stubrijez wrote:
Drugar bas si me zaintrigiro sa ovom tvojom pricom,
prvo, cina je policija to radila nasi ili hrvati?
Hrvati.
Drugo, nema sanse neosnovano da drze ili optuze covjeka, mozda ima isto ime kao neko sa potjernice... Mene su u BG jednom zadrzali saceko sam pet minuta da provjere i pustili me, niko mi rijec nije reko a kamoli uvrijedio.
Drzali ga, pretresli do gole koze. Nisu provjerili gdje ide, niti su provjerili ko je. Samo su mu lagali da su provjerili, te ga optuzili ga da je lagao njima. Covjek im rekao kod koga ide, ostavio telefonski broj - ovi rekli da su provjerili, i da broj ne postoji, te da nema osobe tog imena u Hrvatskoj.
Za sta su ga optuzili? A to sa advokatima tu nema na granici niko sanse da se nateze dok dodje advokat, nit bi on doso nit bi ga ko ceko. Ako je turcin mozda ima ime ko neki sa neke liste...
Covjek svake godine ulazi u Hrvatsku vec decenijama. Nikad nije krivicno gonjen, nikakva potjernica ne postoji niti je postojala. Frajer informaticar, prilicno ugledan u svojoj bransi. Nije Turcin, vec Tuzlak, ali seljacinama je to isto.
uglavnom nije sigurno razlog zadrzavanja to sto ti navodis a posebno ne to sto se vozi autobusom, smijesan si. Kako oni mogu znati cime se bavi ne pise to u pasosu?
Pa mogu znati - fino pitaju covjeka cime se bavi i gdje putuje, kao sto pitaju i mene, i mnoge druge na granici. To su i uradili. Medjutim, kada im je ovaj rekao, oni mu elegantno rekli da laze, rekli mu da izlazi s busa, onda ga zadrzali, skinuli i pretresli.
Tek poslije im je palo na pamet da malo bolje pogledaju njegov pasos s vizama US, UK itd... Tek poslije im je palo na pamet da na Google ukucaju njegovo ime... Tek poslije su skontali da im je dao ispravno ime covjeka kojem ide i njegov telefonski broj - kada sam ih nazvao s tog telefonskog broja da im jebem mater i pitam kako je moguce da me nemaju u evidenciji.
U biti, po defaultu mislili da je covjek kriminalac i odbijali sve dokaze i objasnjenja koja su ukazivala da nije. Covjek radio na tri kontinenta, obisao cijeli svijet.
Nije do njega, vec do njihovog primitivizma.