Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#76 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by 512MB »

tranquil wrote:Bošnjo priznaje samo Minken i Beč, i sve mimo toga je vukojebina :lol:

Ne mogu kriviti takvo razmišljanje, jer sam ga u blažem obliku i ja imao.
Minken i Bec jesu prelijepi, al meni osobno preveliki za zivjeti. Osim toga, za po sata sam u Minkenu i sat i po u Becu, big deal.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#77 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Truba »

jaoj šta vas je
:thumbup:
vjesticanametli

#78 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by vjesticanametli »

Vala hrle kakav si ti domacin ni s kafom nisi doceko :mrgreen: kako onda kudis soc. Zivot u hh :mrgreen:
stakasa

#79 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by stakasa »

Osnovni motiv povratka vecine povratnika je da se manje radi ili ne radi nikako. Ne svih i ne navodite mi suprotne primjere ali na jedan slucaj onih sto su se vratili u BiH da bi radili doce barem deset onih sto su vratili jer su manji prihodi/manji rashodi, usuho se utjerala neka redovna emisija novca s vana sto se pomalo cuka kod kuce.
Ovi sto napustaju BiH su mahom oni sto su ambiciozni i poduzetni (i to je ono sto je najpogubnije), vracaju se oni sto su umorni i jos cesce - neostvareni. Tako da se radi o pogubnom trendu, ubrza li se (trend, opaska autora) kriva rasta procentualnog udjela uhljeba u sveukupnom stanovnistvu ce biti eksponencijalna
Bluemore

#80 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Bluemore »

HAVANA wrote:
Bluemore wrote:
HAVANA wrote: Definisi uspio?
Uspio da bude sretan :)
Ok.Neko je sretan kuci,u svojoj zemlji,pored svojih prijatelja,komsija,roditelja...Sta je problem? Cemu ono samo taj i taj...?Ako ti je lijepo tamo negdje,ako si sretan,ako smatras da si uspio...Cemu glupe generalizacije i nametanje svog misljenja kao jedinog ispravnog? Ponizavanje svega ovde i ismijavanje? Ako si sretan,valjda bi trebao biti opusten i laganica za pricu,zajebanciju,pisanje...Ja nikom nisam rekao da je pogrijesio,da ne ide,da mu je bolje tamo ili vamo...Napises da ti je dobro,da zelis,hoce,mozes i znas...Sto jezika.Zasto?
Sinoc sam sa drugom bio do 2 ujutro,san francisko,posao iz snova,ima sve sto se pozeliti moze a najvaznije porodicu,djecu,zdravi,situirani...Jedva ceka kada ce doci,lijepo mu ba,ne pegla,ne sere,ne puse se,normala i laganica za svaki vid price.Od posla do zajebancije.Ja se cesto vidjam i izlazim sa ljudima koji su vani.Poslije 10 minuta vidis je li to sretan covjek ili sjeban.Cim pocne ona prica u mene,u nas,kod vas...a obicno kod nas katastrofa a u njih i govno mirise na ljubicicu...bjez se ba u picku materinu...Nemam vremena. :-)
a sta mi se nagovori crni havana ili je ovo bilo za kolegu iznad :?
hAZNADAR

#81 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by hAZNADAR »

hrle1976 wrote:
hAZNADAR wrote:Do jedno 10 god. manje vise zivota vani - moze se pricati o povratku, vracanju,...

Poslije 20 god zivota vani mozes se samo preseliti. Isto kao preseliti u bilo koju drugu drzavu.

Isuvise dugo vremena je proslo. Domovina je skroz druga drzava, narod je skroz drugaciji, mentalitet drugi,...
Banjaluka danas mi je samo mjesto gdje imam kucu, tj dzabe smjesta gdje ne placam hotel, razumijem jezik i Vrbas za rashladiti. Nema vise osjecaja da si dosao kuci. A jos manje u Sarajevu gdje mrze dijasporu. Ali si Bosnjo do kraja zivota i koliko se god negdje integrisao, asimilirao,... opet si Bosnjo i eto zato je BiH jedina domovina. Vise tehnicki nego emotivno.

Da dobijem na lotu - radije bih preselio u Hrvatsku nego u BiH.

Ako se ne varam ti zivis u Danskoj. Kako onda gledas na one vase koji provode po 7,8 ili 9 mjeseci godisnje u BiH, a ostalo gore u Danskoj? Ima ih slicnih i po Njemackoj ali ne bas na tako dug period. Ja bi rekao da neko ko provodi 7,8 mjeseci godisnje u BiH taj se je vratio samo sto i dalje laze samog sebe da nije.

A to da u Sarajevu mrze dijasporu, prvi put cujem. Ja mislim da nema u BiH dijela gdje se dijaspora mrzi vise ili manje. To je vise individualno pitanje a ne kolektivno.
Imao bih mnogo toga reci po tom pitanju vezano za Sarajevo(slucajno poznajem Sarajevo bolje nego Tuzlu, Zenicu, Bihac,..) ali bi to skrenulo temu.

Ekonomski bi vec sada mogao sebi obezbjediti egzistenciju. Djeca odrasla i samostalna, taj zadatak zavrsen, i hanuma i ja bi mogli zivjeti na tri lokacije u BiH solidno, bez luksuza ali nebi osnovno nedostajalo.

Medjutim - drustvo je jos u traniziciji i meni izgleda da ce vjecno potrajati. Dijelimo se jos na crvene i zelene. Jos uvijek smo ili Titini ili Alijini. I to ne samo u politici - vec i u drustvu, opcim standardima, mentalitetu,.. Ne mogu vise ni nabusanih muslimana ni urbanih jugonostalgicara. Ko se ne uklapa u jednu od tih krajnosti - taj je pomalo autsajder u svemu.
Da sam ostao u BiH - vjerovatno bi danas bio jedan od crvenih i nastupao slicno kao mnogi ovdje sa kojima se kacim. Pricao nostalgicno, Tito svetinja, hebao Aliji ili Bakiru sve po spisku svakog dana, gledao sa visoka na seljake, mahalce,... kao nekada. Ali poslije dvije decenije covjek naravno nesto novo nauci i stekne nove stavove.

Nekada davno na samom pocetku dijasporskog staza mi rece jaran iz Irana da bi se rado vratio - ceka da ode diktatura. A ja odgovorio da bi se ja rado vratio samo cekam da se vrati diktatura. Danas vec ne razmisljam isto.

Danas cekam neku sredinu koju ne nazirem.
hrle1976

#82 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by hrle1976 »

hAZNADAR wrote:
hrle1976 wrote:
hAZNADAR wrote:Do jedno 10 god. manje vise zivota vani - moze se pricati o povratku, vracanju,...

Poslije 20 god zivota vani mozes se samo preseliti. Isto kao preseliti u bilo koju drugu drzavu.

Isuvise dugo vremena je proslo. Domovina je skroz druga drzava, narod je skroz drugaciji, mentalitet drugi,...
Banjaluka danas mi je samo mjesto gdje imam kucu, tj dzabe smjesta gdje ne placam hotel, razumijem jezik i Vrbas za rashladiti. Nema vise osjecaja da si dosao kuci. A jos manje u Sarajevu gdje mrze dijasporu. Ali si Bosnjo do kraja zivota i koliko se god negdje integrisao, asimilirao,... opet si Bosnjo i eto zato je BiH jedina domovina. Vise tehnicki nego emotivno.

Da dobijem na lotu - radije bih preselio u Hrvatsku nego u BiH.

Ako se ne varam ti zivis u Danskoj. Kako onda gledas na one vase koji provode po 7,8 ili 9 mjeseci godisnje u BiH, a ostalo gore u Danskoj? Ima ih slicnih i po Njemackoj ali ne bas na tako dug period. Ja bi rekao da neko ko provodi 7,8 mjeseci godisnje u BiH taj se je vratio samo sto i dalje laze samog sebe da nije.

A to da u Sarajevu mrze dijasporu, prvi put cujem. Ja mislim da nema u BiH dijela gdje se dijaspora mrzi vise ili manje. To je vise individualno pitanje a ne kolektivno.
Imao bih mnogo toga reci po tom pitanju vezano za Sarajevo(slucajno poznajem Sarajevo bolje nego Tuzlu, Zenicu, Bihac,..) ali bi to skrenulo temu.

Ekonomski bi vec sada mogao sebi obezbjediti egzistenciju. Djeca odrasla i samostalna, taj zadatak zavrsen, i hanuma i ja bi mogli zivjeti na tri lokacije u BiH solidno, bez luksuza ali nebi osnovno nedostajalo.

Medjutim - drustvo je jos u traniziciji i meni izgleda da ce vjecno potrajati. Dijelimo se jos na crvene i zelene. Jos uvijek smo ili Titini ili Alijini. I to ne samo u politici - vec i u drustvu, opcim standardima, mentalitetu,.. Ne mogu vise ni nabusanih muslimana ni urbanih jugonostalgicara. Ko se ne uklapa u jednu od tih krajnosti - taj je pomalo autsajder u svemu.
Da sam ostao u BiH - vjerovatno bi danas bio jedan od crvenih i nastupao slicno kao mnogi ovdje sa kojima se kacim. Pricao nostalgicno, Tito svetinja, hebao Aliji ili Bakiru sve po spisku svakog dana, gledao sa visoka na seljake, mahalce,... kao nekada. Ali poslije dvije decenije covjek naravno nesto novo nauci i stekne nove stavove.

Nekada davno na samom pocetku dijasporskog staza mi rece jaran iz Irana da bi se rado vratio - ceka da ode diktatura. A ja odgovorio da bi se ja rado vratio samo cekam da se vrati diktatura. Danas vec ne razmisljam isto.

Danas cekam neku sredinu koju ne nazirem.
Super sve. Smo nisi na pitanje dao odgovor.

Meni licno ko se dijeli na sta. Pa u svakoj zapadnoj drzavi i se ljudi politicki djele.
HAVANA

#83 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by HAVANA »

Bluemore wrote:
HAVANA wrote:
Bluemore wrote: Uspio da bude sretan :)
Ok.Neko je sretan kuci,u svojoj zemlji,pored svojih prijatelja,komsija,roditelja...Sta je problem? Cemu ono samo taj i taj...?Ako ti je lijepo tamo negdje,ako si sretan,ako smatras da si uspio...Cemu glupe generalizacije i nametanje svog misljenja kao jedinog ispravnog? Ponizavanje svega ovde i ismijavanje? Ako si sretan,valjda bi trebao biti opusten i laganica za pricu,zajebanciju,pisanje...Ja nikom nisam rekao da je pogrijesio,da ne ide,da mu je bolje tamo ili vamo...Napises da ti je dobro,da zelis,hoce,mozes i znas...Sto jezika.Zasto?
Sinoc sam sa drugom bio do 2 ujutro,san francisko,posao iz snova,ima sve sto se pozeliti moze a najvaznije porodicu,djecu,zdravi,situirani...Jedva ceka kada ce doci,lijepo mu ba,ne pegla,ne sere,ne puse se,normala i laganica za svaki vid price.Od posla do zajebancije.Ja se cesto vidjam i izlazim sa ljudima koji su vani.Poslije 10 minuta vidis je li to sretan covjek ili sjeban.Cim pocne ona prica u mene,u nas,kod vas...a obicno kod nas katastrofa a u njih i govno mirise na ljubicicu...bjez se ba u picku materinu...Nemam vremena. :-)
a sta mi se nagovori crni havana ili je ovo bilo za kolegu iznad :?
:lol: Ma nije tebi,svima pomalo,svi zavrli ko mazge. Svi smo u pravu i niko nije u pravu. :D
Bluemore

#84 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Bluemore »

samo opusteno ba :kiss:
moonca

#85 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

Melbourne_Australia wrote:
Maraschino wrote:
512MB wrote:Vraca se samo onaj ko ili vani nije uspio, sta je priznajem jako tesko jer uvjek moras bit dva koraka ispred domacih, ili penzosi zbog jeftinog zivota.

Edit: pardon, i ko trazi zagundziju za udaju :lol:
Ful'o si ali totalno. :wink:

Moze li se vratiti neko ko je pozavrsavao sve svoje zivotne obaveze i nema ama bas nikakvog razloga za duzi boravak u inostranstvu.

Hint: nije sve u kolicini para
512 jos se nisi zapalio ??? Cuj vraca se samo onaj ko nije uspio....Vraca se samo onaj ko je uspio da sebi sredi zivot ovde, a vani zive uglavnom oni koji ovde za 3 zivota ne bi mogli da srede svoj zivot mislim na takve kao ti..A 80% posto ljudi bi se vratilo sad da im ponudis platu od 1000 eura ili vise..Nekome je zivotni vrhunac Salzburg a vecini je je to samo grad koji cak i ne vrijedi da se posjeti, jer osim dvorca iznad grada nema nista da se vidi...Zato se zabiji u tvoju selendru i suti..
Naglaseno tacno 100%

Ako imas mogucnost taj dvorac gledati svako jutro do kraja zivota -- ispunio si cilj i postovanje prema sebi.
tranquil

#86 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by tranquil »

512MB wrote:
tranquil wrote:Bošnjo priznaje samo Minken i Beč, i sve mimo toga je vukojebina :lol:

Minken i Bec jesu prelijepi, al meni osobno preveliki za zivjeti. Osim toga, za po sata sam u Minkenu i sat i po u Becu, big deal.
Nemam ja ništa protiv ta dva grada. Govorim o razmišljanju naših ljudi kojima su Salzburg ili npr. Münster vukojebine jer ne zna puno o njima.

Živim u gradu koji je uporediv sa Sarajevom po broju stanovnika (ima samo 5000 stanovnika manje), i ima mnogo više sadržaja da ponudi. Npr. (uzimam ovo za primjer jer je u području mojih interesovanja), samo amaterskih otvorenih mješovitih horova ima nekoliko puta više nego u Sarajevu, pa nije "daj šta daš", nego mogu birati po stilu, lokaciji i sl. To je kako rekoh samo primjer, a slično je za bilo koju drugu društvenu zanimaciju. O kvaliteti vazduha, ili o urbanosti i nenadrkanosti ljudi da ne pričam. Dovoljno mi je što nemam više Buća Potoka iznad glave, pa da mi drastično skoči kvalitet života. Sa izuzetkom možda zimskih sportova i orijentalnog feelinga, ne mogu se sjetiti nečega da fali u ponudi. Zbog toga mi je smiješno kada neko ko je u najboljem slučaju jedva čuo za moj grad, kaže "vukojebina", "jebo to", "ako si već otišao tamo što nisi u kakav grad" i slično.

Ne treba naravno generalizovati. Neko zaglavi u lošem mjestu, u lošem susjedstvu, sa lošim poslom, i takvih stvari ima, ali komentarišem samo ove stručnjake sa stavom "'ta će Salzburg", jer čak i ako su čuli za njega, posmatraju ga iz perspektive turiste, a ne (potencijalnog) stanovnika, i mjere ga isključivo po parametrima atraktivnosti turističke ponude. Jebo turističke atrakcije, one se obiđu vrlo brzo, valja živjeti u gradu, a po tome su mnogi čak i manji gradovi u toj regiji i te kako dorasli Sarajevu i Tuzli, o ostatku BiH da ne pričamo.

A Minhen i Beč... prelijepi su i meni ne bi bilo mrsko živjeti ni u njima, mada su i meni gužva i glomaznost pomalo odbijajući faktori. I meni su dovoljno blizu da ih često mogu posjetiti turistički (barem Minhen), i bio sam nekoliko puta (svi žele posjetiti Minhen :D ). I svaki put, s kim god sam bio (već se čitava porodica izredala), uvijek po povratku u moj grad uvijek je bio isti komentar: "Lijep je Minhen stvarno, ali ovdje je ipak bolje za život". Mada je, opet, i taj stav možda dijelom prouzrokovan doživljavanjem Minhena kao turističkog odredišta, i ne mora nužno biti tačan.
broj dva

#87 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by broj dva »

Sad ne bi dao nista, gdje cu koji kurac, u svoj rodni grad gdje me ceka ulica Gojka Suska i Trg Hrvatske Slobode i gjde je prosjecna plata 800 maraka ?
U Sarajevo koje nikad nije bilo moj grad ?
Ovdje sam od 93e, dosao sa 18 sada 43. Preko pola zivota, ostavi to tragove..
Ne kazem da necu nikad, trenutno je plan biti penzioner u BiH (valjda ce do tada biti manje zapisavanja nacionalnih teritorija a i ako ne bude mislim da ce me boliti neka stvar) ali nece biti lako djecu ostaviti tako da nisam 100% siguran ni za to..
SaraFina

#88 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by SaraFina »

512MB wrote:

Pola sata Minhen? Privatnim avionom pretpostavljam? Ti si meni idol :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#89 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

:mrgreen: :mrgreen:
SaraFina

#90 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by SaraFina »

150 km je udaljenost. A do Beča tek :D 300 km.

Ili ima supermenov plašt ili avion :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#91 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

Jasno :thumbup:
mad_max_ba

#92 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mad_max_ba »

eeeeeee
šta bih dao da se vratim odakle sam i došao
:D
Tomahawk11
Globalni moderator

#93 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

Sa Bara se niko ne vraća :lol: :lol: :D
mad_max_ba

#94 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:Sa Bara se niko ne vraća :lol: :lol: :D
Ma :izet: se nisam na to kontao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

al ima ti i ta

ako ništa imam najtužniji pogled na život :lol: :lol: :lol:

Ja sam mislio povratak u Prajvat Mesidž :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#95 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Sa Bara se niko ne vraća :lol: :lol: :D
Ma :izet: se nisam na to kontao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

al ima ti i ta

ako ništa imam najtužniji pogled na život :lol: :lol: :lol:

Ja sam mislio povratak u Prajvat Mesidž :D
Aaaaa....
E, onda ti je oprošteno :D :D
balks

#96 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by balks »

Pročitah temu samo da se uvjerim da su najglasniji na temama politike oni koji su vani, osim Alfonsa, ali vidim i on sprema kofere :D

Nego na temu, bio u dva navrata vani zadnji put 8 godina, vratio se ima 5 godina i nisam se pokajao, požalio, naprotiv
stakasa

#97 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by stakasa »

balks wrote:Pročitah temu samo da se uvjerim da su najglasniji na temama politike oni koji su vani, osim Alfonsa, ali vidim i on sprema kofere :D

Nego na temu, bio u dva navrata vani zadnji put 8 godina, vratio se ima 5 godina i nisam se pokajao, požalio, naprotiv
Vala si ovde u pravu i ovo je dno, nema ispod. Huskat i imat radikalne stavove sa pristojne udaljenosti... Bljak
512MB

#98 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

Pola sata Minhen? Privatnim avionom pretpostavljam? Ti si meni idol :D
Evo je, dezurni linguisticar, sad i google maps naucla :) al nebi propustila da ne ispravi, bas si angazovana.
SaraFina

#99 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by SaraFina »

:izet: :lol:
512MB

#100 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by 512MB »

Nego Saro, bil se ti i pod kojim uvjetima vratila? Stipu ovo offtopicarenje..
Post Reply