Ih, sad se ti porediš sa Bogom :pTowelie wrote: Naravno da moze Bog raditi sta Mu "prahne", ali nece. Ja sad mogu razbiti displej na telefonu, ali necu.
Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
-
dadinjo33
#76 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
- Towelie
#77 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ko ce drugi?dadinjo33 wrote:Ih, sad se ti porediš sa Bogom :pTowelie wrote: Naravno da moze Bog raditi sta Mu "prahne", ali nece. Ja sad mogu razbiti displej na telefonu, ali necu.
-
dadinjo33
#78 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Širket je firma, kompanija, partnerstvoTowelie wrote:Ko ce drugi?dadinjo33 wrote:Ih, sad se ti porediš sa Bogom :pTowelie wrote: Naravno da moze Bog raditi sta Mu "prahne", ali nece. Ja sad mogu razbiti displej na telefonu, ali necu.
- Connaisseur Karlin
#79 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Nelogicno je postavljati pitanja o Bogu,jer niko ne zna sto je Bog,nikoga ga ne poznaje. 
-
RNG_25
#80 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog.Towelie wrote:Naravno da moze Bog raditi sta Mu "prahne", ali nece. Ja sad mogu razbiti displej na telefonu, ali necu.
Zar ne rece Bog u Kur'anu da je hteo svi bi ljudi poverovali? Posto je ocito da svi nisu vernici, je l to sad znaci da Bog ne moze uciniti sve ljude vernicima (ovo je odmah negacija Apsoluta), ili jednostavno moze a nece? Sta je od toga dvoga?
Pod svim ostalim uvjetima identičnim (tj. gledajući ovaj svijet kao takav), Bog nikada neće moći proglasiti ubitstvo dobrim, jer bi to bilo negacija istine nužno vezane za ovaj svijet, ta istina bivajući činjenica da je ubitstvo narušavanje integriteta, kontinuiteta, mira i zadovoljstva drugog čovjeka, te kao takvo nikada ne može biti "dobro djelo" u smislu da ga se preporuča da se uvijek čini.
Šta bi bilo kad bi bilo, što je tvoj navodni argument, tj. šta bi bilo da Bog "izmjeni fizikalne zakone", pa npr. učini da ubijeni čovjek ne osjeti nikakvu bol i može istog momenta da oživi, NIJE argument, jer je očito da mi govorimo o *trenutnom stanju stvari*, a ne o fiktivnim svjetovima gdje se pretvaramo da znamo šta bi bilo kad bi bilo.
U tom smislu, kao što sam već rekao, Bog je ograničen i nužno "obavezan" da poštuje zakone svijeta koje je stvorio. Je li mogao stvoriti drugačiji svijet? Možda jeste, ali mi o tome ovdje nismo govorili, već smo jasno govorili o sadašnjem, trenutnom svijetu. S tim u vezi, ako bi Bog ("hipotetski") rekao "ubitstvo je dobro", to bi bilo negacija TRENUTNE istine da je ubitstvo loše, tj. Bog bi rekao da je ono što je do sada bilo loše postalo dobro, te samim time ispada da nema istine niti laži, jer Bog može arbitrarno odlučiti šta je istina, a šta je laž. A ako nema istine, i nema laži, onda nemamo o čemu uopšte pričati, doslovno ni o čemu.
///
Ako je nešto"dobro" jer Bog tako kaže, a ne zato jer je objektivno to tako s obzirom na objektivnu realnost (tj. svijet ovakav kakav jeste), onda bi Bog mogao, kao što sam već rekao, da mijenja istinu i laž kako mu volja. Ideja da je Bog "van istine i van laži" je apsurdna, jer šta mi onda možemo znati o Bogu uopšte ako se ništa ne može znati i ako je sve nasumično i arbitrarno?
Dalje, zašto bi Bog odlučio da je nešto "dobro", a nešto "zlo"? Ima li neki razlog tome? Mora postojati razlog što je nešto zabranio, a nešto dozvolio, u suprotnom je riječ o iracionalnom Bogu kojeg se komotno može i ignorisati.
///
Ideja da se Bog vodi nekom mističnom "voljom", a ne svojom prirodom, je sama po sebi apsurdna. Ima li neki razlog što je čovjek, navodno, stvoren "u najljepšem liku" i kako to da je Bog znao "unaprijed" koji je to najljepši lik, ako su i ljepota i ružnoća samo "relativni i u domenu međuljudskih odnosa"?
Je li Bog može činiti zlo? Očito je da može, po tvom shvatanju istog, a ako može onda to Boga čini zlim i nema te retorike kojom možeš to izmijeniti. Navodno je Bog stvorio jer "Ga je tako bilo volja", ali to onda znači da Ga je bila volja stvoriti nekoga za koga je znao da će ići u vatru, i to nakon bijednih u prosjeku 75 god provedenih na Zemlji, 75 god bivajući vrijeme koje nije puko uživanje, samo da bi toga nekoga sunovratio (jer "sve biva Njegovom voljom") u vatru sljedećih 700 god npr., što znači da Bog disproporcionalno kažnjava, a to je u koliziji sa principom pravde da kazna mora "odgovarati zločinu". Je li onda Bog i nepravedan?
"U teoriji", ako se Bog vodi svojom voljom, nema razloga zašto za Boga ne bi bilo moguće da bude puki sadista, a u tom slučaju bi itekako mogli reći da je Bog zao, po tvom vlastitom priznanju da Bog "može činiti šta Ga volja".
///
Da zaključim:
1. Nešto ("na ovom svijetu") je dobro ili zlo jer je objektivno tako, tj. jer objektivno promoviše ili narušava nečiju dobrobit.
2. Za Boga može dobro biti samo ono što je objektivno dobro.
3. Bog ne može kršiti objektivnu realnost koju je On i stvorio, pa tako ne može reći da je nešto dobro "sada zlo", jer je to isto kao reći da je istina "sada laž".
A tebe ću svakako ostaviti u potrazi za "razlogom stvaranja" kroz prizmu arbitrarnog, iracionalnog, nasumičnog i nespoznatljivog Boga, a rezultat te potrage, već vidim, je veliko ništa.
- aurora313
#81 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
A ja mislio da je bog svemoguć, svemoćan, tj. da može da uradi šta god hoće!RNG_25 wrote:Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog...
- Towelie
#82 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
I jeste, samo on ne razume.aurora313 wrote:A ja mislio da je bog svemoguć, svemoćan, tj. da može da uradi šta god hoće!RNG_25 wrote:Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog...
- Smrcak15
#83 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Towelie wrote:"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju." (Ez-Zarijat: 56).
Ovako bi se mogao dati kur'anski odgovor na pitanje koja je svrha ljudi na zemlji. Da li ce neko ibadet razumeti kao obozavanje, ili kao sluzenje Bogu, ili nesto trece, nije sada tema.
No, postavlja se pitanje zasto je nas je Bog uopste ikako i stvorio? Znamo iz Kur'ana o Bogu da je u pitanju cisti Apsolut, odnosno bice koje transcenduje i vreme i prostor i do kojeg pogledi ne dopiru. Bog je, isto tako, omnipotentan i omniscentan, sto se naglasava u dosta ajeta i salje se jasna poruka da je Bog Sebi samodovljan na svaki nacin i da je neovisan o svetovima.
Ako je to vec tako, zasto je "morao", ili je mozda bolje reci "hteo" da nas uopste stvori? Zar nije mogao opstojati i bez ljudskog roda i svega sto nas je zadesilo i sto ce nas zadesiti sve do Sudnjeg dana? Ukratko, zasto Bog treba publiku?
P.S. Tema nije trolerska, niti zelim da ide u tom pravcu. Jednostavno, zanima me odgovor na ovo pitanje jer do sada nisam naisao na zadovoljavajuci.
prevod bi bio, Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi ibadet cine.Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju
a ibadet znaci radnje sa kojima je on zadovoljan, od sklanjanja smeca sa ulice, stavljanja zalogaj hrane u usta svoje supruge ili seks izmedju supruznika, pa sve do daleko vecih stvari odbrana zivota, casti, drzave, vjere, imetka pa tako ispustio dusu.
iz svoje milosti a mogao je i da nas ne stvori jer mu nismo potrebniNo, postavlja se pitanje zasto je nas je Bog uopste ikako i stvorio?
nije morao nego je htio iz svoje milosti, srz stvaranja covjeka je Bozija milost, jer Bog je toliko milostiv da nas je stvorio gresne pa da mu se mi kajemo a on nam prasta, pa cak da ne grijesimo nikako, on bi nas uklonio sa zemlje doveo druge narode koji bi grijesili i trazili oprost pa bi im on prastao.Ako je to vec tako, zasto je "morao", ili je mozda bolje reci "hteo" da nas uopste stvori?
Bog voli da prasta jer njegova osobina je "Milostivi"
eh sad ko nezna da iskoristi tu njegovu milost da pridobije njegovu ljubav pa se okrene na drugu stranu , putem sejtana, sam je sebi presudio.
- Smrcak15
#84 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
poznajemo, itekako poznajemo, njegove osobine puno govore o njemu.Connaisseur Karlin wrote:Nelogicno je postavljati pitanja o Bogu,jer niko ne zna sto je Bog,nikoga ga ne poznaje.
ali mi nepoznajemo njegovu bit/sustinu, kakvog je izgleda, njegove kapaictete znanja i moci itd
- aurora313
#85 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju." (Ez-Zarijat: 56).
No, postavlja se pitanje zasto je nas je Bog uopste ikako i stvorio?
Smrčak, objasni nam kakav je to onda božiji show bez gledalaca da aplaudiraju?Smrcak15 wrote: iz svoje milosti a mogao je i da nas ne stvori jer mu nismo potrebni
Koji i čiji bog bi uživao u takvoj svojoj samoći i zašto?
Šta bi se dogodilo sa biljkama i živinama u tom slučaju... da li bi one bile potrebne i kome?
Ubih se od radoznalosti...
- shmizlica
#86 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
šekspir objasnio:Towelie wrote:
Ako je to vec tako, zasto je "morao", ili je mozda bolje reci "hteo" da nas uopste stvori? Zar nije mogao opstojati i bez ljudskog roda i svega sto nas je zadesilo i sto ce nas zadesiti sve do Sudnjeg dana? Ukratko, zasto Bog treba publiku?
"Što su muhe za objesne dječake, to smo mi za bogove: ubijaju nas oni iz zabave."
- Smrcak15
#87 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Hadis Kudsi 05aurora313 wrote:"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju." (Ez-Zarijat: 56).
No, postavlja se pitanje zasto je nas je Bog uopste ikako i stvorio?Smrčak, objasni nam kakav je to onda božiji show bez gledalaca da aplaudiraju?Smrcak15 wrote: iz svoje milosti a mogao je i da nas ne stvori jer mu nismo potrebni
Šta bi se dogodilo sa biljkama i živinama u tom slučaju... da li bi one bile potrebne i kome?
Ubih se od radoznalosti...
Uzvišeni Allah kaže: "Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko učini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja ću ga prepustiti tome drugome.
to je van naseg dometa da razumijemo cime se on bavi dok je bio u svom nistavilu prije stvaranja svega , gdje nema nista ispod njega, iza njega, sa desna sa lijeva donje i gornje strane.Smrčak, objasni nam kakav je to onda božiji show bez gledalaca da aplaudiraju?
To mozes tek da saznas kad ga budes pitao u Raju , sta je radio i cime se zanimao dok nije postojalo nista osim Njega.
ako nema nista osim njega, onda nema apsolutno nicega, niprostora ni materije, samo On.Šta bi se dogodilo sa biljkama i živinama u tom slučaju... da li bi one bile potrebne i kome?
- Smrcak15
#88 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
to sa stanovista islama nije tacno, da Bog iz zabave ubija narod.shmizlica wrote:šekspir objasnio:Towelie wrote:
"Što su muhe za objesne dječake, to smo mi za bogove: ubijaju nas oni iz zabave."
- shmizlica
#89 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
pa ne budi bukvalan....mi smo mu ko akvarij s ribicama...farma mrava...zanimacija
- Towelie
#90 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Sto ce reci da je Bogu dosadno, pa se mora necim zabaviti. Nije mi ni to na mestu.shmizlica wrote:šekspir objasnio:Towelie wrote:
- Smrcak15
#91 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
dao sam ti odgovor a sad ti pokusaj naci mahanu ili falinku u odgovoru.Towelie wrote:Sto ce reci da je Bogu dosadno, pa se mora necim zabaviti. Nije mi ni to na mestu.shmizlica wrote:šekspir objasnio:Towelie wrote:
- Towelie
#92 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
dao sam ti odgovor a sad ti pokusaj naci mahanu ili falinku u odgovoru.[/quote]
Odgovor ti je dogmatski i logicki nedosledan. Ako Bog mora da manifestuje svoju Milost na nekom objektu, On nije dovoljan Sebi.
Odgovor ti je dogmatski i logicki nedosledan. Ako Bog mora da manifestuje svoju Milost na nekom objektu, On nije dovoljan Sebi.
-
RNG_25
#93 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
aurora313 wrote:A ja mislio da je bog svemoguć, svemoćan, tj. da može da uradi šta god hoće!RNG_25 wrote:Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog...
Osim što ste vi ovdje jedini koji ne razumiju.Towelie wrote:I jeste, samo on ne razume.aurora313 wrote:A ja mislio da je bog svemoguć, svemoćan, tj. da može da uradi šta god hoće!RNG_25 wrote:Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog...
Nigdje u Kur'anu ili hadisima ne piše da Bog može činiti "sve", neka mi nađe neko tvrdnju da to može.
- Towelie
#94 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Osim što ste vi ovdje jedini koji ne razumiju.
Nigdje u Kur'anu ili hadisima ne piše da Bog može činiti "sve", neka mi nađe neko tvrdnju da to može.[/quote]
“Allâh sve može.” (33:27; 48:21)
Nigdje u Kur'anu ili hadisima ne piše da Bog može činiti "sve", neka mi nađe neko tvrdnju da to može.[/quote]
“Allâh sve može.” (33:27; 48:21)
- Smrcak15
#95 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
ne mora, ali ipak uradi to jer mu je ceif da daje Milost, nesto sto voli, a moze i bez toga.Towelie wrote: Odgovor ti je dogmatski i logicki nedosledan. Ako Bog mora da manifestuje svoju Milost na nekom objektu, On nije dovoljan Sebi.
Isto kao sto je meni ceif odigrati fudbala sa rajom ponekad, a mogu i bez toga. Fudbal je nesto sto volim, pa ako ga igram to je zato sto volim to, a ne sto moram. Tako isto Bogi voli da daje milost , ali nije primoran, nemora stvarati nista ni davati tu svoju milost, moze komotno bez toga isto kao sto i ja mogu bez fudbala. razumijes li sad.
I zaboravi to, "Bog mora", ma nemora nista covjece.
Dok god trubis sebi u glavu da Bog mora nesto, da je primoran od nekoga ili zbog nesta, ti si zapao u zabludu onda jer sa tim vjerovanjem impliciras tudju volju na Boga koja ga primorava na nesto.
-
RNG_25
#96 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Allah ne može stvoriti čovjeka koji bi bio mačka niti može stvoriti sebi ravnog. Probaj ponovo sa smislenijim prevodom.Towelie wrote:“Allâh sve može.” (33:27; 48:21)Osim što ste vi ovdje jedini koji ne razumiju.
Nigdje u Kur'anu ili hadisima ne piše da Bog može činiti "sve", neka mi nađe neko tvrdnju da to može.
- Towelie
#97 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Sto ce reci Bog nas je stvorio da se zabavi.Smrcak15 wrote:ne mora, ali ipak uradi to jer mu je ceif da daje Milost, nesto sto voli, a moze i bez toga.Towelie wrote: Odgovor ti je dogmatski i logicki nedosledan. Ako Bog mora da manifestuje svoju Milost na nekom objektu, On nije dovoljan Sebi.
Isto kao sto je meni ceif odigrati fudbala sa rajom ponekad, a mogu i bez toga. Fudbal je nesto sto volim, pa ako ga igram to je zato sto volim to, a ne sto moram. Tako isto Bogi voli da daje milost , ali nije primoran, nemora stvarati nista ni davati tu svoju milost, moze komotno bez toga isto kao sto i ja mogu bez fudbala. razumijes li sad.
I zaboravi to, "Bog mora", ma nemora nista covjece.
Dok god trubis sebi u glavu da Bog mora nesto, da je primoran od nekoga ili zbog nesta, ti si zapao u zabludu onda jer sa tim vjerovanjem impliciras tudju volju na Boga koja ga primorava na nesto.
- aurora313
#98 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Ok, jaranstvo kod bogova, jok. Gornje nema nikakvu vezu sa vjernicima.Smrcak15 wrote:Hadis Kudsi 05 Uzvišeni Allah kaže: "Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko učini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja ću ga prepustiti tome drugome.
Ali klanjanje svevišnjem kao obaveza nije došlo tek tako. To jeste božiji zahtijev. Ali opet, čemu se onda klanjati ako on po tebi to ne šljivi?
A vidi ovo; (vidi dolje), Muhamed je na Buraku otišao u sedmo nebo sa Mojsijem i iznio molbu bogu da smanji broj klanjanja sa 50 puta na dan na samo pet.
Znači, bog je taj ko je originalno tražio 50 molitvi. Ako to nije zahtijev za maksimalnu pokornost, onda ja ne znam šta je. I nemoj mi objašnjavati šta je bog tu 'mislio'. Muhamed se nakon mukotrpnih pogađanja sa bogom 'izborio' za pet puta, i to je to. Svaka čast.
--------
Book VIII. The Book Of Salat (prayer)
(1) CHAPTER. How the prayer was prescribed on the night of Isra (miraculous journey) of the Prophet (SAW) to Jerusalem (and then to Heaven). Ibn Abbas said: Abu Sufyan, when telling the narration of Heraclius, mentioned: "The Prophet (SAW) ordered us to offer our prayers regularly and to be true and chaste.
345. Narrated Abu Dharr: Allah's Apostle (SAW)... ' The Prophet (SAW) added, "Then Gabriel ascended with me to a place where I heard the creaking of the pens." Ibn Hazm and Anas bin Malik said: The Prophet (SAW) said, "Then Allah enjoined fifty prayers on my followers. When I returned with this order of Allah, I passed by Moses who asked me, 'What has Allah enjoined on your followers?' I replied, 'He has enjoined fifty prayers on them.' Moses said, 'Go back to your Lord (and appeal for reduction) for your followers will not be able to bear it.' (So I went back to Allah and requested for reduction) and He reduced it to half. When I passed by Moses again and informed him about it, he said, 'Go back to your Lord as your followers will not be able to bear it.' So I returned to Allah and requested for further reduction and half of it was reduced. I again passed by Moses and he said to me: 'Return to your Lord, for your followers will not be able to bear it. So I returned to Allah and He said, 'These are five prayers and they are all (equal to) fifty (in reward) for My Word does not change.' ..."
- Towelie
#99 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Eto sad. Prevod ne valja.RNG_25 wrote:Allah ne može stvoriti čovjeka koji bi bio mačka niti može stvoriti sebi ravnog. Probaj ponovo sa smislenijim prevodom.Towelie wrote:“Allâh sve može.” (33:27; 48:21)Osim što ste vi ovdje jedini koji ne razumiju.
Prvo si tvrdio da uopste nema ajet. Poprilicno nastupas s visine za nekoga ko ne zna sta ima u Kur'anu.
-
RNG_25
#100 Re: Zasto je Bogu "potrebno" da stvara?
Allah/Bog jeste svemoćan u smislu da može činiti sve što je usklađeno sa njegovom prirodom. Allah/Bog nije svemoćan u smislu da može učiniti postojećim bilo kakvu jezičku ili kvazi-logičku tvrdnju.aurora313 wrote:A ja mislio da je bog svemoguć, svemoćan, tj. da može da uradi šta god hoće!RNG_25 wrote:Očito je da Bog ne može raditi "šta mu prahne". Također, očito je da ti ne razumiješ pojmove dobrog i zlog...
Npr. može li Allah biti istovremeno potpuno (tj. savršeno) dobar i "potpuno" zao? Ili, može li stvoriti čovjeka koji ne bi bio čovjek? Ili, može li za istinu reći da je laž? Ili, može li "stvoriti sebi ravnog", npr. "stvoriti kamen koji ne može podići"?
Odgovor na sva ta pitanja je negativan. Ili, u posljednjem slučaju, mogli bismo čak reći da je pozitivan, tj. da može stvoriti kamen koji ne može podići, ali nakon stvaranja taj kamen će opet moći podići.
Paradoksi su neizbježni, ali moja poenta je da, baš kao i sve, Allah/Bog ima *svoju* prirodu, koju ne može kršiti. To ni na koji način ne znači da Bog nije "svemoćan", kao što sam već rekao, jer je u prvom redu Bog istina i vodi se istinom.