Radnika ne fali, ima ih masa na biroima,samo što je većina bez iskustva ili nestručna, umjesto da su ti poslodavci proteklih godina ulagali u mlade, njihovo osposobljavanje i pružali im šansu, oni su se razbahatili, pa su se za vrijeme najveće nezaposlenosti mogli naći oglasi, gdje se za običnu tehničku sekretaricu traži fakultetska diploma, plus 5 godina radnog iskustva. Sad kad su se malo granice otvorile i tržište rada prodisalo i malo se uzdrmao trenutni haman pa robovlasnički društveni poredak, u odnosima poslodavac - radnik, odmah panika, nema radnikaIvo Lola wrote:mislim da nije jedini problem sto ljudi nece da rade, ima i tih znam, gledam svaki dan...muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
Skoro nasao jednog, i dan kad je trebao doci nije dosao na posao.
Drugi prijatelj ima firmu koja se bavi edukacijom, ne moze naci kadar koji je strucan i zna prenjt znanje, trazi godinama.
Problem je sto onaj ko radi vec radi ocigledno, a onaj ko nece posao nece ga nikako....
Nemamo strucnih ljudi sa iskustvom...
drugi je problem sto bi iko radio za 500 maraka ko konobar, kad moze otic u afganistan, njemacku, hrvatsku na more 6 mjeseci.... i zaradit nemjerljivo vise ?
mislim da ne treba raspravljat o tome zasto fali radnika, to je svima jasno, odose-ne radjaju se novi... finito
poenta teme je da pricamo o tome sta ce se desavati sad u toj situaciji kad nema radnika, kakav scenarij predvidjate...
Mada, s obzirom da 99% njih još uvijek i ne pomišlja o obuci nestručnih i pružanju šansi ljudima bez iskustva, nije njima ni približno loše, koliko oni kukaju, i koliko će nadam se im jednog dana biti.