ono novo?madner wrote:Govorim za sebe. Lako je ovdje zaraditi 5000 6000 mjesecno, ali gdje parkirati auto da ga neko ne ogrebe?
Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- hadzinicasa
#76 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- madner
#77 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Tesko mi padaju ogrebotine.hadzinicasa wrote:ono novo?madner wrote:Govorim za sebe. Lako je ovdje zaraditi 5000 6000 mjesecno, ali gdje parkirati auto da ga neko ne ogrebe?
- madner
#78 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
3000 ako nije stambeno pitanje rjeseno.sadie_forever wrote:Kolika plata je potrebna da bi covjek zivio pristojno? u slucaju da jedna osoba samo radi
- hadzinicasa
#79 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ne znam imal li tema, ziku oFo:madner wrote:Tesko mi padaju ogrebotine.hadzinicasa wrote:ono novo?madner wrote:Govorim za sebe. Lako je ovdje zaraditi 5000 6000 mjesecno, ali gdje parkirati auto da ga neko ne ogrebe?
http://** No links **.ba/clanak/131097/ovo-su-dan ... ke-svijeta
i necu vise oftopicit':
http://** No links **.ba/clanak/131102/zive-kod-r ... adih-u-bih
Last edited by hadzinicasa on 22/05/2015 13:04, edited 2 times in total.
- fortaleza
#80 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako je četveročlana obitelj u pitanju plaća mora biti 1600 KM da bi pokrila potrošačku košaricu, i to bez odmora, putovanja, kredita...
- tandmand
#81 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#82 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ovaj trend je bas postao vidljiv zadnjih nekoliko godina. Mislim nasi krajevi su uvijek bili emigrantski, samo to nikad nije bilo ovoliko medijski eksponirano, niti su informacija ovako brzo i neposredno kolale.
Nedavno mi kolega rece kao pola njegove generacije iz srednje medicinske se ponovo okupilo. Lokacija-kurs njemackog jezika.
Iskreno govoreci, meni odlazak nije opcija. Prvo zbog struke koja mi u drugim drzavama ne vrijedi pisljivu bobu, drugo sto sam relativno dobro situiran i ovdje.
Tu masovnu apatiju izbjegavam na sve moguce nacine. Nit gledam tv, na interentu izbjegavam sve sto ima veze sa crnom hronikom, a i ne druzim se sa ljudima ciji je radijus kretanja kladionica-kafa (imam srece da mi vecina prijatelja sa kojima sam blizak, takodjer rade).
Moja dijagnoza je tezi oblik prihvacene realnosti. Svjestan sam gdje zivim i znam da mnoge stvari mogu bolje. Putovao sam i jedan period zivio van granica BiH.
Znam da je iluzorno ocekivati neku veliku promjenu, jer stanje ovako kakvo je ipak odgovara relativnoj vecini u ovoj drzavi. Izbori to najbolje pokazuju. Kome ne odgovara, taj i ide vani ili kuka po cijele dane.
Dakle pomirio sam se sa tim cinjenicama, gledam da meni bude dobro i da pomognem kome god mogu pomoci. I vjerujte da sam dozivio veliko olaksanje i smanjenje stresa.
Sta ce biti u buducnosti, to ne znam, niti iko moze znati. Znam samo da ako i budem isao vani, da bi izbor bio biti neka prekookenaska drzava.
Nedavno mi kolega rece kao pola njegove generacije iz srednje medicinske se ponovo okupilo. Lokacija-kurs njemackog jezika.
Iskreno govoreci, meni odlazak nije opcija. Prvo zbog struke koja mi u drugim drzavama ne vrijedi pisljivu bobu, drugo sto sam relativno dobro situiran i ovdje.
Tu masovnu apatiju izbjegavam na sve moguce nacine. Nit gledam tv, na interentu izbjegavam sve sto ima veze sa crnom hronikom, a i ne druzim se sa ljudima ciji je radijus kretanja kladionica-kafa (imam srece da mi vecina prijatelja sa kojima sam blizak, takodjer rade).
Moja dijagnoza je tezi oblik prihvacene realnosti. Svjestan sam gdje zivim i znam da mnoge stvari mogu bolje. Putovao sam i jedan period zivio van granica BiH.
Znam da je iluzorno ocekivati neku veliku promjenu, jer stanje ovako kakvo je ipak odgovara relativnoj vecini u ovoj drzavi. Izbori to najbolje pokazuju. Kome ne odgovara, taj i ide vani ili kuka po cijele dane.
Dakle pomirio sam se sa tim cinjenicama, gledam da meni bude dobro i da pomognem kome god mogu pomoci. I vjerujte da sam dozivio veliko olaksanje i smanjenje stresa.
Sta ce biti u buducnosti, to ne znam, niti iko moze znati. Znam samo da ako i budem isao vani, da bi izbor bio biti neka prekookenaska drzava.
- sadie_forever
#83 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
sta si to ti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#84 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
ja kad gledam svoj razred završili 1999
3 otišlo u australiju u 2 razredu i 2002. 1
a jedno se vratilo
te dvoje u HR jedno friško...
svi ostali ostali
unutar bih
ove generacije poslije... to sve ode
a jedno se vratilo
svi ostali ostali
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#85 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Mislis kako sam situiransadie_forever wrote:Iskreno govoreci, meni odlazak nije opcija. Prvo zbog struke koja mi u drugim drzavama ne vrijedi pisljivu bobu, drugo sto sam relativno dobro situiran i ovdje.
sta si to ti
-
Margita81
#86 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu
Ja i moja porodica smo ovdje zivjeli poprilicno dobro, solidno ali to za nase uvjete. Jebes vise susto prezivljavanje, zelim vise i bolje i svojoj djeci. Pocevsi od obrazovanja, prilika u zivotu pa sve do starosti dostojne covjeka.
Nije bilo lako ostaviti poslove u uspjesnim firmama i konacno prelomit-idemo ispocetka na nekom normalnijem parcetu planete.
Jedva cekam iskreno.
Ja i moja porodica smo ovdje zivjeli poprilicno dobro, solidno ali to za nase uvjete. Jebes vise susto prezivljavanje, zelim vise i bolje i svojoj djeci. Pocevsi od obrazovanja, prilika u zivotu pa sve do starosti dostojne covjeka.
Nije bilo lako ostaviti poslove u uspjesnim firmama i konacno prelomit-idemo ispocetka na nekom normalnijem parcetu planete.
Jedva cekam iskreno.
- stakasa
#87 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Krupna odlukaMargita81 wrote:Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu![]()
Jedva cekam iskreno.
-
__Phoenix__
#88 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Hoće li biti dovoljan broj liječnika u BiH za par godina?
- ultima_palabra
#89 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo._BataZiv_0809 wrote: Tu masovnu apatiju izbjegavam na sve moguce nacine. Nit gledam tv, na interentu izbjegavam sve sto ima veze sa crnom hronikom, a i ne druzim se sa ljudima ciji je radijus kretanja kladionica-kafa (imam srece da mi vecina prijatelja sa kojima sam blizak, takodjer rade).
Dobar komentartandmand wrote:BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
-
Margita81
#90 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
stakasa wrote:Krupna odlukaMargita81 wrote:Lijepo raji ovdje pa odose da se malo napate na prokletom zapadu![]()
Jedva cekam iskreno.
Nego sta. Razmisljam otprilike ovako- zajedno mozemo sve, a realno- gore od ovog ovdje NE moze.
-
Margita81
#91 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Black swan wrote:ja kad gledam svoj razred završili 1999
a jedno se vratilo
svi ostali ostaliunutar bih
Ja mislila ti puno stariji covica kad ono ti skoro pa moja generacija.
A ja mlada jelte
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#92 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Neko jednom rece na temi o Zastava automobilima, parafaziram: "Nekome je jedina asocijacija na Zastavu kuhanje motora, hrdja i kvarenje, a drugome su putovanja, izleti i kampovanja. Sve je do covjeka i koje emocije ce protezirati"ultima_palabra wrote: Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo.
- supercali
#93 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja gledam raju iz moje skole
2 preselilo na ahiret (tamo mi se bas i ne ide) njih jedno 5-6 otislo vani i snasli se ostalo je ovdje u gradu pozenilo se poudalo i neki uspjesnije neki manje uspjesno sastavljaju kraj s krajem uglavnom prosjek dok je njih par i narkomana koji zicaju po marku za drogu
2 preselilo na ahiret (tamo mi se bas i ne ide) njih jedno 5-6 otislo vani i snasli se ostalo je ovdje u gradu pozenilo se poudalo i neki uspjesnije neki manje uspjesno sastavljaju kraj s krajem uglavnom prosjek dok je njih par i narkomana koji zicaju po marku za drogu
- Truba
#94 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
@ supercali
u posljednje vrijeme kontam da ću ja prvi riknuti iz razreda a do jučer sam vjerovao da sam besmrtan
inače za oslazak
gdje god da kreneš sve svoje nosiš u glavi
ljudi su skoro svugdje isti a nebo je plavo
volio bih da živim na 45 minuta vozom od new yorka
i da idem na poso tako svaki dan
može i čistač smeća
od 9 do 5 
u posljednje vrijeme kontam da ću ja prvi riknuti iz razreda a do jučer sam vjerovao da sam besmrtan
inače za oslazak
gdje god da kreneš sve svoje nosiš u glavi
ljudi su skoro svugdje isti a nebo je plavo
volio bih da živim na 45 minuta vozom od new yorka
- Truba
#95 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
pa ako ti je broj godište onda smo istoMargita81 wrote:Black swan wrote:ja kad gledam svoj razred završili 1999
a jedno se vratilo
svi ostali ostaliunutar bih
Ja mislila ti puno stariji covica kad ono ti skoro pa moja generacija.![]()
A ja mlada jelte
da dodam jednu curu što je mrzila njemački sad je u beču
ove mlađe generacije su nekako raspršenije dok smo mi studirali još je bilo nade... sada je očito nema pa odoše
- ultima_palabra
#96 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Zavisi od toga kad si bio mlad_BataZiv_0809 wrote:Neko jednom rece na temi o Zastava automobilima, parafaziram: "Nekome je jedina asocijacija na Zastavu kuhanje motora, hrdja i kvarenje, a drugome su putovanja, izleti i kampovanja. Sve je do covjeka i koje emocije ce protezirati"ultima_palabra wrote: Otprilike tako, vala i nemam nešto vremena da razmišljam o negativnostima. Čovjek gradi svoj mikrosvijet, kao što bi gradio i negdje drugo.
Nek idu ljudi, ali neće ih baš crveni tepih dočekati.
- supercali
#97 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Sto kaze ultima prije nego sto sam poceo raditi sa 20 maraka bio beg i bukvalno mi bilo po 2 sedmice
Kad sam poceo raditi i kasnije ma fali mi 10000 a kamoli plata da pokrije
Doduse znao sam i pretjerivati pa na gluposti davao po hiljadu al jbg bilo proslo
Kad sam poceo raditi i kasnije ma fali mi 10000 a kamoli plata da pokrije
Doduse znao sam i pretjerivati pa na gluposti davao po hiljadu al jbg bilo proslo
- fortaleza
#98 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
S tim da na Siciliji živi 5 milijuna stanovnika na 25 000 km2, a u BiH nešto više od 3 milijuna na 51 000 km2, gotovo 4 puta slabija naseljenost...tandmand wrote:BiH u buducnosti kao Sicilija. Starci, masline/sljive, kler crkva/djamija, unuci iz dijaspore koji su zasrali na zapadu i mafija.
- Rockefeller
#99 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Jebiga, meni je dvadesetidvije i aBd od augusta sam u DE. Biće teško, znam ali svaki početak je težak. Mislim raditi Ausbildung i poslije tri godine fakultet upisati u svojoj struci. Ovdje zajeb'o fakultet, doduše ne mojom greškom ali hajde 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#100 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Uuuuu ultima, ja konto mi vrsnjaciultima_palabra wrote: Zavisi od toga kad si bio mladJa u srednju išao 95-99, kokuzluk opšti ali sa pet KM u džepu svijet bio je moj... sad i sa 5 milja ti nešto fali
![]()
Nek idu ljudi, ali neće ih baš crveni tepih dočekati.
Kad ono, ja 95 u osnovnu krenuo
P.S. Slazem se