Slazem se, ali kljucno je pojedini gradovi i u nekim vremenskim terminima. Veci dio godine ce se koristiti sasvim normalno.ja71 wrote:kao sto vec napisah, cak ni najnoviji Euro 6 dizeli nece biti izuzeti iz zabrane ako se ustanovi da zagadjuju preko graniceOptimist wrote:.. Ogranicenja za starije dizele mogu uvesti pojedini gradovi, ...
Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#76 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
- mousstapha
#77 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Tek je formirana nova vlada i postoje nagovjestaji da ce ici neka generalna legislativa prema ovom pitanju.
-
ja71
#78 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
sta ti znaci ovo "generalna legislativa" ?
-
530i
#79 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Zasad će sistem sa plavom ekološkom vinjetom biti kao što je i bio...zeleni, žuti i crveni će jednostavno imati zabranu u određenim gradovima, bez ikakvih vremenskih intervala.Optimist wrote:Slazem se, ali kljucno je pojedini gradovi i u nekim vremenskim terminima. Veci dio godine ce se koristiti sasvim normalno.ja71 wrote:kao sto vec napisah, cak ni najnoviji Euro 6 dizeli nece biti izuzeti iz zabrane ako se ustanovi da zagadjuju preko graniceOptimist wrote:.. Ogranicenja za starije dizele mogu uvesti pojedini gradovi, ...
- mousstapha
#80 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Zakoni i odredbe na nivou drzave.ja71 wrote:sta ti znaci ovo "generalna legislativa" ?
https://www.vecernji.hr/auti/njemacka-v ... el-1228724
-
ja71
#81 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
najnovija informacija : najvjerovatnije ce biti dvije plave plakete.
svijetlo-plavu plaketu ce dobiti:
1. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 3,4,5,6
2. dizeli Euro 5 sa SCR katalizatorom (nejasno ko ce platiti ugradnju SCR katalizatora)
3. dizeli Euro 6b i Euro 6c
tamno-plavu plaketu ce dobiti:
1. benzinci bez direktnog ubrizgavanja Euro 3,4,5,6
2. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 6c i 6d-TEMP
3. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 3,4,5,6 sa ugradjenim partikelfilterom (nejasno ko ce platiti ugradnju filtera)
4. dizeli Euro 6d-TEMP,
5. strujasi
6. motori na gas (LPG i CNG)
vecina ugrozenih gradova ce uvesti obavezu na svijetlo-plavu plaketu i to bi se moglo desiti relativno brzo.
najugrozeniji gradovi bi mogli uvesti obavezu na tamno-plavu plaketu i to tek posle 2-3 godine.
meni ovo zvuci kao kompromis izmedju interesa zagadjenih gradova i sofera sa dizelima.
konkrento za bosansko trziste znaci da nece padati cijena novijim dizelima.
Nesto stariji dizeli sa Euro 4 normom bi mogli blago pasti na cijeni. treba takodje imati na umu da ce dobar dio tih
starijih dizela sa Euro 4 zavrsiti u Njemackoj u gradovima koji nece imati ekoloske zone ( i naravno van gradova)
kao i u susjednim drzavama Evrope.
svijetlo-plavu plaketu ce dobiti:
1. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 3,4,5,6
2. dizeli Euro 5 sa SCR katalizatorom (nejasno ko ce platiti ugradnju SCR katalizatora)
3. dizeli Euro 6b i Euro 6c
tamno-plavu plaketu ce dobiti:
1. benzinci bez direktnog ubrizgavanja Euro 3,4,5,6
2. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 6c i 6d-TEMP
3. benzinci sa direktnim ubrizgavanjem Euro 3,4,5,6 sa ugradjenim partikelfilterom (nejasno ko ce platiti ugradnju filtera)
4. dizeli Euro 6d-TEMP,
5. strujasi
6. motori na gas (LPG i CNG)
vecina ugrozenih gradova ce uvesti obavezu na svijetlo-plavu plaketu i to bi se moglo desiti relativno brzo.
najugrozeniji gradovi bi mogli uvesti obavezu na tamno-plavu plaketu i to tek posle 2-3 godine.
meni ovo zvuci kao kompromis izmedju interesa zagadjenih gradova i sofera sa dizelima.
konkrento za bosansko trziste znaci da nece padati cijena novijim dizelima.
Nesto stariji dizeli sa Euro 4 normom bi mogli blago pasti na cijeni. treba takodje imati na umu da ce dobar dio tih
starijih dizela sa Euro 4 zavrsiti u Njemackoj u gradovima koji nece imati ekoloske zone ( i naravno van gradova)
kao i u susjednim drzavama Evrope.
Last edited by ja71 on 06/03/2018 14:49, edited 1 time in total.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#82 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Zamjena Golf 4 GTI za Golf 6 GTI. Kljuc za ključ
Ne odgovara na poruke,samo ozbiljne musterije
- Optimist
#83 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Mislis 6 GTD?mali_milojica wrote:Zamjena Golf 4 GTI za Golf 6 GTI. Kljuc za ključ
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#84 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ne,mislim baš GTI jer je direktno ubrizgavanje i on je na udaru. Ali eto,moze i GTD,necemo cjepidlacitiOptimist wrote:Mislis 6 GTD?mali_milojica wrote:Zamjena Golf 4 GTI za Golf 6 GTI. Kljuc za ključ
-
il dottore
#85 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Bio sam ubijedjen da su benzinci sa direktnim ubrizgavanjem zeleniji
Onda ekologija nije poenta njihove masovne ugradnje zadnjih godina
Onda ekologija nije poenta njihove masovne ugradnje zadnjih godina
-
UmaX
#86 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Manja potrosnja, odnosno veca energetska efikasnost.
Da, zagadjuju vise nego stari, najvise zbog garezi, iako je to jos daleko od dizela.
Da, zagadjuju vise nego stari, najvise zbog garezi, iako je to jos daleko od dizela.
-
ja71
#87 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
zavisi sta se gleda. dizeli npr. ispustaju manje CO2UmaX wrote: ... iako je to jos daleko od dizela.
-
UmaX
#88 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Istina. U biti CO2 je proporcionalan sagorenom gorivu.ja71 wrote:zavisi sta se gleda. dizeli npr. ispustaju manje CO2UmaX wrote: ... iako je to jos daleko od dizela.
Jos jedna stvar - moderni dizeli izbacuju puno CO2 dok rade regeneraciju DPF-a.
-
ja71
#89 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
to vjerovatno jeste tacno ali ne znam koliko utice na ukupni bilans.
Partikelfilter se regenerira u prosjeku nekih 1000km (bar dok je nov) i regeneracija traje 15-tak minuta
Partikelfilter se regenerira u prosjeku nekih 1000km (bar dok je nov) i regeneracija traje 15-tak minuta
-
UmaX
#90 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Jest mozda dok je nov. U praksi ovi polovnjaci sa 150k+ na satu imaju mnogo cesce regeneracije, narocito ako se vozi po gradu.
Krivac je pepeo koji ostaje u filteru, pa se filter postepeno napuni do granice kad pocne stalno radit regene.
Krivac je pepeo koji ostaje u filteru, pa se filter postepeno napuni do granice kad pocne stalno radit regene.
-
ja71
#91 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
ni u to ne sumnjam. ali ipak je ukupni bilans dizela po pitanju CO2 bolji nego kod benzinca.
naravno ne zelim reci da su dizeli generalno bolji nego da obje tehnologije imaju prednosti i mane
naravno ne zelim reci da su dizeli generalno bolji nego da obje tehnologije imaju prednosti i mane
-
UmaX
#92 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
E sad, smanjili su i benzinci CO2, zato sto u prosjeku trose tek 1-2l vise nego dizeli. Naravno govoreci o motorima priblizne snage.
-
ja71
#93 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
i to je tacno ali je opet ukupni CO2 manji kod dizela.
Ili mozda zelic reci da prilikom regeneracije dizel trosi 1-2 l vise nego inace ?
Cak i da jeste tako u racunicu ulazi i voznja bez regeneracije.
ako ne vjerujes meni pogledaj oficijelne podatke
Ili mozda zelic reci da prilikom regeneracije dizel trosi 1-2 l vise nego inace ?
Cak i da jeste tako u racunicu ulazi i voznja bez regeneracije.
ako ne vjerujes meni pogledaj oficijelne podatke
-
UmaX
#94 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ne utice regeneracija puno na potrosnju, jedino mozda malo na gradsku. Veca kolicina CO2 za vrijeme regeneracije je i sto se cescice cadji spaljuju, ostaje pepeo u DPF-u a to sto sagori ode u CO2. Plus naravno sto aktivne regeneracije ubrizgavaju dodatno gorivo, zato i kazem da malo digne potrosnju u gradu, ovisno koliko su ceste.
-
ja71
#95 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
inace CO2 je direktno proporcionalan potrosnji tako da ...
-
UmaX
#96 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
To je bio moj prvi komentar na temu CO2.UmaX wrote:Istina. U biti CO2 je proporcionalan sagorenom gorivu.ja71 wrote:zavisi sta se gleda. dizeli npr. ispustaju manje CO2UmaX wrote: ... iako je to jos daleko od dizela.
Jos jedna stvar - moderni dizeli izbacuju puno CO2 dok rade regeneraciju DPF-a.
-
ja71
#97 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
onda me cudi zasto tvrdis da dizeli izbacuju isto kao i benzinci CO2 
-
UmaX
#98 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Ma ne isto, nego je razlika u zadnje vrijeme prilicno mala jer su i benzinci stedljiviji, plus dizeli imaju DPF koji ipak pokvari CO2 cifre i to iz dva razloga (aktivne regeneracije - vise potrosenog goriva i ispustanje CO2 prilikom bilo koje regeneracije - zbog spaljivanja cadji).
- Dozer
#99 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH
Da se hoce kako se nece, odavno bismo se mi svi vozili na vodu koristenjem HHO generatora...