Čim sam ga vidio odmah sam skonto da je bošnjo. Arif Heralić.
Nije Alija Sirotanović

To su subjektivna zapazanja koja ukljucuju i ponasanje, nosnju, naglasak to jest naucene karakteristike sredine u kojoj zivis. Ko tvrdi da je samo fizicki izgled laze. Kada uradis kontrolisani eksperiment gdje se od osobe trazi da prepozna individuu odredjene etnije, dobijes rezultat koji se moze svrstati u cistu slučajnost. Dokazano davno kontrolisanim eksperimentima.hAZNADAR wrote:Odustajem,... poslije sumiranja svih odgovora,.. - mozda je jednostavno do mene i spustam koplje.
Nije mi bila namjera nekoga uvrijediti - jednostavno svi ljudi sa kojima se druzim tvrde da u svom kraju mogu skontati po izgledu sta je ko i da se to da na neki nacin provaliti, skontati,.. tako da je i mozda do njih.
Predlazem da moderator izbrise ovu temu, dalji nastavak na ovaj nacin nema smisla.
svako dobro
Pazi ove logikeKENJAC wrote:Sto je Cigane najlakse poznat ? Sto se ne mijesaju sa drugima !
U-zap wrote:Ja bosanke odmah prepoznam, nize su i deblje dok recimo hrvatice su visocije i koscatog lica sto je lijepo. Srpkinje takodjer samo sto su tamnijeg tena nego hrvatice.
Original nas co'ek. 'Ercegovac pravi. A takve cupave obrve u mene did rahmetli, Krajisnik, isto im'o. A ja svoje sve vec izcupala i ne rastu vise.tandmand wrote:Predrasuda i previse.
Sta bi rekli po teksturi lica kojem narodu pripada ovaj:
Ne izgleda nista vise arijevski niti njegov kolega Joseph Goebbels. Crn, taman, ruzan, malen i smlaćen.
U stvari citavo rukovodstvo III Reich_a uopce nije izgledalo arijevski.
Tako isto neki u BiH upiru prstom u druge a u stvari pricaju o sebi.
Važno je da je žensko i da ga umoćiš.Ima Bosne_Bice Bosne wrote:U-zap wrote:Ja bosanke odmah prepoznam, nize su i deblje dok recimo hrvatice su visocije i koscatog lica sto je lijepo. Srpkinje takodjer samo sto su tamnijeg tena nego hrvatice.![]()
Jesu li i Slavonke i Zagorke takve?![]()
Ma, kitu vi znate!
hAZNADAR wrote:
Interesantno je ustvari da sam to o pogadjanju sta je ko najvise cuo od Sarajlija koji vecinm tvrde da su uvijek znali provaliti po izgledu sta je ko.
sta rece insan i ostade zivdr socrates wrote:Ne bih rekao da je ova tema baš toliko bezveze, bez obzira na Antina lupetanja.Međutim, ovdje se mora govoriti i o razlici u mentalitetu koji su uzrokovali mnogi aspekti u prošlosti.Recimo, muslimani su uglavnom činili jezgro gradskog stanovništva u BiH, dok su hrišćani živjeli na selu.Do dolaska Austrougarske mali broj hrišćana je živio u tadašnjim kasabama.Znači o sudaru čaršijskog i brđanskog mentaliteta.
Otuda Srbi i Hrvati simbole nekih gradova( npr. Stari most u Mostaru) ne doživljavaju na isti način kao Bošnjaci. A u BiH ono što postane simbol jednog naroda druga dva automatski odbacuju.Muslimani u BiH su u potpunosti prihvatli arapska imena samo da ne bi imali ništa zajedničko sa " Vlasima" i "Latinima ".
Veoma je jasno da su stotinama godina ti narodi živjeli jedni pored drugih, a ne zajedno, i da su korijeni mržnje i predrasuda veoma duboki.
Jedini period kada su ti narodi istinski živjeli zajedno je za vrijeme SFRJ i to se vidi po broju mješovitih brakova koji su najbolji pokazatelj da li narodi žive jedni pored drugih ili zajedno.
Tema je doduse klizava ali ne treba je gurati pod tepih niti od ovoga praviti tabu.hAZNADAR wrote:Odustajem,... poslije sumiranja svih odgovora,.. - mozda je jednostavno do mene i spustam koplje.
Nije mi bila namjera nekoga uvrijediti - jednostavno svi ljudi sa kojima se druzim tvrde da u svom kraju mogu skontati po izgledu sta je ko i da se to da na neki nacin provaliti, skontati,.. tako da je i mozda do njih.
Predlazem da moderator izbrise ovu temu, dalji nastavak na ovaj nacin nema smisla.
svako dobro
Meni se cini da je antagonizam izmedju naroda u BiH, stariji od osvajanja od strane Osmanlija. Ima ona epska, gdje Alija Vlahinjic kani zenit Zlatu iz Novog, a njoj braca ne dadose, jer je on sin Vlahinje.dr socrates wrote:Ne bih rekao da je ova tema baš toliko bezveze, bez obzira na Antina lupetanja.Međutim, ovdje se mora govoriti i o razlici u mentalitetu koji su uzrokovali mnogi aspekti u prošlosti.Recimo, muslimani su uglavnom činili jezgro gradskog stanovništva u BiH, dok su hrišćani živjeli na selu.Do dolaska Austrougarske mali broj hrišćana je živio u tadašnjim kasabama.Znači o sudaru čaršijskog i brđanskog mentaliteta.
Otuda Srbi i Hrvati simbole nekih gradova( npr. Stari most u Mostaru) ne doživljavaju na isti način kao Bošnjaci. A u BiH ono što postane simbol jednog naroda druga dva automatski odbacuju.Muslimani u BiH su u potpunosti prihvatli arapska imena samo da ne bi imali ništa zajedničko sa " Vlasima" i "Latinima ".
Veoma je jasno da su stotinama godina ti narodi živjeli jedni pored drugih, a ne zajedno, i da su korijeni mržnje i predrasuda veoma duboki.
Jedini period kada su ti narodi istinski živjeli zajedno je za vrijeme SFRJ i to se vidi po broju mješovitih brakova koji su najbolji pokazatelj da li narodi žive jedni pored drugih ili zajedno.

De zivota ti objasni sta je smijesno ili sta nije tacno !raoul duke wrote:Pazi ove logikeKENJAC wrote:Sto je Cigane najlakse poznat ? Sto se ne mijesaju sa drugima !![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Joj klixe
Koje Cigane, to jest Rome? Ovi originalni nose genetski pool iz Indije i ako se ne mijesaju sa drugima, imaju jasno definisane fizicke karakteristike u skladu sa svojim genima. Ali, da li si ikada bio u okolini Bijeljine gdje zivi jedan dio Roma koje u nasim predjelima zovu "Bijeli Cigani". E to su ti ovi sto su se mijesali sa lokalnim stanovnistvom, i kod kojih su generacijama potisnuti geni koji definisu boju koze. Oni su kulturoloski Romi, ali ces tesko po izgledu prepoznati sta su i ko su dok im ne vidis oblacenje, ponasanje, govor, imena itd. Ja imam prijatelja Roma koji je svijetlije boje koze od mene.KENJAC wrote:De zivota ti objasni sta je smijesno ili sta nije tacno !raoul duke wrote:Pazi ove logikeKENJAC wrote:Sto je Cigane najlakse poznat ? Sto se ne mijesaju sa drugima !![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Joj klixe
chupacabra wrote:jer je etnija kategorija u glavi covjeka a ne u njegovim genima.
Ne slazem se s tom tvrdjom.chupacabra wrote: Opet ponavljam, narodi u BiH 99.9% imaju isti genetski pool (pogledaj istrazivanja Damira Marjanovica), i tu uopste nema veze da li se Bosnjaci, Srbi i Hrvati mijesaju ili ne. Njihova vjera i etnija su naucene osobine koje se ne mogu prenositi.
prvo je bilo ograničenje biračkog prava samo na "pametne", nastavlja se sa ovim, a sutra ko zna šta. ja tu vidim jedan obrazac koji mi se nimalo ne sviđa i koji ne ukazuje na dobre namjere.Mali_Vuk wrote:Mada znam da kolega Haznadar nije imao loše namjere kad je otvorio temu, ipak mi se ne čini opravdanom.
Takva teorija može samo poslužiti poremećenim šovinistima da trkeljaju nebuloze tipa: Bošnjaci/Srbi/Hrvati su ljepši i zgodniji od Bošnjaka/Srba/Hrvata. I tako te mantre kojima su skloni pomenuti kompleksaši.