UfuraninEvropljani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

seln

#76 Re: UfuraninEvropljani

Post by seln »

Dusa su mi ovi koji odu vani na mjesec-dva i za to vrijeme skontaju politiku, ekonomiju, makroklimu, geologiju i mentalitet stanovnistva (koji naravno nisu individue, vec svi na istu). Pri tome naravno utvrde da su doticni domacini skrti, sitnicavi, pohlepni, vole dzabalamu... za razliku od nas, vitezova.
A ako se desi da vani ostanu nekoliko godina... onda postanu daleko skrtiji, sitnicaviji, pohlepniji od domacih.
Connaisseur Karlin

#77 Re: UfuraninEvropljani

Post by Connaisseur Karlin »

DZONPI wrote:Kako prvo nisam Bosnjo nego Bosanac,a kao drugo obicaji nemaju nikakve veze SA necim kad je neko skrt i ufuran.Dakle volim tudze nedam svoje i obicaji su 2 razlicita pojma.Dalje nismo ni mi Bosanci toliko paglu da te jedan osrednji stanovnik Evrope folira,Cak sta vise mi imamo nekad vece Evropske vrjednosti OD samih.Pusti sad pricu,ratovi politika lopovluk pricamo o obicnim ljudima.I na kraju zalosno je da nasi gradjani moraju spas trazit u istoj.

kao npr.?
Connaisseur Karlin

#78 Re: UfuraninEvropljani

HAVANA wrote:Ma dobro ima i kod njih razlika kao i svuda.Meni je nekako u belgiji bilo cudno sto su ili mahniti za moj pojam,rasisti,ljuti,prljavi,skrti,slampavi...ili predivni ljudi sa kojim mogu sve.Koji su apsolutno neoptereceni,nemaju ni nadmen stav,ni podcjenjivacki...kad si slabijeg imovinskog stanja, a isto tako nemaju ni zavidan,ljut...stav kad si istog ili veceg imovinskog stanja od njih.Zajednicko im je da mrze neradnike a cijene radnike.Sa ovim drugim je i jako lako poslovati kad se bolje upoznate.Uopste nisu ni skrti,vrlo brzo nauce i zvati ture i pojedu mi svu zeljanicu i pecenje. :twisted: U pocetku se cude,joj kako vi jedete,puno nesta svega,daj pica,mesa,hrane svakakve...Kad probaju,pojedose boga oca.I popise. :lol: Jako dobrih prijatelja imam, sa kojima sam i danas u kontaktu,sto privatno,sto poslovno.Svi smo mi na svoju ruku,sto bi rekli.Sa manama i vrlinama.Ja licno sam mnogo dobrih stvari naucio od njih ,a zadrzao one koje smatram da su bolje kod nas.I to mi je poprilicno pomoglo u zivotu.Covjek uci dok je ziv.Kupi i upija,ko sundjer.Upoznavati druge ljude,nacine zivota,putovati...je veliko bogatstvo i skola.Fakultet.!
sve je obrazlozeno za doticnu temu :thumbup:
lajkujMe

#79 Re: UfuraninEvropljani

Post by lajkujMe »

To samo na balkanu funkcionise gost ocekuje da ga nahranis a i to isto ocekujes od njega kad dodjes i to je kulturni dogovor kod nas.
Na zapadu nedo bog da mu uzmes mrvicu hljeba.

Licno sam dozivio kako cura zove momka da ga pita koliko smije da potrosi na izlasku s prijateljicama. Uvjeravala ga pola sata da nije dozvolio ne bi ni isla.
A njene pare ona zaradila na poslu.
Kao hoce da bude novcano odgovorna da moze njemu pokazati da zna s parama.
Inace radi se o Svedskoj
supercali

#80 Re: UfuraninEvropljani

Post by supercali »

Suplja prica
Evo u sarajevu izadji casti imat ces raje koliko hoces prestani castiti nikoga nece biti osim mozda jednog dvojice iskrenih poznanika prijatelja il nazovite kako hocete
Ja mislim da je nama generalno i drazi dzabaluk nego njima i nemamo granice u tome
mousstapha

#81 Re: UfuraninEvropljani

Post by mousstapha »

Nema jacih tema. Svaki pojam je rastezljiv, a standarde mozes uvijek odredjivati prema sebi.
duminjo

#82 Re: UfuraninEvropljani

Post by duminjo »

DZONPI wrote:Kako prvo nisam Bosnjo nego Bosanac,a kao drugo obicaji nemaju nikakve veze SA necim kad je neko skrt i ufuran.Dakle volim tudze nedam svoje i obicaji su 2 razlicita pojma.Dalje nismo ni mi Bosanci toliko paglu da te jedan osrednji stanovnik Evrope folira,Cak sta vise mi imamo nekad vece Evropske vrjednosti OD samih.Pusti sad pricu,ratovi politika lopovluk pricamo o obicnim ljudima.I na kraju zalosno je da nasi gradjani moraju spas trazit u istoj.
Pardon Bosanac. Evo da prosirim ovo Bosnjo na Balkan. Koliko znam Balkanci su uglavnom "siroke ruke". Pa SE cude kada na zapadu svako svoje placa i slicnim glupostima. I ne radi SE o skrtosti ili nekoj velicini vec o Tomé da mi ne znamo prihvatiti nista drugacije. Sve sto je Nase i sto mi radimo, to je najbolje a sto drugi rade to je glupo. :-)
mousstapha

#83 Re: UfuraninEvropljani

Post by mousstapha »

To nase cuveno placanje pica se uvijek zatvori u krug i na kraju dana svi platimo svoje. Na isto dodjemo, iako idemo razlicitim putevima. :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#84 Re: UfuraninEvropljani

Post by Entropio »

Ja kad sam tek emigrirao i nisam jos znao kako to ovdje funkcionise... Zove radna kolegica nas 5-6 da u petak poslije posla izadjemo u neki restoran jer je njoj rodjendan. Narucili svi, sve normala. Jos ja pazim da ne narucim nesto skupo... kad dodje na kraju konobar, pita pojedinacno ili sve zajedno da naplatim, kaze ona pojedinacno. Ja se sjebo. I svako sebi platio. Sreca pa sam imao para kod sebe. I to je kao normalno.

Naravno, ovo je bio izolovan primjer. Nisu svi ovakvi... ima i njih koji su galantni i caste i kad treba i kad ne treba.
swanfilter

#85 Re: UfuraninEvropljani

Post by swanfilter »

Da ne idem u detalje, stvatrno me smara tipkati. Nego, u mnogo cemu, za zapadnjake smo stvarno gospoda. Kod nas i najveci ljakse zna sta su maniri kada to stvarno treba pokazati. Kako sam na zapadu, udisem prdeze i podrigivanja ...
moonca

#86 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

lajkujMe wrote:To samo na balkanu funkcionise gost ocekuje da ga nahranis a i to isto ocekujes od njega kad dodjes i to je kulturni dogovor kod nas.
Na zapadu nedo bog da mu uzmes mrvicu hljeba.

Licno sam dozivio kako cura zove momka da ga pita koliko smije da potrosi na izlasku s prijateljicama. Uvjeravala ga pola sata da nije dozvolio ne bi ni isla.
A njene pare ona zaradila na poslu.
Kao hoce da bude novcano odgovorna da moze njemu pokazati da zna s parama.
Inace radi se o Svedskoj

Gost ne placa ako je pozvan. Mozda bi bilo lijepo da domace izvede na veceru ,kao znak zahvalnosti.
Connaisseur Karlin

#87 Re: UfuraninEvropljani

swanfilter wrote:Da ne idem u detalje, stvatrno me smara tipkati. Nego, u mnogo cemu, za zapadnjake smo stvarno gospoda. Kod nas i najveci ljakse zna sta su maniri kada to stvarno treba pokazati. Kako sam na zapadu, udisem prdeze i podrigivanja ...
:lol:
vjesticanametli

#88 Re: UfuraninEvropljani

Post by vjesticanametli »

mahlzeit :lol: :lol: :lol: :run: :mrgreen:
vjesticanametli

#89 Re: UfuraninEvropljani

Entropio wrote:Ja kad sam tek emigrirao i nisam jos znao kako to ovdje funkcionise... Zove radna kolegica nas 5-6 da u petak poslije posla izadjemo u neki restoran jer je njoj rodjendan. Narucili svi, sve normala. Jos ja pazim da ne narucim nesto skupo... kad dodje na kraju konobar, pita pojedinacno ili sve zajedno da naplatim, kaze ona pojedinacno. Ja se sjebo. I svako sebi platio. Sreca pa sam imao para kod sebe. I to je kao normalno.

Naravno, ovo je bio izolovan primjer. Nisu svi ovakvi... ima i njih koji su galantni i caste i kad treba i kad ne treba.
ovo je def. najjace kad se kuckaju koliko je ko narucio :run:
ja ja jarane zove ona roDZendan joj al plati sam :lol: a ne ko mi s gajbom i tepsijom na posao pa od 11 do 2 pobjegnemo do imiDZa da drmnemo sta i naravno slavljenik i vozi i placa :lol: :lol:
moonca

#90 Re: UfuraninEvropljani

Post by moonca »

vjesticanametli wrote:
Entropio wrote:Ja kad sam tek emigrirao i nisam jos znao kako to ovdje funkcionise... Zove radna kolegica nas 5-6 da u petak poslije posla izadjemo u neki restoran jer je njoj rodjendan. Narucili svi, sve normala. Jos ja pazim da ne narucim nesto skupo... kad dodje na kraju konobar, pita pojedinacno ili sve zajedno da naplatim, kaze ona pojedinacno. Ja se sjebo. I svako sebi platio. Sreca pa sam imao para kod sebe. I to je kao normalno.

ovo je def. najjace kad se kuckaju koliko je ko narucio :run:
ja ja jarane zove ona roDZendan joj al plati sam :lol: a ne ko mi s gajbom i tepsijom na posao pa od 11 do 2 pobjegnemo do imiDZa da drmnemo sta i naravno slavljenik i vozi i placa :lol: :lol:
Mozda nisi shvatio obicaj- vani slavljenik ne casti/placa, vec za njega naprave slavlje,i naravno da ce svako od vas svoje platiti, cak ste se trebali podijeliti i svi ucestvovati u placanju slavljenickog troska.
Last edited by moonca on 27/02/2018 20:33, edited 1 time in total.
Edin H.

#91 Re: UfuraninEvropljani

Post by Edin H. »

The 51st State wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Edin H. wrote:

Nedavno ja uzeo taksi do Velesica, po taksimetru sedam maraka.

Dam mu petobu, kaze:"Nemam sitno!"
"Pa idi razmijeni"
Nece. :D
"Imas li sta sitnije?"
Za dzep, jedno 3 i po marke.
Uze tu sicu i kaze: "U dure je, platices iduci put" :shock:
I ode.

Pakistanac te ne bi pustio iz taksija deset penija da ne platis. :-)
meni su i strani taksisti progledali kroz prste kao i balkanski taksissti , eto vidis, nemamo ista ikustva :-D
mozda je to bio fake taxi.
:D

Hajde sada objasni karlinki na sta si mislio? :D
mali_balon

#92 Re: UfuraninEvropljani

Post by mali_balon »

Edin H. wrote: :D

Hajde sada objasni karlinki na sta si mislio? :D

Image
Connaisseur Karlin

#93 Re: UfuraninEvropljani

vjesticanametli wrote:mahlzeit :lol: :lol: :lol: :run: :mrgreen:
Kako sam na zapadu, udisem prdeze i podrigivanja ...
ja se jos grohotm smijem , a sto je najgore , ovo jeste istina :lol:
Edin H.

#94 Re: UfuraninEvropljani

Post by Edin H. »

Gojeni H wrote:
Edin H. wrote:
Daj dokaze. :oops:
:lol: :lol: :lol:

Ja cu fakat dobit' otkaz radi tebe.
:D

Stipu karlinku, htjela me izlevatiti na foru. :oops:

Ne prolazi vise oca mi, sviju mi mrtvih, rahmetli mi dede, dzamije mi, Tita mi mrtvog, Shabana mi - demokratija, samo cvrsti i neoborivi dokazi. :oops:
vjesticanametli

#95 Re: UfuraninEvropljani

a ima i toga goni ih :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#96 Re: UfuraninEvropljani

vjesticanametli wrote:
al' odobro , imaju oni i bonton za to, prvo ljubazno dadnu upozorenje : "enstchudligung" pa oprase :D
mayab

#97 Re: UfuraninEvropljani

Post by mayab »

:lol: :lol: :lol:
guut guuut, das ist gesund ! :pisnuo:
Edin H.

#98 Re: UfuraninEvropljani

Post by Edin H. »

vjesticanametli wrote:
Dame, je li se vi ne vozite tramvajem u prijestolnici? :zoka:
Connaisseur Karlin

#99 Re: UfuraninEvropljani

Edin H. wrote:
Stipu karlinku, htjela me izlevatiti na foru. :oops:

Ne prolazi vise oca mi, sviju mi mrtvih, rahmetli mi dede, dzamije mi, Tita mi mrtvog, Shabana mi - demokratija, samo cvrsti i neoborivi dokazi. :oops:
jeste Balkan jako ljubazan, to nema dvoumljena :thumbup: :kiss:

mislim da su taksisti u drugim drzavama pod stritknijom kontorlom :)

imama razna isksutva sa taksistima na tri kontienta , svi su :thumbup:
Connaisseur Karlin

#100 Re: UfuraninEvropljani

Edin H. wrote:
vjesticanametli wrote:
Dame, je li se vi ne vozite tramvajem u prijestolnici? :zoka:
obavezno, svaki grad sa trajvanom :thumbup:
Post Reply