitet nam je svakako loš, a država jednostavno mora više štiti žene.hadzinicasa wrote: sve je to ok i sve se ja slazem, ne smije biti diskriminacije, dok nisi na mjestu poslodavca ili odgovornog za odredjeni rezultat. pa preuzmes projekata, isplaniras naredne mjesece, sa rokovima uz redovne poslove i onda ti neko od uposlenika (koji svi rade maksimalno i preko 100%) ode na trudnicko....
oni koji tvrde da to ne bi trebalo da predstavlja Problem - pa varaju se. jedno je teorija, a drugo stvarni zivot. predstavlja ogroman Problem, pogotovo i posebno ako se radi o specificnim poslovima za Koje recruting dugo traje, a uvodjenje u posao jos duze. a ako jos govorimo o radu negdje izvan BiH, gdje zene mogu do 3 godine biti na porodiljnom pa se onda vratiti na pola radnog vremena, Problem postaje jos veci.
elem, da zakljucim jer ce biti ovih izvlakaca iz konteksta - ne smije biti diskriminacije, ali svaki iole ozbiljan poslodavac ili rukovodilac, kada zaposljava, uracunava i ovaj aspekt u odluku ako nista jer mora planirati svoje resurse ne samo za sutra vec za narednih par godina. a najskuplji resurs je ipak uposlenik/ca (radi gender korektnosti)
Toliko smo postali deformisani kao društvo u poslovnom svijetu da je pohvalno i poželjno imati ženu radnicu koja nikad neće rađati nego onu koja hoće...
- hadzinicasa
#78 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
da ako se radi o "rutinskim" poslovima.MarlboroGold wrote:I to se da prevazići zapošljavanjem nekoga na određeno vrijeme ili nekom vrstom aneksa na ugovor kod drugog radnika kako bi obavljao i poslove druge djelatnosti dok je žena odsutna zbog trudničkog. To predstavlja problem za poslodavca, ali ako je sposoban naći će način da ga prevaziđe, ali ne na štetu radnice. Natalitet nam je svakako loš, a država jednostavno mora više štiti žene.hadzinicasa wrote: sve je to ok i sve se ja slazem, ne smije biti diskriminacije, dok nisi na mjestu poslodavca ili odgovornog za odredjeni rezultat. pa preuzmes projekata, isplaniras naredne mjesece, sa rokovima uz redovne poslove i onda ti neko od uposlenika (koji svi rade maksimalno i preko 100%) ode na trudnicko....
oni koji tvrde da to ne bi trebalo da predstavlja Problem - pa varaju se. jedno je teorija, a drugo stvarni zivot. predstavlja ogroman Problem, pogotovo i posebno ako se radi o specificnim poslovima za Koje recruting dugo traje, a uvodjenje u posao jos duze. a ako jos govorimo o radu negdje izvan BiH, gdje zene mogu do 3 godine biti na porodiljnom pa se onda vratiti na pola radnog vremena, Problem postaje jos veci.
elem, da zakljucim jer ce biti ovih izvlakaca iz konteksta - ne smije biti diskriminacije, ali svaki iole ozbiljan poslodavac ili rukovodilac, kada zaposljava, uracunava i ovaj aspekt u odluku ako nista jer mora planirati svoje resurse ne samo za sutra vec za narednih par godina. a najskuplji resurs je ipak uposlenik/ca (radi gender korektnosti)
Toliko smo postali deformisani kao društvo u poslovnom svijetu da je pohvalno i poželjno imati ženu radnicu koja nikad neće rađati nego onu koja hoće...
ako govorimo o specificnim, ona to bas nije tako lako. u svakom slucaju, ja nisam rekla da ne treba uposliti zenu koja ce eventualno radjati, vec da pri uposljavanju zene, ozbiljan poslodavac ima to na umu kao rizik.
-
Saul Alvarez
#79 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Nisam znao da na Islandu za isti posao zene dobijaju manje para.pizarro wrote:u islandu je od ove godine, firmama koje imaju vise od 25 radnika, zakonom zabranjeno da zene imaju manju platu od muskaraca.
meni su generalno ovi islandjani genijalni ljudi
To su neka feministicka laprdanja.
Da je tako onda bi poslodavci samo zaposljavali zene.
-
moonca
#80 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Za isti posao ni muskarci ne dobivaju istu platu.
sta je tu cudno.
- Bloo
- Globalna šefica
#81 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Blago onima koji su se razmnozili. Mi ostali necemo jer necemo moci izdrzavati djecu. Jer necemo imati posao jer smo ostali trudni.
*Ode usvojiti jos jednu macku*
*Ode usvojiti jos jednu macku*
-
moonca
#82 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Ne nuzno, ne gubi se posao trudnocom.
Neki dan sam se iznenadila radnica u banci pocela raditi nakon mjesec dana odsustva. Beba ok, ona ok i vratila se. Inace kako sam cula imaju neko vrijeme placeno a onda mogu uzeti neplaceno i dalje ocekivati da ce ih cekati posao.
No, ona radi svoje karijere radije je tu, smatra da je to sasvim ispravna odluka.
Neki dan sam se iznenadila radnica u banci pocela raditi nakon mjesec dana odsustva. Beba ok, ona ok i vratila se. Inace kako sam cula imaju neko vrijeme placeno a onda mogu uzeti neplaceno i dalje ocekivati da ce ih cekati posao.
No, ona radi svoje karijere radije je tu, smatra da je to sasvim ispravna odluka.
- Bloo
- Globalna šefica
#83 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Neplaceno = nemas plate?moonca wrote:Ne nuzno, ne gubi se posao trudnocom.
Kako ce samohrana majka.onda da se izdrzava?
-
moonca
#84 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Konkretno u Americi idu na drugi program, drzavni i primaju bonove za hranu kao i novcanu pomoc, kao i zdravstveno osiguranje.Bloo wrote:Neplaceno = nemas plate?moonca wrote:Ne nuzno, ne gubi se posao trudnocom.
Imala sam radnicu koja je bila na tom programu, no kada je pocela raditi trazili su joj da taj novac vrati u sistem. Cak je i zatvorska kazna bila predvidjena.
Nisu na ulici, samo moras pratiti pravila.Pomoc je dostupna.
- Bloo
- Globalna šefica
#85 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Meni samo Bosna na pameti jbgmoonca wrote:Konkretno u Americi idu na drugi program, drzavni i primaju bonove za hranu kao i novcanu pomoc, kao i zdravstveno osiguranje.Bloo wrote:Neplaceno = nemas plate?moonca wrote:Ne nuzno, ne gubi se posao trudnocom.
Imala sam radnicu koja je bila na tom programu, no kada je pocela raditi trazili su joj da taj novac vrati u sistem. Cak je i zatvorska kazna bila predvidjena.
Nisu na ulici, samo moras partiti pravila.Pomoc je dostupna.
Npr. Ovdje imas 6 mjeseci placenog i onda mozes uzeti neplacenih 6 mjeseci..ako zelis...
Naknada.od kantona u pojedinim kantonima je mizerna.
Elem, isplati se vratiti cim prije ako nista da imas za.osnovne potrebe a ne zbog karijere.
-
moonca
#86 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
I jedno i drugo. No, prije se odlucis za bebu imati ces u vidu te okolnosti. Vjervatno i familiju ukljuciti za pomoc ili drugu samohranu majku pa dijeliti slobodno vrijeme cuvajuci jedna drugoj bebu dok si na poslu.Bloo wrote:Meni samo Bosna na pameti jbgmoonca wrote:Konkretno u Americi idu na drugi program, drzavni i primaju bonove za hranu kao i novcanu pomoc, kao i zdravstveno osiguranje.Bloo wrote: Neplaceno = nemas plate?
Nisu na ulici, samo moras partiti pravila.Pomoc je dostupna.![]()
Npr. Ovdje imas 6 mjeseci placenog i onda mozes uzeti neplacenih 6 mjeseci..ako zelis...
Naknada.od kantona u pojedinim kantonima je mizerna.
Elem, isplati se vratiti cim prije ako nista da imas za.osnovne potrebe a ne zbog karijere.
Sve je to izvodljivo, uz razumjevanje okoline a i poslodavca. Kada mu trebas ,platiti ce on za cuvanje bebe samo da odradis sto treba.
- MarlboroGold
#87 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Čuo sam da se može podnijeti i zahtjev za rad pola radnog vremena dok je dijete malo, ali ne znam na koji period i pod kojim uslovima... vjerovatno to samo prolazi onima koji su na budžetu. Žene bez problema rode troje dece za redom i vrate se na posao.
Također, i muškarac može uzeti porodiljsko. Ništa čudno... samo što mnogi ljudi to ismijavaju jer su neandertalci.
Također, i muškarac može uzeti porodiljsko. Ništa čudno... samo što mnogi ljudi to ismijavaju jer su neandertalci.
- Connaisseur Karlin
#88 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
hadzinice niis u pravu , jer tvoj stav je : problem je nerjesiv, i zato mora postojati takva diskiminacija, ali to je netocnohadzinicasa wrote:Nastasia wrote:Da. Kao poslodavac trebaš biti svjestan činjenice da žene rađaju djecu. Jebiga, da ih ne rađaju, vrlo brzo bismo izumrli kao vrsta.insomnia78 wrote:Ajde?
Znaci ja ko poslodavac za zensko odmah trebam ukalkulisati trudnicko i zamjenu
I trebaš biti svjestan da ćeš možda nekada u budućnosti ukalkulisati trudničko i zamjenu za svog radnika, jednako kao što je neko to radio tvojoj mami (ako je bila zaposlena), kao što je to neko radio tvojoj ženi, sestri, prijateljici i kao što bi neko to sutra trebao raditi tvojoj kćerki.
Direktno ne bi smjeli postavljati ovakva pitanja.Ali, koliko muškaraca je doživjelo ovakva pitanja na razgovorima za posao?
- Da li si udata?
- Imaš li momka?
- Planiraš li se udati?
- Kada planiraš imati djecu sa mužem?
- Imaš li već djece?
Nadam se niti jedan- pitanja su za zene i to s razlogom?
A da li je fer prema poslodavcu bilo da je muskarac ili zena ne predociti svoje planove u narednih par godina ili duze?
sve je to ok i sve se ja slazem, ne smije biti diskriminacije, dok nisi na mjestu poslodavca ili odgovornog za odredjeni rezultat. pa preuzmes projekata, isplaniras naredne mjesece, sa rokovima uz redovne poslove i onda ti neko od uposlenika (koji svi rade maksimalno i preko 100%) ode na trudnicko....
mozda ne znas, ali postoje u svjetskimm kompanijama, kao i u manjim kompanijama sirom svijeta protokol rada vezan za trudnicko, upoznala sam osobu koja radi na poziciji tokom necijeg trudnickog za kompaniju koaj im alokacije siromm svijeta; znaci, kompanije ima soluciju , ne mora traziti privremenog radnika
- Nastasia
#89 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
I onda kaze sto zene gledaju imvunsko stanje muskarca.
Pa moram sebogato udati ako zelim imati djecu, a zelim, posto sam ocito teret svakom poslodavcu a posebno u onim poslovima koji nose veliku odgovornost.
Jebes masinstvo, trebala sam upisat trgovacku a u slobodno vrijeme razvijat sponzorusu u sebi
Pa moram sebogato udati ako zelim imati djecu, a zelim, posto sam ocito teret svakom poslodavcu a posebno u onim poslovima koji nose veliku odgovornost.
Jebes masinstvo, trebala sam upisat trgovacku a u slobodno vrijeme razvijat sponzorusu u sebi
- Connaisseur Karlin
#90 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
tako se mozes samo rodtiti, dzaba pricasNastasia wrote:I onda kaze sto zene gledaju imvunsko stanje muskarca.
- insomnia78
#91 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Znaci kompanija treba imati zaposlenog koji ce samo mjenjati trudnice?
Na svaku zenu po jedna rezerva ppsto sumnjam da sve rade na istim pozicijama?
- Connaisseur Karlin
#92 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
sve je moguce, isto kao kad otac ostane sa djecom kod kuce, umjesto suprugeinsomnia78 wrote:Znaci kompanija treba imati zaposlenog koji ce samo mjenjati trudnice?![]()
-
moneta
#93 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Nevjerovatno koja rasprava.
Zena gazena i lomljena stoljecima, sad samo malo provirila iz svog mraka i vec se neki bune da imaju previse prava i diskriminisu jadne muskarce.

Zena gazena i lomljena stoljecima, sad samo malo provirila iz svog mraka i vec se neki bune da imaju previse prava i diskriminisu jadne muskarce.
Prije ce biti da se muskarci ne zele igrati sa zenama. Zamisli pobjedi ga neka. Ima li vece sramote?Black swan wrote:žene imaju šahovsku ploču da se dokazuju u jednakosti s muškarcima
pa rijetko koja to želi
pa nije ragbi majku mu
jednaki smo
-
moonca
#94 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Ne razumijem da neko ocekuje od poslodavca razumjevanje (mada dobiju) za svoje privatne planove, zelje - bilo to sirenje familije, dodatno obrazovanje koje nije vezano za istog itd. A isti ocekuju redovnu placu i sve sto ide uz to. Kako ce on doci do tog novca bez nje/ njega?insomnia78 wrote:Znaci kompanija treba imati zaposlenog koji ce samo mjenjati trudnice?![]()
Pa ni rodjene majke nisu na raspolaganju kada ih kcerke pozovu za cuvanje unuka.
- hadzinicasa
#95 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Connaisseur Karlin wrote:hadzinice niis u pravu , jer tvoj stav je : problem je nerjesiv, i zato mora postojati takva diskiminacija, ali to je netocnohadzinicasa wrote:
sve je to ok i sve se ja slazem, ne smije biti diskriminacije, dok nisi na mjestu poslodavca ili odgovornog za odredjeni rezultat. pa preuzmes projekata, isplaniras naredne mjesece, sa rokovima uz redovne poslove i onda ti neko od uposlenika (koji svi rade maksimalno i preko 100%) ode na trudnicko....
elem, da zakljucim jer ce biti ovih izvlakaca iz konteksta - ne smije biti diskriminacije, ali svaki iole ozbiljan poslodavac ili rukovodilac, kada zaposljava, uracunava i ovaj aspekt u odluku ako nista jer mora planirati svoje resurse ne samo za sutra vec za narednih par godina. a najskuplji resurs je ipak uposlenik/ca (radi gender korektnosti)![]()
mozda ne znas, ali postoje u svjetskimm kompanijama, kao i u manjim kompanijama sirom svijeta protokol rada vezan za trudnicko, upoznala sam osobu koja radi na poziciji tokom necijeg trudnickog za kompaniju koaj im alokacije siromm svijeta; znaci, kompanije ima soluciju , ne mora traziti privremenog radnikaovo ce odluciti svaki ozbiljan poslodovaca u drzavi u kojoj ne smije prekrsiti zakone, a koji ima novac
ne postje nerijesvivi problemi , postoje losi i siromasni poslodavci
-
suncana_strana
#96 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
Meni osobno najcudnije je bilo kad sam vidjela u opcini Centar 10 saltera - i na svakom tom salteru radila je zena, uglavnom mlada i lijepog izgleda. 10/10
A onda u Opcinskom sudu sam vidjela samo jednog muskarca na salteru, od nekih 7 ili 8.
Ne znam je li to protekcija zena, diskriminacija muskaraca za ova zanimanja ili sta?
Sudije i datkilografkinje su bile mahom zene. Moj dojam je da je omjer 80%-20% u korist zena.
Konobarice u BIH su takodjer mahom zene, barem na ovim otmjenijim mjestima. Zasto je to tako u Bosni?
U Njemackoj za sve ove poslove je skroz drugacija prica.
A onda u Opcinskom sudu sam vidjela samo jednog muskarca na salteru, od nekih 7 ili 8.
Ne znam je li to protekcija zena, diskriminacija muskaraca za ova zanimanja ili sta?
Sudije i datkilografkinje su bile mahom zene. Moj dojam je da je omjer 80%-20% u korist zena.
Konobarice u BIH su takodjer mahom zene, barem na ovim otmjenijim mjestima. Zasto je to tako u Bosni?
U Njemackoj za sve ove poslove je skroz drugacija prica.
- arzuhal
#97 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
hadzinicasa wrote:
- Connaisseur Karlin
#98 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
tebe bih rado izmlatilaarzuhal wrote:hadzinicasa wrote:
- arzuhal
#99 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
al' samo misvakom, tankim i mirišljivimConnaisseur Karlin wrote:tebe bih rado izmlatilaarzuhal wrote:hadzinicasa wrote:
- Connaisseur Karlin
#100 Re: Jesu li zene ili muskarci u BIH vise diskriminirani?
imam svoje metodearzuhal wrote:al' samo misvakom, tankim i mirišljivimConnaisseur Karlin wrote:tebe bih rado izmlatilaarzuhal wrote:![]()