pih slab mi taj miris a i okus, nema mi finijeg mirisa od vrhunske kave tek sameljane napravljene kao espresso, da ga ima kupit flaširanog mirisa nosila bi ga ko parfemduminjo wrote:Dok sam konobariso, znao sam ih po 10 u smjeni suknuti. Prosjek je bio oko 5-6. prva jutarnja jedan SRK bez seceraostale DVA srka + cigara i taman
![]()
Isto kuci ne planiram nikad uzeti espresso..nesto mi nije to to i ne moze SA dzezvom i onim mirisom domace nikako
Espresso kafa,ono
- zlo zlo
#76 Re: Espresso kafa,ono
- kafanski_covjek
#77 Re: Espresso kafa,ono
ispzis je u šišu pa onaj mlin podklocas na stomakzlo zlo wrote:Samo ja i muž pijemo, kad dođu gosti to nije često, ponudim i kesicu nes i tursku pa što vole, meni je to nezamislivo ali često znadu odabrat ovo drugospecifikacija wrote: Heheheheh, da miris svjeze kafe budi tu vrstu osjecaja))))) Bas volim taj miris.
S obzirom da imamo poprilicno slicnu mashinu za kafu, nije ti mrsko praviti vise kafa kada ti dodje raja?
Ja tu ludim
Koristim ja i bialetti ibrik, rucno pjenim mlijeko i sve(kada ne koristim masinu) i nista mi nije mrsko kada za sebe radim, jer je i priprema kafe merak i dio nekog rituala
ali mrzim kada to moram raditi nekoliko puta
Ja pripremam uglavnom latte, to najvise volim.Ja ni mrtva ne bi pila tursku ispred espresso
- duminjo
#78 Re: Espresso kafa,ono
Ne volimo svi isti Miris.zlo zlo wrote:pih slab mi taj miris a i okus, nema mi finijeg mirisa od vrhunske kave tek sameljane napravljene kao espresso, da ga ima kupit flaširanog mirisa nosila bi ga ko parfemduminjo wrote:Dok sam konobariso, znao sam ih po 10 u smjeni suknuti. Prosjek je bio oko 5-6. prva jutarnja jedan SRK bez seceraostale DVA srka + cigara i taman
![]()
Isto kuci ne planiram nikad uzeti espresso..nesto mi nije to to i ne moze SA dzezvom i onim mirisom domace nikakoKava je umjetnost
Kad je pustis U dzezvi da Malo zagori Pa onda zalijes prokljucalom vodom, ne moze biti nikako slab Miris. Cijela kuca se uzmirusa. Ne moram je ni piti
- zlo zlo
#79 Re: Espresso kafa,ono
duminjo wrote:Ne volimo svi isti Miris.zlo zlo wrote:pih slab mi taj miris a i okus, nema mi finijeg mirisa od vrhunske kave tek sameljane napravljene kao espresso, da ga ima kupit flaširanog mirisa nosila bi ga ko parfemduminjo wrote:Dok sam konobariso, znao sam ih po 10 u smjeni suknuti. Prosjek je bio oko 5-6. prva jutarnja jedan SRK bez seceraostale DVA srka + cigara i taman
![]()
Isto kuci ne planiram nikad uzeti espresso..nesto mi nije to to i ne moze SA dzezvom i onim mirisom domace nikakoKava je umjetnost
Kad je pustis U dzezvi da Malo zagori Pa onda zalijes prokljucalom vodom, ne moze biti nikako slab Miris. Cijela kuca se uzmirusa. Ne moram je ni piti
pretpostavljam da tebi kao pušaču ni ne radi osjetilo mirisa ako ne zagori i ne dimi
- duminjo
#80 Re: Espresso kafa,ono
Radi nos na kafuzlo zlo wrote:
pretpostavljam da tebi kao pušaču ni ne radi osjetilo mirisa ako ne zagori i ne dimi![]()
Sto se tice Espressa, najsladje Mi je kada se kila Tek otvori Pa gurnes glavu U kesu ko narkoman
-
specifikacija
#81 Re: Espresso kafa,ono
@zlo zlo
Sta ti tacno znaci turska kafa? Zapravo, zanima me kako je ti pravis? Uglavnom se kaze bosanska u Bosni, jer turska znaci ukuhana kafa (tako u Srbiji prave), jer ti tokom pripreme kehnu secera u dzezvu, pa ista moze da bude preslatka i tu nema korekcije, ili pak gorka, a to se da ispraviti.
Kao mali sam roditeljima pravio, ovako sam to radio.
Dok voda ne prokljuca kafa se mljela u rucnom mlinu, gdje su ti dlanovi poprilicno patili
i onda bi se prokljucala voda skinula s ringle, a na istu bi se stavila dzezva sa kafom i drzala na ringli sve dok do tebe ne dopre dim, te miris kafe. Malcice mjesas da ne pregori
Zatim u dzezvu dodas prokljucalu vodu, vratis na ringlu i drzis sve dok se kafa ne podigne, i prije nego sto se prelije preko dzezve, dodas jos prokljucale vode
Uglavnom, to je taj proces. Neko drugi pravi na neki drugaciji nacin, ali svakako ne odvise razlicito od ovoga.
Ipak, unatoc romanticarskom nacinu pripreme, ja i dalje pijem vise espresso i koristim za bijelu.
Najzanimljivije kod bosanske kafe je ta mogucnost umakanja secera u fildzan. Zapravo mi se sav taj dekor svidja : kvalitetna dzezva, fildzani, i rahat lokum
Ipak, kao i ti, volim kada masina zahvljujuci pari istisne iz kafe sve te ekstrate i aromu
Sta ti tacno znaci turska kafa? Zapravo, zanima me kako je ti pravis? Uglavnom se kaze bosanska u Bosni, jer turska znaci ukuhana kafa (tako u Srbiji prave), jer ti tokom pripreme kehnu secera u dzezvu, pa ista moze da bude preslatka i tu nema korekcije, ili pak gorka, a to se da ispraviti.
Kao mali sam roditeljima pravio, ovako sam to radio.
Dok voda ne prokljuca kafa se mljela u rucnom mlinu, gdje su ti dlanovi poprilicno patili
Ipak, unatoc romanticarskom nacinu pripreme, ja i dalje pijem vise espresso i koristim za bijelu.
Najzanimljivije kod bosanske kafe je ta mogucnost umakanja secera u fildzan. Zapravo mi se sav taj dekor svidja : kvalitetna dzezva, fildzani, i rahat lokum
Ipak, kao i ti, volim kada masina zahvljujuci pari istisne iz kafe sve te ekstrate i aromu
- zlo zlo
#82 Re: Espresso kafa,ono
Ja nisam bosanka pa mi je i rječnik drugačiji ali se razumijemospecifikacija wrote:@zlo zlo
-
specifikacija
#83 Re: Espresso kafa,ono
zlo zlo wrote:Ja nisam bosanka pa mi je i rječnik drugačiji ali se razumijemospecifikacija wrote:@zlo zlopod turskom mislim baš tu što se zapeče a ne onu što se ukuhava. Znam proces. Mislim da sam prvi put je pila prije 8 godina na taj način.
Kod nas se isto pravi obična kava ukuhavanjem u vrelu vodu. Nisam fan ni jedne.
Ma pomislio sam na tren da mislis na onu tursku kafu iz kesica
Hvala na objasnjenju.
-
Heller
#84 Re: Espresso kafa,ono
Rijetko glupa stvar koju procitah na ovom forumu.senzibilni wrote:Konzumenti Sarajevskog buckurisa zvanog espresso niti znaju osnovno
Kraca kafa nije jaca .....
Jer se kofein rastvara u vodi i manje vode manje kofeina ,to je zakon hemije
U svoj ovoj prici o kafi se istice bezobrazluk o cjeni kafe 2 li 2,5 km
Za neku crnkastu tekucinu koja je gorka ,kisela ,opora bljutava ima neki cudan smek i tesko legne.
Itd.A ovi sto su pili kafu po svijetu ( u sto sumnjam) lazu
Najskuplja kafa za prosjecnog gradzanina je 3 do 4 eura,a ima i po 2
Da zakljucimo.
Nek mu je vise pije caca od 2 i 3 km po Sarajevskim rupama.
-
ovo_mi_je_nick
#85 Re: Espresso kafa,ono
Kafu po kafićima pijem radi reda. Lagano 2 markice i družiš se s rajom na pauzi tako da ne gledam jel kvalitetna, jaka, proljevuša... pa tako da kroz te 2 marke platim mjesto što sjedim.
Kad mi je do kafe kući pravim tursku po svom ukusu.
Malo ko sjede zbog soka u kafić, više zbog konobara/konobarice.
-
moonca
#86 Re: Espresso kafa,ono
Samo druzenje.ovo_mi_je_nick wrote:Kafu po kafićima pijem radi reda. Lagano 2 markice i družiš se s rajom na pauzi tako da ne gledam jel kvalitetna, jaka, proljevuša... pa tako da kroz te 2 marke platim mjesto što sjedim.
- supercali
#87 Re: Espresso kafa,ono
Tema sponsored by respo
- LolaLola
#88 Re: Espresso kafa,ono
Imam istu samo noviji model. Cista jedaneska.specifikacija wrote:Za one koji mrze pripremati kafu preporucujem automatsku masinu :
Delonghi Magnifica S ECAM 22.140.B
Ovo je neka pocetna cijena za zaista dobar aparat.
U spremnik se stavi 250gr kafe u zrnu i aparat melje kafu, sto znaci da je kafa uvijek svjeza i zadrzava svu aromu.
Cijena je 400eura ili 800km.
Moze se naci i na snizenju, do nekih 20%
Miris frisko mljevene kafe me baca u trans. Nista ljepse od tog mirisa u 5 ujutru.
-
ovo_mi_je_nick
#89 Re: Espresso kafa,ono
Za 800 kermi mora biti dobra i kad je najružnija 
- VladaFBiH
#90 Re: Espresso kafa,ono
Ja imam Bosch TES50129RW VEROCAFE i zadovoljan sam... sad bi trebalo da bude na akcijama jer je ovo "stari" model i izašao je nasljedniktestni_akaunt wrote:koji aparat sa mlinom preporucujete?
Isplati li se bez mlina uzimati?
-
radostan dan
#91 Re: Espresso kafa,ono
mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.
- supercali
#92 Re: Espresso kafa,ono
Tema sponsored by respo
- LolaLola
#93 Re: Espresso kafa,ono
Istina. Samo ja sam svoju 2000 platila.ovo_mi_je_nick wrote:Za 800 kermi mora biti dobra i kad je najružnija
-
Qoom
#94 Re: Espresso kafa,ono
Kafica, novinice, koju neobaveznu 5 ili 55 minuta. To je to!radostan dan wrote:mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.
Espresso, kući?
- Edin H.
#95 Re: Espresso kafa,ono
Ne valja pred spavanje piti kafu.LolaLola wrote:[
Miris frisko mljevene kafe me baca u trans. Nista ljepse od tog mirisa u 5 ujutru.
-
kapljica kise
#96 Re: Espresso kafa,ono
radostan dan wrote:mislim da espreso gubi smisao, ako se ne pije vani....bilo u društvu, bilo da ga sam srčeš.
I meni je nespojiva situacija piti espresso kuci.
Valjda je do navike
- Anestezija
#97 Re: Espresso kafa,ono
samo franck
dzezva puna i udri 
- uglavnomja
#98 Re: Espresso kafa,ono
Edin H. wrote:Ne valja pred spavanje piti kafu.LolaLola wrote:[
- uglavnomja
#99 Re: Espresso kafa,ono
u mercatoru krups aparat, izgleda skroz ok, 150 markica
- supercali
#100 Re: Espresso kafa,ono
Tema sponsored by respo