Izuvanje po kućama :D
- jao_situacije
#76 Re: Izuvanje po kućama :D
može i sad, samo ljudi kontaju da nisam baš sav svoj
- P308
#77 Re: Izuvanje po kućama :D
Da se neko ne uvrijedi, ali meni je grozno po stanu ili kuci hodati u cipelama. Postujem izbor, ali mi je neshvatljivo.
-
kakavdanakneiskustvu
#78 Re: Izuvanje po kućama :D
P308 wrote:Da se neko ne uvrijedi, ali meni je grozno po stanu ili kuci hodati u cipelama. Postujem izbor, ali mi je neshvatljivo.
em prljas stan ili kucu,em mi je nidje veze da neko ne pozeli da odmori noge od hodanja u obuci
- It_is_a_Leclerc
#79 Re: Izuvanje po kućama :D
Tako sam ja otišao kod jednog druga, inače Srbina. I ulazim u kuću, a on inzistira - "Ne, nemoj se izuvati. Uđi samo". Ja ušao, a soba čistija od apoteke. Sve se glanca, debeli BIJELI tepisi i, na moje opće užasavanje, svi redom u čarapama. Ispostavilo se da je on mislio da se kod nas ne izuva, pa nije htio da mi bude neugodno.karanana wrote:Ovo isto cini mi se ima veze s vjerom ili nacionalnoscu. Ispravite me ako grijesim ali nekako se cini da se u muslimanskim domacinstvima izuva a u srpskim ne. Ne znam za hrvatska.
Ko mali sam se gledajuci bolji zivot vazda pitao kako to oni s vrata u kucu direktno u cipelama.
- HAVANA
#80 Re: Izuvanje po kućama :D
Nikad to nisam skontao.Hodas vani po sto jada i udjes u kucu u cipelama.Zasto 
- Drvosjeca iz Dejcica
#81 Re: Izuvanje po kućama :D
Ma dobro i kod ljudi kod kojih se ne izuva ne hoda se po kući po cijeli dan u obući i oni skinu, nose papuče, neki imaju obuću samo za kuću i tako...kakavdanakneiskustvu wrote:P308 wrote:Da se neko ne uvrijedi, ali meni je grozno po stanu ili kuci hodati u cipelama. Postujem izbor, ali mi je neshvatljivo.
em prljas stan ili kucu,em mi je nidje veze da neko ne pozeli da odmori noge od hodanja u obuci
Drugačije je ne izuvati se recimo u Sarajevu zimi i recimo u Splitu ili Makarskoj. Kod njih nema bljuzge, smoga i snijega pa je i drugačije. Zamisli da u SA po najvećoj bljuzgi i smogu uđeš u cipelama u kuću i tako hodaš po kući da ugazaš onu so i prljaštinu u parket, laminat ili čilime i etisone ko ima.
- Maraschino
#82 Re: Izuvanje po kućama :D

desi se i ovo ali nije strasno.
-
daddy-kool
#83 Re: Izuvanje po kućama :D
Sljedeća tema: perete li se vodom nakon velike nužde?
- ferratilis
#84 Re: Izuvanje po kućama :D
Ne znam da li kod muslimana postoji taj obicaj, ali kod katolika svecenik jednom godisnje posjeti kucu, kobajagi da posveti domacinstvo i obidje vjernike. Ustvari, dodje da mazne 50 maraka koliko se obicno daje, boli ga cosak za vjernicima. Obicno dodju nekad oko Nove godine, kad je napolju snijeg do usiju. Posto su velika gospoda, ulaze u obuci naravno. Nikad necu skontat moje starce ili babu, koji ne samo da im daju po 50 maraka, nego ih pustaju da se setaju po kuci i prosipaju im neku visu zivotnu filozofiju. Jednom dodjose kad sam bio sam kod kuce, natjeram ih da skinu obucu, kaze jedan "neces ti daleko u zivotu s takvim ponasanjem"
Sta reci? 
- Drvosjeca iz Dejcica
#85 Re: Izuvanje po kućama :D
Nema ali efendije na dzenazama masno naplate to nedolaženje pred N. godinu.ferratilis wrote:Ne znam da li kod muslimana postoji taj obicaj, ali kod katolika svecenik jednom godisnje posjeti kucu, kobajagi da posveti domacinstvo i obidje vjernike. Ustvari, dodje da mazne 50 maraka koliko se obicno daje, boli ga cosak za vjernicima. Obicno dodju nekad oko Nove godine, kad je napolju snijeg do usiju. Posto su velika gospoda, ulaze u obuci naravno. Nikad necu skontat moje starce ili babu, koji ne samo da im daju po 50 maraka, nego ih pustaju da se setaju po kuci i prosipaju im neku visu zivotnu filozofiju. Jednom dodjose kad sam bio sam kod kuce, natjeram ih da skinu obucu, kaze jedan "neces ti daleko u zivotu s takvim ponasanjem"Sta reci?
- insomnia78
#86 Re: Izuvanje po kućama :D
Joj ima tome i 20 god. Kod jarana mi i njemu stara ostavila pare za tog popa mi bezbeli zavrsili vutre, ubili se ko majke. Cojk doso dimje u kuci ne vidi se nista, usmrdilo se. Dobi je cenera al ne bi mi bas pravo 
- HAVANA
#87 Re: Izuvanje po kućama :D
Oj matero, otkud vjera i na izuvanju?O patlidzanima da je tema na vjeri bi zavrsilo. 
- ferratilis
#88 Re: Izuvanje po kućama :D
Nije namjerno, svega miHAVANA wrote:Oj matero, otkud vjera i na izuvanju?O patlidzanima da je tema na vjeri bi zavrsilo.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#89 Re: Izuvanje po kućama :D
vise s geografijom, to jeste pojedinim podrucjimakaranana wrote:Ovo isto cini mi se ima veze s vjerom ili nacionalnoscu. Ispravite me ako grijesim ali nekako se cini da se u muslimanskim domacinstvima izuva a u srpskim ne. Ne znam za hrvatska.
Ko mali sam se gledajuci bolji zivot vazda pitao kako to oni s vrata u kucu direktno u cipelama.
kod nas se svi izuvaju, svih vjera i nevjera
a kako nam je prljavo vani, nije ni cudo
- Matzan
#90 Re: Izuvanje po kućama :D
Povoljno izuvam po kućama. 
- cyprus
#91 Re: Izuvanje po kućama :D
Ja u životu nisam doživio da mi neko pokuša u kuću ući u cipelama, tako da ne znam šta bih rekao na ovu temu 
-
moonca
#92 Re: Izuvanje po kućama :D
Nisam vjernik , ali mislim da je pozitivno bilo i neophodno ,da se narod ucio sta da radi- da se pere,pa makar to bile noge ,kao i hrana, koju mogu koju nije pozeljno konzumirati --sve opravdani razlozi.HAVANA wrote:Oj matero, otkud vjera i na izuvanju?O patlidzanima da je tema na vjeri bi zavrsilo.
A jeste neki obicaj - da se kod muslimana izuvaju pod obavezno.
- insomnia78
#93 Re: Izuvanje po kućama :D
To ona prica, kao u Londonu i Parizu se valjaju u blatu a Bosnjo se kupa pet puta dnevnomoonca wrote:Nisam vjernik , ali mislim da je pozitivno bilo i neophodno ,da se narod ucio sta da radi- da se pere,pa makar to bile noge ,kao i hrana, koju mogu koju nije pozeljno konzumirati --sve opravdani razlozi.HAVANA wrote:Oj matero, otkud vjera i na izuvanju?O patlidzanima da je tema na vjeri bi zavrsilo.![]()
A jeste neki obicaj - da se kod muslimana izuvaju pod obavezno.
Lijepa prica. Sve dok ne udjes iz Hr u BiH ili nedje iz Evrope sletis u Sa
-
moonca
#94 Re: Izuvanje po kućama :D
Ponajvise zavisi od klime.
Ljeti je prikladno ne izuvati obucu , zimi je zbilja diskutabilno.
Opet imas zemalja gdje se ne hoda puno. Kod mene je to slucaj -auto -setnja mozda 50 metara maksimalno- i kada je kisa -obrisem ih u garazi i ne skidam cipele do sobe.
Ljeti je prikladno ne izuvati obucu , zimi je zbilja diskutabilno.
Opet imas zemalja gdje se ne hoda puno. Kod mene je to slucaj -auto -setnja mozda 50 metara maksimalno- i kada je kisa -obrisem ih u garazi i ne skidam cipele do sobe.
- HAVANA
#95 Re: Izuvanje po kućama :D
Hodaj ba,ugojices se. 
- Bluemore
#96 Re: Izuvanje po kućama :D
patliDzani se jedu samo u muslimasnkim kucamaHAVANA wrote:Oj matero, otkud vjera i na izuvanju?O patlidzanima da je tema na vjeri bi zavrsilo.
i to pretezno zbog higijenskih razloga
Last edited by Bluemore on 04/11/2017 00:11, edited 1 time in total.
- Bluemore
#97 Re: Izuvanje po kućama :D
a mozda prljas i cipelekakavdanakneiskustvu wrote:P308 wrote:Da se neko ne uvrijedi, ali meni je grozno po stanu ili kuci hodati u cipelama. Postujem izbor, ali mi je neshvatljivo.
- Bluemore
#98 Re: Izuvanje po kućama :D
ja i meni se to desilo u beograduIt_is_a_Leclerc wrote:Tako sam ja otišao kod jednog druga, inače Srbina. I ulazim u kuću, a on inzistira - "Ne, nemoj se izuvati. Uđi samo". Ja ušao, a soba čistija od apoteke. Sve se glanca, debeli BIJELI tepisi i, na moje opće užasavanje, svi redom u čarapama. Ispostavilo se da je on mislio da se kod nas ne izuva, pa nije htio da mi bude neugodno.karanana wrote:Ovo isto cini mi se ima veze s vjerom ili nacionalnoscu. Ispravite me ako grijesim ali nekako se cini da se u muslimanskim domacinstvima izuva a u srpskim ne. Ne znam za hrvatska.
sad se ne sjecam jesu li ukucani imali cipele... ali moguce je
- HAVANA
#99 Re: Izuvanje po kućama :D
Al najbolje su one kobile u americkim filmovima...Izlandara se svuda i pravo s vrata u krevet,sve u cizmama nako...
Nogu bi joj iz kuka izvalio.Ja sam musliman,i to pravi.

-
moonca
#100 Re: Izuvanje po kućama :D
Mislim da nije u pitanju da se svo vrijeme boravka u kuci hoda u cipelama.kakavdanakneiskustvu wrote:P308 wrote:Da se neko ne uvrijedi, ali meni je grozno po stanu ili kuci hodati u cipelama. Postujem izbor, ali mi je neshvatljivo.
Kako sam shvatila temu --samo ulazak u kucu kao i dozvola za goste-inace se skidaju odmah ali ne ispred kuce /ili u hodniku.