OldMayor wrote:Ja znam jedno, a to je da mi ove stvari moramo rjesavati izmedju sebe.
Ukini naziv srpska, pola drzave si jos vise udaljio, dio koji je ionako labilan i koji se ne smatra Bosnom i Hercegovinom. Posljedice ovoga mogu biti veoma lose. I neka prodje ta odluka, Dodik ce biti jos 100 puta jaci. Jer onda ima materijala za jedno 20 godina vladavine. A drzava nista nije dobila s tim? I dalje ce postojati entiteti sa svojim nadleznostima.
Ponavljam, ovo je samo zabava za sire narodne mase.
Ono o cemu sva tri naroda mogu pricati - o tome se ne prica. Je li evo svima u cilju da se uvede nulta stopa PDV-a? Je li to srbin vise voli placati skuplji hljeb nego bosnjak ili hrvat?
Je li se mozemo dogovoriti da zastitimo domacu privredu? Pa jebemu valjda je svakome u cilju da ima posao, da njegovi imaju posao? Ili je mozda Anti iz Sirokog draze da neki purger iz Zagreba ima posao nego njegov sin, ili da Marko iz Beograda ima vecu platu nego Marko iz Bijeljine.
Ajmo privuci investitore. Jebe mi se jel on rus, turcin, arap, svabo il sta vec. Ajmo im klepit pare zajedno.
Novac prelazi preko svih jezika, religija, nacija, nacionalnosti. Kako to da u jednoj Svicarskoj cetiri naroda zive, rade, pricaju cetiri razlicita (totalno razlicita) jezika, totalno razlicitih kultura, historije? Pa zato sto njima legne svaki mjesec 7-8000 maraka i jebe im se ba. Taman ce on razmisljati jel ugrozen ili nije. Evo daj meni ba platu 4000 KM i zovi ovu drzavu kako hoces, jebe mi se. Pricaj koji hos jezik, pisi kojim hoces pismom.
E u tome je poenta. Mi smo siromasni i besposleni. Pa narod ne zna sta ce i daj razglabaj o glupostima. I to isto rade i politicari. Ej, pola godine nakon izbora jos se nisu dogovorili oko podjele kolaca. Kad se dogovore, valja se onda uhodati, rasporediti svoje ljude i eto prodje im cetvrtina mandata. I onda ce bez imalo srama izaci pred kamere i reci da treba jos vremena. A narod ce klimati glavom i zabavljati oko gluposti kao sto je eto ime entiteta.
Tako su razmisljali i u Dejtonu, bitno je da stane rat pa ce se sve to kasnije ujediniti, zaboravice se podjele, ekonomija ce integrisati zemlju bla, bla, bla. Kad cete jednom shvatiti da Srbi imaju cilj, a priznanjem RS uradili su vise od pola posla. Znali su dobro i Milosevic, i Karadzic da se priznanjem BiH nece desiti podjela bez pristanka Bosnjaka, ali su isto tako racunali da ce zlocinima i etnickim ciscenjem prvo napraviti ekskluzivni srpski entitet (sto su i uradili), pod dva brutalnim zlocinima tolko ogaditi bilo kakvu ideju zajednickog zivota da druga strana kaze, 'ma nek idu, nema s njima zivota' i sl. I da RS de facto jeste drzava u de facto federalnoj BiH, jer imaju i vise nadleznosti i samostalnosti nego sto imaju drzave clanice u bilo kojoj federalnoj drzavi. Uostalom, po Ustavu imate drzavljanstvo entiteta. Ta prica o nultoj stopi i hljebu je obicna glupost, jer zato sada ako uvedu diferenciranu stopu imacete jeftiniji hljeb (i to neznatno), al ce sve ostalo poskupiti bar 10%, nominalno 5% radi vece stope i sigurno jos toliko radi povecanje cijene energenata, transporta itd, kako vec trgovci to uvijek objasne pa jos i marzu sebi naguraju. BiH i jeste danas labilna, da labilnija ne moze biti upravo radi dva suprostavljena koncepta, jedinstvene BiH sa jedne strane, i podjele BiH sa druge.