Ako nije ucrtana srednja puna ili isprekidana ne znaci da je to jedna traka posebno jer se vidi da je novi asfaltsparky wrote:
Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
Nisu, ali je dvosmjerna ulica.
Nepropisno parkiranje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- supercali
#76 Re: Nepropisno parkiranje
- sparky
#77 Re: Nepropisno parkiranje
Znaka zabrane nema nigdje. Ovu ulicu sam slučajno postavio, ali takve su sve u mom naselju. Širina je maksimalno 7 metara u nekim, a npr u mojoj ulici ima par uskih dijelova gdje je širina možda 3 metra. Naravno da niko ne parkira na tim uskim dijelovima, ali zato tamo gdje ima ikakva šansa da drugo auto prođe, neko je parkiran. Posto nikad niko nije dobio kaznu, očito da nije zabranjeno.konektovan wrote:Jeste.mojusername wrote:I je li prekrsaj biti parkiran skroz uz desnu stranu, uz zid?sparky wrote: Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
- sparky
#78 Re: Nepropisno parkiranje
Zato sam te u prvom postu pitao jesi li ikad vozio ili prolazio kroz ulice u Starom Gradu. Sad vidim da nisi. Npr ova ulica nikad nije imala liniju, a asvaltirana je prije nekih pet godina. Moja ulica je dobila novi asvalt 2000 godine, liniju nema, niti je imala prije rata. Prošetaj malo, pa se uvjeri sam.supercali wrote:Ako nije ucrtana srednja puna ili isprekidana ne znaci da je to jedna traka posebno jer se vidi da je novi asfaltsparky wrote:
Jesu li ovo dvije saobraćajne trake?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#79 Re: Neprmopisno parkiranje
Ali nema ni znaka da je parking, a to sto raja parkira i ne dobije cestitku, je cista tolerancija nama dragih pandura.
- nadžak
#80 Re: Nepropisno parkiranje
Čekaj, ne kontam šta pokušavate da dokažete sa tom pričom o širini ceste!
Pa poznato vam je svima pravilo ko se kome mora skloniti kad se dva vozila ne mogu mimoići. Znači, uska cesta, most, prepreka na putu, isti vrag.
Opet ponavljam. Na kolovozu nema parkiranja! To je opšte pravilo.
Šta misliš da svaki dan zađe policija da piše naloge po padinskim i drugim uskim dijelovima Sarajeva?
To što se to ne radi ne znači da nije po propisu ali eto, ostavljeno da se ljudi snalaze po takvim područjima jer su kuće jedna na drugoj a obe na cesti. Još malo ogradu kad lola namakne do puta milina jedna. Jedva se dva bicikla mimoiđu.
Auta se pojavilo milion i šta ćeš.
Pa poznato vam je svima pravilo ko se kome mora skloniti kad se dva vozila ne mogu mimoići. Znači, uska cesta, most, prepreka na putu, isti vrag.
Šta misliš da svaki dan zađe policija da piše naloge po padinskim i drugim uskim dijelovima Sarajeva?
To što se to ne radi ne znači da nije po propisu ali eto, ostavljeno da se ljudi snalaze po takvim područjima jer su kuće jedna na drugoj a obe na cesti. Još malo ogradu kad lola namakne do puta milina jedna. Jedva se dva bicikla mimoiđu.
-
ado-šampion
#81 Re: Nepropisno parkiranje
Dobro sam ja skontao odmah na pocetku, dvosmjerna s jednom trakom jer su u drugoj traci parkirana auta.
Naravno da su svi u prekrsaju. Kazne se ne pisu zato sto se dosta cesto radi o ne toliko prometnim ulicama i zato sto se u tim mahalama stanari tu parkiraju jer su im avlije toliko male da ne mogu ubacit auto.
Naravno da su svi u prekrsaju. Kazne se ne pisu zato sto se dosta cesto radi o ne toliko prometnim ulicama i zato sto se u tim mahalama stanari tu parkiraju jer su im avlije toliko male da ne mogu ubacit auto.
-
mojusername
#82 Re: Nepropisno parkiranje
Koliko je meni poznato jasno je definisana minimalna sirina kolovozne trake. Ne moze biti saobracajna traka siroka 1.9 m, niti moze biti put sa jednom ipo saobracajnom trakom. Minimalna sirina s.t. u gradu (ulice) je 2.5 m (izuzetno 2.25m), sto znaci da je sve manje od 4.5 m put sa jednom s.t, pa makar bio sirok 4.4 m. Ako ni u kome slucaju nije dozvoljeno parkiranje na putu, kako onda objasnjavas ovo:nadžak wrote:Čekaj, ne kontam šta pokušavate da dokažete sa tom pričom o širini ceste!
To što se to ne radi ne znači da nije po propisu ali eto, ostavljeno da se ljudi snalaze po takvim područjima jer su kuće jedna na drugoj a obe na cesti. Još malo ogradu kad lola namakne do puta milina jedna. Jedva se dva bicikla mimoiđu.Auta se pojavilo milion i šta ćeš.

- nadžak
#83 Re: Nepropisno parkiranje
Ne znam ovo oko propisa o širini ceste i potrebnim karakteristikama da bi nešto spadalo u određenu kategoriju ali nama krajnjim korisnicima nije ni bitno.
Ovo za propis zaustavljanja i parkiranja na javnom putu ti se opet svodi na ono što si gore u prošlom postu stavio, tj onaj znak P. Znači gdje ima znak parkinga
Vidiš da je u stavu 1 jasno rečeno "gdje je ta radnja dozvoljena".
Ovo za propis zaustavljanja i parkiranja na javnom putu ti se opet svodi na ono što si gore u prošlom postu stavio, tj onaj znak P. Znači gdje ima znak parkinga
Vidiš da je u stavu 1 jasno rečeno "gdje je ta radnja dozvoljena".
-
tempuser
#84 Re: Nepropisno parkiranje
Ne treba biti atomski fizicar, sve fino piseu ZOBS-u. Da ne citiram sta pise u clanovima, postoje ceste na kojima je parkiranje zabranjeno po defaultu tako da znak ne treba. Znak ne treba za ostale javne ceste ako se krsi clan 69, ne smijes parkirati vozilo tako da ometa ili ugrozava sigurnost ostalih ucesnika, a to je procjena drota na terenu. Dalje, bez znaka je zabranjeno parkirati u jednosmjernoj ulici ako nema najmanje 3 metra od parkiranog vozila do druge ivice ceste, odnosno u dvosmjernoj ako nema 3 metra do sredine kolovoza. To je clan 73/7. Otprilike, sirina trake je 4m, vozilo siroko 1,8 metera, sto znaci da jednosmjerna cesta mora biti cca 4,8 m siroka, odnosno u dvosmjernoj cijela cesta 8,8m. 7 metara nije dovoljno za parkiranje vozila u dvosmjernoj ulici, pogotovo ako je od ivice trotoara co srednje crte samo 3,5m, odnosno izmedju parkiranog vozila i srednje crte svega cca 1,7m!
Znak postoji tamo gde bi parkiranu bez znaka, a uz postivanje ostalih clanova ZOBS-a, bilo dozvoljeno.
Znak postoji tamo gde bi parkiranu bez znaka, a uz postivanje ostalih clanova ZOBS-a, bilo dozvoljeno.
-
samo pozitiva
#85 Re: Nepropisno parkiranje
mislim da u CIPS registru se ne moze prepravljati, vec prije unosa podataka iz naloga oni ispune nekakav formular ili kako se vec zove o ispravci podatakatempuser wrote: Prosvijetli nas kako, pogotovo kako se moze prepraviti u CIPS-ovom registru?!
-
tempuser
#86 Re: Nepropisno parkiranje
Koji se moze uraditi uz saglasnost obje strane (okrivljeni i ovlasteno lice). Nalog se moze prepravljati zbog greske u pisanju, ispravke podataka i sl, ali poslije potpisa naloga nema prepravki osim ako se okrivljeni slozi.samo pozitiva wrote:mislim da u CIPS registru se ne moze prepravljati, vec prije unosa podataka iz naloga oni ispune nekakav formular ili kako se vec zove o ispravci podatakatempuser wrote: Prosvijetli nas kako, pogotovo kako se moze prepraviti u CIPS-ovom registru?!
-
samo pozitiva
#87 Re: Nepropisno parkiranje
ne treba saglasnost obje strane i ovaj obrazac ispune kad pogrijesetempuser wrote:Koji se moze uraditi uz saglasnost obje strane (okrivljeni i ovlasteno lice). Nalog se moze prepravljati zbog greske u pisanju, ispravke podataka i sl, ali poslije potpisa naloga nema prepravki osim ako se okrivljeni slozi.samo pozitiva wrote:mislim da u CIPS registru se ne moze prepravljati, vec prije unosa podataka iz naloga oni ispune nekakav formular ili kako se vec zove o ispravci podatakatempuser wrote: Prosvijetli nas kako, pogotovo kako se moze prepraviti u CIPS-ovom registru?!

-
tempuser
#88 Re: Nepropisno parkiranje
Zabiljeska je samo obrazlozenje sl. lica nadleznom organu zasto je izmjenio nalog.
Zamisli situaciju, drot ti izda nalog, ti potpises, drot naknadno prepravi visinu kazne, maticni broj, podatke o autu itd...
Zamisli situaciju, drot ti izda nalog, ti potpises, drot naknadno prepravi visinu kazne, maticni broj, podatke o autu itd...
-
saabsa
#89 Re: Nepropisno parkiranje
Kod mene u mahali se svi parkiraju na ulici al tako da niko nikom ne smeta .Jedno vece parkirana okatavija na sred ulice i bukvalno blokirala prilaz 10ak kuca , nakon sat vremena sviranja po sirenama obilaska skoro svake kuce trazeci cije je auto dodje policija . Vide ljudi kakvo je stanje i napisase nalog za pogresni parkiranje i odose ljudi , a mi nekako napravismo mjesta da se moze izaci iz mahale. Do neka doba smo stajali u mahali cekali da vidimo koja je budala ostavila auto al ga nismo docekali , kad ujutro imas sta vidjeti na svakom autu u mahali osvanuo prekrsajni nalog , valjda se ovaj sa oktavijom zalio u stanici policije kako je samo njemu napisan nalog i ovi lagano da se ne bi sa njim raspravljali posalju istu patrolu i smima napisu nalog 
- nadžak
#90 Re: Nepropisno parkiranje
Policija je tu po meni ispala korektna skroz. Znali su da imaju zakonskog osnova da svim tim ostalim autima napišu naloge ali nisu dok taj kreten nije digo frku. Ja pesina čovjeka. Šteta što mu neko nije kvalitetno oštetio auto.saabsa wrote:Kod mene u mahali se svi parkiraju na ulici al tako da niko nikom ne smeta .Jedno vece parkirana okatavija na sred ulice i bukvalno blokirala prilaz 10ak kuca , nakon sat vremena sviranja po sirenama obilaska skoro svake kuce trazeci cije je auto dodje policija . Vide ljudi kakvo je stanje i napisase nalog za pogresni parkiranje i odose ljudi , a mi nekako napravismo mjesta da se moze izaci iz mahale. Do neka doba smo stajali u mahali cekali da vidimo koja je budala ostavila auto al ga nismo docekali , kad ujutro imas sta vidjeti na svakom autu u mahali osvanuo prekrsajni nalog , valjda se ovaj sa oktavijom zalio u stanici policije kako je samo njemu napisan nalog i ovi lagano da se ne bi sa njim raspravljali posalju istu patrolu i smima napisu nalog
- KB9
#91 Re: Nepropisno parkiranje
on se brine da li je prekrsaj parkirat pa vidi ulice kakva je covjece tu policija ne zna ni doc, mozes parkirat svemirski brod neopazeno ce da prodje