Ove iznad na fotkama maske, s filterima, to je vec druga prica.
Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#76 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Vidim jutros raja na ulici ide sa ovim 'medicinskim' maskama. Ne pomazu one puno, recimo ko gusce tkani zimski sal
. Jos narocitu jer su tanke, pa se od pare i disanja brzo skvase, tek onda su nista.
- Sodom1
#77 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Pa sad je kao zatisje mogao bi naruciti sa e baya ,mogu cekati. Samo ako ti nije tesko link koji je onotututuuuu wrote:Imas, ove su ti dovoljne u za to, to sam naucio guglavsi o njima. Al ako ti nije hitno udri po ebayu jer je mislim bitno povoljnije.Sodom1 wrote:Ima li kakva dobra maska protiv polena,ambrozije i tih alergena, mene to satra?
- tututuuuu
#78 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Ja sam imao dva dana uzasnu glavobolju, ne mora biti, al mislim da je do ovog. I taman cu trpjeti glavobolju i muciti se te riskirati zdravlja da se ne bih "ofirao".O'zone wrote:Tačno je da se udiše 24/7 ali koristeći masku kad si na otvorenom smanjuješ unos u najkritičnijem trenutku jer dok si u zatvorenom prostoru to je znatno manje.sumirprimus wrote:haj dobro...
samo da znas na ovakav stepen zagadjenja nema zastite...udisemo mi to svi 24/7...
Ja masku ne nosim evo sad sam na poslu i na udrau sam jer se prokleta vrata za ulaz non-stop otvaraju kako ljudi ulaze i mogu ti reći da smeta zrak koji ulazi. Od ružnog osjećaja u ustima, pojačanog slinjenja kao posljedica iritacije sluznice nosa do glavobolje koju evo i trenutno imam. I ima nas ovdje više koji se žale na iste simptome tako da definitivno nisi zaštičen niti u zatovrenom ako su prometnija mjesta.
Neću ni da spominjem radnike na otvorenom koji su izloženi na milost i nemilost ovih dana.
Ali Čedi je to ok jer Čedo najbolje zna
Izlozeni smo stalno, naravno, al isto tako nije isti nivo zagadjenja u zatvorenom i na otvorenom kad je ovaj smog, osobito uz prometnice itd.
- tututuuuu
#79 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Pa npr.Sodom1 wrote:Pa sad je kao zatisje mogao bi naruciti sa e baya ,mogu cekati. Samo ako ti nije tesko link koji je onotututuuuu wrote:Imas, ove su ti dovoljne u za to, to sam naucio guglavsi o njima. Al ako ti nije hitno udri po ebayu jer je mislim bitno povoljnije.Sodom1 wrote:Ima li kakva dobra maska protiv polena,ambrozije i tih alergena, mene to satra?
http://www.ebay.com/itm/5-3M-NexCare-Al ... 1007039789
http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=3 ... 7675.m4099
- O'zone
- Globalni moderator
#80 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/od-cetvr ... /151223036
Šatro nije zbog zagađenosti nego zbog pritiska javnosti ahaaaa
Šatro nije zbog zagađenosti nego zbog pritiska javnosti ahaaaa
- O'zone
- Globalni moderator
#81 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Ma razumijem ja tvoje tvrdnje i ne dvojim ih ali u isto vrijeme kažem da ako je moguće da se unosi manje smeća u sebe iskoristi prilikusumirprimus wrote:druze nemoje me pogresno shvatit..
uzmi ti ako ce ti bit lakse...masku...
al ovo je kvaka 69...zagadjenje je 24/7...
i ne ulazi samo na nos...
- Sodom1
#82 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
tututuuuu
Hvala
Hvala
- tututuuuu
#83 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Ma neusporedivo je stanju vani u u stanu. na kraju krajeva necu ni sal nositi u stanu. ako preporucuje sal na ulici sto onda ne masku? Stvar je da je nekim to "ofiranje", to je kvaka. Meni nije. 
A sodom, ma nista.
A sodom, ma nista.
- tututuuuu
#84 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Sodom1 wrote:tututuuuu
Hvala
Evo ti ova koju salju u BiH, 1.5 dolara, i free shipping, iz Kine al isto 3M. imas ih tu pa pogledaj.
http://www.ebay.com/itm/3M-8210-N95-Ori ... 43e13c76f4
- O'zone
- Globalni moderator
#85 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Evo nakon izjave minstra da je "zrak čist" ide ova izjava
A pitanje je minstre jel ti ovom izjavom potvrđuješ da postoji zagađenje i da maske ne pomažu mada si izjavo da je zrak u Sarajevu na normalnoj razini vrijednosti?!Mislim da su svi savjeti koji dolaze iz različitih udruženja, a tiču se zagađenja zraka, uznemirujući za građane, te da stanje nije tako katastrofalno. Savjeti koji se daju su značajno neprimjereni, mi ne želimo varati ljude. Priča o maskama koje će se dijeliti ništa ne znači, to je jedna populistička aktivnost - te maske ne pomažu"
-
sumirprimus
#86 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
ovo ko za one histerije s pičjim gripom.. i onih tamifluom titami..
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#87 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Kakvo spletkarenje. Fakticki to znaci. U k.... smo, tonemo, al ne dizite paniku, brod ce se jos vise zaljuljati. ....e tada i mi mozemo naHebati.
A onda ide tel.poziv, da vidi kako su mu zena i djeca u apartmanu, krvlju zaradjenom - ne njegovom
- na Bjelasnici 
Edit- naravno, ne treba se dizati panika, ali ni slijepo vjerovati ovim 'zvanicnicima'...narocito jer treba citati izmedju redova, i vidjeti neke njihove poteze i izjave, i sve je jasno.
A onda ide tel.poziv, da vidi kako su mu zena i djeca u apartmanu, krvlju zaradjenom - ne njegovom
Edit- naravno, ne treba se dizati panika, ali ni slijepo vjerovati ovim 'zvanicnicima'...narocito jer treba citati izmedju redova, i vidjeti neke njihove poteze i izjave, i sve je jasno.
- O'zone
- Globalni moderator
#88 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Ovaj čovjek nije jasan. Gubi se u svojim izjavama
Građani Bosne i Hercegovine i dalje nastavljaju ''borbu sa zrakom'', a on je u pojedinim gradovima opasan po zdravlje.
Posljednjih dana stigao je i apel iz Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo u kojem se građani upozoravaju da kretanje svedu na minimum, te da ukoliko izlaze van, obavezno koriste zaštitu za usta i nos. Upozorenje se posebno odnose na djecu, starije osobe i trudnice.
Udruženje Pomozi.ba danas na tri lokacije u glavnom gradu realizira besplatnu podjelu maski za zaštitu, a kako navode, praksu će nastaviti i u narednim danima. Zabrinuti stanovnici najviše se pitaju da li će reagirati oni čija se konačna odluka i "pika", s obzirom na to da se nijedno resorno ministarstvo posljednjih dana nije oglašavalo povodom situacije u kojoj se nalazimo.
Kontaktirali smo danas kantonalnog ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Čedomira Lukića, koji je istaknuo da se ulažu maksimalni napori da se situacija stavi pod kontrolu.
"Stav Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo je da postanemo svjesniji i odgovorniji prema situaciji u kojoj se nalazimo. Mislim da su svi savjeti koji dolaze iz različitih udruženja, a tiču se zagađenja zraka, uznemirujući za građane, te da stanje nije tako katastrofalno. Savjeti koji se daju su značajno neprimjereni, mi ne želimo varati ljude. Priča o maskama koje će se dijeliti ništa ne znači, to je jedna populistička aktivnost - te maske ne pomažu", mišljenja je ministar Lukić.
Dodao je također da nadležno Ministarstvo prati situaciju u kojoj se svi građani nalaze, te da samo upućuje na mjere koje su prikladne.
"Mi smo već proglasili epizodu pripravnosti koja podrazumijeva niz mjera, savjeta i sugestija (smanjen obim kretanja, smanjen saobraćaj, apel za korisnike grijanja - korištenje nešto drukčijih energenata za zagrijavanje). Kad su vozila u pitanju, imamo mnogo starih i neadekvatnih, a na koncu treba biti odgovoran prema sebi, ne koristiti vozila radi svog zdravlja", istaknuo je Lukić.
Želio je napomenuti također da se bilo kakvim represivnim mjerama ništa neće postići, te da će se sutra mijenjati plan interventnih mjera, koje se prvenstveno odnose na saobraćaj.
"Mjere će se prvenstveno odnositi na korištenje vozila koja imaju velike emisije štetnih polutanata u zrak i ograničenje korištenja vozila u saobraćaju preko 3,5 tone. Mjerenja se obavljaju unazad nekoliko godina, a ovakvo stanje dešava se prvi put, u smislu da je zagađenost kontinuirana duži vremenski period", zaključio je ministar.
S obzirom na to da su se građani najviše pitali da li će eventualno doći do obustave nastave u školama ili potpune obustave saobraćaja, ministar je bio vrlo kategoričan.
"Sugestije u vidu obustavljanja nastave ili saobraćaj ne mogu se tako lako provesti. Obustavljanje nastave nosi posljedice - šta roditelji da rade s djecom, ko će ih čuvati, a onda i roditeljima moramo uvesti neke mjere", izjavio je Lukić.
Za kraj je rekao da obustava saobraćaja podrazumijeva obustavu života, nemogućnost dobavljanja osnovnih životnih namirnica, te da se takve mjere mogu primjenjivati samo u gorim uvjetima.
-
sumirprimus
#89 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
pa i dize se panika na nesto sto je prisutno decenijama,a predstavlja se ko da je problem star 10 dana...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#90 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Kontradiktoran je.
I on kao ministar, sta je arhitekta (?), adekvatnije zna o nivou stetnosti, od doktora iz hitne pomoci koji otvoreno upozoravaju na emisiju stetnosti ovoga sto udisemo.
A onda se gubi oko toga sa obustavom saobracaja, i da je situacija ok, normalna....pa o skolama....
E moj Cedomire.
I on kao ministar, sta je arhitekta (?), adekvatnije zna o nivou stetnosti, od doktora iz hitne pomoci koji otvoreno upozoravaju na emisiju stetnosti ovoga sto udisemo.
A onda se gubi oko toga sa obustavom saobracaja, i da je situacija ok, normalna....pa o skolama....
E moj Cedomire.
- O'zone
- Globalni moderator
#91 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Trenutno ispred BBI centra podjela maski

- tututuuuu
#92 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
da im neko ne podjeli ne bi ih znali uzeti. pa 25 feninga je jedna. 
- O'zone
- Globalni moderator
#93 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
A naš sadakaški mentalitet. Samo nek je džaba. 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#94 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
ok, vidio sam, ali mi malo predobro djeluje za penny ili apoteku.tututuuuu wrote:Pa admine moj dobri i postenija sam napisao na temi jedno 3X u Apotekama Sarajevo, ona na M. Dvoru, 17.50. 3M. Ali vjerujem da mozes proci jeftinije u Penny-u imas oznake N95, N98, N100 (oznacava postotak smeca koje zadrzava velicine preko 0.3 microna, a najmanje cestice zagadjenja imaju 2.5) i imas i P100 koja zadrzava i cestice na bazi nafte ili nesto tako. Ugl. te oznake gledaj, ovo je mislim vise brend tako da moguce da ima u Pennyu povoljnije za naci.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#95 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
ljudi moji meni ćHuna ispušHe na ovoj Havi...pomagajte
- O'zone
- Globalni moderator
#96 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Nađi neku da ti je puše.....pici wrote:ljudi moji meni ćHuna ispušHe na ovoj Havi...pomagajte
- tututuuuu
#97 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
A Chmoljo
u mene je ova 3M. Pa ne znam, 17 KM nije bas sitnis za masku da bi mi tako djelovalo. bolje joj je da je jedna jako dobra maska za tu lovu.
Na eBayu usporedbe radi dobijes skoro paket od 10 komada za otprilike taj iznos. Isto 3M, e da li je to isti tip ne znam. Ali mogu ti reci da sam ja zadovoljan s ovom i usporedjivati salove i sl. s ovim maskama je smijesno, sto zbog kvalitete zraka sto zbog prakticnosti.
Samo napomena je da nisu vjecne, kad se filteri zacepe smecem necete moci vise disati kroz njih i onda se moraju mijenjati.
u mene je ova 3M. Pa ne znam, 17 KM nije bas sitnis za masku da bi mi tako djelovalo. bolje joj je da je jedna jako dobra maska za tu lovu.
Samo napomena je da nisu vjecne, kad se filteri zacepe smecem necete moci vise disati kroz njih i onda se moraju mijenjati.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#98 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
to sam i htio pitati. pošto vidim da dolaze u većim kompletima, koliko je potrebno da se začepi?tututuuuu wrote:A Chmoljo
u mene je ova 3M. Pa ne znam, 17 KM nije bas sitnis za masku da bi mi tako djelovalo. bolje joj je da je jedna jako dobra maska za tu lovu.Na eBayu usporedbe radi dobijes skoro paket od 10 komada za otprilike taj iznos. Isto 3M, e da li je to isti tip ne znam. Ali mogu ti reci da sam ja zadovoljan s ovom i usporedjivati salove i sl. s ovim maskama je smijesno, sto zbog kvalitete zraka sto zbog prakticnosti.
P.S. ev sunceta...
- tututuuuu
#99 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
Ovisi od zagadjenja vani i koliko ih nosis. ova moja jos radi al mozda sam je nosio 4 sata (ako i toliko), to kad sam na ulici. Negdje sam procitao od nekog Kineza da je ta njegova trajala nesto oko 20 sati nosenja. Al kazem, bitan je stupanj zagadjenja... sto zagadjenije i filteri ce brze otici...Chmoljo wrote:to sam i htio pitati. pošto vidim da dolaze u većim kompletima, koliko je potrebno da se začepi?tututuuuu wrote:A Chmoljo
u mene je ova 3M. Pa ne znam, 17 KM nije bas sitnis za masku da bi mi tako djelovalo. bolje joj je da je jedna jako dobra maska za tu lovu.Na eBayu usporedbe radi dobijes skoro paket od 10 komada za otprilike taj iznos. Isto 3M, e da li je to isti tip ne znam. Ali mogu ti reci da sam ja zadovoljan s ovom i usporedjivati salove i sl. s ovim maskama je smijesno, sto zbog kvalitete zraka sto zbog prakticnosti.
P.S. ev sunceta...
- DaffyDuck
#100 Re: Maske za usta i nos sa filterom - gdje kupiti?
@chmoljo donesi i meni jednu iz penijaChmoljo wrote:to sam i htio pitati. pošto vidim da dolaze u većim kompletima, koliko je potrebno da se začepi?tututuuuu wrote:A Chmoljo
P.S. ev sunceta...
a sunca mozda ima do pofalica, kao juce