jasko__ wrote:Znam da ima more sličnih tema ali ja ću biti konkretan sa tačnim modelima vozila pa će nam lakše biti raspravljati
Nakon par godina na VW-u stari naumio da mijenja auto..suzili smo izbor na ova 2 modela
Mercedes
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=17350
Audi
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=18808
Slični su modeli i po cijeni i po snazi i po godištu, sve je tu negdje..ja bih lično izabrao Audija ali on naginje ka Mercedesu..pa me interesuje i vaše mišljenje, iskustva sa ovim modelima..znam da je to sve stvar ukusa, oba vozila su extra ali eto da razmijenimo mišljenja, možda nam date par argumenata koji nam pomognu u izboru

Izostavio si puno.
Jel Audi hocete sa Quattrom ili prednjom vucom? Jel MB sa 4Maticom ili sa zadnjom vucom?
Ako uzimas premimu, premium i prednja vuca NE MOGU u istu recenicu! Znaci ako stari ne ganja pogon na sve tockove, zadnja vuca mu je OK, onda definitivno MB.
Ako se trazi pogon na sve tockove, Audi je tu tata mata, i koliko god MB i BMW tvrdili da imaju bolji pogon, jednostavno nemaju!
Medjutim, OPET i sa Quatrom dobijas auto koje je preventsveno konstruisano kao auto sa prenjom vucom i bez obzira sto torsen salje 60% snage nazad u normalnim uslovima, to auto ce uvijek u krivinama pri velikim brzinama imati osjecaj podupravljanja. To Audi konstantno pokusava da rjesi novim modelima, ali problem je sto mnoge djelove dijele sa VW-om, a to je ogranicavajuci faktor u mnogim potencijalnim rjesenjima.
MB nema tih problema, i kao i BMW ne treba da radi kompromise kada su u pitanju neka kriticna rjesenja. Npr. BMW je uvijek imao manje mjesta od usporedivih Audija ili MB-a jer su im motori maksimalno pomjereni anzad radi rasporeda tezine tj. dinamika je u prvom planu pa onda prostor.
Znaci radi se o dvije razlicite koncepcije, i tvoj stari treba da razmisli sta ustvari hoce, i na kraju, auta su kupuju tako sto ih probas nekoliko puta! Forum ti moze dati hipoteticke odgovore, ali ne moze da ti da odgovor hocel se to auto svidjeti tvom ocu.