Nepropisno parkiranje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mojusername
#1 Nepropisno parkiranje
Pozdrav. Imam pitanje u vezi nepropisnog prakiranja. Naime, dosla mi je kazna za pocinjeni prekrsaj, po clanu 74. stav 1. U koji god ZOBS sam pogledao pod tim clanom - stavom stoji parkiranje u blizini pruznog prelaza. Tu gdje sam ja bio parkiran nema pruge. Sta mislite da li postoje argumenti za odbranu?
-
dgL_
#2 Re: Nepropisno parkiranje
napravice je oni vjeruj mi
plati 20 KM i mirno spavaj..
- vješalica
#3 Re: Nepropisno parkiranje
ne stoji samo pružni prelaz 
-
mojusername
#4 Re: Nepropisno parkiranje
Ok, ne stoji samo pruzni prelaz. A sta ako nisam prekršio ni jedan stav člana 74? Čak mislim da uopšte nisam prekršio zakon.....I nije stvar u tih 20 maraka nego u tome da su oni prošli pored najmanje 10 očigledno nepropisno parkiranih auta da bi meni nalijepili kaznu, što je, opet ponavljam, veoma diskutabilno. Ulica je dvosmjerna sa jednom s.trakom, nije ulaz, nije niko zablokiran, ostavljeno dovoljno prostora, itd itd.
- supercali
#5 Re: Nepropisno parkiranje
koliko si bio udaljen od raskrsnice?mojusername wrote:Ok, ne stoji samo pruzni prelaz. A sta ako nisam prekršio ni jedan stav člana 74? Čak mislim da uopšte nisam prekršio zakon.....I nije stvar u tih 20 maraka nego u tome da su oni prošli pored najmanje 10 očigledno nepropisno parkiranih auta da bi meni nalijepili kaznu, što je, opet ponavljam, veoma diskutabilno. Ulica je dvosmjerna sa jednom s.trakom, nije ulaz, nije niko zablokiran, ostavljeno dovoljno prostora, itd itd.
- holowey
#6 Re: Nepropisno parkiranje
ma sta kazes? drotovi ti na oznacenom parking mjestu pisali prekrsajni nalog? bas su stokamojusername wrote:Ok, ne stoji samo pruzni prelaz. A sta ako nisam prekršio ni jedan stav člana 74? Čak mislim da uopšte nisam prekršio zakon.....I nije stvar u tih 20 maraka nego u tome da su oni prošli pored najmanje 10 očigledno nepropisno parkiranih auta da bi meni nalijepili kaznu, što je, opet ponavljam, veoma diskutabilno. Ulica je dvosmjerna sa jednom s.trakom, nije ulaz, nije niko zablokiran, ostavljeno dovoljno prostora, itd itd.
poslije j* nema k*, plati kaznu i nauci lekciju za drugi put...
- muha_sa
#7 Re: Nepropisno parkiranje
dgL_ wrote:napravice je oni vjeruj miplati 20 KM i mirno spavaj..
-
ado-šampion
#8 Re: Nepropisno parkiranje
Kako moze biti dvosmjerna s jednom saobracajnom trakom i parkiranim autima.
Osim ako ta parkirana auta nisu zauzela drugu saobracajnu traku.
Mada me ne cudi, svaki put kad prodjem pored Shiddyja s juzne strane ibretim se kako su citavu traku zauzela parkirana auta, neka upaljena sva 4, neka ni to, neka cak s diplomatskim tablama, i konstantno, niko nista. I to mahom bolja auta, XC 90, E klasa... Valjda svita ide u Vatru pa im lakse parkirati ispred, nego sici dole na (besplatan) parking. I to je dvosmjerna ulica s jednom saobracajnom trakom i drugom za parking.
Kazne su smijesno male, treba uvesti kazne po visini primanja ili jos bolje po vrijednosti auta. Pa kad maher plati milju kaznu za nepropisno parkiranje pitao bih ga hoce li ikad vise. Ovako za cvaju im se ocigledno ne isplati parkirati 10 m nize na besplatnom parkingu.
Mada me ne cudi, svaki put kad prodjem pored Shiddyja s juzne strane ibretim se kako su citavu traku zauzela parkirana auta, neka upaljena sva 4, neka ni to, neka cak s diplomatskim tablama, i konstantno, niko nista. I to mahom bolja auta, XC 90, E klasa... Valjda svita ide u Vatru pa im lakse parkirati ispred, nego sici dole na (besplatan) parking. I to je dvosmjerna ulica s jednom saobracajnom trakom i drugom za parking.
Kazne su smijesno male, treba uvesti kazne po visini primanja ili jos bolje po vrijednosti auta. Pa kad maher plati milju kaznu za nepropisno parkiranje pitao bih ga hoce li ikad vise. Ovako za cvaju im se ocigledno ne isplati parkirati 10 m nize na besplatnom parkingu.
-
dgL_
#9 Re: Nepropisno parkiranje
shiddy je posebn Prica... znao sam se zadesiti onde parkirana auta tamo, vamo... a saobracaj se na toj dionici zaguzva do ze mjere da je nemoguce proci.. ovi zaglavr vamo ovi tamo i niko nigdje... onda svirena psovanje... i bukvalno kolaps nastane dok se ljudi odglave iz te ulice... ono je bruka i sramota... jednog kera treba tamo postavit da bude inventar... ili dat naloge onom zastitaru onde jedno 50 komada pa nek buraz pise... :)drugog rijesenja nema...ado-šampion wrote:Kako moze biti dvosmjerna s jednom saobracajnom trakom i parkiranim autima.Osim ako ta parkirana auta nisu zauzela drugu saobracajnu traku.
![]()
Mada me ne cudi, svaki put kad prodjem pored Shiddyja s juzne strane ibretim se kako su citavu traku zauzela parkirana auta, neka upaljena sva 4, neka ni to, neka cak s diplomatskim tablama, i konstantno, niko nista. I to mahom bolja auta, XC 90, E klasa... Valjda svita ide u Vatru pa im lakse parkirati ispred, nego sici dole na (besplatan) parking. I to je dvosmjerna ulica s jednom saobracajnom trakom i drugom za parking.![]()
-
mojusername
#10 Re: Nepropisno parkiranje
Ulica je duga nekih 50 metara, u glavnom širine oko 3 m, pa kad vidiš da neko ide iz drugog pravca vratiš se. Ja sam bio parkiran na mjestu koje je dosta šire, oko 7 m, na oko 7 m od raskrsnice.
-
ado-šampion
#11 Re: Nepropisno parkiranje
Mene neku noc umalo covjek ne udari kad sam ulazio u tu ulicu iz pravca Marijin Dvora, zaobilazio auto koje se naslo u njegovo traci dva metra od pjesackog.dgL_ wrote:shiddy je posebn Prica... znao sam se zadesiti onde parkirana auta tamo, vamo... a saobracaj se na toj dionici zaguzva do ze mjere da je nemoguce proci.. ovi zaglavr vamo ovi tamo i niko nigdje... onda svirena psovanje... i bukvalno kolaps nastane dok se ljudi odglave iz te ulice... ono je bruka i sramota... jednog kera treba tamo postavit da bude inventar... ili dat naloge onom zastitaru onde jedno 50 komada pa nek buraz pise... :)drugog rijesenja nema...ado-šampion wrote:Kako moze biti dvosmjerna s jednom saobracajnom trakom i parkiranim autima.Osim ako ta parkirana auta nisu zauzela drugu saobracajnu traku.
![]()
Mada me ne cudi, svaki put kad prodjem pored Shiddyja s juzne strane ibretim se kako su citavu traku zauzela parkirana auta, neka upaljena sva 4, neka ni to, neka cak s diplomatskim tablama, i konstantno, niko nista. I to mahom bolja auta, XC 90, E klasa... Valjda svita ide u Vatru pa im lakse parkirati ispred, nego sici dole na (besplatan) parking. I to je dvosmjerna ulica s jednom saobracajnom trakom i drugom za parking.![]()
A nisam jednom vidio drotove kako pisu kazne u onoj ulici sto vodi od Vrbanja mosta prema gradu, autima koja su parkirana na propisanim mjestima a nemaju tiket pod sofersajbom. A 50 m dalje haos od parkiranih auta, drito u saobracajnoj traci. Ili jos gore, na C. Vili kod nekadasnje zeljeznicke stanice jednom vidim drot pise kaznu bukvalno u krugu zgrada na parkingu, zena stala i smanjila sirinu prolaza s 5 metara na 3 metra, prolaza kojim u sat vremena prodje jedno ili dva auta.
- supercali
#12 Re: Nepropisno parkiranje
Pa jesi ti polagao vozacki?mojusername wrote:Ulica je duga nekih 50 metara, u glavnom širine oko 3 m, pa kad vidiš da neko ide iz drugog pravca vratiš se. Ja sam bio parkiran na mjestu koje je dosta šire, oko 7 m, na oko 7 m od raskrsnice.
Sjecas li se razdaljine od 15 metara od raskrsnice da ne smijes parkirati
-
mojusername
#13 Re: Nepropisno parkiranje
U zakonu piše na raskrsnici i udaljenosti manjoj od 5m od poprečne ivice kolovoza. Jesam polagao vozački, prije skoro 10 godina i ovo mi je prva kazna.supercali wrote:Pa jesi ti polagao vozacki?mojusername wrote:Ulica je duga nekih 50 metara, u glavnom širine oko 3 m, pa kad vidiš da neko ide iz drugog pravca vratiš se. Ja sam bio parkiran na mjestu koje je dosta šire, oko 7 m, na oko 7 m od raskrsnice.
Sjecas li se razdaljine od 15 metara od raskrsnice da ne smijes parkirati
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Nepropisno parkiranje
razmišlja se prije a ne poslije parkiranja
-
mojusername
#16 Re: Nepropisno parkiranje
supercali wrote:15 metara ne 5

Stav 4.
-
dgL_
#17 Re: Nepropisno parkiranje
5, 6 ili 7 svejedno njimamojusername wrote:supercali wrote:15 metara ne 5
Stav 4.
-
ado-šampion
#18 Re: Nepropisno parkiranje
Ako mislis da nisi prekrsio taj clan zakona koji pise na prekrsajnom nalogu, otidji u policijsku stanicu i trazi da ides na sud. Obicno policajci nemaju veze koji je clan za sta, za sve pisu isti clan. Ali dobro se raspitaj da budes siguran da nisi prekrsio taj clan.
Ovo jeste cirkus drzava, ali ono sto pise na papiru je dokaz per se, ako nije nikako mogao prekrsiti clan zakona koji pise, nema tu neke velike price. Pa ubice dobijaju slucajeve zbog greske u proceduri, ili zbog nepostojanja zakonske osnove za kaznjavanje, a kamoli saobracajne kazne (prekrsaji).
Zbog inertnosti nasih ljudi i zbog stava "plati 20 maraka i ne talasaj" i jeste tako da oni mogu pisati sta hoce.
Ovo jeste cirkus drzava, ali ono sto pise na papiru je dokaz per se, ako nije nikako mogao prekrsiti clan zakona koji pise, nema tu neke velike price. Pa ubice dobijaju slucajeve zbog greske u proceduri, ili zbog nepostojanja zakonske osnove za kaznjavanje, a kamoli saobracajne kazne (prekrsaji).
Zbog inertnosti nasih ljudi i zbog stava "plati 20 maraka i ne talasaj" i jeste tako da oni mogu pisati sta hoce.
- supercali
#19 Re: Nepropisno parkiranje
Koja je ulica u pitanju?
-
mojusername
#20 Re: Nepropisno parkiranje
Kao što piše u prvom postu, na nalogu piše član 74. Stav 1. U Zobs jasno stoji da pod članom 74. Stav 1 govori o parkiranju u blizini pruge. U ovom gradu nema pruge! Radi se o Gračanici.
-
530i
#21 Re: Nepropisno parkiranje
Pogledaj da li zaista piše stav 1, jer policajci često to smute, rukopis im je katastrofa...a nisu glupi po tom pitanju, imaju knjižicu zobsa uz sebe...svaki, ne pišu oni to napamet.
-
tempuser
#22 Re: Nepropisno parkiranje
Boldirano je poenta. Vjecni izagovor bosanskog mentaliteta, sto pises kaznu meni, a ne njemu! To sto si napravio prekrsaj i sto treba da platis kaznu za prekrsaj uopste nije bitno...mojusername wrote:Ok, ne stoji samo pruzni prelaz. A sta ako nisam prekršio ni jedan stav člana 74? Čak mislim da uopšte nisam prekršio zakon.....I nije stvar u tih 20 maraka nego u tome da su oni prošli pored najmanje 10 očigledno nepropisno parkiranih auta da bi meni nalijepili kaznu, što je, opet ponavljam, veoma diskutabilno. Ulica je dvosmjerna sa jednom s.trakom, nije ulaz, nije niko zablokiran, ostavljeno dovoljno prostora, itd itd.
-
tempuser
#23 Re: Nepropisno parkiranje
Ljudi nekako krecu od predpostavke da je drot koji je napisao nalog pao s Marsa, da nije napisao stotine naloga, da tom ulicom nije prosao hiljadu puta i da u svom patrolnom sektoru ne zna sve i jednu lokaciju gdje se pisu nalozi. Ako je jedan od dvojice u patroli eventualno novi, drugi nije sigurni. Na kraju krajeva, drotovi duze naloge po rednim brojevima i zadnje sto im treba je pisanje neosnovanih naloga.530i wrote:Pogledaj da li zaista piše stav 1, jer policajci često to smute, rukopis im je katastrofa...a nisu glupi po tom pitanju, imaju knjižicu zobsa uz sebe...svaki, ne pišu oni to napamet.
-
shandrprcSA
#24 Re: Nepropisno parkiranje
haj uslikaj taj nalog zivota ti...mojusername wrote:Kao što piše u prvom postu, na nalogu piše član 74. Stav 1. U Zobs jasno stoji da pod članom 74. Stav 1 govori o parkiranju u blizini pruge. U ovom gradu nema pruge! Radi se o Gračanici.