Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- Ivo Lola
#1 Je li ovo sansa ili rub ponora ?
U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
-
Naslovnica
#2 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ama raspad sistema.
Što prije to bolje.
Ja ću ovaj put dati svoj glas za SDA, na svim nivoima, samo da se ova agonija što prije završi!
Agitovaću i u krugu prijatelja i porodice

Što prije to bolje.
Ja ću ovaj put dati svoj glas za SDA, na svim nivoima, samo da se ova agonija što prije završi!
Agitovaću i u krugu prijatelja i porodice

Last edited by Naslovnica on 19/01/2018 14:41, edited 1 time in total.
- muminovic
#3 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
Skoro nasao jednog, i dan kad je trebao doci nije dosao na posao.
Drugi prijatelj ima firmu koja se bavi edukacijom, ne moze naci kadar koji je strucan i zna prenjt znanje, trazi godinama.
Problem je sto onaj ko radi vec radi ocigledno, a onaj ko nece posao nece ga nikako....
Nemamo strucnih ljudi sa iskustvom...
Drugi prijatelj ima firmu koja se bavi edukacijom, ne moze naci kadar koji je strucan i zna prenjt znanje, trazi godinama.
Problem je sto onaj ko radi vec radi ocigledno, a onaj ko nece posao nece ga nikako....
-
Seyfo
#4 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Veća plata-veći harač državi. Oni otmu 69% i od minimalca i od velike plate.
Druga je stvar što ne misle to smanjivati, jer što bi, kad im je jedini cilj u se, na se i poda se, pa dokle mogne.
A kad još SDA pomete naredne izbore, pa dobiju krila, ihhh..niko im tek neće ništa moći.
Druga je stvar što ne misle to smanjivati, jer što bi, kad im je jedini cilj u se, na se i poda se, pa dokle mogne.
A kad još SDA pomete naredne izbore, pa dobiju krila, ihhh..niko im tek neće ništa moći.
- Ivo Lola
#5 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
mislim da nije jedini problem sto ljudi nece da rade, ima i tih znam, gledam svaki dan...muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
drugi je problem sto bi iko radio za 500 maraka ko konobar, kad moze otic u afganistan, njemacku, hrvatsku na more 6 mjeseci.... i zaradit nemjerljivo vise ?
mislim da ne treba raspravljat o tome zasto fali radnika, to je svima jasno, odose-ne radjaju se novi... finito
poenta teme je da pricamo o tome sta ce se desavati sad u toj situaciji kad nema radnika, kakav scenarij predvidjate...
- pecpec
#6 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Nek dadne pristojnu platu,prijavi ga pa ce radit ,nece niko dzaba da radi i da narusava zdravlje.Za 5 stoja se radilo poslje rata.muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
- muminovic
#7 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
500 KM je pocetna plata, ako se konobar nasmije malo i bude ljubazan moze dnevno zaradit dodatno od 20-100 KM (zavisno od lokacije, broja ljudi i slicno), pa nakraju izadje sa preko 1.000,00 KM netto.Ivo Lola wrote:mislim da nije jedini problem sto ljudi nece da rade, ima i tih znam, gledam svaki dan...muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
drugi je problem sto bi iko radio za 500 maraka ko konobar, kad moze otic u afganistan, njemacku, hrvatsku na more 6 mjeseci.... i zaradit nemjerljivo vise ?
mislim da ne treba raspravljat o tome zasto fali radnika, to je svima jasno, odose-ne radjaju se novi... finito
poenta teme je da pricamo o tome sta ce se desavati sad u toj situaciji kad nema radnika, kakav scenarij predvidjate...
Slazem se za Afganistan, mozes mjesecno ustediti 5.000,00 KM.
- pecpec
#8 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kazem ja nece niko za 5 stoja da rmpaci.
- muminovic
#9 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Pogledaj primjer 2.pecpec wrote:Kazem ja nece niko za 5 stoja da rmpaci.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#10 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ja kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.
NAROOOD JE GLADAAAAN NEMAAAA HLJEEEEBA BAKIREEEE
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Glupo je reći ali jedva čekam raspad sistema
- pecpec
#12 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
muminovic wrote:pecpec wrote:Kazem ja nece niko za 5 stoja da rmpaci.
Pogledaj primjer 2.
Pa sto ne zatvori firmu tu i otvori sta đe ce zaradit
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#13 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ma ja, sve nasi ljudi nece da rade, a kad odu vani razgulise se od posla
evo gledam neki dan oglas, pekara trazi radnika, 500 KM plata, svaka druga nedjelja slobodna
znaci 2 dana u mjesecu odmaras za 500 KM
nije to posao, to je robovlasnistvo
a sto je najtuznije, to je jos kao dobra prilika
evo gledam neki dan oglas, pekara trazi radnika, 500 KM plata, svaka druga nedjelja slobodna
znaci 2 dana u mjesecu odmaras za 500 KM
nije to posao, to je robovlasnistvo
a sto je najtuznije, to je jos kao dobra prilika
- Ivo Lola
#14 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
nije doslo do rasta druze, nego firme povecavaju plate da bi opstale inace mu je kljuc, samo je pitanje sta ce prije bit... propast jer vise ne mozes davat tako velike plate... jednostavno ne zaradujes toliko... ili ce drzava popustit da nebi doslo do toga...a to opet ne moze jer ce bit val nezadovoljstva drzavnih sluzbenika kad konobar bude imo 800 maraka, a imace za godinu dana zapamti...Nurudin wrote:Ja kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.
- mO k3
#15 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pecpec wrote:Nek dadne pristojnu platu,prijavi ga pa ce radit ,nece niko dzaba da radi i da narusava zdravlje.Za 5 stoja se radilo poslje rata.muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
otvarau teme , neka ti punac bolje placa radnike pa ce sigurno naci
- Ivo Lola
#16 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ako poznajes glodaca ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem timO k3 wrote:pecpec wrote:Nek dadne pristojnu platu,prijavi ga pa ce radit ,nece niko dzaba da radi i da narusava zdravlje.Za 5 stoja se radilo poslje rata.muminovic wrote:Moj drug ima kafic, ne moze naci konobara, nece niko da radi.
![]()
- Ivo Lola
#17 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
najlakse je lupit uobicajene fraze i sablone...Ivo Lola wrote:ako poznajes glodaca ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem timO k3 wrote:pecpec wrote: Nek dadne pristojnu platu,prijavi ga pa ce radit ,nece niko dzaba da radi i da narusava zdravlje.Za 5 stoja se radilo poslje rata.![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#18 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
u DM trgovci imaju platu oko 1000 KM, u Bingu oko 500
vidite li razliku medju njima, ljubaznost na primjer?
- mO k3
#19 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
jos si tuzlak
jaoooo hajde posalji mi na pp adresu imam jednog za tebe
problem je kod nas sto ti gazda daje malu platu , ocekuje od tebe da radis minimum 12 sati na dan , da si 365 dana dostupan , 10 dana odmora u vrh glave i nedo bog da ti placa odmor, penziono itd...
problem je kod nas sto ti gazda daje malu platu , ocekuje od tebe da radis minimum 12 sati na dan , da si 365 dana dostupan , 10 dana odmora u vrh glave i nedo bog da ti placa odmor, penziono itd...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
angažirao firmu za pregradu u dnevnom boravku
obim posla 1500...3 dana max
trojica radila
glavni radnik ide u njemačku... sve što je napravio je odlično ispalo... od gletovanja krečenja prošlicavanja za svjetlo
poomoćni radnik na svakoj slici sjedi
puši i sve što je napravio je sranje... lajsne, prag, kvaka, loše ofarbao...sve otpada, ukrivo, moram popravljati
uskoro je pomoćni radnik glavni
i firma propada 100%
treći je bio neki deda koji je čistio iza ovom dvojicom
gazda nam kaže ne može naći dobrog radnika
mislim i da nudi 3000 ne bi mogao naći dobroga...
nije više niko lud
sad dolaze na naplatu godine i desetljeća sranja i ponižavanja
a moš misliti kad bošnjaci i srbi dobiju čovjeka dostojnog pasoša
obim posla 1500...3 dana max
trojica radila
glavni radnik ide u njemačku... sve što je napravio je odlično ispalo... od gletovanja krečenja prošlicavanja za svjetlo
poomoćni radnik na svakoj slici sjedi
uskoro je pomoćni radnik glavni
treći je bio neki deda koji je čistio iza ovom dvojicom
gazda nam kaže ne može naći dobrog radnika
mislim i da nudi 3000 ne bi mogao naći dobroga...
nije više niko lud
sad dolaze na naplatu godine i desetljeća sranja i ponižavanja
a moš misliti kad bošnjaci i srbi dobiju čovjeka dostojnog pasoša
- pecpec
#21 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ciji je bingo,sda?ja tu vidim razliku a dm nije nas nego svabo mescini.plain vanilla wrote:u DM trgovci imaju platu oko 1000 KM, u Bingu oko 500
logicno da ce te prvi tretirat ko roba dok ce drugi imat razumjevanje.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#22 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pa jbg dogovorite se , jednima je robovlasništvo raditi za 500 (i ja mislim da jest) , drugima je propast ako povećaju plate.Ivo Lola wrote:nije doslo do rasta druze, nego firme povecavaju plate da bi opstale inace mu je kljuc, samo je pitanje sta ce prije bit... propast jer vise ne mozes davat tako velike plate... jednostavno ne zaradujes toliko... ili ce drzava popustit da nebi doslo do toga...a to opet ne moze jer ce bit val nezadovoljstva drzavnih sluzbenika kad konobar bude imo 800 maraka, a imace za godinu dana zapamti...Nurudin wrote:Ja kad pišem na temama ovdje da je IPAK došlo do ekonomskog rasta , javljaju se razni kvazi stručnjaci i pričaju gluposti.
Nećete vi zatvoriti ni propasti ako se povećaju plate , pusti šuplju
Jeste došlo do rasta svugdje , pa i kod nas , i to kod nas najvećeg od rata
- wewa
#23 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
jedna dobro poznata firma u Sa koja se bavi protuprovalnim sistemima i bravama novom uposleniku nudi platu od 500 KM (prvu godinu dana) za 12 sati radnog vremena dnevno, pa eto, bujrum ko moze
domaci proizvodjac mlijecnih proizvoda trazi komercijalistu koji ce raditi vlastitim autom, na procenat (4%), bez fiksnog dijela...
i tako dalje i tako blize...
domaci proizvodjac mlijecnih proizvoda trazi komercijalistu koji ce raditi vlastitim autom, na procenat (4%), bez fiksnog dijela...
i tako dalje i tako blize...
- vjesticanametli
#24 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Vakat je vise....vece plate zadovoljniji radnici dosta je robovanja....glodari...tokari..cnc ...sve ode i neka id3....kad budu vece plate ovi s drzavne sise mozda da se prijave i rade
ja glasam sljedeci x za sda ....
- roki
#25 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Ne opravdavam privatnike, robovlasnike, i sam kod jednog radim, ali, jedno veliko ali, koliko je ljudi primorano da radi za 500KM, pa jebote ljudi imaju porodice. Ja sam jednom radio kao dostavljač u fastfoodu jer sam morao prehraniti porodicu za 400KM. Ko me je pitao hocu ili necu, MORAO SAM.
A ovi što hoće-neće, pa vjerovatno sa 30+ gpdina su kod roditelja jos.
A kad samo pretvorim platu od npr. 500KM u eure i to izgovorim naglas:" Radim za 250 eura", dode mi da se ubijem gdje ja zivim i kakvi su nam standardi.
Nego raja ode, nema nikoga
A ovi što hoće-neće, pa vjerovatno sa 30+ gpdina su kod roditelja jos.
A kad samo pretvorim platu od npr. 500KM u eure i to izgovorim naglas:" Radim za 250 eura", dode mi da se ubijem gdje ja zivim i kakvi su nam standardi.
Nego raja ode, nema nikoga
Last edited by roki on 19/01/2018 15:02, edited 1 time in total.