Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by _BataZiv_0809 »

direktni wrote: Sam naziv diskriminira dva konstitutivna naeoda i to je dovoljan razlog, a povoda ima napretek, kao što si i sam rekao. Iscrpit će se sva pravna sredstva unutar Države, a ako to ne uspije ima Sud u Strazburu, koji je između ostalog zadužen za zaštitu ljudskih prava. To što si pravnik, ti samo pomaže da lakše shvatiš materiju, a ljudi koji će se fokusirati na pravna akta vezana za tematiku, će sigurno naći adekvatne činjenice za tužbu.

Mislim i nadam se da će se sve završiti i prije Strazbura, kao što su se riješili i imena gradova koja su u suprotnosti sa pozitivnim pravnim propisima (našim i međunarodnim).

Valjda u ovoj Državi ima dovoljno pametnih i stručnih da ovaj problem riješe, a u budućnosti se nadam da će se pojaviti i DRŽAVNIk, koji će od BiH napraviti Državu sretnih i zadovoljnih. Vrijeme nam ide u prilog, ako se mnogima čini, da vrijeme nije naš saveznik. VRIJEME mi je puno širi pojam od pojednostavljenog i u sadašnjosti shvaćenog.
Pokusano vec. Ustavni sud rekao "Republika Srpska pise u Ustavu, a mi smo sud koji taj Ustav stiti". To je bilo to :roll:

Da li je to pravedno, drugi je par sandala. Pravo i pravda svakako nisu isto :-)
Danguba

#77 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

gay activist wrote:
SaraFina wrote:Toma Grobar i Dodik te njihova uvazena mišljenja su neoborivi dokazi :D

A tek Josip Pejakovic i novinar E - novina!

Nema dalje!

Ključ za temu trazi direktni!
Hajde onda predloži kriterij po kojem ćemo znati čije mišljenje da uvažavamo, a čije ne. :)
Ja sam od danas Brad Pitt.
:oops:
gay activist

#78 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by gay activist »

Danguba wrote:
gay activist wrote: Hajde onda predloži kriterij po kojem ćemo znati čije mišljenje da uvažavamo, a čije ne. :)
:shock:
Hoćeš dat guze? :kiss:
Danguba

#79 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

gay activist wrote:
Danguba wrote:
gay activist wrote: Hajde onda predloži kriterij po kojem ćemo znati čije mišljenje da uvažavamo, a čije ne. :)
:shock:
mrs :evil:
gay activist

#80 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by gay activist »

Danguba wrote: :shock:
mrs :evil:[/quote]

Što se mrškaš, kad sam te lijepo pito? :D Šta bi ti falilo, ionako si danguba? :D
Danguba

#81 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

-

Dodik je tomu još dodao:

Da, ja ne bih oklijevao da Herceg-Bosnu podržim. Mislim da je službena politika Republike Hrvatske svojedobno žrtvovala hrvatski nacionalni interes u BiH, prihvaćajući tu grešku zvanu Washingtonski sporazum. Ja imam pozitivan stav prema Herceg-Bosni i ne bi mi smetalo da ona i danas postoji. Ali da doista bude republika i da doista ima sve prerogative države - jednako kao i Republika Srpska - jer je nama krivo uvaljeno da se to zove entitet, što je riječ koja sama po sebi ne znači ništa, odnosno koja ima sasvim drukčije značenje od države. Federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva Bosna i Hercegovina. Jedina je na teritoriju BiH održiva Republika Srpska - ona bi već ovoga trenutka mogla početi sa svojim samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna - ako bi se formirala. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jest puki eksperiment koji se pokazao neuspješnim.
valja nazor krepavati :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#82 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by _BataZiv_0809 »

direktni wrote: Može izvor i pravosnažnost presude?
Imam negdje u papirima, nemam u elektronskoj verziji. Predavanje je odrzao prof.dr. Edin Sarcevic.
moa

#83 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by moa »

Tipicoti wrote:Treba sve odreda tuziti:

1. Promjena imena entiteta ``Republika Srpska`` u ime entiteta koje ce biti prihvatljivo za sva tri konstutivna naroda u BiH (pa makar se ime bude nametnulo kao zastava i grb BiH).

2. Praznici i krsne slave u entitetu ``Republika Srpska`` (Gradovi, skole ... imaju krsne slave, gdje su tu Hrvati i Bosnjaci?)

3. U skolama u entitetu ``Republika Srpska`` nema bosanskog jezika. (Zove se ``jezik bosnjackog naroda``)

4. RTRS kao i druge Tv kuce u entitetu ``Republika Srpska`` Armiju BiH nazivaju ``Takozvana Armija BiH`` (to nije takozvana Armija)

5. Zastava Republike BiH sa ljiljanima je ``ratna zastava`` ??? .... A zastava RS-a nije !?

______________________________________________________________________________________________________________________

...............ne znam na sta ce se ovo zavrsiti, jer za mjesec dana izlaze rezultati popisa stanovnistva u BiH, gdje ce Bosnjaci biti vjerovatno na 50+......................nesto se kuha, a narod zna samo 5%.
Prvo rezulttai ne izlaze za mjesec dana, nema sanse, druga stvar a provjereno je sigurno da se popis stanovnistva sminka, tako da bosnjaka nece sigurno biti 50+, jer bi tada prema utsavu EU, ostala dva naroda bili u manjini, tako da ni to nece proci. Ono sto je trenutno bitno je da se popravi malo ekonomska situacija u drzavi. Da se naprave podsticaji, smanji uvoz iz RS i RH ili barem da se dovede na razuman nivo uvoz/izvoz. Koliko izvezes toliko mozes u uvozit. Podsticati poljoprivredu svim silama i time povecati uposljavanje i domacu proizvodnju. Dogovoriti strateske investicije ne nivou drzave, prebaciti sve na drzavni nivo sto nije ekonomski isplativo na nivou entiteta, vojska, policija, zeljeznice.... odo radit
agent_zero

#84 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by agent_zero »

SaraFina wrote:Mozda i jeste šuplja priča dvadeset godina nakon potpisivanja..

Ali što su potpisivali oni koji su nas prestavljali?

I što su radili oni koje smo birali neposredno nakon tog potpisivanja godinama?

Dakle tu SDA stranku treba zauvijek izbaciti sa bosnjacke političke scene!
Mene sigurno nisu predstavljali, niti će me ikad ti zeleni kmeri predstavljati.

O njima, njihovoj politici i političkim idejama sve najgore. Kao i glasačima.
Tipicoti

#85 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Tipicoti »

moa wrote:

1. Promjena imena entiteta ``Republika Srpska`` u ime entiteta koje ce biti prihvatljivo za sva tri konstutivna naroda u BiH (pa makar se ime bude nametnulo kao zastava i grb BiH).

2. Praznici i krsne slave u entitetu ``Republika Srpska`` (Gradovi, skole ... imaju krsne slave, gdje su tu Hrvati i Bosnjaci?)

3. U skolama u entitetu ``Republika Srpska`` nema bosanskog jezika. (Zove se ``jezik bosnjackog naroda``)

4. RTRS kao i druge Tv kuce u entitetu ``Republika Srpska`` Armiju BiH nazivaju ``Takozvana Armija BiH`` (to nije takozvana Armija)

5. Zastava Republike BiH sa ljiljanima je ``ratna zastava`` ??? .... A zastava RS-a nije !?

______________________________________________________________________________________________________________________

...............ne znam na sta ce se ovo zavrsiti, jer za mjesec dana izlaze rezultati popisa stanovnistva u BiH, gdje ce Bosnjaci biti vjerovatno na 50+......................nesto se kuha, a narod zna samo 5%.
Prvo rezulttai ne izlaze za mjesec dana, nema sanse, druga stvar a provjereno je sigurno da se popis stanovnistva sminka, tako da bosnjaka nece sigurno biti 50+, jer bi tada prema utsavu EU, ostala dva naroda bili u manjini, tako da ni to nece proci. Ono sto je trenutno bitno je da se popravi malo ekonomska situacija u drzavi. Da se naprave podsticaji, smanji uvoz iz RS i RH ili barem da se dovede na razuman nivo uvoz/izvoz. Koliko izvezes toliko mozes u uvozit. Podsticati poljoprivredu svim silama i time povecati uposljavanje i domacu proizvodnju. Dogovoriti strateske investicije ne nivou drzave, prebaciti sve na drzavni nivo sto nije ekonomski isplativo na nivou entiteta, vojska, policija, zeljeznice.... odo radit
Kakve veze ima ustav EU sa nasim popisom, ako je Bosnjaka 50+ ili 50- :-)
Popis je popis...
agent_zero

#86 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by agent_zero »

SaraFina wrote:Zato ja mislim da je Covic podvala Hrvatima u BiH. Lik je neki Jugonostalgičar ili folklorni Hrvat a u biti je Srbofil.
Pa i ove kombinacije s Dodikom govore u prilog tome.
:D
Danguba

#87 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

Tipicoti wrote:
moa wrote:

Popis je popis...
Hoce da kaze da se vec sada radi na friziranju rezultata popisa stanovnistva. Ovo dok pisemo vec se rade nove rubrike i kalkulacije, tako da ce se i dalje rezultatima spekulisati.
OldMayor

#88 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by OldMayor »

Ja znam jedno, a to je da mi ove stvari moramo rjesavati izmedju sebe.

Ukini naziv srpska, pola drzave si jos vise udaljio, dio koji je ionako labilan i koji se ne smatra Bosnom i Hercegovinom. Posljedice ovoga mogu biti veoma lose. I neka prodje ta odluka, Dodik ce biti jos 100 puta jaci. Jer onda ima materijala za jedno 20 godina vladavine. A drzava nista nije dobila s tim? I dalje ce postojati entiteti sa svojim nadleznostima.

Ponavljam, ovo je samo zabava za sire narodne mase.

Ono o cemu sva tri naroda mogu pricati - o tome se ne prica. Je li evo svima u cilju da se uvede nulta stopa PDV-a? Je li to srbin vise voli placati skuplji hljeb nego bosnjak ili hrvat?

Je li se mozemo dogovoriti da zastitimo domacu privredu? Pa jebemu valjda je svakome u cilju da ima posao, da njegovi imaju posao? Ili je mozda Anti iz Sirokog draze da neki purger iz Zagreba ima posao nego njegov sin, ili da Marko iz Beograda ima vecu platu nego Marko iz Bijeljine.

Ajmo privuci investitore. Jebe mi se jel on rus, turcin, arap, svabo il sta vec. Ajmo im klepit pare zajedno.

Novac prelazi preko svih jezika, religija, nacija, nacionalnosti. Kako to da u jednoj Svicarskoj cetiri naroda zive, rade, pricaju cetiri razlicita (totalno razlicita) jezika, totalno razlicitih kultura, historije? Pa zato sto njima legne svaki mjesec 7-8000 maraka i jebe im se ba. Taman ce on razmisljati jel ugrozen ili nije. Evo daj meni ba platu 4000 KM i zovi ovu drzavu kako hoces, jebe mi se. Pricaj koji hos jezik, pisi kojim hoces pismom.

E u tome je poenta. Mi smo siromasni i besposleni. Pa narod ne zna sta ce i daj razglabaj o glupostima. I to isto rade i politicari. Ej, pola godine nakon izbora jos se nisu dogovorili oko podjele kolaca. Kad se dogovore, valja se onda uhodati, rasporediti svoje ljude i eto prodje im cetvrtina mandata. I onda ce bez imalo srama izaci pred kamere i reci da treba jos vremena. A narod ce klimati glavom i zabavljati oko gluposti kao sto je eto ime entiteta.
travnik

#89 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by travnik »

Koji je učinak ako se ukine naziv, a sve ostane isto? Izgleda da je forma važnija od sadržaja, da je šupljiranje važnije od konkretnih stvari. Osim toga, mislim da bi ukidanje naziva, koliko god to doista utemeljeno bilo, imalo negativne posljedice jer bi dodatno pogoršalo odnose u BiH, a ne relaksiralo, čemu treba težiti, te još uviše udaljilo i političare i običan narod iz RS-a od BiH.
Travnicanin101

#90 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Travnicanin101 »

travnik wrote:Koji je učinak ako se ukine naziv, a sve ostane isto? Izgleda da je forma važnija od sadržaja, da je šupljiranje važnije od konkretnih stvari. Osim toga, mislim da bi ukidanje naziva, koliko god to doista utemeljeno bilo, imalo negativne posljedice jer bi dodatno pogoršalo odnose u BiH, a ne relaksiralo, čemu treba težiti, te još uviše udaljilo i političare i običan narod iz RS-a od BiH.

Ocistile sve Bosnjake i Hrvate, a ovaj bi im halalio i jos propagira "ne bi se stel mesati" bezkicmenjacku retoriku prema istima. :lol: Pa dokle vise? I politicari i obican narod u rs su udaljeni od BiH da udaljeniji ne mogu biti. Treba ih yebati u odvratne i nedokazne glavurdine svim raspolozivim sredstvima, razvlaciti pamet.
travnik

#91 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by travnik »

Travnicanin101 wrote:
travnik wrote:Koji je učinak ako se ukine naziv, a sve ostane isto? Izgleda da je forma važnija od sadržaja, da je šupljiranje važnije od konkretnih stvari. Osim toga, mislim da bi ukidanje naziva, koliko god to doista utemeljeno bilo, imalo negativne posljedice jer bi dodatno pogoršalo odnose u BiH, a ne relaksiralo, čemu treba težiti, te još uviše udaljilo i političare i običan narod iz RS-a od BiH.

Ocistile sve Bosnjake i Hrvate, a ovaj bi im halalio i jos propagira "ne bi se stel mesati" bezkicmenjacku retoriku prema istima. :lol: Pa dokle vise? I politicari i obican narod u rs su udaljeni od BiH da udaljeniji ne mogu biti. Treba ih yebati u odvratne i nedokazne glavurdine svim raspolozivim sredstvima, razvlaciti pamet.
Koji je učinak da se ukine naziv, a sve isto ostane? Normalno da bih volio da se tako ne zovu, čak štoviše da nema entiteta, ali opet kažem, koji je učinak?
Travnicanin101

#92 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Travnicanin101 »

travnik wrote:
Travnicanin101 wrote:

Koji je učinak da se ukine naziv, a sve isto ostane? Normalno da bih volio da se tako ne zovu, čak štoviše da nema entiteta, ali opet kažem, koji je učinak?

Satisfakcija onih koji su u to ime ubijeni, protjerani, opljackani, fizicki i psihicki maltretirani i silovani.
zavrzlama

#93 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by zavrzlama »

Ogroman ucinak...naziv manjeg entiteta je 90% problem svih problema u BIH...naziv sprecava 99% srba da shvate da zive u drzavi tri ravnopravna naroda,da je taj entitet dio BIH i da oni nemaju ekskluzivno pravo na taj teritorij...99% bosnjaka manji entitet naziva genocidnim,bas iz razloga sto se gura prst u oci,gdje nije bilo dovoljno izvrsiti genocid,etnicko ciscenje ,NEGO je trebalo i tu teritoriju nazvati po imenu samo jednog naroda..promjenom imena rs-a se postize visestruka korist,srbi svoj ideoloski,politicki i emotivni naboj prenose postepeno i na drzavu BIH,a nesrbi postepenoi prihvacaju taj entitet bez u startu diskriminirajuceg naziva,gdje se postepeno razbijaju barijere "nase i njihovo"...ukidanje imena rs-a je najvise u interesu samih BIH srba,ali je to tesko njima da shvate,kad shvate bice prekasno...velikosprskim ideolozima je ime entiteta vaznije nego % teritorije istog....sutra da npr. se ponudi kompletan DC Brcko u sastav manjeg entiteta ,a da zauzvrat se promijeni ime oni glat odbijaju....o ovome sam pisao poodavno....rs je grobnica BIH srba,nazalost o njihovim zivotima odlucuje srbija i tu se zavrsava sva prica...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#94 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by _BataZiv_0809 »

direktni wrote: :lol:čudi me da za tu vijest, odluku, znaš ti i pomenuti profesor, a da tu ekskluzivu (Ustavni sud potvrdio da je ime Republika Srpska - ustavno :lol: ) nije objavio ni jedan elektronski medij. O profesoru..... ima svakakvih profesora. Nemoj svima vjerovati na riječ. :D
Druze, proguglaj i to i ime prof.dr Sarcevica pa cemo pricati :)

EDIT: Apelaciju je 2005 godine podnio tadasnji clan predsjednistva Sulejman Tihic.
casica

#95 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by casica »

ko placa ovog kurtcehajica da javnost siluje jalovim temama kao sto je ova i sutorina :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#96 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by _BataZiv_0809 »

Tipicoti wrote:

Popis je popis...
Ne postoji Ustav EU. Bila je ideja, ali odbijena na referendumima u Francuskoj i Holandiji.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#97 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by _BataZiv_0809 »

OldMayor wrote:Ja znam jedno, a to je da mi ove stvari moramo rjesavati izmedju sebe.

Ukini naziv srpska, pola drzave si jos vise udaljio, dio koji je ionako labilan i koji se ne smatra Bosnom i Hercegovinom. Posljedice ovoga mogu biti veoma lose. I neka prodje ta odluka, Dodik ce biti jos 100 puta jaci. Jer onda ima materijala za jedno 20 godina vladavine. A drzava nista nije dobila s tim? I dalje ce postojati entiteti sa svojim nadleznostima.

Ono o cemu sva tri naroda mogu pricati - o tome se ne prica. Je li evo svima u cilju da se uvede nulta stopa PDV-a? Je li to srbin vise voli placati skuplji hljeb nego bosnjak ili hrvat?

Je li se mozemo dogovoriti da zastitimo domacu privredu? Pa jebemu valjda je svakome u cilju da ima posao, da njegovi imaju posao? Ili je mozda Anti iz Sirokog draze da neki purger iz Zagreba ima posao nego njegov sin, ili da Marko iz Beograda ima vecu platu nego Marko iz Bijeljine.

Ajmo privuci investitore. Jebe mi se jel on rus, turcin, arap, svabo il sta vec. Ajmo im klepit pare zajedno.

Novac prelazi preko svih jezika, religija, nacija, nacionalnosti. Kako to da u jednoj Svicarskoj cetiri naroda zive, rade, pricaju cetiri razlicita (totalno razlicita) jezika, totalno razlicitih kultura, historije? Pa zato sto njima legne svaki mjesec 7-8000 maraka i jebe im se ba. Taman ce on razmisljati jel ugrozen ili nije. Evo daj meni ba platu 4000 KM i zovi ovu drzavu kako hoces, jebe mi se. Pricaj koji hos jezik, pisi kojim hoces pismom.

E u tome je poenta. Mi smo siromasni i besposleni. Pa narod ne zna sta ce i daj razglabaj o glupostima. I to isto rade i politicari. Ej, pola godine nakon izbora jos se nisu dogovorili oko podjele kolaca. Kad se dogovore, valja se onda uhodati, rasporediti svoje ljude i eto prodje im cetvrtina mandata. I onda ce bez imalo srama izaci pred kamere i reci da treba jos vremena. A narod ce klimati glavom i zabavljati oko gluposti kao sto je eto ime entiteta.
Joj kad te sad optuze da si JugonostalgiĆar, beskicmenjak kmetovskog mentaliteta i sta sve ne. Imas ljudi koji navijaju za nered kod nas, samo da bi imali o cemu srat na forumu. Narocito kad im guzica nije u BiH :D

Inace za napisano Kapa dole :kakoste:
Ali Kemal

#98 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Ali Kemal »

_BataZiv_0809 wrote:
OldMayor wrote:Ja znam jedno, a to je da mi ove stvari moramo rjesavati izmedju sebe.

Joj kad te sad optuze da si JugonostalgiĆar, beskicmenjak kmetovskog mentaliteta i sta sve ne. Imas ljudi koji navijaju za nered kod nas, samo da bi imali o cemu srat na forumu. Narocito kad im guzica nije u BiH :D

Inace za napisano Kapa dole :kakoste:
Jos jednom :thumbup:
muzicar_iz_parka

#99 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by muzicar_iz_parka »

moa wrote:
A gdje to stoji u EU ustavu? :lol:
hornet

#100 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hornet »

Tako su razmisljali i u Dejtonu, bitno je da stane rat pa ce se sve to kasnije ujediniti, zaboravice se podjele, ekonomija ce integrisati zemlju bla, bla, bla. Kad cete jednom shvatiti da Srbi imaju cilj, a priznanjem RS uradili su vise od pola posla. Znali su dobro i Milosevic, i Karadzic da se priznanjem BiH nece desiti podjela bez pristanka Bosnjaka, ali su isto tako racunali da ce zlocinima i etnickim ciscenjem prvo napraviti ekskluzivni srpski entitet (sto su i uradili), pod dva brutalnim zlocinima tolko ogaditi bilo kakvu ideju zajednickog zivota da druga strana kaze, 'ma nek idu, nema s njima zivota' i sl. I da RS de facto jeste drzava u de facto federalnoj BiH, jer imaju i vise nadleznosti i samostalnosti nego sto imaju drzave clanice u bilo kojoj federalnoj drzavi. Uostalom, po Ustavu imate drzavljanstvo entiteta. Ta prica o nultoj stopi i hljebu je obicna glupost, jer zato sada ako uvedu diferenciranu stopu imacete jeftiniji hljeb (i to neznatno), al ce sve ostalo poskupiti bar 10%, nominalno 5% radi vece stope i sigurno jos toliko radi povecanje cijene energenata, transporta itd, kako vec trgovci to uvijek objasne pa jos i marzu sebi naguraju. BiH i jeste danas labilna, da labilnija ne moze biti upravo radi dva suprostavljena koncepta, jedinstvene BiH sa jedne strane, i podjele BiH sa druge.
Post Reply