Referendum u Italiji

stakasa

#1 Referendum u Italiji

Post by stakasa »

Jos jedna tema sa potencijalom od pedesetak strana... Ako se dobro sjecam, datum odrzavanja je pocetkom decembra. Pobjedi li onaj komedijas to bi mogao biti udarac Eu jednako bolan kao i Brexit
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Referendum u Italiji

Post by Truba »

ne znam ništa o ovome ali mislim da bi njemačka sama mogla gurati europu
samo da francija nigdje ne ode :D
Njemačka i mi 100 milijuna :lol:
Zox

#3 Re: Referendum u Italiji

Post by Zox »

Nije taj referendum baš neki bauk. Ako pod "komedijašem" mislite na Beppe Grilla, komičara koji vodi Pokret pet zvjezdica, njegova uloga u referendumu je prilično marginalna (njegov se pokret protivi referendumu).
Referendum je predložio premijer Matteo Renzi koji želi transformirati gornji dom parlamenta (il Senato della Repubblica) kako bi smanjio njegov uticaj. Renzi i njegova Demokratska partija smatraju da će tako buduće vlade biti stabilnije, dok protivnici (ostatak ljevice i desnica) tvrde da će, ukoliko referendum prođe, Italija biti manje demokratska a vlada previše jaka, sa tendencijom ka autoritativnoj vladavini.
stakasa

#4 Rexit

Post by stakasa »

Da ali ako se referendum ne izglasa Renzi se povlaci sto otvara prostor euroskepticima. Normalno da su im Trump i Brexit vjetar u leda
stakasa

#5 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

I naravno - NE na referendumu. Znace im guzica sutra, pasce ona banka iz Sienne 30 posto
sunceKOtepsija

#6 Re: Referendum u Italiji

Post by sunceKOtepsija »

ostavka ujutro
KB9

#7 Re: Referendum u Italiji

Post by KB9 »

sve je ovo normalno
jao_situacije

#8 Re: Referendum u Italiji

Post by jao_situacije »

šta se ovdje dešavalo, kakve veze ima referendum o ustavnim reformama i banke :zoka:
Alfons Kauders

#9 Re: Referendum u Italiji

Post by Alfons Kauders »

Pao euro. :D

Hvala im
Drvosjeca iz Dejcica

#10 Re: Referendum u Italiji

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

A ja se baš pitam gdje je tema o referendumu u Italiji. :mrgreen:
stakasa

#11 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

Alfons Kauders wrote:Pao euro. :D

Hvala im
DAX plus jedan posto nakon petnest minuta, ne jebe ovde vise niko zivu silu, kad je bal nek' je maskenbal. Bukvalno. Zaduzivacemo se dok ne pukne pa ko prezivi pricace
stakasa

#12 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

jao_situacije wrote:šta se ovdje dešavalo, kakve veze ima referendum o ustavnim reformama i banke :zoka:
Pa taj Renzi je bio miljenik trzista, probao pojednostavit sistem sa tim domovima naroda, senatima i sl i uciniti ga efektivnijim. Ovi njegovi protivnici su mahom euroskeptici - Berlusconi, Lega Nord, Ckalja...
A banke su problem svakako ali ce ih sada biti jos teze refinansirat, ovoj banci iz Siene, ne znam joj sad ime, eto kazu da je najstarija na svjetu, je potrebna injekcija od pet milijardi eura. A sa ovim rezultatom referenduma je sansa jos manja
fordinjo

#13 Re: Referendum u Italiji

Post by fordinjo »

Misljenja sam da nakon ovoga Europa vise nikad nece biti ista kao sto je sad ,u roku od par godina ova sadasnja Evropa ce izgledati drugacije sigurno ,juce smo nakon pobijede od mizernih 1 i nesto posto za predcjednika u Austriji odma culi komentare schulca i ostalih neoliberala da kao da je to ipak dobar znak za ovu Evropu hhahahah covjek pobijedio za jedan i pol posro glasova eh nakon ovog samara iz italije ide iduci vec u martu kad su izbori u Holandiji , tamo desnicar wilders po svim prognozama ce uveliko njegova partija da pobijedi samo sto cemu tesko sasaviti vladu jer kaonece niko sa njim a lazu dali bi guzice samo da mogu uci u vladu , a onda idu izbori i u Francuskoj gdje se sad vec zna ko bi mogo da pobijedi a on/ona nije proevropljanin :izet: tako da ova Evropa kakva je sad ce da ubrzo nestane , mozda bude neka mini Europa al ova ide i u proslost i to vrlo brzoo....
jao_situacije

#14 Re: Referendum u Italiji

Post by jao_situacije »

stakasa wrote:
jao_situacije wrote:šta se ovdje dešavalo, kakve veze ima referendum o ustavnim reformama i banke :zoka:
Pa taj Renzi je bio miljenik trzista, probao pojednostavit sistem sa tim domovima naroda, senatima i sl i uciniti ga efektivnijim. Ovi njegovi protivnici su mahom euroskeptici - Berlusconi, Lega Nord, Ckalja...
A banke su problem svakako ali ce ih sada biti jos teze refinansirat, ovoj banci iz Siene, ne znam joj sad ime, eto kazu da je najstarija na svjetu, je potrebna injekcija od pet milijardi eura. A sa ovim rezultatom referenduma je sansa jos manja
aha, euroskeptici kontra reformi
ma ja, logično :lol:

ma ovo će sve roknuti, samo je pitanje kad tačno, ne može ni švabija sama čupati iz govana
pitanje je hoćel spašavati dojče bank, ili ne, ako ne spase ovdje će izbiti rat ponovo :run:
stakasa

#15 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

fordinjo wrote:Misljenja sam da nakon ovoga Europa vise nikad nece biti ista kao sto je sad ,u roku od par godina ova sadasnja Evropa ce izgledati drugacije sigurno ,juce smo nakon pobijede od mizernih 1 i nesto posto za predcjednika u Austriji odma culi komentare schulca i ostalih neoliberala da kao da je to ipak dobar znak za ovu Evropu hhahahah covjek pobijedio za jedan i pol posro glasova eh nakon ovog samara iz italije ide iduci vec u martu kad su izbori u Holandiji , tamo desnicar wilders po svim prognozama ce uveliko njegova partija da pobijedi samo sto cemu tesko sasaviti vladu jer kaonece niko sa njim a lazu dali bi guzice samo da mogu uci u vladu , a onda idu izbori i u Francuskoj gdje se sad vec zna ko bi mogo da pobijedi a on/ona nije proevropljanin :izet: tako da ova Evropa kakva je sad ce da ubrzo nestane , mozda bude neka mini Europa al ova ide i u proslost i to vrlo brzoo....
A bi li ti volio da se EU raspadne i ako bi, zasto?
stakasa

#16 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

jao_situacije wrote:
stakasa wrote:
aha, euroskeptici kontra reformi
ma ja, logično :lol:

ma ovo će sve roknuti, samo je pitanje kad tačno, ne može ni švabija sama čupati iz govana
pitanje je hoćel spašavati dojče bank, ili ne, ako ne spase ovdje će izbiti rat ponovo :run:
Ovaj ishod je bio ocekivan, sve je ovo u petak diskontovano bilo. Mislim, ovo je Italiji 65-a vlada od rata naovamo, nista novo. Ali eto, opet se covjek nadao
Alfons Kauders

#17 Re: Referendum u Italiji

Post by Alfons Kauders »

fordinjo wrote:Misljenja sam da nakon ovoga Europa vise nikad nece biti ista kao sto je sad ,u roku od par godina ova sadasnja Evropa ce izgledati drugacije sigurno ,juce smo nakon pobijede od mizernih 1 i nesto posto za predcjednika u Austriji odma culi komentare schulca i ostalih neoliberala da kao da je to ipak dobar znak za ovu Evropu hhahahah covjek pobijedio za jedan i pol posro glasova eh nakon ovog samara iz italije ide iduci vec u martu kad su izbori u Holandiji , tamo desnicar wilders po svim prognozama ce uveliko njegova partija da pobijedi samo sto cemu tesko sasaviti vladu jer kaonece niko sa njim a lazu dali bi guzice samo da mogu uci u vladu , a onda idu izbori i u Francuskoj gdje se sad vec zna ko bi mogo da pobijedi a on/ona nije proevropljanin :izet: tako da ova Evropa kakva je sad ce da ubrzo nestane , mozda bude neka mini Europa al ova ide i u proslost i to vrlo brzoo....
Ako se sve navedeno desi odjednom, da, to ce biti ogroman problem i EU ce pucati po savovima dok se ne raspadne.

Medjutim, ako se krene postepeno, i ako glasaci uskoro pocnu osjetati posljedice (tipa Brexit genijalaca koji su glasali da napuste EU, pa tek onda poceli citati sta to znaci)... Onda nikom nista, za koju godinu ce se sve vratiti na staro.

Ja ocekujem nesto izmedju ove dvije krajnosti, malo blize drugoj.
fordinjo

#18 Re: Referendum u Italiji

Post by fordinjo »

stakasa wrote:
Licno bi bio vrlo zadovoljan kad bi se ovakva kakva jeste sada Europa prestala da postoji a razloga imam pa mogo bi jedno dvije stranice da ispisem a ne bi da zamaram al ukratko - protiv sam ovog neoliberalnog sistema gdje mali procenat ljudi naravno koji su u vlasti ima a ogroman procenat obicnih smrtnika prezivljava i to im je u svakoj drzavi osim poljske , slovacke jer oni im se i otvoreno protive eto to je jedan razlog , za mene i vise nego dovoljno, a da ne govorim o briselskom parazitskom aparatu koje sve drzave izdvajaju od svojih poreznih obaveznika d ih placaju hahhahaha jbte necu dalje .....
stakasa

#19 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

fordinjo wrote:
stakasa wrote:
Licno bi bio vrlo zadovoljan kad bi se ovakva kakva jeste sada Europa prestala da postoji a razloga imam pa mogo bi jedno dvije stranice da ispisem a ne bi da zamaram al ukratko - protiv sam ovog neoliberalnog sistema gdje mali procenat ljudi naravno koji su u vlasti ima a ogroman procenat obicnih smrtnika prezivljava i to im je u svakoj drzavi osim poljske , slovacke jer oni im se i otvoreno protive eto to je jedan razlog , za mene i vise nego dovoljno, a da ne govorim o briselskom parazitskom aparatu koje sve drzave izdvajaju od svojih poreznih obaveznika d ih placaju hahhahaha jbte necu dalje .....
Gdje zivis?
fordinjo

#20 Re: Referendum u Italiji

Post by fordinjo »

zivim na zapadu i sve vidim i sve mi je jasno :izet: vjeruj mi ....
stakasa

#21 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

fordinjo wrote:zivim na zapadu i sve vidim i sve mi je jasno :izet: vjeruj mi ....
Realno, nikad u istoriji nije bilo bolje
Alfons Kauders

#22 Re: Referendum u Italiji

Post by Alfons Kauders »

stakasa wrote:
fordinjo wrote:zivim na zapadu i sve vidim i sve mi je jasno :izet: vjeruj mi ....
Realno, nikad u istoriji nije bilo bolje
Realno, to i jest problem. Zaboravili ljudi kako je bilo prije.

Nisam siguran da ce im se dopasti to sto traze. :D
omar little

#23 Re: Referendum u Italiji

Post by omar little »

neoliberalna ideologija jeste problem samo sto se taj problem ne rjesava postavljanjem fasista i neoacija na vlast koji osim suplje ekonomske retorike ne nude nista. pod njihovom vlascu bi se korporacije samo raspojasale, ako se moglo i zamisliti da moze gore.

niko ne identificira srz problema nego glup narod pun mrznje i nezadovoljstva hoce lincovat imigrante, muslimane, zene, pedere, svi su im krivi dok korporacije dobijaju jos vece povlastice i dok se vrse jos veci transferi bogatstva kroz porezne politike. obecavaju im fiskalne stimulanse dok smanjuju porezne stope bogatima, sta te ovce misle ko ce platiti te infrastrukturne ekspanzije? para u javnoj kasi sve manje, upravo su srezali porezne stope, dug se povecava, prva zrtva ce biti drzavni programi koje upravo oni sirotinja koriste.
Styling

#24 Re: Referendum u Italiji

Post by Styling »

Slazem se sa tvrdnjom da ovaj referendum nije neki bauk. Bio bi jos manji da Renzi nije direktno ishod referenduma vezao za svoju vladavinu. Ovako je bez potrebe sudbinu vlade vezao za referendum i klecnuo. S druge strane, to sto narod nije podrzao refrendum ne znaci da bi na nekim potencijalnim prijevremenim izborima glasali za protivnike referenduma. Cak suprotno, mislim da se komedijas i bratija ne bi dobro proveli na referendumu. Moje misljenje je da ne trebaju brzati sa prijevremenim izborima, nego ako hoce neke promjene da jos malo sacekaju i ocvrsnu svoju poziciju.
stakasa

#25 Re: Referendum u Italiji

Post by stakasa »

omar little wrote:neoliberalna ideologija jeste problem samo sto se taj problem ne rjesava postavljanjem fasista i neoacija na vlast koji osim suplje ekonomske retorike ne nude nista. pod njihovom vlascu bi se korporacije samo raspojasale, ako se moglo i zamisliti da moze gore.

niko ne identificira srz problema nego glup narod pun mrznje i nezadovoljstva hoce lincovat imigrante, muslimane, zene, pedere, svi su im krivi dok korporacije dobijaju jos vece povlastice i dok se vrse jos veci transferi bogatstva kroz porezne politike. obecavaju im fiskalne stimulanse dok smanjuju porezne stope bogatima, sta te ovce misle ko ce platiti te infrastrukturne ekspanzije? para u javnoj kasi sve manje, upravo su srezali porezne stope, dug se povecava, prva zrtva ce biti drzavni programi koje upravo oni sirotinja koriste.
Pa dosad bi trebali biti svima jasno da ce se to platiti kroz povecani dug koji ce na kraju platiti... neko. Tj niko. A do infrastrukturne ekspanzije ce sigurno doci, pocece u Americi cim Trump preuzme a nastavice se u Evropi. Finansijske stimulacije nisu dale zeljeni efekat i to ce biti sljedeci korak. Ili mislis da ce sada komplet establishment reci joj zajebali smo se, ovako ne moze, idemo na stezanje kaisa?
Post Reply