Novak20 wrote:supercali wrote:Da bi drzava postovala gradjane i oni moraju postovati drzavu
Mislim da ste u krivu kad kazete da vise drzava potkrada gradjane u odnosu na obrnuto
Uzmimo samo ne placanje komunalija kazni izbjegavanje placanja bilo cega
Normalno da bi te drzava ispostovala kad bi sve to bilo placeno al nije placeno pa ni ona tebi nema platiti sta te sleduje
Uz to ubrojimo lopove na funkcijama preglomaznu administraciju dobijemo ono sto imamo
Evo ja recimo tramvaj slabo placam i znam da grijesim al se i ne vozim toliko s njim al to ne opravdava mene sto ne placam
Recimo da platim svaku desetu voznju a onih 9 sveram
E sada u 10 dana gras od mene zaradi 1,6 umjesto 16 i koliko je takvih kao ja ili jos gorih?
Sto se tice komunalija poreza i toga sve placam na vrijeme tako da mogu reci da sam po tom pitanju uzoran al koliko ljudi znamo da ne placa sve to znamo bar jednog sa dugom
Da ne pominjemo naplate kazni za recimo saobracaj pa svako malo onaj duzan 3000 onaj 10000 onaj 7000 i sl
Da ne idemo dalje da radije daju 20 policajcu a ne 50 za kaznu sto je tu naravno taj policajac kriv itd itd
Pod državom ne podrazumijevam samo imaginarnu političku silu koja nas drži na okupu nego i ljude koji rade u aparatu vlasti.
Ti si dao jednostavne i odlične primjere. Male su plate policajaca ali ne uzimaju svi mito pa neko poštenim radom zaradi 900 KM a neko nepoštenim 1.800 KM uz skoro nikakav rizik da će ostati bez posla. Da je država dobila tvojih 30 KM umjesto nepošteni policajac 20, moglo bi se više poraditi na platama poštenih policajaca.
Uglavnom, ovakve stvari rastaču sistem vrijednosti u društvu i štete državi koja je, opet ponavljam, naša a ne okupatorska. Mi mislimo da su ove "sitnice" nebitne a sasvim sigurno nisu. Uče se od malih nogu i prenose kroz život.
Drzavu cine svi ljudi u njoj
Da smo mi generalno bolji ne bi ovi ljudi sjedili u aparatu vlasti nego neki posteni
Zasto sda hdz snsd uzimaju izbore lopatom jer glasaju oni u administraciji koji su ti dosli zaslugama tih stranaka
Da ne bude nejasnoce tu spadaju i sdp i za bih i sve stranke uglavnom koje su bile na vlasti u vecoj ili manjoj mjeri su odgovorne kao i ovaj gore trojac
Moramo krenuti prvo od sebe pa onda preko tih na vlasti pa onda ako treba i do zakona da vidimo jesu li sami zakoni pogresni i losi za gradjane
Al prvo trebamo od sebe
Evo ja prvi priznajem da slabo placam tramvajsku kartu
Da pocnem imali bi 10 puta vece primanje od mene nego do sada
Znaci 14 maraka vise da zaokruzimo
100 ljudi to je 1400 maraka vise u 10 dana
1000 ljudi to je 14000 u 10 dana u mjesecu to je 42000 maraka
Nije neka cifra ako gledamo ukupno gras al ipak za 10 mjeseci to je mozda neki polovan bus ili koliko se vec krecu cijene
To je samo jedna stavka u grasu
Zatim uzmimo vodovod duzna raja koliko miliona
Toplane takodjer struja itd
Sada predjimo na administraciju i te stvari
Ako izadjemo i svi svjesno odaberemo postene a ne podobne imamo onda situaciju da bi se smanjila administracija postavljeni efikasni direktori u drzavne firme pa bi gras radio sa onoliko ljudi koliko treba a ne sa onoliko koliko moze primati platu
Tako isto vodovod toplane i xy firmi koje posluju na taj nacin
U opstinama policiji i sl za ministre komandire i sl ne bi bili izabrani ooet podobni nego sposobni pa bi onda i korumpirani policajac odgovarao za nerad i platio kaznu dok bi na povrsinu izasli posteni policajci koji rade posao odgovorno
Sa svim redovnim uplatama jer bi te zakon primorao da platis i drzava bi onda mogla tebi meni petom platiti visak pdv-a pare koje je duzna po tom ili tom osnovu i sl
Ovo je neko moje misljenje e sada koliko bi to tako bilo ne znam al znajuci nase ljude tesko jer svi gledaju kratkorocnu dobit vlastitu a ne dugorocno i cjelokupnu za drzavu i usput i vlastitu uz to