Nacionalna tekstura lica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pismonosa

#76 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Image

Čim sam ga vidio odmah sam skonto da je bošnjo. Arif Heralić.

Nije Alija Sirotanović :D
Pismonosa

#77 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Pismonosa »

Evo ga, tipični Emir, jelde?

Image

E, nije, nego ja Andrija. I to ne Artuković nego Milošević :D
Danguba

#78 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Danguba »

Ja gdje god dodjem pitaju me ''odakle si ti''? :roll:

...kao sto neko rece, 116 puta sam se zeznuo u procjeni i nastojim da na osnovu fizickog izgleda ne svrstavan nikoga nigdje.
chupacabra

#79 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by chupacabra »

hAZNADAR wrote:Odustajem,... poslije sumiranja svih odgovora,.. - mozda je jednostavno do mene i spustam koplje.

Nije mi bila namjera nekoga uvrijediti - jednostavno svi ljudi sa kojima se druzim tvrde da u svom kraju mogu skontati po izgledu sta je ko i da se to da na neki nacin provaliti, skontati,.. tako da je i mozda do njih.

Predlazem da moderator izbrise ovu temu, dalji nastavak na ovaj nacin nema smisla.
svako dobro
To su subjektivna zapazanja koja ukljucuju i ponasanje, nosnju, naglasak to jest naucene karakteristike sredine u kojoj zivis. Ko tvrdi da je samo fizicki izgled laze. Kada uradis kontrolisani eksperiment gdje se od osobe trazi da prepozna individuu odredjene etnije, dobijes rezultat koji se moze svrstati u cistu slučajnost. Dokazano davno kontrolisanim eksperimentima.
KENJAC

#80 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by KENJAC »

Kako got da je danas tesko naci razliu , s vremenom ce postati sve lakse. Sve manje je mjesanih brakova , sve vise je jedna narodnost koncentrisana na jednom mjestu. Kako se danas mogu razlikovati narodi , nemojte mi reci da Antonio sa Sicilije i Gunar iz Osla lice, tako ce sa ovakom pameti isto da se prodube razlike izmedju nas u Bosni. Sto je Cigane najlakse poznat ? Sto se ne mijesaju sa drugima !
raoul duke

#81 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by raoul duke »

KENJAC wrote:Sto je Cigane najlakse poznat ? Sto se ne mijesaju sa drugima !
Pazi ove logike :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Joj klixe
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#82 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

U-zap wrote:Ja bosanke odmah prepoznam, nize su i deblje dok recimo hrvatice su visocije i koscatog lica sto je lijepo. Srpkinje takodjer samo sto su tamnijeg tena nego hrvatice.
:lol:

Jesu li i Slavonke i Zagorke takve? :lol:

Ma, kitu vi znate! :run:
zlata

#83 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by zlata »

tandmand wrote:Predrasuda i previse.
Sta bi rekli po teksturi lica kojem narodu pripada ovaj:

Image

Ne izgleda nista vise arijevski niti njegov kolega Joseph Goebbels. Crn, taman, ruzan, malen i smlaćen.
U stvari citavo rukovodstvo III Reich_a uopce nije izgledalo arijevski.
Tako isto neki u BiH upiru prstom u druge a u stvari pricaju o sebi.
Original nas co'ek. 'Ercegovac pravi. A takve cupave obrve u mene did rahmetli, Krajisnik, isto im'o. A ja svoje sve vec izcupala i ne rastu vise. :D

Inace ne'am nikakvh problema sa izgledom. Najvise me Zidovi pitaju jesam li Zidovka. :roll:
Vec sam navikla na ono "Are you sure you're not Jewish"?

Ante jadan, djete aparthajda. Sta on zna o zivotu.

Medju najplavljim zenama rodom iz BiH, koje sam ikad upoznala, je cura rodom iz Stoca, koja zivi u jednoj arapskoj Zemlji. Tamo rodjena.
K'o nekakva Svedjanka izgubljena u Sahari. Ko da su ju Berberski Gusari ukrali na obali Skandinavije, i odveli u bjelo ropstvo.

Medju najcrnjim ljudima rodom iz nasih krajeva, je bio jedan iz Prijepolja, Bosnjak. K'o glumac iz Bollywood filmova. Prelijep, a garav, katran. A tecic mu bio posve bijel. plav tip, sa zelenim okicama. Oba prelijepi, a po izgledu ko Pundzab i Svedska.
Dobrinja80

#84 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Dobrinja80 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
U-zap wrote:Ja bosanke odmah prepoznam, nize su i deblje dok recimo hrvatice su visocije i koscatog lica sto je lijepo. Srpkinje takodjer samo sto su tamnijeg tena nego hrvatice.
:lol:

Jesu li i Slavonke i Zagorke takve? :lol:

Ma, kitu vi znate! :run:
Važno je da je žensko i da ga umoćiš.
sve ostalo je nebitno.
dr socrates

#85 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by dr socrates »

Ne bih rekao da je ova tema baš toliko bezveze, bez obzira na Antina lupetanja.Međutim, ovdje se mora govoriti i o razlici u mentalitetu koji su uzrokovali mnogi aspekti u prošlosti.Recimo, muslimani su uglavnom činili jezgro gradskog stanovništva u BiH, dok su hrišćani živjeli na selu.Do dolaska Austrougarske mali broj hrišćana je živio u tadašnjim kasabama.Znači o sudaru čaršijskog i brđanskog mentaliteta.
Otuda Srbi i Hrvati simbole nekih gradova( npr. Stari most u Mostaru) ne doživljavaju na isti način kao Bošnjaci. A u BiH ono što postane simbol jednog naroda druga dva automatski odbacuju.Muslimani u BiH su u potpunosti prihvatli arapska imena samo da ne bi imali ništa zajedničko sa " Vlasima" i "Latinima ".
Veoma je jasno da su stotinama godina ti narodi živjeli jedni pored drugih, a ne zajedno, i da su korijeni mržnje i predrasuda veoma duboki.
Jedini period kada su ti narodi istinski živjeli zajedno je za vrijeme SFRJ i to se vidi po broju mješovitih brakova koji su najbolji pokazatelj da li narodi žive jedni pored drugih ili zajedno.
Dobrinja80

#86 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Dobrinja80 »

hAZNADAR wrote:
Interesantno je ustvari da sam to o pogadjanju sta je ko najvise cuo od Sarajlija koji vecinm tvrde da su uvijek znali provaliti po izgledu sta je ko.

Mislilo se na odijevanje.
npr crne cipele i bijele čarape i tako neke kombinacije,
dust in the wind

#87 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by dust in the wind »

dr socrates wrote:Ne bih rekao da je ova tema baš toliko bezveze, bez obzira na Antina lupetanja.Međutim, ovdje se mora govoriti i o razlici u mentalitetu koji su uzrokovali mnogi aspekti u prošlosti.Recimo, muslimani su uglavnom činili jezgro gradskog stanovništva u BiH, dok su hrišćani živjeli na selu.Do dolaska Austrougarske mali broj hrišćana je živio u tadašnjim kasabama.Znači o sudaru čaršijskog i brđanskog mentaliteta.
Otuda Srbi i Hrvati simbole nekih gradova( npr. Stari most u Mostaru) ne doživljavaju na isti način kao Bošnjaci. A u BiH ono što postane simbol jednog naroda druga dva automatski odbacuju.Muslimani u BiH su u potpunosti prihvatli arapska imena samo da ne bi imali ništa zajedničko sa " Vlasima" i "Latinima ".
Veoma je jasno da su stotinama godina ti narodi živjeli jedni pored drugih, a ne zajedno, i da su korijeni mržnje i predrasuda veoma duboki.
Jedini period kada su ti narodi istinski živjeli zajedno je za vrijeme SFRJ i to se vidi po broju mješovitih brakova koji su najbolji pokazatelj da li narodi žive jedni pored drugih ili zajedno.
sta rece insan i ostade ziv
tandmand

#88 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by tandmand »

hAZNADAR wrote:Odustajem,... poslije sumiranja svih odgovora,.. - mozda je jednostavno do mene i spustam koplje.

Nije mi bila namjera nekoga uvrijediti - jednostavno svi ljudi sa kojima se druzim tvrde da u svom kraju mogu skontati po izgledu sta je ko i da se to da na neki nacin provaliti, skontati,.. tako da je i mozda do njih.

Predlazem da moderator izbrise ovu temu, dalji nastavak na ovaj nacin nema smisla.
svako dobro
Tema je doduse klizava ali ne treba je gurati pod tepih niti od ovoga praviti tabu.
Npr. ako sretnes starijeg covjeka koji nosi odredjenu vrstu kape a nije Francuz, onda je vjerovatno Bosnjak.
To je prepoznavanje na osnovu izgleda a imamo i na osnovu jezicke varijante. Rijetki su Bosnjaci koji ce govoriti siječanj, tisuću, tjedan ...
Crte lica, same po sebi .. e to je vec sklizak teren. Istina je da ima odredjenih sela/podrucja gdje zive izrazito svijetli stanovnici i obratno ali se ne moze bas generalizirati za citav narod. Ovo su stvari o kojima ipak trebamo da pricamo, da ne bi ispalo da smo svi neki Bosanci (nap. veliko B) koje je neko olovkom izjednacio a da se o razlikama ne smije pricati jer ce to neko proglasiti ksenofobijom.
Kulturoloskih (muzika, kuhinja, odijevanje ...) razlika ima i treba da pricamo o njima.
Dakako ima onih koji pricu navode na rasnu teoriju, ono na prikriven nacin.
zlata

#89 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by zlata »

dr socrates wrote:Ne bih rekao da je ova tema baš toliko bezveze, bez obzira na Antina lupetanja.Međutim, ovdje se mora govoriti i o razlici u mentalitetu koji su uzrokovali mnogi aspekti u prošlosti.Recimo, muslimani su uglavnom činili jezgro gradskog stanovništva u BiH, dok su hrišćani živjeli na selu.Do dolaska Austrougarske mali broj hrišćana je živio u tadašnjim kasabama.Znači o sudaru čaršijskog i brđanskog mentaliteta.
Meni se cini da je antagonizam izmedju naroda u BiH, stariji od osvajanja od strane Osmanlija. Ima ona epska, gdje Alija Vlahinjic kani zenit Zlatu iz Novog, a njoj braca ne dadose, jer je on sin Vlahinje.

I tu se nije radilo o vjerskoj diskriminaciji, nego pravo etnickoj. Iako ni Zlatina narodnost, ni etnicitet nisu definirani u toj pjesmi, osim, podrazumjeva se, da nije isto vlaskog roda, k'o Alija.

Takav aprathajd je ocito bio naslijedjen, od ranije, od doba pred-islamizacije tog naroda.
I danas se vidi u rijecima Ante.
Danas bi Bosnje more bit i dale Zlatu, ali Ante nju nece, ni mrtvu. :-x

Eh sad, sjecam se dobrane svog rahmetli dida, koje je bio rodjen isto kad i Tito, i ne pamtim nikakvu golemu mrznju. Niti dubinu mrznje.
Jesu zivili jedni pokraj drugih, ali uvijek se postivalo svacije. Njihova baba od nase nane ucila razvijat pite,
njihove snahe nama slale uskrsna jaja da tucamo, i tako dalje.

Eh sad, ne znam ni o ljubavi i mrznji u njihovim kucama, tako da ne mogu svjedocit o njihovim razmisljanjima vis-a-vis komsija ne-Srba.
Znam 100% da je did rahemtli vazda spominjao kako su im Ustase i Njemci pobili oceve, i kako mu to nije bilo pravo. Uostalom, bio je vjernik , i ubijanje nevina naroda je za njega bilo golema sramota. Grijeh.
Last edited by zlata on 23/02/2015 16:48, edited 1 time in total.
zlata

#90 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by zlata »

dupli
@ngel

#91 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by @ngel »

tacno je bas se nekako prepoznaju...ja recimo odmah znam da je ovo teta Branka a ne teta Hanka :lol:

Image
KENJAC

#92 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by KENJAC »

raoul duke wrote:

Joj klixe
De zivota ti objasni sta je smijesno ili sta nije tacno !
Mali_Vuk

#93 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Mali_Vuk »

Mada znam da kolega Haznadar nije imao loše namjere kad je otvorio temu, ipak mi se ne čini opravdanom.

Takva teorija može samo poslužiti poremećenim šovinistima da trkeljaju nebuloze tipa: Bošnjaci/Srbi/Hrvati su ljepši i zgodniji od Bošnjaka/Srba/Hrvata. I tako te mantre kojima su skloni pomenuti kompleksaši.
chupacabra

#94 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by chupacabra »

KENJAC wrote:
raoul duke wrote:

Joj klixe
De zivota ti objasni sta je smijesno ili sta nije tacno !
Koje Cigane, to jest Rome? Ovi originalni nose genetski pool iz Indije i ako se ne mijesaju sa drugima, imaju jasno definisane fizicke karakteristike u skladu sa svojim genima. Ali, da li si ikada bio u okolini Bijeljine gdje zivi jedan dio Roma koje u nasim predjelima zovu "Bijeli Cigani". E to su ti ovi sto su se mijesali sa lokalnim stanovnistvom, i kod kojih su generacijama potisnuti geni koji definisu boju koze. Oni su kulturoloski Romi, ali ces tesko po izgledu prepoznati sta su i ko su dok im ne vidis oblacenje, ponasanje, govor, imena itd. Ja imam prijatelja Roma koji je svijetlije boje koze od mene.
Poenta je da se mora napraviti razlika izmedju nasljednih osobina i naucenih. Opet ponavljam, narodi u BiH 99.9% imaju isti genetski pool (pogledaj istrazivanja Damira Marjanovica), i tu uopste nema veze da li se Bosnjaci, Srbi i Hrvati mijesaju ili ne. Njihova vjera i etnija su naucene osobine koje se ne mogu prenositi.
Ono o cemu mozemo diskutovati je geografska ogranicenost odredjenih gena (ali ne i nacionalna), jer populacija u jednom dijelu BiH nije imala prilike da se "kriza" sa populacijom u drugom zbog distance (recimo Istocna Bosna i Krajina). Ali to se ne moze primijeniti na cijelu etniju, jer je etnija kategorija u glavi covjeka a ne u njegovim genima.
Mali_Vuk

#95 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Mali_Vuk »

chupacabra wrote:jer je etnija kategorija u glavi covjeka a ne u njegovim genima.
:thumbup: Ovo je sva suština priče.
dudlov

#96 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by dudlov »

Mene je jedna starija žena detektovala po faci. Bilo je to početkom rata, tj. odem ja da vidim prijatelja i tako sjeli nas dvojica ispred kuće da kafenišemo, kad njegova gazdarica siđe da vidi s kim njen podstanar kafu pije te reče, nakon mjerkanja, ovaj nije naš, jer joj je moje lice bilo pokazatelj. Utrefila jeste, ali do pola,tj. ako nije naš, koji je od dva preostala.
zlata

#97 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by zlata »

Iako nije bilo prilike da se Bosnjaci iz Istocne Bosne i Krajine nekako "krizaju",
mislim da mnogi imaju zajednicke korijene via osmanske Slavonije i Madjarske,
a i iz pred-Osmanskog perioda, od doseljenih Sasa i Slavena.

Nije tesko pronac Bosnjaka sa Drine i Une, koji vise lici na HitlerJugend, neg krsnog Balkancerosa.
A ima i sela u Krajini, dje izgledaju ko da ih je Putin deportov'o iz Ukrajine.
topcam
Vozim: uzbrdo

#98 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by topcam »

Image
zlata

#99 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by zlata »

chupacabra wrote: Opet ponavljam, narodi u BiH 99.9% imaju isti genetski pool (pogledaj istrazivanja Damira Marjanovica), i tu uopste nema veze da li se Bosnjaci, Srbi i Hrvati mijesaju ili ne. Njihova vjera i etnija su naucene osobine koje se ne mogu prenositi.
Ne slazem se s tom tvrdjom.
Imas pravoslavnih familija koje su sje mjesale sa Grcima, Cincarima, Armencima,
cak znam za curu kojoj je baba bila Austrijanka. Neki poticu od pravih Vlaha naseljenih iz okolice Negotina.
Nemoguce da im je svima genetika identicna,
a kamo li da je identicna genetici Bosnjaka i Hrvata, koji su takodjer,
donekle isto medjusobno heterogeni, a donekle i vrlo srodni.

Samo u mojoj carsiji, znam za ljude koji su rodom iz Anatolije, Albanci, Njemci, Tatari, Palestinci.
Cak i ako su ti egzoticni korjeni samo mali dio njihove genetike, ipak, krv nije voda. ;-)

Prije nekoliko dana pricam s jednom "pravom" Hercegovkom, kad u nje praNdid bio Madjar. :o
JThomas

#100 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by JThomas »

Mali_Vuk wrote:Mada znam da kolega Haznadar nije imao loše namjere kad je otvorio temu, ipak mi se ne čini opravdanom.

Takva teorija može samo poslužiti poremećenim šovinistima da trkeljaju nebuloze tipa: Bošnjaci/Srbi/Hrvati su ljepši i zgodniji od Bošnjaka/Srba/Hrvata. I tako te mantre kojima su skloni pomenuti kompleksaši.
prvo je bilo ograničenje biračkog prava samo na "pametne", nastavlja se sa ovim, a sutra ko zna šta. ja tu vidim jedan obrazac koji mi se nimalo ne sviđa i koji ne ukazuje na dobre namjere.
Locked