Oduzimanje vozačke dozvole

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bluemore

#76 Re: Oduzimanje vozačke

Post by Bluemore »

NediM17 wrote:
Bluemore wrote:
530i wrote:
Ako se ne varam, mozes nastaviti i voziti jer nema kazne predvidjene zakonom ako te uhvate a tebi vozacka u Cipsu na lezanju, rupa u zakonu. Osim one od 30 KM zato sto nemas dokumente kod sebe. (Opet kazem, nisam siguran ali mislim da je ovako)
u slucaju nezgode sigurna sam da te osiguravajuca kuca nece pokriti jer upravljas bez dozvole!
Nisam pravnik niti radim u osiguranju ali mislim da pises gluposti. Ako je vozilo osigurano od autoodgovornosti, i ukoliko to vozilo nanese stetu trecem licu naravno da ce steta biti placena trecem licu bez obzira ko je vozio. Isto tako ako to isto vozilo pretrpi stetu za koju je krivo trece lice naravno da ce steta biti placena, jer prilikom sklapanja polise osiguranja nigdje ne pise hoces li voziti ti (sa vozackom, bez vozacke, u teoriji mozes biti vlasnik vozila bez da imas vozacku dozvolu), amidzic, dajdzic...

Ti ces naravno snositi dodatnu kaznu za voznju bez vozacke dozvole, ali sto se tice osiguranja mislim da to nema nikakve veze.

A ima na forumu ljudi koji su ili pravnici ili rade u osiguranjima pa to sigurno bolje znaju.
osoba koja upravlja mora imati vazecu vozacku, a cim ti je oduzeta nemas je ....
nek se jave pravnici i ko radi u osiguravajucoj kuci
NediM17

#77 Re: Oduzimanje vozačke

Post by NediM17 »

A mora li imati vozacku dozvolu auto u kojem nije niko, koje se recimo otkoci, zakoluta niz Vratnik i usput slupa jos 5 auta? Sta s tim?
dgL_

#78 Re: Oduzimanje vozačke

Post by dgL_ »

NediM17 wrote:A mora li imati vozacku dozvolu auto u kojem nije niko, koje se recimo otkoci, zakoluta niz Vratnik i usput slupa jos 5 auta? Sta s tim?
U slucaju kontrole, mora ;)))
Bakir1

#79 Re: Oduzimanje vozačke

Post by Bakir1 »

Refundira se tj potrazuje šteta od alkohola, sa ne položenim vozackim ispitom i ne registrovanim vozilom.
Oduzeta vozačka je zanimljiva nisam siguran kako se tretira....
NediM17

#80 Re: Oduzimanje vozačke

Post by NediM17 »

Zanimljivo...
Bakir1

#81 Re: Oduzimanje vozačke

Post by Bakir1 »

ako vozilom upravlja lica bez
odgovarajuće vozačke dozvole u smislu
člana 79. stava 2. tačka 1. i 2. Zakona o
osiguranju imovine i lica ("Službeni list
RBiH" broj 5/95. odnosno "Službene
novine F BiH" broj 5/95).
Smatraće se da vozač ima potrebnu dozvolu za
upravljanje vozilom, ako upravlja vozilom u vrijeme za
koje mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili
zadržana od nadležnog organa kao i onda ako nije
produžena po isteku roka važnosti.
Mays SB

#82 Re: Oduzimanje vozačke

Post by Mays SB »

Evo jutros sam predao vozačku i teta na šalteru je rekla da dođem 14.07. po vozačku. Znaci može.
condy

#83 Re: Oduzimanje vozačke

Post by condy »

Bluemore wrote:
u slucaju nezgode sigurna sam da te osiguravajuca kuca nece pokriti jer upravljas bez dozvole!
Osiguranje je dužno naknaditi štetu trećem licu ili drugom učesniku u saobraćaju. Ako je njen osiguranik ili drugo lice krivo za nezgodu onda ima pravo regresa od svog osiguranika ili tog lica-vozača koji nije njen osiguranik, u određenim slučajevima.

Zakon o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i .....BiH
Pravo regresa od osiguranika
Član 12.
Osiguravač od autoodgovornosti koji je isplatio naknadu oštećenom u saobraćajnoj nezgodi, koju
su prouzrokovala lica čija je odgovornost prema trećim stranama pokrivena ovim zakonom, i ako je
njihova ugovorna odgovornost isključena u slučajevima navedenim u ovom članu, ima pravo da tu
naknadu potražuje od lica koje/koja su odgovorna za nezgodu u skladu sa Zakonom o obligacionim
odnosima, ali samo u sljedećim slučajevima:
- kada je vozač upravljao vozilom bez vozačke dozvole;
- kada je lice koje je odgovorno za nezgodu upravljalo vozilom bez saglasnosti osiguranika. U
ovom slučaju osiguravač može potraživati regres samo od vozača;
- kada je vozač ukrao vozilo ili kada je upravljao njime znajući da je ukradeno;
- kada vozilo koje je prouzrokovalo nezgodu nije korišćeno u svrhu koja je
navedena u ugovoru o osiguranju;
- kada je vozač bio pod uticajem alkohola ili droga, koji su ga onemogućili da ima kontrolu nad
vozilom.

Ovo je dobro znati, jer svako može imati nezgodu :)
Last edited by condy on 14/06/2016 14:36, edited 3 times in total.
condy

#84 Re: Oduzimanje vozačke

Post by condy »

NediM17 wrote:A mora li imati vozacku dozvolu auto u kojem nije niko, koje se recimo otkoci, zakoluta niz Vratnik i usput slupa jos 5 auta? Sta s tim?
Ne mora, to nema nikakve veze sa odgovornosti za štetu. U tom slučaju se vozilo tretira kao opasna stvar, i odgovornost je na imaocu vozila objektivna, bez obzira na njegovu krivicu. Nije znači bitno zbog čega se otkočila, dužan je naknaditi štetu. U drugim slučajevima, kad je u vozilu i upravlja vozilom, odgovornost je subjektivna po osnovu krivice osim prema trećim licima-pješacima, suputnicima i sl.
tempuser

#85 Re: Oduzimanje vozačke

Post by tempuser »

Mays SB wrote:Evo jutros sam predao vozačku i teta na šalteru je rekla da dođem 14.07. po vozačku. Znaci može.
Kao sto sam i predpostavio da moze!
sodi33

#86 Oduzimanje vozacke dozvole

Post by sodi33 »

Pozdrav ekipa, danas mi je doslo pismo iz mupa da donesem vozacku radi izvrsenja mjere zabrana upravljanja motornim vozilom, vozio sam ne registrovanu auto prikolicu. Sad imam problem posto sam radim kao vozac kamiona dali je na snazi jos zakon da ti oduzmu samo kategoriju ili bukvalno ne smijes sjesti za volan. Nazvao sam danas gospodju u MUP-u Mostar i ona mi kaze neznam za to mi uzmemo vozacku i to je to nisam upoznata sa tim. Pitam dali se moze prolongirati kaze neznam bas, pitam jel se dobije neka potvrda ili nesto slicno da je oduzeta kategorija kaze ja neznam mi ne dajemo nikakve potvrde. Pitam se onako u sebi pa gospodjo sta znas al necu da budem bezobrazan jer bih samo gore napravio. Ima li ko info sto se kaze iz prve ruke??
vindfaker

#87 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by vindfaker »

kako sam cuo od jarana, dobijes ili papir ili vozacku za iscrtanom zabranom upljavljanja za B kat... C i E mozes vozit
sodi33

#88 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by sodi33 »

vindfaker wrote: 18/01/2021 13:44 kako sam cuo od jarana, dobijes ili papir ili vozacku za iscrtanom zabranom upljavljanja za B kat... C i E mozes vozit
I ja sam to cuo al zbunila me ova gospodja koja radi na necemu a nema pojma o zakonu niti da ti da neki savjet ona samo zna da trebam doci sa vozackom, sto i ne cudi obzirom da danas dobijes posao na racun stele ili izgleda ..
vindfaker

#89 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by vindfaker »

sodi33 wrote: 18/01/2021 14:06
vindfaker wrote: 18/01/2021 13:44 kako sam cuo od jarana, dobijes ili papir ili vozacku za iscrtanom zabranom upljavljanja za B kat... C i E mozes vozit
I ja sam to cuo al zbunila me ova gospodja koja radi na necemu a nema pojma o zakonu niti da ti da neki savjet ona samo zna da trebam doci sa vozackom, sto i ne cudi obzirom da danas dobijes posao na racun stele ili izgleda ..
a to jeste... ja da sam na tvom mjestu otisao bih u mup i provjerio kako to ide jer mora bit procedura za takve stvari, ne moze ti uzet kategorije za koje nisi dobio zabranu
sodi33

#90 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by sodi33 »

vindfaker wrote: 18/01/2021 14:09
sodi33 wrote: 18/01/2021 14:06
a to jeste... ja da sam na tvom mjestu otisao bih u mup i provjerio kako to ide jer mora bit procedura za takve stvari, ne moze ti uzet kategorije za koje nisi dobio zabranu
to sam planirao i uraditi hvala na info drug..
MAN-lion's coach

#91 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by MAN-lion's coach »

sodi33 wrote: 18/01/2021 13:41 Pozdrav ekipa, danas mi je doslo pismo iz mupa da donesem vozacku radi izvrsenja mjere zabrana upravljanja motornim vozilom, vozio sam ne registrovanu auto prikolicu. Sad imam problem posto sam radim kao vozac kamiona dali je na snazi jos zakon da ti oduzmu samo kategoriju ili bukvalno ne smijes sjesti za volan. Nazvao sam danas gospodju u MUP-u Mostar i ona mi kaze neznam za to mi uzmemo vozacku i to je to nisam upoznata sa tim. Pitam dali se moze prolongirati kaze neznam bas, pitam jel se dobije neka potvrda ili nesto slicno da je oduzeta kategorija kaze ja neznam mi ne dajemo nikakve potvrde. Pitam se onako u sebi pa gospodjo sta znas al necu da budem bezobrazan jer bih samo gore napravio. Ima li ko info sto se kaze iz prve ruke??
Evo ti prva ruka.
Zabranu ces imati na onu kategoriju sa kojom si pocinio prekrsaj. Trazi da ti dadnu na koji period se odnosi zabrana i ostale kategorije ce ti pisati na papiru tako da to nosis umjesto vozacke ne bi trebalo da bude problema. Taj papir ima isto kao kad licnu predas zahtjev pa dobijes da si predao. U KS to ima, i u jos nekim kantonima, ne znam u cemu je problem. Sretno.
bit101

#92 Re: Oduzimanje vozačke

Post by bit101 »

Pozdrav, da li neko zna:

1. Prilikom oduzimanja vozačke dozvole, da li osoba mora lično da preda svoju vozačku ili to može uraditi neko drugi umjesto nje?
2. Da li isto važi za preuzimanje iste?
3. Gdje se to predaje i koliko je to komplikovan proces?

Hvala!
nKrkan

#93 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by nKrkan »

Djevojka dobila iz MUPa poštom samo kaznu.. unutra ni uplatnice ni kog đavola ,al nejse...
Uglavnom prekoračenje , 100 KM i mjesec vozačka.

Koji je rok da se sad s ovim papirom tj obavjest o kazni javi u stanicu što će oni zaprimit jel tako pa tek nekad poslije poslat depešu kad tačno predat vozačku.. jel bi u 7 dana da se javiš u PU sa kaznom radi procedure o deponovanju vozacke...
nivla

#94 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by nivla »

kazna se placa u roku od 7 dana ako hoces da platis pola iznosa, a vozacka se predaje kad ti dodje rjesenje od prekrsajnog sudije da trebas deponovati vozacku zbog mjera zabrane, dok obavijest ne dodje nema deponovanja
u mup ides ako ti je dosla kazna a nisi ti vozio, sa osobom koja je vozila i onda se da izjava i ta osoba plati prekrsajni nalog, ovo cesto ljudi zloupotrebljavaju tako sto dovedu nekog kome ne treba vozacka, sto u slucaju provjere povlaci krivicnu odgovornost zbog davanja laznog iskaza

ovo je naopako jer bi bilo logicno da ti odmah po ustanovljenon prekrsaju, prekrsajni sudija izda mjere zabrane, a ne da vozis dva-tri mjeseca pa ti onda dodje rjesenje da predas vozacku
oruzana_pobuna

#95 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by oruzana_pobuna »

prijavi izgubljenu vozacku 8)
jelleMania

#96 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by jelleMania »

nKrkan wrote: 19/10/2021 17:07 Djevojka dobila iz MUPa poštom samo kaznu.. unutra ni uplatnice ni kog đavola ,al nejse...
Uglavnom prekoračenje , 100 KM i mjesec vozačka.

Koji je rok da se sad s ovim papirom tj obavjest o kazni javi u stanicu što će oni zaprimit jel tako pa tek nekad poslije poslat depešu kad tačno predat vozačku.. jel bi u 7 dana da se javiš u PU sa kaznom radi procedure o deponovanju vozacke...
Zar ne dodje prvo papir da se potvrdi ko je upravljo vozilom ...pa tek onda ja mislim ide kazna ?
Mala plavaAaaa___

#97 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by Mala plavaAaaa___ »

Nedavno me zaustavila policija,preticanje na punoj liniji, policajac mi je rekao kazna 100KM,sva kaznena boda i kao oduzimanje vozačke dozvole, međutim kazna je stigla al na nalogu piše samo iznos kazne ne pišu ni kazneni bodovi ni oduzimanje vozačke dozvole,da li treba stići neki poseban nalog kad je u pitanju vozačka ili?
foxlife

#98 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by foxlife »

Mala plavaAaaa___ wrote: 01/11/2021 22:16 Nedavno me zaustavila policija,preticanje na punoj liniji, policajac mi je rekao kazna 100KM,sva kaznena boda i kao oduzimanje vozačke dozvole, međutim kazna je stigla al na nalogu piše samo iznos kazne ne pišu ni kazneni bodovi ni oduzimanje vozačke dozvole,da li treba stići neki poseban nalog kad je u pitanju vozačka ili?
tek kad popijes kafu s respom dobijes kovertu kad ces predati vozacku a bodovi su vec na tvom kontu
Capljina74

#99 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by Capljina74 »

Mala plavaAaaa___ wrote: 01/11/2021 22:16 Nedavno me zaustavila policija,preticanje na punoj liniji, policajac mi je rekao kazna 100KM,sva kaznena boda i kao oduzimanje vozačke dozvole, međutim kazna je stigla al na nalogu piše samo iznos kazne ne pišu ni kazneni bodovi ni oduzimanje vozačke dozvole,da li treba stići neki poseban nalog kad je u pitanju vozačka ili?
Zar se niste mogli dogovoriti sa cvajom ili tu negdje....
Laplace

#100 Re: Oduzimanje vozacke dozvole

Post by Laplace »

Mene su nekad davno uhvatili na preticanju preko pune (preticao kamion za kojim sam teglio nekoliko kilometara a nikako da ranije dobijem priliku),i to u vrijeme kad nije moglo da se plati 50% u roku od sedam dana (tad bi platio 20 KM više ako ne uplatiš u roku od sedam dana). Izašao mi je u susret da mi kazna bude 100 KM ali bez bodova i bez oduzimanja vozačke.
Post Reply