Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rizvan

#76 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Ivo Lola wrote:
muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.

Skoro nasao jednog, i dan kad je trebao doci nije dosao na posao.

Drugi prijatelj ima firmu koja se bavi edukacijom, ne moze naci kadar koji je strucan i zna prenjt znanje, trazi godinama.

Problem je sto onaj ko radi vec radi ocigledno, a onaj ko nece posao nece ga nikako....

Nemamo strucnih ljudi sa iskustvom...
mislim da nije jedini problem sto ljudi nece da rade, ima i tih znam, gledam svaki dan...
drugi je problem sto bi iko radio za 500 maraka ko konobar, kad moze otic u afganistan, njemacku, hrvatsku na more 6 mjeseci.... i zaradit nemjerljivo vise ?
mislim da ne treba raspravljat o tome zasto fali radnika, to je svima jasno, odose-ne radjaju se novi... finito
poenta teme je da pricamo o tome sta ce se desavati sad u toj situaciji kad nema radnika, kakav scenarij predvidjate...
Radnika ne fali, ima ih masa na biroima,samo što je većina bez iskustva ili nestručna, umjesto da su ti poslodavci proteklih godina ulagali u mlade, njihovo osposobljavanje i pružali im šansu, oni su se razbahatili, pa su se za vrijeme najveće nezaposlenosti mogli naći oglasi, gdje se za običnu tehničku sekretaricu traži fakultetska diploma, plus 5 godina radnog iskustva. Sad kad su se malo granice otvorile i tržište rada prodisalo i malo se uzdrmao trenutni haman pa robovlasnički društveni poredak, u odnosima poslodavac - radnik, odmah panika, nema radnika :lol: Došla cica na kolica. Što su zaslužili to su i dobili... ili kako su posijali, tako će i požnjeti.

Mada, s obzirom da 99% njih još uvijek i ne pomišlja o obuci nestručnih i pružanju šansi ljudima bez iskustva, nije njima ni približno loše, koliko oni kukaju, i koliko će nadam se im jednog dana biti.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#77 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Nurudin »

Krokodajl wrote:
Nurudin wrote:Kako nismo Zimbabve kad mediji kažu da smo gori od nekih afričkih zemalja . Neko laže
Ja mislim da mediji lažu ....al jbg i to je ekonomija kad lažeš za pare
Nismo Zimbabve u smislu lokacije, ne moraš prolaziti, Europa nam nikad nije bila dostupnija, tako da je veoma lako otići onome ko želi i može naći bolje.

Što se politike tiče, po uređenosti smo vjerovatno i iza mnogih Afričkih država, ali po standardu smo iznad njih, ali na dnu Europe.
nismo ni po uređenosti ...mislim stvarno smiješno je takve stvari uzimati za ozbiljno
zetareticula

#78 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by zetareticula »

Ista stvar prije nekih 3-4 mjeseca odem na razgovor za posao, traze zavarivaca TIG postupak vare se aluminijske konstrukcije. Inace firma je Njemačka sa sjedistem u BiH i to dosta jaka firma. I na razgovoru pita mene poslovađa taj ili šef vec sta jeste, koliku platu ocekuje? Reko pocetna oko 1000KM, kaze on vi niste realni :lol: kao pocetna plata vam je 500KM sa mogućnošću napredovanja do 900KM :-) . Reko hvala doviđenja jebem ti mislim se f. i nakon 1-2 mjeseca potrage na netu pronađem firmu u Njemačkoj koja mi financira dolazak tamo i 5 dana testiranja, i sve prodjem kako treba i potpisem ugovor oko 3.000€ pocetnu platu. Cekam termin vec oko 7 mjeseci, a onda im jebem mame Balijsko, Ustaško, Četničke :evil:
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Bloo »

spreca wrote:
Ivo Lola wrote: ako poznajes glodaca ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem ti ;)
Neka da stipendiju i neka sebi skluje kadar koji mu treba....tako je nekad bilo
Da. :thumbup:
Igrom slucaja sam bila na par neki prdimahovina okruglih stolova j seminara za poslodavce. I par predstavika firmi koji se bave drvnom industrijom su rekli da su poceli vrbovati jos u srednjoj. Ponude obuke i prakse. Da se djeca nauce poslu, te da oni kao poslodavci dugorocno ulazu u radnu smagu.
Thorgerson

#80 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Thorgerson »

Jebeno je poslodavcima, ali jos je jebenije radnicima.

Svako svoju muku muci.

Poslodavac i da hoce ne moze ti dati veliku platu jer ga drzava odera. Na tvojih 100 KM dolazi 70 KM koje zajedno placa radnik i poslodavac. Dakle, moraju stvoriti 1700 KM, da bi radnik dobio 1000.

Radnik dobije 1000, drzava mu pored toga sto je uzela 700 KM gore, jos izbije 150 KM PDVa.
.
Rizvan

#81 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Ivo Lola wrote:
Nurudin wrote:Ja kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.

NAROOOD JE GLADAAAAN NEMAAAA HLJEEEEBA BAKIREEEE
nije doslo do rasta druze, nego firme povecavaju plate da bi opstale inace mu je kljuc, samo je pitanje sta ce prije bit... propast jer vise ne mozes davat tako velike plate... jednostavno ne zaradujes toliko... ili ce drzava popustit da nebi doslo do toga...a to opet ne moze jer ce bit val nezadovoljstva drzavnih sluzbenika kad konobar bude imo 800 maraka, a imace za godinu dana zapamti...
Zašto se niko nije bojao vala nezadovoljstva konobara i ljudi iz proizvodnje koji su godinama radili za gotovo duplo manje plate nego njihovi sunarodnjici iste stručne spreme u javnom sektoru?

S obzirom da i dalje podcjenjujete obične radnike iz privatnog sektora, nije vama ni približno loše koliko kukate.
Ivo Lola

#82 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

Rizvan wrote:
Ivo Lola wrote:
Nurudin wrote:Ja kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.

NAROOOD JE GLADAAAAN NEMAAAA HLJEEEEBA BAKIREEEE
nije doslo do rasta druze, nego firme povecavaju plate da bi opstale inace mu je kljuc, samo je pitanje sta ce prije bit... propast jer vise ne mozes davat tako velike plate... jednostavno ne zaradujes toliko... ili ce drzava popustit da nebi doslo do toga...a to opet ne moze jer ce bit val nezadovoljstva drzavnih sluzbenika kad konobar bude imo 800 maraka, a imace za godinu dana zapamti...
Zašto se niko nije bojao vala nezadovoljstva konobara i ljudi iz proizvodnje koji su godinama radili za gotovo duplo manje plate nego njihovi sunarodnjici iste stručne spreme u javnom sektoru?

S obzirom da i dalje podcjenjujete obične radnike iz privatnog sektora, nije vama ni približno loše koliko kukate.
i ja sam radnik...
i kako ih podjecnjujem kad sam otvorio temu da nas njihovo nezadovoljstvo moze odvesti u ponor :)
mO k3

#83 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mO k3 »

Thorgerson wrote:Jebeno je poslodavcima, ali jos je jebenije radnicima.

Svako svoju muku muci.

Poslodavac i da hoce ne moze ti dati veliku platu jer ga drzava odera. Na tvojih 100 KM dolazi 70 KM koje zajedno placa radnik i poslodavac. Dakle, moraju stvoriti 1700 KM, da bi radnik dobio 1000.

Radnik dobije 1000, drzava mu pored toga sto je uzela 700 KM gore, jos izbije 150 KM PDVa.
.
i??tako je svagdje na zapadu
spreca

#84 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Rizvan wrote:
Radnika ne fali, ima ih masa na biroima,samo što je većina bez iskustva ili nestručna, umjesto da su ti poslodavci proteklih godina ulagali u mlade, njihovo osposobljavanje i pružali im šansu, oni su se razbahatili, pa su se za vrijeme najveće nezaposlenosti mogli naći oglasi, gdje se za običnu tehničku sekretaricu traži fakultetska diploma, plus 5 godina radnog iskustva. Sad kad su se malo granice otvorile i tržište rada prodisalo i malo se uzdrmao trenutni haman pa robovlasnički društveni poredak, u odnosima poslodavac - radnik, odmah panika, nema radnika :lol: Došla cica na kolica. Što su zaslužili to su i dobili... ili kako su posijali, tako će i požnjeti.

Mada, s obzirom da 99% njih još uvijek i ne pomišlja o obuci nestručnih i pružanju šansi ljudima bez iskustva, nije njima ni približno loše, koliko oni kukaju, i koliko će nadam se im jednog dana biti.
Za poslednje 3 decenije je unisteno obrazovanje za radnicka zanimanja.....koliko godisnje skolujemo:tokara,varioca,mehanicara,elektricara,armiraca,zidara,tesara,molera,konobara.....ako neko misli da je bravar,armirac,tesar itd pickin dim malo se je zajebo...sve su to zanimanja koja prva pocnu nesto da prave i bez njih bi nam kancelarije bile u satorima na ledini.....jebes drzavu kad ima vise fakultetlija od radnickih zanimanja.....a danasnji nasi "biznismeni" nemaju pojma o zivotu (cast izuzecima) i toliko su se uzivili da u to da su oni neki veliki privrednici i da bez njih drzava propada a jedino sto znaju to je izrabljivati radnu snagu,skrivati porez i drzati radnike na crno......i bolje je da svi propadnu....jer skoro svima su racuni blokirani.....prica mi jedan iz Tesnja...doso neki talijan i nesto valjda privatiziro/kupio i pito radnike koliku imate platu.....a oni svi 500KM a on veli od danas imate 1000....odmahsu ga sve moguce inspekcije pocele handriti ali on je opstao jer mu nisu mogli nista..covjek je jednostavno radio po zakonu
Max Bunker

#85 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Max Bunker »

Meni je fascinantno kako skoro svaki forumaš zna dosta privatnika i zna dosta koja je otišla vani ili koja radi nešto o čemu je data tema na forumu :D
Ispade forumaši su sama krema našeg društva :-D

Ovo vezano za plate, pa i radnik u supermakretu na ZAPADU (ne Hrvatska, Slovenija, Madžarska) ima malu platu, samo je fazon što 70% uposlenika u supermarketima su studentarija koja je tu zaposlena preko studentskih servisa a ne ljudi sa porodicama i neriješenim stambenim pitanjima. Otiđi tipa u Holandiju pa tamo pokušaj preživjeti samostalno sa platom prodavača u Albert Heijna...a-ha, jašta ćeš :D

Izrabljivaćki mentalitet naših robovl...pardon...privatnika je već drugi par opanaka u što spada radno vrijeme od 12 sati, rad vikendom, neplaćeni prekovremeni sati, prijave za PIO, koliko plaćaju na ruke a koliko na banku itd.
Rizvan

#86 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Ivo Lola wrote:
Rizvan wrote:
Ivo Lola wrote:kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.

i ja sam radnik...
i kako ih podjecnjujem kad sam otvorio temu da nas njihovo nezadovoljstvo moze odvesti u ponor :)
Može odvesti u ponor samo loše poslodavce, robovlasnike i izrabljivače. Za obične radnike i sve ostale je šansa. A ovi drugi su u dominantnoj većini. A ljudi u javnom sektoru sve dok budu imali 40 satnu radnu sedmicu i plaćene godišnje, neće nigdje, pa i ako im budu iste plate kao kod konobara. A kad bi im i bile iste plate opet bi konobari bili potplaćeni jer rade najmanje 6 dana u sedmici a često i po 9, 10 sati. Ali ko još gleda satnicu i uslove rada, bitno je da im nisu iste plate, da se ne bi slučajno uhljebi naljutili. :-)
Btw, tvoj nik i avatar su u totalnoj kontradikciji sa onim što ti ovdje zastupaš, ali dobro nisi prvi ni posljednji koji se kune u bivši sistem i državu, a s vremenom se je stopio s trenutnim društvenim poretkom, pa mu neodgovara nikakva promjena. Ali zato i ne moraš da brineš, jer kad bi se i urušio ovaj trenutni, ti bi se vremenom stopio i sa novim sistemom. Zato treba pružiti šansu promjenama. :thumbup:
Ivo Lola

#87 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

Rizvan wrote:
Ivo Lola wrote:
Rizvan wrote:[

i ja sam radnik...
Može odvesti u ponor samo loše poslodavce, robovlasnike i izrabljivače. Za obične radnike i sve ostale je šansa. A ovi drugi su u dominantnoj većini. A ljudi u javnom sektoru sve dok budu imali 40 satnu radnu sedmicu i plaćene godišnje, neće nigdje, pa i ako im budu iste plate kao kod konobara. A kad bi im i bile iste plate opet bi konobari bili potplaćeni jer rade najmanje 6 dana u sedmici a često i po 9, 10 sati. Ali ko još gleda satnicu i uslove rada, bitno je da im im nisu iste plate, da se ne bi uhljebi naljutili. :-)
Btw, tvoj nik i avatar su u totalnoj kontradikciji sa onim što ti ovdje zastupaš, ali dobro nisi prvi ni posljednji koji se kune u bivši sistem i državu, a s vremenom se je stopio s trenutnim društvenim poretkom, pa mu neodgovara nikakva promjena. Ali zato i ne moraš da brineš, jer kad bi se i urušio ovaj trenutni, ti bi se vremenom stopio i sa novim sistemom. Zato treba pružiti šansu promjenama. :thumbup:
profulo si me ko ramos penal :)
nit zagovaram nekadasnji sistem, promjena mi itekako odgovara, promjena je smisao ove teme...
Vidal89

#88 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Vidal89 »

Ja dok sam isao na razgovore za posao, nakon par pitanja pitam ja njih kolika je plata kaze 600KM, reko jel sve ukljuceno u to, kaze jest sve i topli.

Kaze ja njima, malo je to za opis posla i kvalifikacije koje trazite, ako cete ponuditi 750 mozemo nastavit razgovor, oni meni dovidenja hahaha

Poslije cujem raja ih napusta i opet prave konkurs za istu poziciju pola godine kasnije

Nas narod je generalno glup, evo komsija moj npr. Otac mu u penziji on se ozenio 2 djece dobio, nema posla jedva prezivljavaju ja ga pitam sto si se bolan zenio kaze on a zenilo mi se sta cu drugo. I onda on prihvati svaki posao pa i onaj od 400KM i tim putem ovim robovlasnicma daje do znanja dok je ovaca bice vune.

Umjesto da se doskolovao, isao na neka usavrsavanja, kurseve, vidio opciju za vani on se u jos dublju agoniju uvalio.

Nije da se zenis sto moras, nego ako imas uslove i mozes obzbjedit svojoj porodici normalne uslove, a ne napravit od svoje porodice sirocad.
Hendrix

#89 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hendrix »

Sta imas od plate i 1000KM ako nisi prijavljen, tempirana bomba za 20-30 godina cemo imati generaciju ultra siromasnih penzionera i socijalnih slucajeva. I vecina prijavljenih je na minimalcu po papirima i svi se pravimo ludi...ima li igdje podatak koliko je od ukupnog broja prijavljenih radnika na minimalcu?

Pa ce onda inzinjer, doktor i lik sa saltera opstine imati istu penziju, a niko ne prica o tome. To je prava katastrofa koja nas ocekuje, mozes ti zivotariti sa platom nekom ali sta kad dodju pozne godine? Koliko ljudi ce uopste imati pravo na penziju?

Ili cemo svi konobariti sa 70 godina, 4 stoje u padze i dobro je?
medvjed23

#90 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by medvjed23 »

Vidal89 wrote:Ja dok sam isao na razgovore za posao, nakon par pitanja pitam ja njih kolika je plata kaze 600KM, reko jel sve ukljuceno u to, kaze jest sve i topli.

Kaze ja njima, malo je to za opis posla i kvalifikacije koje trazite, ako cete ponuditi 750 mozemo nastavit razgovor, oni meni dovidenja hahaha

Poslije cujem raja ih napusta i opet prave konkurs za istu poziciju pola godine kasnije

Nas narod je generalno glup, evo komsija moj npr. Otac mu u penziji on se ozenio 2 djece dobio, nema posla jedva prezivljavaju ja ga pitam sto si se bolan zenio kaze on a zenilo mi se sta cu drugo. I onda on prihvati svaki posao pa i onaj od 400KM i tim putem ovim robovlasnicma daje do znanja dok je ovaca bice vune.

Umjesto da se doskolovao, isao na neka usavrsavanja, kurseve, vidio opciju za vani on se u jos dublju agoniju uvalio.

Nije da se zenis sto moras, nego ako imas uslove i mozes obzbjedit svojoj porodici normalne uslove, a ne napravit od svoje porodice sirocad.
Niko ničiju nafaku nije ukro!
triconja

#91 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by triconja »

medvjed23 wrote:
Vidal89 wrote:Ja dok sam isao na razgovore za posao, nakon par pitanja pitam ja njih kolika je plata kaze 600KM, reko jel sve ukljuceno u to, kaze jest sve i topli.

Niko ničiju nafaku nije ukro!
Kad tu seljacku postapalicu neko spomene sto ljudi u africi umre od gladi, sto ljudi u aziji se ubije jer imaju uslove rada gore nego kmetovi u srednjem vijeku a top 100 bogatasa svijeta naguzi neciju sestru jer je dobra a sutradan ide na drugu jer mu se moze.
akaunt

#92 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by akaunt »

Primjer iz moje porodice:
Rodjak 500 km zena mu 400.... Divni ljudi i veliki radnici. Zivim vani pa ih vidjam jednom godisnje i svaki put ih nagovaram da nesto privatno krenu. Kazu da nemaju para! Rodjak uvodi grijanje a ni ko elektricar nije ni malo los. Prosle godine ga pitam koliko mu treba za par masina i materijala za jedan posao. On kaze i ja mu to dam. Kaze mi da nije sedam dana spavo od straha. Uradi poso , naplati i zove odma : Daj mi racun da vratim sto mogu. Jok reko nek stoji vidimo se na ljeto. Kaze: Nemoj rode ne mogu da spavam , sta ako mi se nesto desi....
....da skratim , za godinu je stao na noge i me pada mu na pamet da ostane na onom poslu od 500 km. Te pare sto mi je trebo vratit sad sam dao njegovoj zeni da otvori gril brze hrane. Obadvoje sad mirnije spavaju jer znaju da ce vratit.

Kaze on meni: Koji sam konj bio sedam godina sto sam radio za šaku kikirikija.

Ljudi, nemate sta kukat. Otvarajte vas biznis. Ne postoji kreten koji ne moze zaradit mjesecnu platu, a narocito kad su plate kao nase 500 maraka. Vjerujte u sebe! Vjerujte u sebe! Vjerujte u sebe !
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#93 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma taj se ozenio da moze guzit.

I dalje ostajem pri stavu da ce se kod nas radije uvoziti radna snaga nego ce se plate povecavati. Sto bi vivaldi rekao, nasa ekonomija su gace i carape, to su lohn poslovi i podrazumjevaju niske plate inace ce zavrsiti u Kini...
mehoxy

#94 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 10:50, edited 1 time in total.
insomnia78

#95 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Nafatace Sirijaca i AfganistanacA. Sami doktor i inzinjer. Ta nisu oni dzaba motor svapske ekonomije
akaunt

#96 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by akaunt »

zetareticula wrote:Ista stvar prije nekih 3-4 mjeseca odem na razgovor za posao, traze zavarivaca TIG postupak vare se aluminijske konstrukcije. Inace firma je Njemačka sa sjedistem u BiH i to dosta jaka firma. I na razgovoru pita mene poslovađa taj ili šef vec sta jeste, koliku platu ocekuje? Reko pocetna oko 1000KM, kaze on vi niste realni :lol: kao pocetna plata vam je 500KM sa mogućnošću napredovanja do 900KM :-) . Reko hvala doviđenja jebem ti mislim se f. i nakon 1-2 mjeseca potrage na netu pronađem firmu u Njemačkoj koja mi financira dolazak tamo i 5 dana testiranja, i sve prodjem kako treba i potpisem ugovor oko 3.000€ pocetnu platu. Cekam termin vec oko 7 mjeseci, a onda im jebem mame Balijsko, Ustaško, Četničke :evil:
Dje bolan početna tri milje ?
moonca

#97 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

mehoxy wrote:
moonca wrote:Za vlasnika biznisa veca plata nije garancija da ce dobiti kvalitetnog radnika.
Nije. Ali je mala plata garancija da ce dobiti nekvalitetnog.

U svakom slucaju nadam se da ce biti sto manje ljudi dostupnih za robovlasnike, jer ce se onda stvari ili morati mjenjati na bolje ili ce sve propasti, a sto se mene tice oba scenarija su bolja od ovog jebenog statusa quo.
a narocito kad su plate kao nase 500
Ko tacno zaradjuje 500KM , ne vjerujem da je netko sa fax.

Najgore sto sebi mozes uraditi je -proglasiti se robom.
Nema gazde koji nece uciniti sve da zadrzi dobrog radnika.
detroit-mercy

#98 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Ma taj se ozenio da moze guzit.

I dalje ostajem pri stavu da ce se kod nas radije uvoziti radna snaga nego ce se plate povecavati. Sto bi vivaldi rekao, nasa ekonomija su gace i carape, to su lohn poslovi i podrazumjevaju niske plate inace ce zavrsiti u Kini...
Bolje i guzit nego suha kurca hodat :mrgreen: .
A glede ekonomije, svi bi velike plate ali niko da se zapita sta je nas proizvod koji prodajemo. Presvlake za auta su proizvod sa jako malom dodanom vrijednoscu. Ne treba ti neko znanje ili specijalne vjestine da bisio presvlake i gace. Onog momenta kada pocnes da pravis malo slozenije sisteme onda ce biti i para do tada, daj sta das.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#99 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Bolje i guzit nego suha kurca hodat :mrgreen: .
A glede ekonomije, svi bi velike plate ali niko da se zapita sta je nas proizvod koji prodajemo. Presvlake za auta su proizvod sa jako malom dodanom vrijednoscu. Ne treba ti neko znanje ili specijalne vjestine da bisio presvlake i gace. Onog momenta kada pocnes da pravis malo slozenije sisteme onda ce biti i para do tada, daj sta das.
Bolje imat nego nemat :D

Pa to i ja kazem, okosnica industrije su nam gace, carape, presvlake, stolice....lohn poslovi koji se dobijaju zahvaljujuci niskim troskovima radne snage, a to znaci samo jedno... 400 KM i rad od zvijezde do zvijezde.
Rizvan

#100 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

_BataZiv_0809 wrote:Ma taj se ozenio da moze guzit.

A odakle će doći ta radna snaga, kad smo mi među najjeftinijima. A oni koji su jeftiniji u Europi, sigurno neće doći kod nas, kad imaju izbor otići u puno bogatije zemlje. Nemoj mi samo reći da će dovoditi radnike iz Bangladeša ili ostatka Azije. Znaš samo koliko bi naše škrte poslodavce koštalo da ih dovedu ovamo? :D Njima je teško par mjeseci potrošiti na obuku domaćeg radnika, a da bi platii hiljade maraka filipincima da doputuju ovamo :lol: Druga stvar što bi ti filipinci, i kada bi došli ovdje, kroz par mjeseci produžili dalje negdje na zapad.

Nemaju naši poslodavci luksuz uvoza radne snage, ili će se naučiti poštivati i korektno odnosti prema domaćoj radnoj snazi, ili kapak.
Post Reply