Referendum u Italiji
-
daddy-kool
#76 Re: Referendum u Italiji
Njemačka je u protekloj godini primila milion imigranata, a nezaposlenost i dalje pada.
-
prog321
#77 Re: Referendum u Italiji
Ali su zato plate ostale nepromjenjenje a inflacija najniza u zadnjih 10 godina.
Imigranti itekako igraju ulogu samo neuk covjek moze to ignorisati.
Imigranti itekako igraju ulogu samo neuk covjek moze to ignorisati.
- jao_situacije
#78 Re: Referendum u Italiji
cato institut koch industries-a ?sinuhe wrote:Tom Palmer iz CATO instituta a vidim bio je nedavno i u BiH.
Covjek objasnio.
šta je on radio u bih
- ze kalanga
#79 Re: Referendum u Italiji
U komunističkom dobu, smatralo se da isti nema alternativu. Vidjeli smo da ima. Nemam ja ništa protiv tehnološkog napredka, ali imam protiv zloupotrebe istog. Vječitog tlačenja malih, tj. nas.daddy-kool wrote:To je glupost, baš nama u neuređenim državama su potrebne napredne i stabilne civilizacije.
Globalizacija nema alternativu, svijet je sve manji i ako neko želi da se isključi iz svijeta, može time samo nazadovati. U toj priči samo ima smisla Trumpovo ponovno pregovaranje trgovinskih ugovora upravo zbog veličine američkog tržišta. Bar do 2025.
EU je i projektovana da radi za interes jednih, na štetu svih ostalih. To veoma dobro znaju brojne članice iste. Mislim da Evropljani zaslužuju jednake uslove.
-
daddy-kool
#80 Re: Referendum u Italiji
Problem je globalizacija jer je to pritisak i ograničenje na povećanje plata radničke klase. Imigranti mogu tu ulogu donekle odigrati u service sektoru.
Problem je i globalizacija zbog pokretnosti kapitala kojeg nation state više ne može kontrolisati. Zakoni i regulative koje postoje po kapitalističkim državama, a tiču se ograničavanja monopola i prevelike koncentracije kapitala su prevaziđene globalizacijom.
Problem je i globalizacija zbog pokretnosti kapitala kojeg nation state više ne može kontrolisati. Zakoni i regulative koje postoje po kapitalističkim državama, a tiču se ograničavanja monopola i prevelike koncentracije kapitala su prevaziđene globalizacijom.
-
daddy-kool
#81 Re: Referendum u Italiji
Ne zaslužuje niko ništa osim za ono što se izbori.ze kalanga wrote:U komunističkom dobu, smatralo se da isti nema alternativu. Vidjeli smo da ima. Nemam ja ništa protiv tehnološkog napredka, ali imam protiv zloupotrebe istog. Vječitog tlačenja malih, tj. nas.daddy-kool wrote:To je glupost, baš nama u neuređenim državama su potrebne napredne i stabilne civilizacije.
Globalizacija nema alternativu, svijet je sve manji i ako neko želi da se isključi iz svijeta, može time samo nazadovati. U toj priči samo ima smisla Trumpovo ponovno pregovaranje trgovinskih ugovora upravo zbog veličine američkog tržišta. Bar do 2025.
EU je i projektovana da radi za interes jednih, na štetu svih ostalih. To veoma dobro znaju brojne članice iste. Mislim da Evropljani zaslužuju jednake uslove.
Zato su se i udružili u jedan veliki blok kako bi mogli izboriti bolje uslove za sebe.
Ako neko misli da mu je bolje zasebno
-
prog321
#82 Re: Referendum u Italiji
Radnicka klase ne mora raditi u fabrici. Radnicka klasa je i u service industriji. A tamo ima dovoljno posla za sve.
Nije problem naci posao. Problem je naci posao od kojeg mozes dostojno zivjeti. Kuzis ?
Nije problem naci posao. Problem je naci posao od kojeg mozes dostojno zivjeti. Kuzis ?
-
daddy-kool
#83 Re: Referendum u Italiji
Ko se to usrećio u service sektoru, pa to su zadnji poslovi?prog321 wrote:Radnicka klase ne mora raditi u fabrici. Radnicka klasa je i u service industriji. A tamo ima dovoljno posla za sve.
(jedino ako ne ubrajaš ljekare tu)
- stakasa
#84 Re: Referendum u Italiji
Koje clanice - Poljska, Spanija, Ceska, Irska...?ze kalanga wrote:U komunističkom dobu, smatralo se da isti nema alternativu. Vidjeli smo da ima. Nemam ja ništa protiv tehnološkog napredka, ali imam protiv zloupotrebe istog. Vječitog tlačenja malih, tj. nas.daddy-kool wrote:To je glupost, baš nama u neuređenim državama su potrebne napredne i stabilne civilizacije.
Vama je komunizam pomutio um. Ima i nad komunizmom nesto, zdrav razum na primjer
-
omar little
#85 Re: Referendum u Italiji
normalno da su zrveno janje, imigranti nisu problem nego sistem koji je omogucio transfer profita od rasta produktivnosti na korporacije bez kompenzacije radnicima. od tehnoloske revolucije i drasticnog rasta produktivnosti koja je posljedicno nastala radnik nije profitirao niti bio kompenizran skoro nista, sistem je omogucio da se kompletne kompenzacija i profit prebace na vlasnike, ceos, korporacije.daddy-kool wrote:Imigranti nisu problem na taj način, a i da jesu to se da jednostavno riješiti njihovim protjerivanjem jer nisu građani. Oni su u cijeloj priči samo i opet pogodno žrtveno janje.
Problem je globalizacija, Kina i Indija koje imaju 2.5 milijarde ljudi koji su spremni sve praviti za mnogo manje novca. A i to je bilo ok dok je većina mogla kupovati jeftine proizvode i raditi dobro plaćene poslove koji se nisu mogli outsorceovati. Tada su svi podržavali globalizaciju.
Globalizaciju i dalje podržavaju bogati, jer ima ekonomskog smisla i donosi velike profite.
-
daddy-kool
#86 Re: Referendum u Italiji
Sistem više nije dorastao novonastaloj situaciji.
Ekonomija je globalna, a sistem lokalni, pa ga je i lako izigrati.
Ekonomija je globalna, a sistem lokalni, pa ga je i lako izigrati.
-
prog321
#87 Re: Referendum u Italiji
Mijesate pojmove.
Jedno je globalizacija koja ima rezultat selidbe proizvodnih poslova u zemlje treceg svijeta.
Drugo su slabe plate i visoke cijene stanarine, tj,. standard jedne zemlje.
Ljudima bi se fuckalo gdje ide proizvodnja dok god budu posteno placeno u servisnoj industriji.
Jedno je globalizacija koja ima rezultat selidbe proizvodnih poslova u zemlje treceg svijeta.
Drugo su slabe plate i visoke cijene stanarine, tj,. standard jedne zemlje.
Ljudima bi se fuckalo gdje ide proizvodnja dok god budu posteno placeno u servisnoj industriji.
Last edited by prog321 on 06/12/2016 16:04, edited 1 time in total.
-
omar little
#88 Re: Referendum u Italiji
@ daddy-cool sistem, ako gledamo zapadne zemlje, je progresivno globalni sa vrlo malim lokalnim varijacijama. zato se i desava ovo sto se desava.
- stakasa
#89 Re: Referendum u Italiji
Globalizaciju podrzavaju i siromasni. Ili bi barem trebalo da je podrzavaju. Jer jos nista nije iskorjenilo glad i ekstremno siromastvo kao globalizacija/liberalizacija. I u procentima i u apsolutnom broju se je uz pomoc globalizacije smanjio broj siromasnih. Ovo za dusebriznike (ne mislim na tebe daddy). Sad sto se domaci sljakeri u tome svemu nisu snasli pa im svak kriv...daddy-kool wrote:Imigranti nisu problem na taj način, a i da jesu to se da jednostavno riješiti njihovim protjerivanjem jer nisu građani. Oni su u cijeloj priči samo i opet pogodno žrtveno janje.
Problem je globalizacija, Kina i Indija koje imaju 2.5 milijarde ljudi koji su spremni sve praviti za mnogo manje novca. A i to je bilo ok dok je većina mogla kupovati jeftine proizvode i raditi dobro plaćene poslove koji se nisu mogli outsorceovati. Tada su svi podržavali globalizaciju.
Globalizaciju i dalje podržavaju bogati, jer ima ekonomskog smisla i donosi velike profite.
- ze kalanga
#90 Re: Referendum u Italiji
Nisam ja dijete komunizma, ne ne. Samo se bojim da sam poput većine dijete neuspješne tranzicije iz jednog u drugi sistem.stakasa wrote:Koje clanice - Poljska, Spanija, Ceska, Irska...?ze kalanga wrote:U komunističkom dobu, smatralo se da isti nema alternativu. Vidjeli smo da ima. Nemam ja ništa protiv tehnološkog napredka, ali imam protiv zloupotrebe istog. Vječitog tlačenja malih, tj. nas.daddy-kool wrote:To je glupost, baš nama u neuređenim državama su potrebne napredne i stabilne civilizacije.
Vama je komunizam pomutio um. Ima i nad komunizmom nesto, zdrav razum na primjer
EU je formirana sa samo jednim ciljem. Prevlast na najnaprednijem kontinentu planete Zemlje. Ne bih detaljisao,ko, šta, kako.
I iskreno se radujem svakom postupku protiv iste, jer kao što rekoh, društvo nepravidnosti i življenja na račun drugog je moderni fašizam.
- stakasa
#91 Re: Referendum u Italiji
Ne znam sta da ti kazem omar little... Da su im povecali plate samo bi ubrzali pad. Postoji nekih dvije milijarde ljudi u Aziji koji su spremni da rade za desetinu ili pedesetinu onoga sto se plati zapadnoevropskom radniku...omar little wrote:normalno da su zrveno janje, imigranti nisu problem nego sistem koji je omogucio transfer profita od rasta produktivnosti na korporacije bez kompenzacije radnicima. od tehnoloske revolucije i drasticnog rasta produktivnosti koja je posljedicno nastala radnik nije profitirao niti bio kompenizran skoro nista, sistem je omogucio da se kompletne kompenzacija i profit prebace na vlasnike, ceos, korporacije.daddy-kool wrote:Imigranti nisu problem na taj način, a i da jesu to se da jednostavno riješiti njihovim protjerivanjem jer nisu građani. Oni su u cijeloj priči samo i opet pogodno žrtveno janje.
- stakasa
#92 Re: Referendum u Italiji
Pa tranzicija moze biti uspjesna i neuspjesna. Naveo sam ti primjere gdje je bila uspjesna. E sada sto ti ne bi detaljisao, najprije ce biti da i nemas sta smisleno za recize kalanga wrote:stakasa wrote:
Koje clanice - Poljska, Spanija, Ceska, Irska...?
Nisam ja dijete komunizma, ne ne. Samo se bojim da sam poput većine dijete neuspješne tranzicije iz jednog u drugi sistem.
EU je formirana sa samo jednim ciljem. Prevlast na najnaprednijem kontinentu planete Zemlje. Ne bih detaljisao,ko, šta, kako.
I iskreno se radujem svakom postupku protiv iste, jer kao što rekoh, društvo nepravidnosti i življenja na račun drugog je moderni fašizam.
-
omar little
#93 Re: Referendum u Italiji
ekonomski progres se ne desava na ledjima konobara i hemijskog ciscenja, da hostaplersku industriju finansijskih servisnih usluga i ne spominjem. ako se dobro sjecam, 8/10 proizvodnih poslova americkog rust belta nije preselio u kinu ili meksiko nego je nestalo zbog automatizacije. 2 su otisla samo. i bice sve gore i gore. sve veci segmenti populacije postaju ekonomski nepotrebni, totalno obsolete. sve vise i sve brze. taj problem niko ziv ni ne spominje. postoje neki eksperimenti sa guaranteed income ili varijacije na tu temu, ali tanko. a i njih ih se pokusava zatrti floskuletinama komunizma i socijalizma i ostalih desnicarskih splacina.
- ljevoruki
#94 Re: Referendum u Italiji
Haj makar.ze kalanga wrote:Globalističko-kapitalistički fašizam doživljava udarac. I po meni je to idealno za sve nas koji smo te sreće da živimo u malim banana državama. Priče o idealnom uređenju, društvu, zajednici i demokratiji su bajke.ljevoruki wrote:Za sta je idealno?ze kalanga wrote:Lijepo je vidjeti da evrofanatici padaju. Jedan po jedan. Idealno.
Ako ti nije kakav zahmet da objasnis.
A i drago mi da znas sta znaci zahmet.
- stakasa
#95 Re: Referendum u Italiji
Sve si ti u pravu. I tvoj fokus je potpuno ispravan. Da, bice jos gore, tek je pocelo sa digitalizacijom i industrijalizacijom. Ali hajde evo imas li ti prijedlog sta da se uradi sa tim radnicima koji su tehnoloski visak. Najnormalnije bi bilo da im se ponudi neko preusmjravanje, neki ce prihvatit, podobar dio nece. Sta sa njima?omar little wrote:ekonomski progres se ne desava na ledjima konobara i hemijskog ciscenja, da hostaplersku industriju finansijskih servisnih usluga i ne spominjem. ako se dobro sjecam, 8/10 proizvodnih poslova americkog rust belta nije preselio u kinu ili meksiko nego je nestalo zbog automatizacije. 2 su otisla samo. i bice sve gore i gore. sve veci segmenti populacije postaju ekonomski nepotrebni, totalno obsolete. sve vise i sve brze. taj problem niko ziv ni ne spominje. postoje neki eksperimenti sa guaranteed income ili varijacije na tu temu, ali tanko. a i njih ih se pokusava zatrti floskuletinama komunizma i socijalizma i ostalih desnicarskih splacina.
-
omar little
#96 Re: Referendum u Italiji
stakasa wrote:Sve si ti u pravu. I tvoj fokus je potpuno ispravan. Da, bice jos gore, tek je pocelo sa digitalizacijom i industrijalizacijom. Ali hajde evo imas li ti prijedlog sta da se uradi sa tim radnicima koji su tehnoloski visak. Najnormalnije bi bilo da im se ponudi neko preusmjravanje, neki ce prihvatit, podobar dio nece. Sta sa njima?omar little wrote:ekonomski progres se ne desava na ledjima konobara i hemijskog ciscenja, da hostaplersku industriju finansijskih servisnih usluga i ne spominjem. ako se dobro sjecam, 8/10 proizvodnih poslova americkog rust belta nije preselio u kinu ili meksiko nego je nestalo zbog automatizacije. 2 su otisla samo. i bice sve gore i gore. sve veci segmenti populacije postaju ekonomski nepotrebni, totalno obsolete. sve vise i sve brze. taj problem niko ziv ni ne spominje. postoje neki eksperimenti sa guaranteed income ili varijacije na tu temu, ali tanko. a i njih ih se pokusava zatrti floskuletinama komunizma i socijalizma i ostalih desnicarskih splacina.
da se ispravim, nije da niko ziv ne spominje, spominje se, ali se slabo sta radi po tom pitanju. to prvo. drugo, sve vise i sve brze ce se to desavati. ne mogu se ljudi sa 50 godina i solidnim placama preusmjeravati u IT ili znanost ili biotehnologiju da pocinju od pocetka sa mizernim kompenzacijama ili da jednostavno ne uspiju penetrirati te high skill sektore. trece, e jeboga ti
imaju ti eksperimenti sa guaranteed income, minimum income, varijacije na tu i slicne teme, ali je jos rano za bilo kakve rezultate i extrapolation. pritisak s desna na takve stvari je, ocekivano, ogroman. znam da imaju u nizozmeskoj nesto tako, cini mi se i belgija, u kanadi se u ontariju sprema minimum income pilot program, ali trebaju godine da se bilo kakvi smisleni rezultati i indikatori mogu povuci iz toga. mozda su i to deplasirane ideje za danasnji svijet i economic conditions a jos vise za buduci. vjerojatno i jesu. mi smo samo rodjeni u pogresno tranzicijsko vrijeme jedne revolucije u drugu. industrijska revolucija je anulirala agricultural (kako na nasem, bjezi mi) revoluciju ova sadasnja demolira industrijsku.
-
daddy-kool
#97 Re: Referendum u Italiji
Kontrola nad novcem se gubi.omar little wrote:@ daddy-cool sistem, ako gledamo zapadne zemlje, je progresivno globalni sa vrlo malim lokalnim varijacijama. zato se i desava ovo sto se desava.
Ne oporezuju se dovoljnoj mjeri profit kompanija i visoka lična primanja pojedinaca.
Kompanija koja ne izbjegava plaćanje poreza je kompanija koja nije competitve.
Sistem podrazumijeva skup zakona i pravila na određenom teritoriju, ukidanjem ili smanjivanjem barijera za slobodnu trgovinu ta pravila se lako izbjegavaju i izigravaju. Zato je za globalnu ekonomiju potrerban globalni sistem.
-
daddy-kool
#98 Re: Referendum u Italiji
stakasa wrote:
Globalizaciju podrzavaju i siromasni. Ili bi barem trebalo da je podrzavaju. Jer jos nista nije iskorjenilo glad i ekstremno siromastvo kao globalizacija/liberalizacija. I u procentima i u apsolutnom broju se je uz pomoc globalizacije smanjio broj siromasnih. Ovo za dusebriznike (ne mislim na tebe daddy). Sad sto se domaci sljakeri u tome svemu nisu snasli pa im svak kriv...
- ze kalanga
#99 Re: Referendum u Italiji
Nije poenta da li je tranzicija uspješna ili neuspješna. Poenta je da mnoge članice žele izaći iz "pakla" zvanog EU. Britanija je već. Iako je bila jedan od tih koji su živili na uštrb manjih.stakasa wrote: Pa tranzicija moze biti uspjesna i neuspjesna. Naveo sam ti primjere gdje je bila uspjesna. E sada sto ti ne bi detaljisao, najprije ce biti da i nemas sta smisleno za reci
Generalno, ulaskom u tu uniju gubi se suština i suverenitet. Drugim riječima, zakoni vlastite države ne znače ništa, jer je zakon EU iznad svega. To svakako nije floskula kao posljedica mog neznanje, već stanje stvari.
-
daddy-kool
#100 Re: Referendum u Italiji
Veći i progresivni porezi na bogate i kompanije, guaranteed income, socijalni sistemi, sve su to koraci u pravom smjeru.omar little wrote:
imaju ti eksperimenti sa guaranteed income, minimum income, varijacije na tu i slicne teme, ali je jos rano za bilo kakve rezultate i extrapolation. pritisak s desna na takve stvari je, ocekivano, ogroman. znam da imaju u nizozmeskoj nesto tako, cini mi se i belgija, u kanadi se u ontariju sprema minimum income pilot program, ali trebaju godine da se bilo kakvi smisleni rezultati i indikatori mogu povuci iz toga. mozda su i to deplasirane ideje za danasnji svijet i economic conditions a jos vise za buduci. vjerojatno i jesu. mi smo samo rodjeni u pogresno tranzicijsko vrijeme jedne revolucije u drugu. industrijska revolucija je anulirala agricultural (kako na nasem, bjezi mi) revoluciju ova sadasnja demolira industrijsku.
Socijalizam, mislila si da se zajebajem