Potkradate li vlastitu državu ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Potkradate li vlastitu državu

Da, zato da bih preživio/preživjela
0
No votes
Da, zato da imam više za druge stvari
3
10%
Da, zato što ne volim ovu državu
1
3%
Da, zato što ne volim vlast u državi
6
20%
Da, jer svi potkradaju državu
2
7%
Da, povremeno i sitno kad moram
3
10%
Ne, zato što sam pošten
12
40%
Ne, zato što ne smijem
0
No votes
Potkradanje države nije kriminal
3
10%

Total votes: 30

zavezata-vreca

#76 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by zavezata-vreca »

Stanje je takvo da svi kradu. Problem su sankcije. Sud i tuzilastvo bi trebalo da budu nezavisna tijela, efektivna i evikasna, bez bilo kakvog uticaja bilo koje skupine, a to kod nas nikako nije slucaj. Kada popijem kafu za koju mi konobar ne izda racun, gazda i ja smo ukrali drzavi 30 feninga (ako kafa kosta 2 km). Gazda direktno ja indirektno. Ukrao je i onaj inspektor koji nije radio svoj posao i dozvolio gazdi i meni da prodjemo nekaznjeno. Lanac je ovdje dug ali je problem da rijetko ko ima da ga prekine. Da smo nacisto ove stvari se nigdje na svijetu ne mogu eliminisati 100% ali se mogu svesti na neki minimum. Licno sam ubjedjenja da ukoliko bi nadlezna institucija zaposlila 100 pripravnika koji bi se samo bavili konkretnim navedenim problemom, tih 100 pripravnika bi kroz prvi mjesec zaradili svoje plate od naplacenih kazni. Druga je stvar sto po definiciji tranzicijske zemlje pozeljan je procenat sive ekonomije cime se kupuje socijalni mir. Poenta, svaki gradjanin direktno ili indirektno krade drzavu.
Novak20

#77 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Connaisseur Karlin wrote:jeste smijesni, umjesto da pricate o uzrocima potkradanja vlasitite drzave, vi optuzujete narod, politicare, ko je vise kriv :-) :lol:
:lol:

Zar treba uzrok da bi čovjek bio nepošten ? Da li je uzrok isto što i opravdanje za potkradanje države ?

Pitanja iz uvodnog posta su kako, zašto i koliko potkradamo vlastitu državu. Niko nikoga ne optužuje. Mislim da je smislenije pričati o ovom problemu nego se baviti pitanjima koja nas dijele nacionalno, međunacionalno, vjerski, politički... U ovom problemu smo, uglavnom, svi ujedinjeni.

Do uzroka i zaključaka ćemo doći ali bez žurbe.
Connaisseur Karlin

#78 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Connaisseur Karlin »

Novak20 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:jeste smijesni, umjesto da pricate o uzrocima potkradanja vlasitite drzave, vi optuzujete narod, politicare, ko je vise kriv :-) :lol:

Zar treba uzrok da bi čovjek bio nepošten ? Da li je uzrok isto što i opravdanje za potkradanje države ?

Pitanja iz uvodnog posta su kako, zašto i koliko potkradamo vlastitu državu. Niko nikoga ne optužuje. Mislim da je smislenije pričati o ovom problemu nego se baviti pitanjima koja nas dijele nacionalno, međunacionalno, vjerski, politički... U ovom problemu smo, uglavnom, svi ujedinjeni.

naravo da postoji uzrok zasto u jednoj drzavi mozes bacati staro auto u rijeku, dok u drugoj drzavi to ne smijes uraditi :D

naravno da ste ujedinjeni, politiacari i narod zajedno kradu drzavu :lol:
Novak20

#79 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Connaisseur Karlin wrote:
Novak20 wrote:

naravo da postoji uzrok zasto u jednoj drzavi mozes bacati staro auto u rijeku, dok u drugoj drzavi to ne smijes uraditi :D

Što se bacanja starih automobila u rijeku tiče, to je više problem ekološke (ne)svijesti, (ne)kulture građana i (ne)rada inspekcija (vlasti), nego potkradanja države.

Nego, nisi odgovorila na moja dva pitanja.
Connaisseur Karlin

#80 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Novak20 wrote:
Novak20 wrote: :lol:

Što se bacanja starih automobila u rijeku tiče, to je više problem ekološke (ne)svijesti, (ne)kulture građana i (ne)rada inspekcija (vlasti), nego potkradanja države.

ja sam odgovorila, no nisi skuzio poantu :D
Novak20

#81 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Novak20 wrote:

ja sam odgovorila, no nisi skuzio poantu :D

Naravno da sam skužio tvoju poantu.

Ako smo lopovi koji potkradamo vlastitu državu, nismo ni pametniji ni gluplji od onih koji su odavde otišli u uređene države poštenijih ljudi i naroda.
almir90

#82 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Financijsko zakidanje onih koji vode državu, obje strane, pozicija i opozicija, treba da se smatra patriotskim činom. Jer, ako ih financiraš, znači da ih i podržavaš.
Novak20

#83 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

almir90 wrote:Financijsko zakidanje onih koji vode državu, obje strane, pozicija i opozicija, treba da se smatra patriotskim činom. Jer, ako ih financiraš, znači da ih i podržavaš.

Vlast će i kamen iscijediti za svoje potrebe jer imaju milion načina da od nas uzmu pare. Akcize, PDV, porezi, prirezi, takse.... Zaduživati će nas putem kredita a mi ćemo se dodatno zaduživati kod banaka.

Najgore je što slabimo vlastitu državu i sebe a ne vlast koja je spremna i da je podijeli kad ne bude vidjela drugog izlaza za sebe. Samo da se ostane na vlasti radi branja kajmaka.
almir90

#84 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Novak20 wrote:

Vlast će i kamen iscijediti za svoje potrebe jer imaju milion načina da od nas uzmu pare. Akcize, PDV, porezi, prirezi, takse.... Zaduživati će nas putem kredita a mi ćemo se dodatno zaduživati kod banaka.

Najgore je što slabimo vlastitu državu i sebe a ne vlast koja je spremna i da je podijeli kad ne bude vidjela drugog izlaza za sebe. Samo da se ostane na vlasti radi branja kajmaka.
Da li ti onda smatraš, ako svi budu poštivali sva pravila, sve prijavljivali, od najobičnijeg građanina, do većih kompanija, da će doći do ekonomskog razvoja u državi?
SmokingMan

#85 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by SmokingMan »

Problem je što nakaradno stvorena država od građana uzima mnogo a ne daje im ništa kako bi se poboljšao njihov životni standard i kako bi isti mogli uredno i bez opterećenja plaćati svoje mjesečne režije,i vršiti sva preostala namirivanja dugova,bez toga da se ne moraju zaduživati kod banaka kako bi platili dio ili cijele režije.Građani se jednostavno nalaze u začaranom krugu zaduživanja iz kojeg se jako teško izlazi.Život je postao preskup a platežna moć premala i živi se na kredit jer se mora.Građanin ove zemlje koji vara državu,jer je na to primoran,je najmanji problem,najveći problem je ekstremno korumpirana i nesposobna vlast.Vlast se i ne trudi da pronađe neko adekvatno riješenje osim što se konstatno povećavaju nameti,a malo je reći kako se teško odriču masnih tranši kredita koje ionako ne možemo isplatiti na vrijeme,i ko zna naa šta su se pare sve ove godine trošile,i ko je najdublje zavukao svoju ruku u "džep".Brza lova,veliko zaduživanje,a obična svita će na kraju sigurno platit golemu cijenu.
Gojeni H

#86 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

Iako je Finska imala tešku prošlost, mnogo patnji i robovanja, danas je ovo izgrađena, jaka, stabilna i egalitarna država koja je tokom celog perioda doprinosila svetu mnogim dostignućima i izvanrednim ljudima u mnogim oblastima…. nauci, dizajnu, sportu, umetnosti…. Sve to ne bi danas imali da nisu imali osobine koje ih krase i danas, a to su...istrajnost, doslednost, poštenje, srtpljenje i veliki rad.
http://mojafinska.blogspot.ae/2012/09/k ... ncima.html
Connaisseur Karlin

#87 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Gojeni H wrote:
Iako je Finska imala tešku prošlost, mnogo patnji i robovanja, danas je ovo izgrađena, jaka, stabilna i egalitarna država koja je tokom celog perioda doprinosila svetu mnogim dostignućima i izvanrednim ljudima u mnogim oblastima…. nauci, dizajnu, sportu, umetnosti…. Sve to ne bi danas imali da nisu imali osobine koje ih krase i danas, a to su...istrajnost, doslednost, poštenje, srtpljenje i veliki rad.
http://mojafinska.blogspot.ae/2012/09/k ... ncima.html
Crta njihove nezlonamerne prepotentnosti se ogleda u tome da oni recimo znaju sve samo o njihovoj istoriji, druge ih ne zanimaju previše, ali od vas očekuju da poznajete njihovu.
tipicna metoda kontrole "mentaliteta" popualcije :D
¤ jelena ¤

#88 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by ¤ jelena ¤ »

Novak20 wrote:Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.
Znaš li koliko košta nova čitanka za srednju školu....
S4mpion

#89 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by S4mpion »

U nastavku riječ država će u slučaju BiH biti zamijenjena riječju "gomila balege".

Zamislite samo scenarij u kojem su svi građani uzorni i svi plaćaju namete koje im država stavlja na teret. Da li bi ta količina para bila dovoljna da zasiti afinitete vladajuće elite naše gomile balege?

Na kraju krajeva, nemamo pojma koliko para je dosta nekom ko muze budžet, ima li ikoga da kaže "eh, dosta mi milion, neću više"? Džaba puštat naftu ako je cjevovod šupalj na 500 mjesta.

Ja podržavam svakog ko zakida ovu gomilu balege, a sitna je buranija, i ne bih nikad prijavio nekog zato što pola svoje teško zarađene plate nije proslijedio Izetbegoviću i kompaniji. Ko god može neka uzima od gomile balege.
supercali

#90 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

S4mpion wrote:U nastavku riječ država će u slučaju BiH biti zamijenjena riječju "gomila balege".

Zamislite samo scenarij u kojem su svi građani uzorni i svi plaćaju namete koje im država stavlja na teret. Da li bi ta količina para bila dovoljna da zasiti afinitete vladajuće elite naše gomile balege?

Na kraju krajeva, nemamo pojma koliko para je dosta nekom ko muze budžet, ima li ikoga da kaže "eh, dosta mi milion, neću više"? Džaba puštat naftu ako je cjevovod šupalj na 500 mjesta.

Ja podržavam svakog ko zakida ovu gomilu balege, a sitna je buranija, i ne bih nikad prijavio nekog zato što pola svoje teško zarađene plate nije proslijedio Izetbegoviću i kompaniji. Ko god može neka uzima od gomile balege.
Malo ima kontradiktornosti u tvom postu
Ako su svi gradjani uzori onda se tu ubrajaju i politicari jer su i oni gradjani tako da ne bi imali afinitete da uzimaju :D
Novak20

#91 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

almir90 wrote:
Novak20 wrote:

Da li ti onda smatraš, ako svi budu poštivali sva pravila, sve prijavljivali, od najobičnijeg građanina, do većih kompanija, da će doći do ekonomskog razvoja u državi?
Da, naravno.

Čak ne moramo svi biti pošteni, dovoljna je dvotrećinska većina. Nepošteni u takvom društvu bili bi lakše pozivani na odgovornost, identificirani i osuđeni. Moralno i materijalno, zavisi od težine prestupa.
Da nam je društvena svijest takva kakva nije, da je pojedinačno poštenje vrlina većine, brzo bi se isplatila državi i društvu. Ovako je poštenje samo otežavajuća okolnost za vlastitu egzistenciju i napredak.
Novak20

#92 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Žao mi je što ne postavih anketu sa odgovorima:

Da, zbog preživljavanja
Da, zato da imam više
Ne, zato što sam pošten
Ne, zato što ne smijem

Zna li neko može li se naknadno postaviti anketa i kako ?
Novak20

#93 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

¤ jelena ¤ wrote:
Novak20 wrote:Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.
Znaš li koliko košta nova čitanka za srednju školu....
Komplet udžbenika za OŠ 40 - 140 KM, za SŠ 180-190 KM. Zašto pitaš ?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/istrazi ... /160805032
medvjed23

#94 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by medvjed23 »

Novak20 wrote:Žao mi je što ne postavih anketu sa odgovorima:

Da, zbog preživljavanja
Da, zato da imam više
Ne, zato što sam pošten
Ne, zato što ne smijem

Zna li neko može li se naknadno postaviti anketa i kako ?
edituj uvodni post
almir90

#95 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Novak20 wrote:
Da, naravno.

Čak ne moramo svi biti pošteni, dovoljna je dvotrećinska većina. Nepošteni u takvom društvu bili bi lakše pozivani na odgovornost, identificirani i osuđeni. Moralno i materijalno, zavisi od težine prestupa.
Da nam je društvena svijest takva kakva nije, da je pojedinačno poštenje vrlina većine, brzo bi se isplatila državi i društvu. Ovako je poštenje samo otežavajuća okolnost za vlastitu egzistenciju i napredak.
Dobro, ti to tako gledaš, a evo moje mišljenje sa nekim činjenicama da griješiš.

Prvo, zapitaj starije osobe, obične ljude, ako znaš i neke sitne privatnike koliko su imali posla, koliko su zarađivali i općenito kako im je bilo u periodu 2000-2006, i kako im je u periodu od 2006 pa do danas.

Većina će reći da im je puno bolje bilo u periodu 2000-2006, jer i jeste bilo bolje, pogotovo zanatlijama i manjim privatnicima, a i većini običnih građana.

2006 se uvodi PDV, sve drastično poskupljuje, sve polagano pođe tonuti, no prihodi u državnu kasu se drastično povećavaju. Nakon toga uslijedlo je niz poskupljenja i nameta koji su punili budžet sve više, a ekonomija sve više propadala. Poslije PDV-a u zadnjih deset godina smo imali više puta poskupljenje struje, vode, akciza na gorivo. Zatim smo imali nove tablice, saobraćajne, vlasničke knjižice, lične karte, pasośe. I kao šlag čuvena Fiskalizacija. Ima tu još mnogo stavki, ali poenta je jasna.

Dakle, milijarde su ušle u kasu zadnjih jedanaest godina, ko zna koliko milijardi, a danas je sve lošije. Uzastopan rast prihoda nas je doveo da imamo lošiju ekonomiju nego u periodu nakon rata. Možeš li mi objasniti molim te kako da se to desi?

Pored svih tih primanja nema ništa značajno za sve građane. Nemoj samo da mi spominješ onaj autoput "idemo niđe", jer ja u Gradačcu nemam ništa od njega, a plaćam ga kroz namete kao i ostali. Nemam čak ni normalan obični put, zamijenio stabilizatore na autu prije sedam mjeseci, evo ovih dana opet nešto lupka. Hoće li to meni neko namiriti?

Što su više para prikupili, sve više je lošije, i to je realnost. Ako imaš argumente koji to pobijaju, i koji će utvrditi da to što ja pišem nije istina, molim te da mi pokažeš.
Last edited by almir90 on 17/06/2017 23:52, edited 1 time in total.
Gojeni H

#96 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

almir90 wrote:
Novak20 wrote:
Da, naravno.

Dobro, ti to tako gledaš, a evo moje mišljenje sa nekim činjenicama da griješiš.

Prvo, zapitaj starije osobe, obične ljude, ako znaš i neke sitne privatnike koliko su imali posla, koliko su zarađivali i općenito kako im je bilo u periodu 2000-2006, i kako im je u periodu od 2006 pa do danas.

Većina će reći da im je puno bolje bilo u periodu 2000-2006, jer i jeste bilo bolje, pogotovo zanatlijama i manjim privatnicima, a i većini običnih građana.

2006 se uvodi PDV, sve drastično poskupljuje, sve polagano pođe tonuti, no prihodi u državnu kasu se drastično povećavaju. Nakon toga uslijedlo je niz poskupljenja i nameta koji su punili budžet sve više, a ekonomija sve više propadala. Poslije PDV-a u zadnjih deset godina smo imali više puta poskupljenje struje, vode, akciza na gorivo. Zatim smo imali nove tablice, saobraćajne, vlasničke knjižice, lične karte, pasośe. I kao šlag čuvena Fiskalizacija. Ima tu još mnogo stavki, ali poenta je jasna.

Dakle, milijarde su ušle u kasu zadnjih jedanaest godina, ko zna koliko milijardi, a danas je sve lošije. Uzastopan rast prihoda nas je doveo da imamo lošiju ekonomiju nego u periodunakon rata. Možeš limi objasniti molim te kako da se to desi?

Pored svih tih primanja nema ništa značajno za sve građane. Nemoj samo da mi spominješ onaj autoput "idemo niđe", jer ja u Gradačcu nemam ništa od njega, a plaćam ga kroz namete kao i ostali. Nemam čak ni normalan obični put, zamijenio stabilizatore na autu prije sedam mjeseci, evo ovih dana opet nešto lupka. Hoće li to meni neko namiriti?

Što su više para prikupili, sve više je lošije, i to je realnost. Ako imaš argumente koji to pobijaju, i koji će utvrditi da to što ja pišem nije istina, molim te da mi pokažeš.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Privreda_ ... ercegovine
almir90

#97 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Povšno sam pregledao članak, ne znam kakve veze ima sa onim što sam pisao?

Ako se odnosi na rast, koji se spominje u statistikama, koje su sve svakako frizirane. Kod nas se rast mjeri kad te natjeraju jednu godinu da nešto platiš umjesto marku dvije, pa na godinu opet posupi za još jednu marku. Kao i prosječna plata, jedan ima 400, drugi 1200, pa je prosjek 800, e jebiga.
Gojeni H

#98 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Gojeni H »

almir90 wrote:
Povšno sam pregledao članak, ne znam kakve veze ima sa onim što sam pisao?

Ako se odnosi na rast, koji se spominje u statistikama, koje su sve svakako frizirane. Kod nas se rast mjeri kad te natjeraju jednu godinu da nešto platiš umjesto marku dvije, pa na godinu opet posupi za još jednu marku. Kao i prosječna plata, jedan ima 400, drugi 1200, pa je prosjek 800, e jebiga.
Fiskalizacija je prica za sebe.

Ako je sve frizirano, onda je isti slucaj i sa padom 2009. god. friziran. Zasto?

Ja sam pokusao da donesem neki pokazatelj. Zasto ne postiras neki dokaz koji bi podupirao ovu tvoju teoriju?
almir90

#99 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

Gojeni H wrote:
Fiskalizacija je prica za sebe.

Ako je sve frizirano, onda je isti slucaj i sa padom 2009. god. friziran. Zasto?

Ja sam pokusao da donesem neki pokazatelj. Zasto ne postiras neki dokaz koji bi podupirao ovu tvoju teoriju?
2008-2009 su svakako dio globalne recesije. Ali su se brzo vratili na pozitivan rast, valjda znaš kakve su cijene namirnica u to vrijeme bile, cijene goriva isto, 2,5 marke je litra goriva tada bila.

Radim od svoje 14-e godine, sad mi je 27. Ne treba ba meni nikakav papir i tekst da mi govori šta sam doživio. Privatni sektor je u konstantnom padu svih ovih godina. Dok se tamo neko razbacuje nekim statistikama, ja sve proživio. Rekao sam već, kad te neko natjera da nešto plaćaš skuplje i skupi više para, što je normalno, ne može se to tretirati kao ekonomski rast.

Stvar je vrlo prosta, primjera radi, ja kontrolišem struju i vodu, ti to meni plaćaš 1500 KM godišnje. Nakon jedne godine ja tebi kažem, nećeš ti to više plaćati 1500, već 1700 KM. Ti nemaš izbora, ja to kontrolišem, nemaš alternativu, ti to platiš. Pa ti ja opet nakon par godina kažem, eh sada ćeš da mi to plaćaš 2000 KM, i bude isto, ti to meni moraš da platiš. Pa ti kažem, moraš da platiš novi dokument, taj ti poništavam, ti to moraš. I onda nakon nekog vremena ja predstavim grafikon i statistiku i kažem "eh, zahvaljujući sposobnosti ja sam uspio da povećam promet iz godine u godinu, kao što možete da vidite na ovom grafikonu", to što sam je tebe legalno izreketario, ti tu ne možeš ništa.
Last edited by almir90 on 18/06/2017 01:44, edited 2 times in total.
almir90

#100 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by almir90 »

I kad sam već kod privatnog sektora, šta je sa onim uhljebljenim privatnicima, što svake godine izvlače stotine hiljada, milione maraka kroz kojekakve jave radove, javne nabavke, poticaje itd., i oni svi ulaze u statistiku. Sposobni, nema šta, da im nema budžeta i vlasti, sa svojim sposobnostima ne bi imali hljeba jest. I svi oni ulaze u statistiku. Daj ba, znam i ja ciglu od 0.80 prodati za 30 maraka.
Post Reply