Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#1 Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mali jomu »

Sve nesto price da se ide negdje vani, kao posao, lova, zivot, ovo ono...... svugdje negdje tamo regulare sve, a poznam ih masu koji bi sve tamo negdje gdje se nalaze ostavili, i vratili u BiH odmah sad.

U jutro pakiraju stvari..... u vece raspakivaju stvari..... pa opet svako jutro i vece isto.

Znam da svako ima svoje dobro dobre razloge..... zasto je neko negdje, ali kako mi se pricinjava svi bi se vratili nazad.
ibi

#2 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by ibi »

ja ne znam nikog da se vratio
mousstapha

#3 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by mousstapha »

Dao sam sto ojra za kartu. Malo godisnji u Bosni i opet nazad. Kakvo crno vracanje.
moonca

#4 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

Pa , ne mogu se zakleti da necu.
Boraviti nekoliko mjeseci bi bilo interesantno.

E, mnogi bi se odrekli zapadnog 'luksuza' da dodje normalan predsjednik-koji ce napraviti drzavu da fukcionise.Ne mora biti Svicarska, model.
insomnia78

#5 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by insomnia78 »

Ne prave predsjednici drzavu
hAZNADAR

#6 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by hAZNADAR »

Do jedno 10 god. manje vise zivota vani - moze se pricati o povratku, vracanju,...

Poslije 20 god zivota vani mozes se samo preseliti. Isto kao preseliti u bilo koju drugu drzavu.

Isuvise dugo vremena je proslo. Domovina je skroz druga drzava, narod je skroz drugaciji, mentalitet drugi,...
Banjaluka danas mi je samo mjesto gdje imam kucu, tj dzabe smjesta gdje ne placam hotel, razumijem jezik i Vrbas za rashladiti. Nema vise osjecaja da si dosao kuci. A jos manje u Sarajevu gdje mrze dijasporu. Ali si Bosnjo do kraja zivota i koliko se god negdje integrisao, asimilirao,... opet si Bosnjo i eto zato je BiH jedina domovina. Vise tehnicki nego emotivno.

Da dobijem na lotu - radije bih preselio u Hrvatsku nego u BiH.
Fudo387

#7 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Nista jarane, dje cu u pm?
Uvalicu se u neke sumnjive transakcije treci dan, umlatice me neko.
Fudo387

#8 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

hAZNADAR wrote:Do jedno 10 god. manje vise zivota vani - moze se pricati o povratku, vracanju,...

Poslije 20 god zivota vani mozes se samo preseliti. Isto kao preseliti u bilo koju drugu drzavu.

Isuvise dugo vremena je proslo. Domovina je skroz druga drzava, narod je skroz drugaciji, mentalitet drugi,...
Banjaluka danas mi je samo mjesto gdje imam kucu, tj dzabe smjesta gdje ne placam hotel, razumijem jezik i Vrbas za rashladiti. Nema vise osjecaja da si dosao kuci. A jos manje u Sarajevu gdje mrze dijasporu. Ali si Bosnjo do kraja zivota i koliko se god negdje integrisao, asimilirao,... opet si Bosnjo i eto zato je BiH jedina domovina. Vise tehnicki nego emotivno.

Sve ok, al' gdje vi iskopate te sto mrze dijasporu?
Pogotovo u Sarajevu?
Dok se okrenem upoznam 20 likova sa kojima se olesim, i niko mi ziv ne spomene dijasporu.
Kikibombona

#9 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

Kakvo vracanje ljudi. Vrati se 1 od 1 000.

Niko ne voli pasti sa konja na magarca.

Nedavno u posjeti bila porodica iz Amerike. Smorili se za sedam dana, mozak ih zabolio od svega, jedva cekali da se vrate kuci. Njima puno ovdje provesti 7 dana a meni nije par decenija. :D :D
Fudo387

#10 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:Kakvo vracanje ljudi. Vrati se 1 od 1 000.

Nedavno u posjeti bila porodica iz Amerike. Smorili se za sedam dana, mozak ih zabolio od svega, jedva cekali da se vrate kuci. Njima puno ovdje provesti 7 dana a meni nije par decenija. :D :D
To su teski supci.
Kikibombona

#11 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:

To su teski supci.
Ma nema ovdje desavanja, nista. Ljudi negativni i dosta kukaju. Samo te glava zaboli. Pozelis neke ljude, sjecas ih se kao pozitivne, a ono teska depresija. Ljudi su otpuili, zaostali. Da bi napredovao potrebno je konstantno otkrivati nove stvari...

Ovi moji su strasno bogati, obicno opucaju turneju od mjesec dana, ovdje se samo umore. :D Obicno su odmor zavrsavali sa BiH, sada su skontali da poslije BiH treba opustanje i dodatni odmor na nekoj morskoj destinaciji. :D

Prosli mjesec bio jaran iz USA. Vec tamo pet godina. Ka'e, kao da sam jucer otisao, sve isto, iste price - isto sve. :D

Prednost BiH je sto nema trke i frke, ako si zaposlen i normalno placen. Nema sadrzajnog zivota, sve se ponavlja, ali se zivi lezerno i opusteno. Samo lakapo. Boli me kita, pijem do 6h ujutro i onda na posao. :lol: Ima dosta druzenja, svaki dan sam negdje na pivi itd. Al' je sve to odavno postalo veoma monotono.

Ima BiH prednosti, ali kada se sve stavi na vagu, bolje bjezati, NAROCITO ZA ONE KOJI IMAJU LOSE PLACENE POSLOVE I KOJE GAZDE JEBU U MOZAK. Da sam u takvoj poziciji sutra bih otisao, ovako se lomim vec duze vrijeme. Velike su sanse da bi, makar sto se tice posla, gore prosao negdje vani, makar na pocetku. :D Jedna jaranica, fakultetski obrazovana, imala dobar posao, napusti sve i ode vani. Godinu dana u Svabiji sudje prala, dok nije jezik naucila i nasla posao. E ne znam sta bi, da mi lopata padne u sake. :lol:
muha_sa

#12 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by muha_sa »

hAZNADAR wrote:Do jedno 10 god. manje vise zivota vani - moze se pricati o povratku, vracanju,...

samo o vama razmišljamo i ne možemo oka nocu sklopit od zavisti i mržnje
Fudo387

#13 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:
Fudo387 wrote:

To su teski supci.
Ma nema ovdje desavanja, nista. Ljudi negativni i dosta kukaju. Samo te glava zaboli. Pozelis neke ljude, sjecas ih se kao pozitivne, a ono teska depresija. Ljudi su otpuili, zaostali. Da bi napredovao potrebno je konstantno otkrivati nove stvari...

Ovi moji su strasno bogati, obicno opucaju turneju od mjesec dana, ovdje se samo umore. :D Obicno su odmor zavrsavali sa BiH, sada su skontali da poslije BiH treba opustanje i dodatni odmor na nekoj morskoj destinaciji. :D

Prosli mjesec bio jaran iz USA. Vec tamo pet godina. Ka'e, kao da sam jucer otisao, sve isto, iste price - isto sve. :D

Prednost BiH je sto nema trke i frke, ako si zaposlen i normalno placen. Nema sadrzajnog zivota, sve se ponavlja, ali se zivi lezerno i opusteno. Samo lakapo. Boli me kita, pijem do 6h ujutro i onda na posao. :lol: Ima dosta druzenja, svaki dan sam negdje na pivi itd. Al' je sve to odavno postalo veoma monotono.

Ima BiH prednosti, ali kada se sve stavi na vagu, bolje bjezati, NAROCITO ZA ONE KOJI IMAJU LOSE PLACENE POSLOVE I KOJE GAZDE JEBU U MOZAK. Da sam u takvoj poziciji sutra bih otisao, ovako se lomim vec duze vrijeme. Velike su sanse da bi, makar sto se tice posla, gore prosao negdje vani, makar na pocetku. :D Jedna jaranica, fakultetski obrazovana, imala dobar posao, napusti sve i ode vani. Godinu dana u Svabiji sudje prala, dok nije jezik naucila i nasla posao. E ne znam sta bi, da mi lopata padne u sake. :lol:
Cuj nema desavanja?
Bas me briga za desavanja.
Tih mjesec provedem sa ljudima koje volim, i dok dlanom o dlan prodje me. Nabij to nogom kad drugi put dodju, reci, evo vam desavanja. :D
ibi

#14 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by ibi »

Hrle/Zviz bi se vratio da ima gdje, ali bi mu ukinuli Dansku socijalu zato ne moze, a i sva rodbina ga tuzila.
insomnia78

#15 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by insomnia78 »

Kako su meni smijesne price o brzom zivotu vani. Brz je taman koliko ga ti sebi napravis
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kikibombona wrote:

Smijesna prica. Svi ti kojima je smor dolazit u Bosnu, redovni su vamo svako ljeto...
muha_sa

#17 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Kako su meni smijesne price o brzom zivotu vani. Brz je taman koliko ga ti sebi napravis
ne znaju ljudi kroz šta su sve prošli oni koji su nešto stekli vani :-)

menisu najsmješnije price da mi u Sarajevu mrzimo dijasporu :-) :-)

toliko raje imam i NIKAD--ama baš NIKAD nisam nekog od njih cuo da su nekog od dijaspore uzeli u usta-bilo u pozitivno bilo u negativnom smislu :-)

al................kompleksi su cudo :-)
HAVANA

#18 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:

Sve ok, al' gdje vi iskopate te sto mrze dijasporu?
Pogotovo u Sarajevu?
Dok se okrenem upoznam 20 likova sa kojima se olesim, i niko mi ziv ne spomene dijasporu.
:lol: Jes vala.Meni da nije dijaspore ja bi puno manje izlazio. :D Evo veceras odo s jaranom iz amerike...Tezak je tezak,nebitno jel u dijaspori il ovde.Nit ga jebi nit ga kuci vodi. :roll:
Kikibombona

#19 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:Cuj nema desavanja?
Bas me briga za desavanja.
Tih mjesec provedem sa ljudima koje volim, i dok dlanom o dlan prodje me. Nabij to nogom kad drugi put dodju, reci, evo vam desavanja. :D
Ma ima, nije da nema, ali tanko.

Ako recimo volis prirodu, u BiH ti moze biti super.

Ja ih razumijem. I meni samom smeta kuknjava i kolektivna depresija koja se osjeti. Bude tu pozitivnih trenutaka al' kuknjava i negativna atmosfera kvare utisak. Sve u svemu, od ovih ljudi koje znam, porodica i prijatelji, svima je 10 dana provedenih ovdje vise nego dovoljno da uzmu dozu Bosne... i onda bjezi kuci, tamo gdje je bolje...

Ako bih otisao, meni lova ne bi bila motiv. Ubija me opsta situacija u drzavi. Kada pocnem razmisljati o tome momentalno me glava zaboli. Osjecam potrebu da pobjegnem od toga. Dnevnik nisam pogledao ima sigurno 3-4 godina, a i prije toga rijetko... Pogledam politicku emisiju i zivot mi se zgadi. I onda Insomnia pita zasto se ne bavim BH politikom, pa nisam mazohista jebote, nemam sklonost ka samounistenju, obicno bjezim od onoga sto mi dize pritisak i kvari raspolozenje. Narod je u sjebanoj situaciji i to me tisti. Sada bih pristao da mi odbiju 20% od plate samo da svi radimo. Jebi mi sve ako ne bi. Gledam dobre ljude kako propadaju koji hoce da rade a nemaju gdje. Cope tu i tamo, istovare sleper i sl. Kada vidis covjeka koji ima kapacitet za puno vise kako istovara sleper, kako mu zivot bezveze prolazi, tacno covjeka tuga opuca. Ovdje je jebeno za ljude koji nisu podobni i nemaju stele. Veoma, veoma jebeno.
Kikibombona

#20 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:
Kikibombona wrote:

Smijesna prica. Svi ti kojima je smor dolazit u Bosnu, redovni su vamo svako ljeto...
Ovi moji nisu redovni, dodju jednom u dvije-tri godine. Rodjak je valjda milioner, dok je kupio kucu od milion dolara. I koji ce on vrag raditi u Zenici, onako realno!?? Njemu turneja pocinje sa Majamijem, pa krstarenjem oko Kariba, pa drustvo Njemacka, pa Jadran, pa onda dodje u Smogograd. :D To je isto da mene preselis u Kacune i ocekujes da mi bude lijepo. :D Ima i ovdje finih momenata, ima necega sto nema u Njujorku i Dominikani, ali je to sto ima dovoljno konzumirati par dana i razguliti.

Od moje rodbine i prijatelja niko se ovdje ne zadrzava puno. Hvala bogu, svi su se dobro snasli, imaju lovu i mogu gdje hoce. Nije im bas zanimljivo ovdje provesti cijeli odmor.
animals

#21 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by animals »

Mozda da umrem..
ono ko Indijanac..
sjednem pod drvo i kazem..
bas lijep dan za umiranje.. :D
Kikibombona

#22 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

I da dodam...

Sve je meni to super, neka su otisli i neka se ne vracaju. Kada pozelis, ima avion, eto te brzo, malo oceifi i vozdra.

Al' kada pocnu pametovati, govoriti kako treba, glumiti patriotizam, tada bi ih u top stavio i porucio da vise nikad ne dolaze. :D
Kikibombona

#23 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by Kikibombona »

animals wrote:Mozda da umrem..
ono ko Indijanac..
sjednem pod drvo i kazem..
bas lijep dan za umiranje.. :D
Docepao se Beca i ne pada mu na pamet da se vrati u Vitez, a vamo kuknjava radi izbornog zakona. :lol: :lol:

Treba vas samo preglasavati. Il' se vratite il' sutite. :evil: :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kikibombona wrote:
Ovi moji nisu redovni, dodju jednom u dvije-tri godine. Rodjak je valjda milioner, dok je kupio kucu od milion dolara. I koji ce on vrag raditi u Zenici, onako realno!?? Njemu turneja pocinje sa Majamijem, pa krstarenjem oko Kariba, pa drustvo Njemacka, pa Jadran, pa onda dodje u Smogograd. :D To je isto da mene preselis u Kacune i ocekujes da mi bude lijepo. :D Ima i ovdje finih momenata, ima necega sto nema u Njujorku i Dominikani, ali je to sto ima dovoljno konzumirati par dana i razguliti.

Od moje rodbine i prijatelja niko se ovdje ne zadrzava puno. Hvala bogu, svi su se dobro snasli, imaju lovu i mogu gdje hoce. Nije im bas zanimljivo ovdje provesti cijeli odmor.
I ti jednog milionera uzimas za referentnu tacku :D
moonca

#25 Re: Sta bi dali da se vratite kuci u BiH

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Ne prave predsjednici drzavu
Ali je znaju 'opustositi' - :cry:
Post Reply