Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#76 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by hadzinicasa »

madner wrote:Govorim za sebe. Lako je ovdje zaraditi 5000 6000 mjesecno, ali gdje parkirati auto da ga neko ne ogrebe?
ono novo?
madner

#77 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

hadzinicasa wrote:
madner wrote:Govorim za sebe. Lako je ovdje zaraditi 5000 6000 mjesecno, ali gdje parkirati auto da ga neko ne ogrebe?
ono novo?
Tesko mi padaju ogrebotine. :D
madner

#78 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

sadie_forever wrote:Kolika plata je potrebna da bi covjek zivio pristojno? u slucaju da jedna osoba samo radi
3000 ako nije stambeno pitanje rjeseno.
hadzinicasa

#79 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by hadzinicasa »

madner wrote:
hadzinicasa wrote:
ono novo?
Tesko mi padaju ogrebotine. :D
ne znam imal li tema, ziku oFo:
http://** No links **.ba/clanak/131097/ovo-su-dan ... ke-svijeta

i necu vise oftopicit':
http://** No links **.ba/clanak/131102/zive-kod-r ... adih-u-bih
Last edited by hadzinicasa on 22/05/2015 13:04, edited 2 times in total.
fortaleza

#80 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

Ako je četveročlana obitelj u pitanju plaća mora biti 1600 KM da bi pokrila potrošačku košaricu, i to bez odmora, putovanja, kredita...
tandmand

#81 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by tandmand »

BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#82 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ovaj trend je bas postao vidljiv zadnjih nekoliko godina. Mislim nasi krajevi su uvijek bili emigrantski, samo to nikad nije bilo ovoliko medijski eksponirano, niti su informacija ovako brzo i neposredno kolale.

Nedavno mi kolega rece kao pola njegove generacije iz srednje medicinske se ponovo okupilo. Lokacija-kurs njemackog jezika.

Iskreno govoreci, meni odlazak nije opcija. Prvo zbog struke koja mi u drugim drzavama ne vrijedi pisljivu bobu, drugo sto sam relativno dobro situiran i ovdje.

Tu masovnu apatiju izbjegavam na sve moguce nacine. Nit gledam tv, na interentu izbjegavam sve sto ima veze sa crnom hronikom, a i ne druzim se sa ljudima ciji je radijus kretanja kladionica-kafa (imam srece da mi vecina prijatelja sa kojima sam blizak, takodjer rade).

Moja dijagnoza je tezi oblik prihvacene realnosti. Svjestan sam gdje zivim i znam da mnoge stvari mogu bolje. Putovao sam i jedan period zivio van granica BiH.

Znam da je iluzorno ocekivati neku veliku promjenu, jer stanje ovako kakvo je ipak odgovara relativnoj vecini u ovoj drzavi. Izbori to najbolje pokazuju. Kome ne odgovara, taj i ide vani ili kuka po cijele dane.

Dakle pomirio sam se sa tim cinjenicama, gledam da meni bude dobro i da pomognem kome god mogu pomoci. I vjerujte da sam dozivio veliko olaksanje i smanjenje stresa.

Sta ce biti u buducnosti, to ne znam, niti iko moze znati. Znam samo da ako i budem isao vani, da bi izbor bio biti neka prekookenaska drzava.
sadie_forever

#83 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sadie_forever »

Iskreno govoreci, meni odlazak nije opcija. Prvo zbog struke koja mi u drugim drzavama ne vrijedi pisljivu bobu, drugo sto sam relativno dobro situiran i ovdje.

sta si to ti :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#84 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

ja kad gledam svoj razred završili 1999
3 otišlo u australiju u 2 razredu i 2002. 1
a jedno se vratilo

te dvoje u HR jedno friško...

svi ostali ostali :D unutar bih

ove generacije poslije... to sve ode
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#85 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

sadie_forever wrote:

sta si to ti :D
Mislis kako sam situiran :babinsin: :lol:
Margita81

#86 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu :skoljka:

Ja i moja porodica smo ovdje zivjeli poprilicno dobro, solidno ali to za nase uvjete. Jebes vise susto prezivljavanje, zelim vise i bolje i svojoj djeci. Pocevsi od obrazovanja, prilika u zivotu pa sve do starosti dostojne covjeka.
Nije bilo lako ostaviti poslove u uspjesnim firmama i konacno prelomit-idemo ispocetka na nekom normalnijem parcetu planete.
Jedva cekam iskreno.
stakasa

#87 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by stakasa »

Margita81 wrote:Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu :skoljka:

Ja i moja porodica smo ovdje zivjeli poprilicno dobro, solidno ali to za nase uvjete. Jebes vise susto prezivljavanje, zelim vise i bolje i svojoj djeci. Pocevsi od obrazovanja, prilika u zivotu pa sve do starosti dostojne covjeka.
Nije bilo lako ostaviti poslove u uspjesnim firmama i konacno prelomit-idemo ispocetka na nekom normalnijem parcetu planete.
Jedva cekam iskreno.
Krupna odluka
__Phoenix__

#88 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by __Phoenix__ »

Hoće li biti dovoljan broj liječnika u BiH za par godina?
ultima_palabra

#89 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote: Tu masovnu apatiju izbjegavam na sve moguce nacine. Nit gledam tv, na interentu izbjegavam sve sto ima veze sa crnom hronikom, a i ne druzim se sa ljudima ciji je radijus kretanja kladionica-kafa (imam srece da mi vecina prijatelja sa kojima sam blizak, takodjer rade).
Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo.
tandmand wrote:BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
Dobar komentar :mrgreen:
Margita81

#90 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

stakasa wrote:
Margita81 wrote:Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu :skoljka:

Jedva cekam iskreno.
Krupna odluka

Nego sta. Razmisljam otprilike ovako- zajedno mozemo sve, a realno- gore od ovog ovdje NE moze.
Margita81

#91 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Black swan wrote:ja kad gledam svoj razred završili 1999
a jedno se vratilo

Ja mislila ti puno stariji covica kad ono ti skoro pa moja generacija. :zjev:
A ja mlada jelte ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#92 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo.
Neko jednom rece na temi o Zastava automobilima, parafaziram: "Nekome je jedina asocijacija na Zastavu kuhanje motora, hrdja i kvarenje, a drugome su putovanja, izleti i kampovanja. Sve je do covjeka i koje emocije ce protezirati"
supercali

#93 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by supercali »

Ja gledam raju iz moje skole
2 preselilo na ahiret (tamo mi se bas i ne ide) njih jedno 5-6 otislo vani i snasli se ostalo je ovdje u gradu pozenilo se poudalo i neki uspjesnije neki manje uspjesno sastavljaju kraj s krajem uglavnom prosjek dok je njih par i narkomana koji zicaju po marku za drogu
Truba

#94 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

@ supercali
u posljednje vrijeme kontam da ću ja prvi riknuti iz razreda a do jučer sam vjerovao da sam besmrtan :D

inače za oslazak

gdje god da kreneš sve svoje nosiš u glavi
ljudi su skoro svugdje isti a nebo je plavo

volio bih da živim na 45 minuta vozom od new yorka :D i da idem na poso tako svaki dan :D može i čistač smeća :D od 9 do 5 :)
Truba

#95 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

Margita81 wrote:
Black swan wrote:ja kad gledam svoj razred završili 1999
a jedno se vratilo

Ja mislila ti puno stariji covica kad ono ti skoro pa moja generacija. :zjev:
A ja mlada jelte ;-)
pa ako ti je broj godište onda smo isto
da dodam jednu curu što je mrzila njemački sad je u beču :D hihihihi kao student otišla

ove mlađe generacije su nekako raspršenije dok smo mi studirali još je bilo nade... sada je očito nema pa odoše
ultima_palabra

#96 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote:
ultima_palabra wrote: Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo.
Neko jednom rece na temi o Zastava automobilima, parafaziram: "Nekome je jedina asocijacija na Zastavu kuhanje motora, hrdja i kvarenje, a drugome su putovanja, izleti i kampovanja. Sve je do covjeka i koje emocije ce protezirati"
Zavisi od toga kad si bio mlad :D Ja u srednju išao 95-99, kokuzluk opšti ali sa pet KM u džepu svijet bio je moj... sad i sa 5 milja ti nešto fali :mrgreen:

Nek idu ljudi, ali neće ih baš crveni tepih dočekati.
supercali

#97 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by supercali »

Sto kaze ultima prije nego sto sam poceo raditi sa 20 maraka bio beg i bukvalno mi bilo po 2 sedmice
Kad sam poceo raditi i kasnije ma fali mi 10000 a kamoli plata da pokrije :)
Doduse znao sam i pretjerivati pa na gluposti davao po hiljadu al jbg bilo proslo
fortaleza

#98 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

tandmand wrote:BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
S tim da na Siciliji živi 5 milijuna stanovnika na 25 000 km2, a u BiH nešto više od 3 milijuna na 51 000 km2, gotovo 4 puta slabija naseljenost...
Rockefeller

#99 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Jebiga, meni je dvadesetidvije i aBd od augusta sam u DE. Biće teško, znam ali svaki početak je težak. Mislim raditi Ausbildung i poslije tri godine fakultet upisati u svojoj struci. Ovdje zajeb'o fakultet, doduše ne mojom greškom ali hajde :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#100 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: Zavisi od toga kad si bio mlad :D Ja u srednju išao 95-99, kokuzluk opšti ali sa pet KM u džepu svijet bio je moj... sad i sa 5 milja ti nešto fali :mrgreen:

Nek idu ljudi, ali neće ih baš crveni tepih dočekati.
Uuuuu ultima, ja konto mi vrsnjaci :izet:

Kad ono, ja 95 u osnovnu krenuo :lol:

P.S. Slazem se :thumbup:
Post Reply