Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedni se ukopavali oko Sarajeva pola godine prije rata, drugi formirali paravojne jedinice godinu dana prije rata, mobilizirali odabrane, naoružali se i učili ratovanju, a treći vježbali zaoprave
Jedni se ukopavali oko Sarajeva pola godine prije rata, drugi formirali paravojne jedinice godinu dana prije rata, mobilizirali odabrane, naoružali se i učili ratovanju, a treći vježbali zaoprave
Paravojne jedinice VRS. Paravojne jedinice PL i ZB. Organizirane grupe u Zengama i sl. u HR.
Aha.Znači po tebi su Muslimani godinu prije rata organizovali paravojne jedinice,vršili mobilizaciju i pravili obuku da bi nakon pola godine Srbi uvidjeli šta će biti pa se morali ukopati oko grada?
To hoćeš da kažeš?
Pa kad je "Kosovo, kolevka srBskog naroda" proglasilo nezavisnost koju je podrzalo 110 drzava clanica UN-a, onda je sve moguce bre bato, bre, bre..
Ja poređenja...na Kosovu 2 miliona albanaca i 200 000 Srba.U Vojvodini 1,2 miliona Srba i 300 000 mađara.
Cekaj bre bato, je li "Kosovo kolevka srBskog naroda" ili ne? Sada sam zbunjen. Ako jest, kako se onda odvojilo od Srbije i postalo nezavisno? Ako nije, koga onda Srbi lazu?
Orinoco,
Hoćeš li da ti objavim snimak Šešelja sa kokardašima za đurđevdan ,maja 1991 na Romaniji?
Je li ti iko pričao kako su osnovane SAO oblasti u BiH i kada?
Jesi li čula za plebiscit srpskog naroda u BiH - novembra 1991 kad su na plavim lističima pisali latinicom "jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti" a na crvenim ćirilićnim "jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,hercegovine,Birča,SAO Krajine i ostatka Jugoslavije u jedinstvenu državu srpskog naroda"?
Jesi li vidjela miliciju SAO Romanije kako zaustavlja saobraćaj po Palama,Sokocu i Jahorini od septembra 1991 pa do rata?
Evo pokušavam da zamislim situaciju da se, na neki način, zarati.
Naravno, opet se može očekivati agresija s desne strane.
Ko će stati na crtu protiv organizovane vojske Srbije? Bošnjačka komponenta OSBiH?
Debilna omladina koja po čitav dan dudla nargile? Youtuberi?
Ne budimo smiješni.
Oni koji su šta vrijedili su, ili ispod zemlje, ili su okačili kalaš o klin i ne namjeravaju ginuti za ratne profitere i političare.
Nigdje žive duše u Istočnoj Bosni, sve do Sarajeva.
Ako se uzdamo u stranu intervenciju, zasigurno i oni koji bi izazvali sukobe isto to očekuju.
Mišljenja sam da sukoba može biti jedino ako strane sile to dozvole, ali bi eventualni sukob, nažalost, rezultirao konačnom podjelom BiH. Jer je podjela svima u interesu, osim Bošnjacima, a oni su se toliko politički, moralno i na svaki drugi način srozali da ne bi imali snage da opet sačuvaju BiH u njenim današnjim granicama.
Moja poenta je da nema rata bez dozvola stranih sila.
Opletitie.
Naslovnica wrote:Evo pokušavam da zamislim situaciju da se, na neki način, zarati.
Naravno, opet se može očekivati agresija s desne strane.
Ko će stati na crtu protiv organizovane vojske Srbije? Bošnjačka komponenta OSBiH?
Debilna omladina koja po čitav dan dudla nargile? Youtuberi?
Ne budimo smiješni. Oni koji su šta vrijedili su, ili ispod zemlje, ili su okačili kalaš o klin i ne namjeravaju ginuti za ratne profitere i političare. Nigdje žive duše u Istočnoj Bosni, sve do Sarajeva.
Ako se uzdamo u stranu intervenciju, zasigurno i oni koji bi izazvali sukobe isto to očekuju.
Mišljenja sam da sukoba može biti jedino ako strane sile to dozvole, ali bi eventualni sukob, nažalost, rezultirao konačnom podjelom BiH. Jer je podjela svima u interesu, osim Bošnjacima, a oni su se toliko politički, moralno i na svaki drugi način srozali da ne bi imali snage da opet sačuvaju BiH u njenim današnjim granicama.
Moja poenta je da nema rata bez dozvola stranih sila.
Opletitie.
PM72 wrote:Orinoco,
Hoćeš li da ti objavim snimak Šešelja sa kokardašima za đurđevdan ,maja 1991 na Romaniji?
Je li ti iko pričao kako su osnovane SAO oblasti u BiH i kada?
Jesi li čula za plebiscit srpskog naroda u BiH - novembra 1991 kad su na plavim lističima pisali latinicom "jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti" a na crvenim ćirilićnim "jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,hercegovine,Birča,SAO Krajine i ostatka Jugoslavije u jedinstvenu državu srpskog naroda"?
Jesi li vidjela miliciju SAO Romanije kako zaustavlja saobraćaj po Palama,Sokocu i Jahorini od septembra 1991 pa do rata?
Pa ja o tome i pišem. Ali, ovo je srpska strana. Zašto pišeš selektivno. Podsjeti se i ilegalne bošnjačke strane, osnivanja paravojnih Patriotske lige i Zelenih beretki i njihovog ilegalnog naoružavanja i poligona za obuku. I jedna i druga strana djeluju i do godinu dana prije rata, čak i više vremena od zvanične objave rata i zvanične mobilizacije, legalne, legitimne odluke Predsjedništva RBiH. A ta bošnjačka strana organizirana je od vrha SDA, a predsjednik SDA bio Alija Izetbegović, a predsjedavajući Predsjedništva bio Alija Izetbegović. I glavni pregovarač rata i mira...
Kao prvo,izmišljaš i falsifikuješ.
Da nije bilo plebiscita srpskog naroda u BiH,novembra 1991 ne bi bilo referenduma u martu 1992.Kad su Srbi u BiH,po ugledu na Hrvatsku,osnivali SAO oblasti,augusta i septembra 1991,nisu pitali ni Muslimane ni Hrvate.To po vama naravno nije kršenje ustava SFRJ?
O kakvim ti kampovima i poligonima PL i ZB tumačiš? Gdje i kad? Evo,ja sam bio pripadnik PL u Novom Gradu i priključio sam se u februaru 1992 kad sam uvidjeo da je sve otišlo do vraga.Šešelj je sa četnicima dolazio na Romaniju 6 maja 1991,svi naoružani automatskim puškama i tada su javno prijetili onima koji ne misle kao oni.
PL BiH i ZB su samo pokušaj da se odbranimo od nadolazeće agresije.SDA je jedina imala pare i logistiku da kupi koju puškicu.Tenk,top,haubicu ili transporter nisu imali ni kad je počeo rat.Niti jedan dok su po Palama,Sokocu i Lukavici djeljeni sanduci sa municijom,puške i protovoklopna sredstva dok je za artiljeriju i oklope bila zadužena JNA.
Vidim da si i ti na strani onih koji sada,nakon 25 godina ,tumače kako srpski narod oko Sarajeva nije držao grad pod opsadom nego je u stvari njega držao Prvi korpus u blokadi?