int21 wrote:
Ako si na minimalcu, minimalno placaz zdravstveno. Ja nisam, i deru me. Znaci ja placam zdravsveno i za one sto ne rade, i za one sto placaju minimalno, i za one sto rade na crno.
Fakultet placas? 15000KM godinu? Aha jeste, jeste.Ako si odabrao privatni. Ali to te niko nije tjerao.
Hoces policiju, hoces vatrogasce, subvencije za vrtice, besplatnu osnovnu skolu, besplatnu srednju skolu. Hoces hitnu da te odveze, besplatno. Hoces autoputeve besplatno.....
Ako izuzmemo MMF kredite, buzdet se puni iz poreza i dadzbina. Ako neces sve ove stvari koje sam gore nabrojao, odjavis drzavljanstvo i mirna Bosna.
Haj' ti meni objasni kako to ti plaćaš za druge?
Šta će mi policija? Kad zaustavi ratnog profitera i kriminalca kako vozi 100 km/h kroz grad i zaustavi ga policajac i kaže mu
"joj izvini nisam vidio da si ti, možeš ići". Jel' mi treba policajac kad me neko napadne na putu i podnesem prijavu, on meni kaže
"pa znaš, nemaš svjedoka, ne možemo mi tu ništa" i tako ni zapisnik ne napravi? Jel' mi treba policajac kad mi se desi udes da čekam sat vremena da dođu i izvrše uviđaj? Ovo sve lično vidio i doživio.
Već sam pisao gore, ništa nije besplatno, sve se to kroz razne načine plaća. A, koliko nam je kvalitetno obrazovanje, žalim i onu marku koju uplatim kroz koje-kakve naknade.
Na budžetu je poznato što se manje radi, to su sve veća primanja. Nek se smanje plate svima koji primaju preko 3000 KM, nek' se ukinu sve i jedna naknada koje ubiru pored plate po raznim odborima, sindikatima, vijećima itd. Nek' prestanu dozvoljavati da neka kancelarija sa 10 kvadrata izvlači milione maraka godišnje iz budžeta za razne gluposti.
Poredite neradnike sa radnicima. Dakle, čitava ova tema se svodi, da onaj koji radi i muči se za marku nema pravo da potroši tu marku, već na to pravo imaju samo budžetlije. Bolje da budžetlija voza novo auto od 30-40 000+ KM, privatnik je lopov, šta će njemu, bolje da budžetlija za četiri godine otplati novu kuću ili stan, šta će onaj kokuz u privredi, bijeda treba da bude.
Možemo mi ovako nastaviti do vijeka, nema argumenata koji bi odbranio ovakav sistem funkcionisanja državnog aparata, i svako njegovo financiranje samo produžava dubiozu u kojoj se nalazimo i baca nas sve dublje. Tako da jedini lijek proziv parazita koji ne rade, a primaju platu je samo uskraćivanje onoga što im omogućava da što duže ovako rade, tj. nema para.