Espresso kafa,ono

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlo zlo

#76 Re: Espresso kafa,ono

Post by zlo zlo »

duminjo wrote:Dok sam konobariso, znao sam ih po 10 u smjeni suknuti. Prosjek je bio oko 5-6. prva jutarnja jedan SRK bez secera :mrgreen: ostale DVA srka + cigara i taman :mrgreen:
Isto kuci ne planiram nikad uzeti espresso..nesto mi nije to to i ne moze SA dzezvom i onim mirisom domace nikako :mrgreen:
pih slab mi taj miris a i okus, nema mi finijeg mirisa od vrhunske kave tek sameljane napravljene kao espresso, da ga ima kupit flaširanog mirisa nosila bi ga ko parfem :lol: Kava je umjetnost :mrgreen:
kafanski_covjek

#77 Re: Espresso kafa,ono

Post by kafanski_covjek »

zlo zlo wrote:
specifikacija wrote: Heheheheh, da miris svjeze kafe budi tu vrstu osjecaja :)))))) Bas volim taj miris.
S obzirom da imamo poprilicno slicnu mashinu za kafu, nije ti mrsko praviti vise kafa kada ti dodje raja? :)
Ja tu ludim :)
Koristim ja i bialetti ibrik, rucno pjenim mlijeko i sve :) (kada ne koristim masinu) i nista mi nije mrsko kada za sebe radim, jer je i priprema kafe merak i dio nekog rituala :) ali mrzim kada to moram raditi nekoliko puta :)
Ja pripremam uglavnom latte, to najvise volim.
Samo ja i muž pijemo, kad dođu gosti to nije često, ponudim i kesicu nes i tursku pa što vole, meni je to nezamislivo ali često znadu odabrat ovo drugo :lol: Ja ni mrtva ne bi pila tursku ispred espresso :lol:
ispzis je u šišu pa onaj mlin podklocas na stomak :D dok meljes eeee onda kad je zaspes :D pa dok se kajmak dize :D onaj mirissss...uhhhh :D
duminjo

#78 Re: Espresso kafa,ono

Post by duminjo »

zlo zlo wrote:
duminjo wrote:Dok sam konobariso, znao sam ih po 10 u smjeni suknuti. Prosjek je bio oko 5-6. prva jutarnja jedan SRK bez secera :mrgreen: ostale DVA srka + cigara i taman :mrgreen:
Isto kuci ne planiram nikad uzeti espresso..nesto mi nije to to i ne moze SA dzezvom i onim mirisom domace nikako :mrgreen:
pih slab mi taj miris a i okus, nema mi finijeg mirisa od vrhunske kave tek sameljane napravljene kao espresso, da ga ima kupit flaširanog mirisa nosila bi ga ko parfem :lol: Kava je umjetnost :mrgreen:
Ne volimo svi isti Miris.
Kad je pustis U dzezvi da Malo zagori Pa onda zalijes prokljucalom vodom, ne moze biti nikako slab Miris. Cijela kuca se uzmirusa. Ne moram je ni piti :mrgreen:
zlo zlo

#79 Re: Espresso kafa,ono

Post by zlo zlo »

duminjo wrote:
zlo zlo wrote:
Ne volimo svi isti Miris.
Kad je pustis U dzezvi da Malo zagori Pa onda zalijes prokljucalom vodom, ne moze biti nikako slab Miris. Cijela kuca se uzmirusa. Ne moram je ni piti :mrgreen:

pretpostavljam da tebi kao pušaču ni ne radi osjetilo mirisa ako ne zagori i ne dimi :mrgreen: :lol:
duminjo

#80 Re: Espresso kafa,ono

Post by duminjo »

zlo zlo wrote:

pretpostavljam da tebi kao pušaču ni ne radi osjetilo mirisa ako ne zagori i ne dimi :mrgreen: :lol:
Radi nos na kafu :thumbup:
Sto se tice Espressa, najsladje Mi je kada se kila Tek otvori Pa gurnes glavu U kesu ko narkoman :mrgreen:
specifikacija

#81 Re: Espresso kafa,ono

Post by specifikacija »

@zlo zlo

Sta ti tacno znaci turska kafa? Zapravo, zanima me kako je ti pravis? Uglavnom se kaze bosanska u Bosni, jer turska znaci ukuhana kafa (tako u Srbiji prave), jer ti tokom pripreme kehnu secera u dzezvu, pa ista moze da bude preslatka i tu nema korekcije, ili pak gorka, a to se da ispraviti.

Kao mali sam roditeljima pravio, ovako sam to radio.
Dok voda ne prokljuca kafa se mljela u rucnom mlinu, gdje su ti dlanovi poprilicno patili :) i onda bi se prokljucala voda skinula s ringle, a na istu bi se stavila dzezva sa kafom i drzala na ringli sve dok do tebe ne dopre dim, te miris kafe. Malcice mjesas da ne pregori :) Zatim u dzezvu dodas prokljucalu vodu, vratis na ringlu i drzis sve dok se kafa ne podigne, i prije nego sto se prelije preko dzezve, dodas jos prokljucale vode :-) Uglavnom, to je taj proces. Neko drugi pravi na neki drugaciji nacin, ali svakako ne odvise razlicito od ovoga.

Ipak, unatoc romanticarskom nacinu pripreme, ja i dalje pijem vise espresso i koristim za bijelu.

Najzanimljivije kod bosanske kafe je ta mogucnost umakanja secera u fildzan. Zapravo mi se sav taj dekor svidja : kvalitetna dzezva, fildzani, i rahat lokum :-)

Ipak, kao i ti, volim kada masina zahvljujuci pari istisne iz kafe sve te ekstrate i aromu :)
zlo zlo

#82 Re: Espresso kafa,ono

Post by zlo zlo »

specifikacija wrote:@zlo zlo
Ja nisam bosanka pa mi je i rječnik drugačiji ali se razumijemo :) pod turskom mislim baš tu što se zapeče a ne onu što se ukuhava. Znam proces. Mislim da sam prvi put je pila prije 8 godina na taj način. :D Kod nas se isto pravi obična kava ukuhavanjem u vrelu vodu. Nisam fan ni jedne.
specifikacija

#83 Re: Espresso kafa,ono

Post by specifikacija »

zlo zlo wrote:
specifikacija wrote:@zlo zlo
Ja nisam bosanka pa mi je i rječnik drugačiji ali se razumijemo :) pod turskom mislim baš tu što se zapeče a ne onu što se ukuhava. Znam proces. Mislim da sam prvi put je pila prije 8 godina na taj način. :D Kod nas se isto pravi obična kava ukuhavanjem u vrelu vodu. Nisam fan ni jedne.

Ma pomislio sam na tren da mislis na onu tursku kafu iz kesica :)
Hvala na objasnjenju.
Heller

#84 Re: Espresso kafa,ono

Post by Heller »

senzibilni wrote:Konzumenti Sarajevskog buckurisa zvanog espresso niti znaju osnovno
Kraca kafa nije jaca .....
Jer se kofein rastvara u vodi i manje vode manje kofeina ,to je zakon hemije
U svoj ovoj prici o kafi se istice bezobrazluk o cjeni kafe 2 li 2,5 km
Za neku crnkastu tekucinu koja je gorka ,kisela ,opora bljutava ima neki cudan smek i tesko legne.
Itd.A ovi sto su pili kafu po svijetu ( u sto sumnjam) lazu
Najskuplja kafa za prosjecnog gradzanina je 3 do 4 eura,a ima i po 2
Da zakljucimo.
Nek mu je vise pije caca od 2 i 3 km po Sarajevskim rupama.
Rijetko glupa stvar koju procitah na ovom forumu.
ovo_mi_je_nick

#85 Re: Espresso kafa,ono

Post by ovo_mi_je_nick »

Kafu po kafićima pijem radi reda. Lagano 2 markice i družiš se s rajom na pauzi tako da ne gledam jel kvalitetna, jaka, proljevuša... pa tako da kroz te 2 marke platim mjesto što sjedim.

Kad mi je do kafe kući pravim tursku po svom ukusu.

Malo ko sjede zbog soka u kafić, više zbog konobara/konobarice.
moonca

#86 Re: Espresso kafa,ono

Post by moonca »

ovo_mi_je_nick wrote:Kafu po kafićima pijem radi reda. Lagano 2 markice i družiš se s rajom na pauzi tako da ne gledam jel kvalitetna, jaka, proljevuša... pa tako da kroz te 2 marke platim mjesto što sjedim.

Kad mi je do kafe kući pravim tursku po svom ukusu.

Malo ko sjede zbog soka u kafić, više zbog konobara/konobarice.
Samo druzenje. :thumbup:
supercali

#87 Re: Espresso kafa,ono

Post by supercali »

Tema sponsored by respo
LolaLola

#88 Re: Espresso kafa,ono

Post by LolaLola »

specifikacija wrote:Za one koji mrze pripremati kafu preporucujem automatsku masinu :

Delonghi Magnifica S ECAM 22.140.B

Ovo je neka pocetna cijena za zaista dobar aparat.
U spremnik se stavi 250gr kafe u zrnu i aparat melje kafu, sto znaci da je kafa uvijek svjeza i zadrzava svu aromu.
Cijena je 400eura ili 800km.
Moze se naci i na snizenju, do nekih 20%
Imam istu samo noviji model. Cista jedaneska. :-D
Miris frisko mljevene kafe me baca u trans. Nista ljepse od tog mirisa u 5 ujutru. :)
ovo_mi_je_nick

#89 Re: Espresso kafa,ono

Post by ovo_mi_je_nick »

Za 800 kermi mora biti dobra i kad je najružnija :lol:
VladaFBiH

#90 Re: Espresso kafa,ono

Post by VladaFBiH »

testni_akaunt wrote:koji aparat sa mlinom preporucujete?
Isplati li se bez mlina uzimati?
Ja imam Bosch TES50129RW VEROCAFE i zadovoljan sam... sad bi trebalo da bude na akcijama jer je ovo "stari" model i izašao je nasljednik
radostan dan

#91 Re: Espresso kafa,ono

Post by radostan dan »

mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.
supercali

#92 Re: Espresso kafa,ono

Post by supercali »

Tema sponsored by respo
LolaLola

#93 Re: Espresso kafa,ono

Post by LolaLola »

ovo_mi_je_nick wrote:Za 800 kermi mora biti dobra i kad je najružnija :lol:
Istina. Samo ja sam svoju 2000 platila.
Qoom

#94 Re: Espresso kafa,ono

Post by Qoom »

radostan dan wrote:mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.
Kafica, novinice, koju neobaveznu 5 ili 55 minuta. To je to!

Espresso, kući? :run:
Edin H.

#95 Re: Espresso kafa,ono

Post by Edin H. »

LolaLola wrote:[
Miris frisko mljevene kafe me baca u trans. Nista ljepse od tog mirisa u 5 ujutru. :)
Ne valja pred spavanje piti kafu. :oops:
kapljica kise

#96 Re: Espresso kafa,ono

Post by kapljica kise »

radostan dan wrote:mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.

I meni je nespojiva situacija piti espresso kuci.
Valjda je do navike
Anestezija

#97 Re: Espresso kafa,ono

Post by Anestezija »

samo franck :izet: dzezva puna i udri :D
uglavnomja

#98 Re: Espresso kafa,ono

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
LolaLola wrote:[
Ne valja pred spavanje piti kafu. :oops:

:lol: :lol: :lol:
uglavnomja

#99 Re: Espresso kafa,ono

Post by uglavnomja »

u mercatoru krups aparat, izgleda skroz ok, 150 markica
supercali

#100 Re: Espresso kafa,ono

Post by supercali »

Tema sponsored by respo
Post Reply