Potkradate li vlastitu državu ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Potkradate li vlastitu državu

Da, zato da bih preživio/preživjela
0
No votes
Da, zato da imam više za druge stvari
3
10%
Da, zato što ne volim ovu državu
1
3%
Da, zato što ne volim vlast u državi
6
20%
Da, jer svi potkradaju državu
2
7%
Da, povremeno i sitno kad moram
3
10%
Ne, zato što sam pošten
12
40%
Ne, zato što ne smijem
0
No votes
Potkradanje države nije kriminal
3
10%

Total votes: 30

Novak20

#1 Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.

Marka po marka, nabere se toga podosta i sve to neko na kraju opet plati iz svog džepa.

Kako, zašto, koliko potkradamo BiH i do kada se možemo ponašati kako se ponašamo praveći, svjesno ili nesvjesno, štetu državi ?

Možemo li iskreno pričati (bez imena :wink: ) o ovoj temi koja se ne svodi na brojanje krvnih zrnaca i mjerenje patriotizma osjećajima ?

Nije mi namjera da bilo koga osuđujem nego da se svako za sebe malo preispita da bi došli do odgovora ko smo i kakvi smo.
Last edited by Novak20 on 17/06/2017 20:06, edited 1 time in total.
Liska

#2 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Liska »

Što bi rekao jedan moj prijatelj, potkradam jer potkrada i ona mene. Možda je u tome i uzrok problema. Kad država prestane potkradati vlastite građane, onda bi građani prestali potkradati državu. Ja i nisam najbolji primjer jer sve uredno plaćam, nemam nikakvih dugova prema državi. Ali država ima prema meni dugove koji se gomilaju i osiguraće mi pristojnu zaradu kad budem išao u mirovinu. Svi smo svjedoci da nas država krade na svakom koraku, od silnih potvrda, taksi i poreza. Kad tebi nešto zatreba od države, onda država nema para za tebe. Ako si teško bolestan nema lijekova u bolnici, iako redovito plaćaš zdravstveno. Ako te nezakonito otpuste, država te ne štiti. Ako ti ne isplaćuju plaće koje zaradiš, država te ne štiti. Ako tražiš povrat PDV-a, pošalju ti inspekciju itd. Mislim da svi građani zajedno ne potkradaju državu 5% od onoga kako država potkrada građane. Prema tome, kad država bude izvršavala svoje obveze prema građanima, neće joj biti nikakav problem nametnuti da građani izvršavaju svoje obveze.
Novak20

#3 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

Liska wrote:Što bi rekao jedan moj prijatelj, potkradam jer potkrada i ona mene. Možda je u tome i uzrok problema. Kad država prestane potkradati vlastite građane, onda bi građani prestali potkradati državu. Ja i nisam najbolji primjer jer sve uredno plaćam, nemam nikakvih dugova prema državi. Ali država ima prema meni dugove koji se gomilaju i osiguraće mi pristojnu zaradu kad budem išao u mirovinu. Svi smo svjedoci da nas država krade na svakom koraku, od silnih potvrda, taksi i poreza. Kad tebi nešto zatreba od države, onda država nema para za tebe. Ako si teško bolestan nema lijekova u bolnici, iako redovito plaćaš zdravstveno. Ako te nezakonito otpuste, država te ne štiti. Ako ti ne isplaćuju plaće koje zaradiš, država te ne štiti. Ako tražiš povrat PDV-a, pošalju ti inspekciju itd. Mislim da svi građani zajedno ne potkradaju državu 5% od onoga kako država potkrada građane. Prema tome, kad država bude izvršavala svoje obveze prema građanima, neće joj biti nikakav problem nametnuti da građani izvršavaju svoje obveze.
Istina je što pišeš. Samo kako prekinuti, otpetljati vrzino kolo ?

Ovako ispada da je BiH država za snalažljive, da ne kažem drugačije, a onaj koji sve plaća a ništa ne "zavrće" je budala kojeg će država (naša) oguliti k'o levata. U uređenim društvima građani se ogromnom većinom pridržavaju svojih obaveza ali traže svoja prava. Kod nas svi šute i kontaju upravo ovo što si naveo. Šta je rezultat, vidi se.
Liska

#4 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Liska »

Po meni se jedino može prekinuti kad bi država prestala potkradati građane. Posljedično tome, država bi imali i puno moralno pravo kažnjavati one koji kradu, ali i poštovala bi obveze koje ima prema građanima. A ne kao sada, ako i tražiš neko pravo koje ti pripada gledaju te kao lopova. I proširiti krug prava koje bi trebali uživati svi oni koji žive u BiH. Za sada imamo samo obveze, i to samo neki. Po meni je glavni razlog napuštanja zemlje nesigurnost u svim poljima života i selektivna pravda. Ljudi ne mogu planirati život ni za godinu dana. Na Zapadu čovjek koji danas dobije posao već zna kolika mu je penzija i kako može u nju. Toliko daleko planiranje ide. U jednoj Švedskoj političari na posao idu biciklom i javnim prijevozom a naši u svojima vozaju i sopstvene žene. Kako god okrenemo, država je kriva jer kad bi ona promijenila ponašanje i ponašala se kao švedska ili njemačka država, i naši građani bi bili više Šveđani i Nijemci. Drugo je pitanje je li to moguće ili realno, ali dok država radikalno ne promijeni svoje ponašanje, ništa se neće promijeniti.
supercali

#5 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

Da bi drzava postovala gradjane i oni moraju postovati drzavu
Mislim da ste u krivu kad kazete da vise drzava potkrada gradjane u odnosu na obrnuto
Uzmimo samo ne placanje komunalija kazni izbjegavanje placanja bilo cega
Normalno da bi te drzava ispostovala kad bi sve to bilo placeno al nije placeno pa ni ona tebi nema platiti sta te sleduje
Uz to ubrojimo lopove na funkcijama preglomaznu administraciju dobijemo ono sto imamo

Evo ja recimo tramvaj slabo placam i znam da grijesim al se i ne vozim toliko s njim al to ne opravdava mene sto ne placam
Recimo da platim svaku desetu voznju a onih 9 sveram
E sada u 10 dana gras od mene zaradi 1,6 umjesto 16 i koliko je takvih kao ja ili jos gorih?
Sto se tice komunalija poreza i toga sve placam na vrijeme tako da mogu reci da sam po tom pitanju uzoran al koliko ljudi znamo da ne placa sve to znamo bar jednog sa dugom
Da ne pominjemo naplate kazni za recimo saobracaj pa svako malo onaj duzan 3000 onaj 10000 onaj 7000 i sl
Da ne idemo dalje da radije daju 20 policajcu a ne 50 za kaznu sto je tu naravno taj policajac kriv itd itd
Novak20

#6 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

supercali wrote:Da bi drzava postovala gradjane i oni moraju postovati drzavu
Mislim da ste u krivu kad kazete da vise drzava potkrada gradjane u odnosu na obrnuto
Normalno da bi te drzava ispostovala kad bi sve to bilo placeno al nije placeno pa ni ona tebi nema platiti sta te sleduje
Uz to ubrojimo lopove na funkcijama preglomaznu administraciju dobijemo ono sto imamo

Evo ja recimo tramvaj slabo placam i znam da grijesim al se i ne vozim toliko s njim al to ne opravdava mene sto ne placam
E sada u 10 dana gras od mene zaradi 1,6 umjesto 16 i koliko je takvih kao ja ili jos gorih?
Sto se tice komunalija poreza i toga sve placam na vrijeme tako da mogu reci da sam po tom pitanju uzoran al koliko ljudi znamo da ne placa sve to znamo bar jednog sa dugom
Da ne pominjemo naplate kazni za recimo saobracaj pa svako malo onaj duzan 3000 onaj 10000 onaj 7000 i sl
Da ne idemo dalje da radije daju 20 policajcu a ne 50 za kaznu sto je tu naravno taj policajac kriv itd itd
Pod državom ne podrazumijevam samo imaginarnu političku silu koja nas drži na okupu nego i ljude koji rade u aparatu vlasti.

Ti si dao jednostavne i odlične primjere. Male su plate policajaca ali ne uzimaju svi mito pa neko poštenim radom zaradi 900 KM a neko nepoštenim 1.800 KM uz skoro nikakav rizik da će ostati bez posla. Da je država dobila tvojih 30 KM umjesto nepošteni policajac 20, moglo bi se više poraditi na platama poštenih policajaca.

Uglavnom, ovakve stvari rastaču sistem vrijednosti u društvu i štete državi koja je, opet ponavljam, naša a ne okupatorska. Mi mislimo da su ove "sitnice" nebitne a sasvim sigurno nisu. Uče se od malih nogu i prenose kroz život.
supercali

#7 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

Novak20 wrote:

Pod državom ne podrazumijevam samo imaginarnu političku silu koja nas drži na okupu nego i ljude koji rade u aparatu vlasti.

Ti si dao jednostavne i odlične primjere. Male su plate policajaca ali ne uzimaju svi mito pa neko poštenim radom zaradi 900 KM a neko nepoštenim 1.800 KM uz skoro nikakav rizik da će ostati bez posla. Da je država dobila tvojih 30 KM umjesto nepošteni policajac 20, moglo bi se više poraditi na platama poštenih policajaca.

Uglavnom, ovakve stvari rastaču sistem vrijednosti u društvu i štete državi koja je, opet ponavljam, naša a ne okupatorska. Mi mislimo da su ove "sitnice" nebitne a sasvim sigurno nisu. Uče se od malih nogu i prenose kroz život.
Drzavu cine svi ljudi u njoj
Da smo mi generalno bolji ne bi ovi ljudi sjedili u aparatu vlasti nego neki posteni
Zasto sda hdz snsd uzimaju izbore lopatom jer glasaju oni u administraciji koji su ti dosli zaslugama tih stranaka
Da ne bude nejasnoce tu spadaju i sdp i za bih i sve stranke uglavnom koje su bile na vlasti u vecoj ili manjoj mjeri su odgovorne kao i ovaj gore trojac
Moramo krenuti prvo od sebe pa onda preko tih na vlasti pa onda ako treba i do zakona da vidimo jesu li sami zakoni pogresni i losi za gradjane
Al prvo trebamo od sebe
Evo ja prvi priznajem da slabo placam tramvajsku kartu
Da pocnem imali bi 10 puta vece primanje od mene nego do sada
Znaci 14 maraka vise da zaokruzimo
100 ljudi to je 1400 maraka vise u 10 dana
1000 ljudi to je 14000 u 10 dana u mjesecu to je 42000 maraka
Nije neka cifra ako gledamo ukupno gras al ipak za 10 mjeseci to je mozda neki polovan bus ili koliko se vec krecu cijene
To je samo jedna stavka u grasu
Zatim uzmimo vodovod duzna raja koliko miliona
Toplane takodjer struja itd
Sada predjimo na administraciju i te stvari
Ako izadjemo i svi svjesno odaberemo postene a ne podobne imamo onda situaciju da bi se smanjila administracija postavljeni efikasni direktori u drzavne firme pa bi gras radio sa onoliko ljudi koliko treba a ne sa onoliko koliko moze primati platu
Tako isto vodovod toplane i xy firmi koje posluju na taj nacin

U opstinama policiji i sl za ministre komandire i sl ne bi bili izabrani ooet podobni nego sposobni pa bi onda i korumpirani policajac odgovarao za nerad i platio kaznu dok bi na povrsinu izasli posteni policajci koji rade posao odgovorno
Sa svim redovnim uplatama jer bi te zakon primorao da platis i drzava bi onda mogla tebi meni petom platiti visak pdv-a pare koje je duzna po tom ili tom osnovu i sl

Ovo je neko moje misljenje e sada koliko bi to tako bilo ne znam al znajuci nase ljude tesko jer svi gledaju kratkorocnu dobit vlastitu a ne dugorocno i cjelokupnu za drzavu i usput i vlastitu uz to
Amazonka27

#8 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Amazonka27 »

...
Last edited by Amazonka27 on 09/06/2017 18:45, edited 1 time in total.
Liska

#9 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Liska »

Vidi, a nije ti palo na pamet da je karta preskupa za naš standard. To je državni lopovluk kako ga ja vidim. Kad bi karta bila 0,50 feninga, mislim da se ljudi ne bi šverali bez plaćanja. Država na ovoj razlici cijene uzme više nego što ti ukradeš od nje. Država dozvoljava marže u trgovini od 80% a normalna u svijetu je maksimalno 10%. Pa ti je hrana skuplja nego na Visu ili u Njemačkoj. Sve što si nabrojao je sića jer sve to je ionako preskupo za uslugu koju pružaju. U Irskoj se voda ne plaća npr. Mi smo kao građani već davno platili sav vodovodni sustav koji postoji u BiH i još nam naplaćuju vodu iz sustava za koji oni nisu dali marke. I mogli bi ovako unedogled, tako ti je i sa telekomunikacijama i mnogim drugim uslugama.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Velkoski »

koju državu?
dobar osjecaj

#11 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by dobar osjecaj »

Novak20 wrote:Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.

Marka po marka, nabere se toga podosta i sve to neko na kraju opet plati iz svog džepa.

Kako, zašto, koliko potkradamo BiH i do kada se možemo ponašati kako se ponašamo praveći, svjesno ili nesvjesno, štetu državi ?

Možemo li iskreno pričati (bez imena :wink: ) o ovoj temi koja se ne svodi na brojanje krvnih zrnaca i mjerenje patriotizma osjećajima ?

Nije mi namjera da bilo koga osuđujem nego da se svako za sebe malo preispita da bi došli do odgovora ko smo i kakvi smo.
Prolazim kroz stavke i slabo se prepoznajem i u jednom obliku kradje. Vjerovatno nisam dovoljno napregla mozak a i ne radim u ustanovi koja se finansira iz javnog budzeta. Ponesto sitno odstampam za licne potrebe i posluzim se hemijskim olovkama koje koristim na poslu, mada cesce privatne dokumente odstampam kuci. Javni prevoz uredno placam. Rezije sve uredno placam osim rtv pretplate, cisto jer se nikad niko nije pojavio s racunom. Slabo koristim i licni i sluzbeni telefon jer sam prezasicena kolicinom koliko moram odgovarati na telefonske pozive. Sluzbeni auto necu da vozim jer ne zelim snositi odgovornost za imovinu firme. Biram da me vozi vozac a ako nema vozaca idem svojim autom i ne trazim kompenzaciju za potroseno gorivo jer mi je mrsko popunjavati sve obrasce i traziti silne potpise a i vrijedi uzitka kad me niko ne smara. Nemam neplacenih kazni, poreze placam kako mi je omoguceno. Drva sjecemo iz nase sume, suha, oboljela ili ona koja nam oznaci ovlasteno lice da mozemo. Odbijam kad me nagovaraju da laziram dnevnice ili da upisem da negdje nemam obezbijedjeno nesto pa da uzimam novac na konto tih troskova. Nisam karakterna hinja i ne volim se ubacivati u ta neka slinava stanja. Nisam savrsena, ali zbog mene ni drzava ni niko ne ispasta.
Vratim se na kasu kad primjetim da je kasirka propustila otkucati neki artikal cisto zbog sebe.
Alfons Kauders

#12 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Počevši od švercanja u tramvaju, kopiranju udžbenika za djecu u državnoj firmi i javnoj upravi, neplaćanja režija, korištenja službenog telefona i automobila, vrdanja na porezu, krađe drva za ogrijev, lažiranja invaliditeta pa do uzimanja mita u poslovima štetnim po općinu, kanton, F BiH, državu BiH.

Nikad nisam potkradao svoju drzavu, Republiku BiH. :D
ExNihilo

#13 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by ExNihilo »

Šta je prvo - kokoš ili jaje? Niti će građani samoinicijativno, istovremeno i masovno korelirano prestati potkradati državu, niti će to uraditi oni koji predstavljaju državu. Zbog toga je uopće nebitno šta je tu uzrok, a šta posljedica. Šta akcija, a šta reakcija. Poenta je da moraju postojati snažne institucije koje će kanalisati ponašanje svih učesnika u pravcu koji je od najboljeg interesa za cijelu zajednicu.

Tamo gdje su te institucije jake, jaka je i država. Tamo gdje su slabe, imamo raznorazne bosne i hercegovine.

I to je to.
supercali

#14 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

Liska wrote:

Vidi, a nije ti palo na pamet da je karta preskupa za naš standard. To je državni lopovluk kako ga ja vidim. Kad bi karta bila 0,50 feninga, mislim da se ljudi ne bi šverali bez plaćanja. Država na ovoj razlici cijene uzme više nego što ti ukradeš od nje. Država dozvoljava marže u trgovini od 80% a normalna u svijetu je maksimalno 10%. Pa ti je hrana skuplja nego na Visu ili u Njemačkoj. Sve što si nabrojao je sića jer sve to je ionako preskupo za uslugu koju pružaju. U Irskoj se voda ne plaća npr. Mi smo kao građani već davno platili sav vodovodni sustav koji postoji u BiH i još nam naplaćuju vodu iz sustava za koji oni nisu dali marke. I mogli bi ovako unedogled, tako ti je i sa telekomunikacijama i mnogim drugim uslugama.
A nisi shvatio onu pricu o izboru ljudi?
dječak sa šibicama

#15 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by dječak sa šibicama »

Naravno, sta god ne moram, ne placam.

Drzava koja ovako "brine" za svoje gradjane, drugo ni ne zasluzuje.
supercali

#16 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

ExNihilo wrote:Šta je prvo - kokoš ili jaje? Niti će građani samoinicijativno, istovremeno i masovno korelirano prestati potkradati državu, niti će to uraditi oni koji predstavljaju državu. Zbog toga je uopće nebitno šta je tu uzrok, a šta posljedica. Šta akcija, a šta reakcija. Poenta je da moraju postojati snažne institucije koje će kanalisati ponašanje svih učesnika u pravcu koji je od najboljeg interesa za cijelu zajednicu.

Tamo gdje su te institucije jake, jaka je i država. Tamo gdje su slabe, imamo raznorazne bosne i hercegovine.

I to je to.
Samo da kazem jaje je prvo

Ovo ostalo slazem se mada bi mogli svi pomalo uticati da dobijemo jake institucije
supercali

#17 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

dječak sa šibicama wrote:Naravno, sta god ne moram, ne placam.

Po meni problem je sto drzava isto tretira i redovnog platisu i ovoga koji nista ne placa
pirmin

#18 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by pirmin »

Da.
Ali se sve vrati.

Primjer: Vozim se na crno pet mjeseci, sesti me uhvati kontrola i platim kaznu.
peepeep

#19 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by peepeep »

Velkoski wrote:koju državu?
+1
Za postojanje države treba da postoji vladavina prava.
madner

#20 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by madner »

Ako moze koji honorar na ruke, dobro i jest. :D
Ci-Nick

#21 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Ci-Nick »

Prvo bi trebalo definisati "Državu".
Državu čine zakonodavna, izvršna i sudska vlast,.. vojska, policija, prosvjeta , zdravstvo,.. 190 hiljada budžetlija.
Država uzima od čovjeka ( radnika, poslodavca ) više od pola zarađenog a za to mu pruža loš servis pa je čovjek odlučio da sakrije dio zarade jer neće sve da dijeli sa nekim ko ga opasno reketira a ne pomaže mu u životu.
Da,.. ja sve redovno izmirujem, ne potkradam i dao sam državi mnogo iako od nje ništa ne uzimam i ne očekujem.
supercali

#22 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by supercali »

pirmin wrote:Da.
Ali se sve vrati.

Primjer: Vozim se na crno pet mjeseci, sesti me uhvati kontrola i platim kaznu.
Ne vrati se ti si platio kaznu 100 maraka a ja sam za tih 6 mjeseci osiguranju i sve to sto ide platio recimo 300 maraka ako je registracija 600

Za mene bi bilo posteno da ti je za taj prekrsaj kazna u visini registracije godisnje e tada bi bilo posteno
dječak sa šibicama

#23 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by dječak sa šibicama »

supercali wrote:
dječak sa šibicama wrote:Naravno, sta god ne moram, ne placam.

Po meni problem je sto drzava isto tretira i redovnog platisu i ovoga koji nista ne placa
Drzava je sirok pojam.

Ja to gledam parcijalno, ako sam zadovoljan uslugom nekog JP ili privatne kompanije, sa zadovoljstvom platim svaki racun.

Onome ko mi u 24 sata pruza uslugu snadbjevanja jedva 12 sati, i laze me da "imaju problema sa kvarom", ne volim placati. Platim svaki drugi racun, otprilike, i tako smo kvita. Iskopcati me ne mogu, znaci mahanje.
Novak20

#24 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Novak20 »

peepeep wrote:
Velkoski wrote:koju državu?
+1
Za postojanje države treba da postoji vladavina prava.
Državu Bosnu i Hercegovinu čija reprezentacija danas igra u Zenici.

I nisi u pravu glede vladavine prava. Ima država koje postoje bez obzira na pravni haos u njima.

Jedna od prepisanih sličnih ili istih definicija, ukratko.

....."država, politička zajednica ljudi organizirana na nekom teritoriju pod suverenom vlašću; suveren i neovisan entitet sposoban ulaziti u odnose s drugim takvim entitetima a koji ima međunarodnu pravnu osobnost; aparat sile koji jamči sigurnost političke zajednice i svih njezinih članova. Bitni elementi države jesu: stalno stanovništvo (državljani), određen teritorij i suverena vlast. Državnu vlast obavljaju državni organi, koje obično određuje ustav države. Države po polit. uređenju mogu biti jedinstvene (unitarne) i složene (federativne), po obliku vladavine monarhije i republike, a po vrsti polit. režima demokratske i autokratske."
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#25 Re: Potkradate li vlastitu državu ?

Post by Velkoski »

ovo nije država, ovo je pokušaj od države :mrgreen:
Post Reply