Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amar1994

#76 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

mk ultra wrote:provozam te u dobrom E46 i dobrom E60... pa vidi gdje je citroen :mrgreen:
to što je 95% takvih u kantonu krš, to je druga priča...

mada, kako god, ljudi ne znaju granice svog vozila, pa na kiši koče na 40 kad se u krivinu ulazi... a auto iz 2015te na novim continentalima/dunlopu...
:thumbup:
ma na stranu sve, najvie me seljacka prica nervira od svega :wink: , vozio sam se :D , al sve dizelcine :oops: :evil:
Qler

#77 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by Qler »

Vala vozio sam i E60 i C5 (nisu klasa znam) ali je C5 za klasu udobniji od E60 (i to 530xi i prva serija i FL).... sto se tice udobnosti C5 je tu daleko ugodniji... sto se svega drugog tice, BMW je tata :D

Inace, A4 ili C klasa... ako zna sta valja C klasa, ako ce slušati Mehu iz komsiluka koji popravlja sad i golfove 4, onda audija :) jer molim te, zadnja vuca kad padne snijeg ne može mrdnuti.. po Svici niko ne voza Mercedese...
condy

#78 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

https://www.carwow.co.uk/blog/mercedes-c-class-audi-a4

Da je razlika između Audija i Mercedesa C gotovo nikakva pokazuje i ovaj test, zadnjih modela. Čak šta više, ukupna ocjena je na strani Audija. Ima na netu testova, koji idu u prilogu Mercedesa, ali je razlika jako mala.
ado-šampion

#79 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

Joj porediti udobnost C5 i BMW petice. :-)

Jarane petica E60 je po sjedalima (ako su comfort) i po izolaciji/tisini svijet za sebe u odnosu na sve sto postoji u srednjoj klasi. Ljudi se dice nakim sjedalima u srednjoj klasi, te ErgoComfort, te AGR, te qrac-palac, ali sva ta sjedala su smijurija za comfort sjedala u petici. U C5 fakat jesu odlicna sportska sjedala za tu klasu, ne kazem da nisu, ali brate za malo visi nivo to je cirkus.

Udobnost jednog auta je puno vise od mekanog ovjesa. I komedija je uopste dovoditi u pitanje udobnost jednog auta vise srednje klase, petica, E klasa i slicno. Jeste, sva ta auta jesu tvrdja, ali su napravljena za njemackog autobahna, da budu dinamicna, brza i sigurna na brzinama preko 200 na sat, a ne za ruske betonske gudure istocno od Austrije, gdje je ogranicenje 120, nit za ceste s kraterima od po metra kako je kod nas.

Image

Ovo je mjesto gdje udobnost pocinje. Pricati o nekoj aman-zaman udobnost ispod ovoga je neozbiljno. :D
amar1994

#80 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Joj porediti udobnost C5 i BMW petice. :-)

Jarane petica E60 je po sjedalima (ako su comfort) i po izolaciji/tisini svijet za sebe u odnosu na sve sto postoji u srednjoj klasi. Ljudi se dice nakim sjedalima u srednjoj klasi, te ErgoComfort, te AGR, te qrac-palac, ali sva ta sjedala su smijurija za comfort sjedala u petici. U C5 fakat jesu odlicna sportska sjedala za tu klasu, ne kazem da nisu, ali brate za malo visi nivo to je cirkus.

Udobnost jednog auta je puno vise od mekanog ovjesa. I komedija je uopste dovoditi u pitanje udobnost jednog auta vise srednje klase, petica, E klasa i slicno. Jeste, sva ta auta jesu tvrdja, ali su napravljena za njemackog autobahna, da budu dinamicna, brza i sigurna na brzinama preko 200 na sat, a ne za ruske betonske gudure istocno od Austrije, gdje je ogranicenje 120, nit za ceste s kraterima od po metra kako je kod nas.

Image

Ovo je mjesto gdje udobnost pocinje. Pricati o nekoj aman-zaman udobnost ispod ovoga je neozbiljno. :D
Image
Image

:D :D :skoljka:
ado-šampion

#81 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

Eh a na toj prvoj slici udobnost zavrsava. :D

Mada moram primijetiti da u RR sjedala i nemaju bas podrske sa strana. :D
U tim gore sto sam stavio, sto je comfort stavka u E60, X5 tih godista i slicno, bocni oslonci naslona se mogu uvuci unutra ili izvuci elektricno (to sad postoji i na sport sjedalima u svim BMW modelima) zavisi koliko si mrsav ili sirok :D , a gornji dio naslona se moze pomjerati prema naprijed i prema nazad, zavisi koliko si ti je ravna kicma. :D
amar1994

#82 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Eh a na toj prvoj slici udobnost zavrsava. :D

Mada moram primijetiti da u RR sjedala i nemaju bas podrske sa strana. :D
U tim gore sto sam stavio, sto je comfort stavka u E60, X5 tih godista i slicno, bocni oslonci naslona se mogu uvuci unutra ili izvuci elektricno (to sad postoji i na sport sjedalima u svim BMW modelima) zavisi koliko si mrsav ili sirok :D , a gornji dio naslona se moze pomjerati prema naprijed i prema nazad, zavisi koliko si ti je ravna kicma. :D
glaj maybacha na 2goj slici :D :izet:

Image
:D :run:
ado-šampion

#83 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

To je vec ono sto vi govorite konfekcija - nije konfekcija. U to mozes sjesti kad si seik, ili kad si bar 50 cent. :D

U Weltu ne daju ni prici RRu a kamoli sta drugo. Mozes razgledat s metar daljine dok se on okrece. :D
condy

#84 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

Na izolaciji se puno radi kod svih novih modela. Kakvu ima izolaciju vidiš pri većim brzinama. Novi Audi A4 je skoro bešuman pri 160 km/h, nema šuštanja. Puno bolja izolacija od npr. mog A6 na većim brzinama, koji također ima jako dobru izolaciju, kod kojeg pri normalnoj vožnji ništa ne čuješ iz vana. Novi A4, a takvi su sigurno i Merc C ili BMW 3, kao da su hermetički zatvoreni što se tiče izolacije i dopiranja zvuka iz vana. Čak mislim, da prilikom kupovine novog auta kod ova tri vozila, može se birati nivo jačine izolacije. Kod A4 sam siguran za to jer mi je to rečeno iz prve ruke. To je definitivno prava stvar, jer se jako ugodno voziti u autima sa dobrom izolacijom. Koliko kod nas prosječni vozač na to obraća pažnju je druga stvar. Ali je fakat dobro.

Kod te petice sa slike @ado kožna su sjedišta. Ne znam imaju li u tkanini ista takva ? Auto se puno više grije ljeti. Pogotovo u crnoj boji. Razlika je ogromna u temperaturi. Puno je teže rashladit auto. Leđa često budu mokra na dužim relacijama. Košulja mi zna biti ko da sam trčao par kilometara :D
Imam grijače pa zimi nije problem, ali ko nema ko da sjedi na ledu.
Najvjerovatnije da ponovo ne bih tražio sa kožom.
amar1994

#85 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

.
amar1994

#86 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:To je vec ono sto vi govorite konfekcija - nije konfekcija. U to mozes sjesti kad si seik, ili kad si bar 50 cent. :D

U Weltu ne daju ni prici RRu a kamoli sta drugo. Mozes razgledat s metar daljine dok se on okrece. :D
:mrgreen: :mrgreen:
i kaze vw, bmw, audi udobnost, luksuz , izolacija , bjazi :D :run:
amar1994

#87 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

condy wrote:Na izolaciji se puno radi kod svih novih modela. Kakvu ima izolaciju vidiš pri većim brzinama. Novi Audi A4 je skoro bešuman pri 160 km/h, nema šuštanja. Puno bolja izolacija od npr. mog A6 na većim brzinama, koji također ima jako dobru izolaciju, kod kojeg pri normalnoj vožnji ništa ne čuješ iz vana. Novi A4, a takvi su sigurno i Merc C ili BMW 3, kao da su hermetički zatvoreni što se tiče izolacije i dopiranja zvuka iz vana. Čak mislim, da prilikom kupovine novog auta kod ova tri vozila, može se birati nivo jačine izolacije. Kod A4 sam siguran za to jer mi je to rečeno iz prve ruke. To je definitivno prava stvar, jer se jako ugodno voziti u autima sa dobrom izolacijom. Koliko kod nas prosječni vozač na to obraća pažnju je druga stvar. Ali je fakat dobro.

Kod te petice sa slike @ado kožna su sjedišta. Ne znam imaju li u tkanini ista takva ? Auto se puno više grije ljeti. Pogotovo u crnoj boji. Razlika je ogromna u temperaturi. Puno je teže rashladit auto. Leđa često budu mokra na dužim relacijama. Košulja mi zna biti ko da sam trčao par kilometara :D
znaci bolje sto nemam auto sa kozom, jer se znojim nenormalno :-) :-) , osto bi zaljepljen u autu definitvno :lol: :lol: :run:
condy

#88 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:Na izolaciji se puno radi kod svih novih modela. Kakvu ima izolaciju vidiš pri većim brzinama. Novi Audi A4 je skoro bešuman pri 160 km/h, nema šuštanja. Puno bolja izolacija od npr. mog A6 na većim brzinama, koji također ima jako dobru izolaciju, kod kojeg pri normalnoj vožnji ništa ne čuješ iz vana. Novi A4, a takvi su sigurno i Merc C ili BMW 3, kao da su hermetički zatvoreni što se tiče izolacije i dopiranja zvuka iz vana. Čak mislim, da prilikom kupovine novog auta kod ova tri vozila, može se birati nivo jačine izolacije. Kod A4 sam siguran za to jer mi je to rečeno iz prve ruke. To je definitivno prava stvar, jer se jako ugodno voziti u autima sa dobrom izolacijom. Koliko kod nas prosječni vozač na to obraća pažnju je druga stvar. Ali je fakat dobro.

znaci bolje sto nemam auto sa kozom, jer se znojim nenormalno :-) :-) , osto bi zaljepljen u autu definitvno :lol: :lol: :run:
Kad vidim ova masivna kožna sjedišta što si postavio, znoj me oblije :D

Fakat, koliko se to grije. Kožna sjedišta, kožni tapacirunzi, kad se to ugrije ko kuhalo auto bude. Muka mi je kad trebam to rashladit. I u vožnji, klima radi puno više da se auto rashladi jer se više grije unutra.
ado-šampion

#89 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

@Condy, ima, comfort sjedala su jedna doplata, koza je druga. :D Mada tesko ces naci auto na cesti s ovakvim sjedalima bez koze.

@Amar, pa jesu u odnosu na ostala normalna auta. Ako poredis normalna auta koja moze zaraditi covjek koji radi normalan posao van showbiza (inzinjer, arhitekt, doktor i slicno) jesu iznad. Nezahvalno je to porediti. Phantomu je recimo osnovna cijena oko 400 k eura. Za 80-90 k eura mozes uzeti BMW sedmicu koja ce za 99% ljudi na planeti biti jebeni svemirski brod. Vozio sam se u jednoj takvoj, poslije nje cak i petica izgleda smijesno, da ne govorim druga auta. Svemirski brod.
Razlika u cijeni BMWa, Merca i Audija u odnosu na ostala auta u respektivnim klasama je 20-25%. Znaci ako Passat kosta lupam 60 hiljada, trica je 70. To je po meni nikakva razlika s obzirom sta to auto nudi. To je jedno. A drugo je razlika u cijeni od 400%. Za jednog Phantoma mozes uzeti 4 dobro opremljene sedmice.
condy

#90 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

Švabe su to, doplata na doplatu :roll: :D
ado-šampion

#91 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

condy wrote:Švabe su to, doplata na doplatu :roll: :D
Pa bas u vrijeme kad je izasla ova petica E60, ljudi su se sprdali da za super opremljen 530i mozes uzeti dva osnovna 525i. :D U to vrijeme konkretno u X5 CD radio i rucna klima su bili doplata.

Jbg, moze im se. Mada prije je bilo gore. Sad dolaze sa sasvim solidnom opremom u startu. Opet, ne mozes porediti s brendovima koji diskont cijenama i masom opreme privlace kupce. A mnogi se usto tjese da je sva oprema ista. Tipa, auto mjenjac je auto mjenjac pa bio Aisin 6-brzinac u Japancu ili ZF 8-brzinac u BMWu. :D
jefferson

#92 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by jefferson »

condy wrote:
amar1994 wrote:

Fakat, koliko se to grije. Kožna sjedišta, kožni tapacirunzi, kad se to ugrije ko kuhalo auto bude. Muka mi je kad trebam to rashladit. I u vožnji, klima radi puno više da se auto rashladi jer se više grije unutra.
Imam comfort sjedista u svom BMW i to crna, mozes misliti! Ali zato stakla imaju vrhunsku UV izolaciju, a ne skodi ni ventilacija sjedista da se dupe ne ugrije previse :D
jefferson

#93 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
condy wrote:Švabe su to, doplata na doplatu :roll: :D
Pa bas u vrijeme kad je izasla ova petica E60, ljudi su se sprdali da za super opremljen 530i mozes uzeti dva osnovna 525i. :D U to vrijeme konkretno u X5 CD radio i rucna klima su bili doplata.

Jbg, moze im se. Mada prije je bilo gore. Sad dolaze sa sasvim solidnom opremom u startu. Opet, ne mozes porediti s brendovima koji diskont cijenama i masom opreme privlace kupce. A mnogi se usto tjese da je sva oprema ista. Tipa, auto mjenjac je auto mjenjac pa bio Aisin 6-brzinac u Japancu ili ZF 8-brzinac u BMWu. :D
Nemoj se ti sprdati sa Aisinom. Aisin 8 brzina se ugradjujesada u X1. Vozio sam X1 jedno 500km i mjenjac je boli glava, iako ne bas na nivou ZF-a.
Ali treba uzeti u obzir da je najizdrzljivije automatske mjenjace na svijetu upravu Aisin napravio.
amar1994

#94 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
condy wrote:
amar1994 wrote: znaci bolje sto nemam auto sa kozom, jer se znojim nenormalno :-) :-) , osto bi zaljepljen u autu definitvno :lol: :lol: :run:

Imam comfort sjedista u svom BMW i to crna, mozes misliti! Ali zato stakla imaju vrhunsku UV izolaciju, a ne skodi ni ventilacija sjedista da se dupe ne ugrije previse :D
ma ja sam radio aktivan, jedva da klima na max pomaze ljeti :oops: :lol: :lol:
amar1994

#95 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by amar1994 »

jefferson wrote: Nemoj se ti sprdati sa Aisinom. Aisin 8 brzina se ugradjujesada u X1. Vozio sam X1 jedno 500km i mjenjac je boli glava, iako ne bas na nivou ZF-a.
Ali treba uzeti u obzir da je najizdrzljivije automatske mjenjace na svijetu upravu Aisin napravio.
getrag i aisin zakon :)
condy

#96 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

jefferson wrote: Imam comfort sjedista u svom BMW i to crna, mozes misliti! Ali zato stakla imaju vrhunsku UV izolaciju, a ne skodi ni ventilacija sjedista da se dupe ne ugrije previse :D
Vidi. Kolika ce biti unutra toplota ne zavisi od UV izolacije. Vise ovisi od toga jesu li stakla zatamljena i jeli tamna ili svijetla boja auta. UV izolacija je zastita od sunca u smislu da te sunce ne opece, da te stetne zrake od sunca ne djeluju stetno na ljudsku kozu :mrgreen: da ne pocrveni. Al, pored UV izolacije sunce grije isto.

Svako auto sa kozom se untra mora grijati vise. Ne znam kakve su vremenske prilike kod tebe, pa ti mozda zbog toga ne osjetis toliku razliku zbog koze u autu.
citroen xm

#97 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by citroen xm »

Vala kada je napolju 30+ ja se zalijepim za svako. Problem kože nije toliko što se zagrije već što se za nju prilijepiš i onda nema "disanja". Zato sada u luksuznijim paketima kod mnogo proizvođača imaš neki vid ventilacije u sjedištima. Lično meni najprijatniji materijal za auto sjedišta je pliš, ali onoga pravog debelog pliša kao iz nekih starijih limuzina sve manje i manje ima.
ado-šampion

#98 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by ado-šampion »

Samo nek je prirodna. :D Nek nije skaj.ba ko u C klasi Avantgade i Elegance. :D Da malo zakuham. :P
condy

#99 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by condy »

Kad vidim zategnutu skaj kozu u Mecki ko kad vidim kakvu finu mladu djevojku na ulici sve sija od utegnutosti a kad vidim izguzvanu kod BMW-a ko neka starka sva poguzvana :mrgreen:
madner

#100 Re: Mercedes W204 ili Audi A4 B8

Post by madner »

Eish sta sve ta komfor sjedista imaju. Ventilacija + grijanje + koza konza. :D
Post Reply