Nacionalna tekstura lica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hAZNADAR

#1 Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

"Tekstura lica" je posudjeno od Ante iz Mostara o kojem vec ima tema na politici - mentalne barijere u Mostaru.
Ili da nazovem antropoloski izgled nasih nacija po regijama.

Spomenuti Ante iz zapadnog Mostara je ispljuvan po portalima i prozvan pomalo neopravdano. Prvo sto nije sam po sebi neki patoloski negativac i samo je dio jednog standarda drustva u kojem je odrastao i zivi. A drugo i sto je najbitnije - ipak je moguce po izgledu pogoditi kod nas nacionalnost. Razlog tomu nije nikakav rasizam i sl. vec specificne historijske okolnosti u regijama gdje su neke nacije zadrzale ili objedinile specifican izgled. Koji nije pravilo jer uvijek ima izuzetaka, ali vecinski je naslijedjen slican look. Tako da sam i ja u vecini slucajeva uvijek mogao pogoditi koje je nacije neko kome neznam ime. Za pojedine regije je tesko utvrditi jer se radi o dinamicnim regijama u historiji gdje je bilo migracija, mijesanja,. poput velikog dijela Bosanske Krajine i zapadne Hercegovine. Medjutim, neke regije su bile postedjene toga i tu se putem zenidbenih veza samo sa svojima kroz vijekova zadrzao odredjeni izgled.

Vezano za Mostar i pricu o Anti - tu sam i ja primijeto da je vecina sa istocne strane ipak tamnija negoli sa zapadne i ima uze lice. Razlog tomu je sto je zapadni Mostar vise primio doseljenika negoli istocna strana gdje je vecina bosnjackih familija ipak tu generacijama - poput enklave.
Hrvati zapadne Hercegovine mi opcenito izgledaju kao najkorpulentniji u BiH, vecinski su tamnoputi i krupni. Razlog korpulentnosti je mozda najvise u biologiji i vecem udjelu Kalcjuma u vodi i hrani sto je kroz vjekove i vjekove rezultiralo mozda jacim i vecim kosturom iz uz to i sve ostalo. Slicno je i sa Bosnjacima, ali je kod Bosnjaka vjerovatno bilo manje zenidbenih veza na sirokom podrucju - jer se vecina zenila u okviru jednog grada i time dala veca sansa da se jedan izgled sacuva.

Ubjedljivo najsvjetliji su Bosnjaci istocne Bosne. Ne samo u odnosu sa drugim nacijama - vec i u okviru bosnjackog korpusa gdje se isticu svijetlijom puti, svjetlijom kosom i ocima. Prije rata kada je regija bila mijesana - je bilo moguce pogoditi sta je ko po izgledu sa visokim procentom. Razlog tome su zenidbene veze kroz vijekove gdje se zenilo u okviru svojih i sto je predio bio postedjen vecih migracija i doseljavanja. Tu se najvise zadrzao slavenski antgropoloski tip a citao sam da su du doseljavani i njemacki rudari Sasi koji su se poslije asimilirali.

Bez daljih objasnjavanja zasto - po mojoj licnoj procjeni rekao bih da su:

Hrvati srednje Bosne svjetliji od Bosnjaka i Srba,
Srbi Sarajeva i regije korpulentniji i tamniji, velikih glava i spicastih noseva,
Bosnjaci Bijeljine i Semberije opcenito tamniji,

U Banjaluci gdje sam odrastao sam pred rat znao pogoditi - Bosnjaci su visi i mrsaviji a posebno stariji imaju pergamentnu boju lica, - izgled slican Tunji Filipovicu i rahmetli glumcu Zaimu Muzaferiji. Zelena boja ociju je bila najcesca u par naselja sa muslimanskom vecinom i veci nos, dok je kod Srba i Hrvata preovladavalo siroko lice i zdepasta gradja.

Unsko sanski kanton je historijski gledano podrucje sa najvecim procentom doseljavanja, mijesanja, promjena vjere, kretanja stanovnistva,.. opcenito najdinamicniji dio,.. i tu je tesko pogoditi sta je ko jer su svi slicni,.. ali istovremneo moram priznati da su ljudi iz tih krajeva nekako bar meni najljepsi po izgledu, stasu i drzanju.

Tako da se ipak mora priznati da postoji tu i tamo odredjena "tekstura lica" i boja,.. koja nas za nijanse razlikuje a vjerujem da je vecina isto cesto pogodila sta je ko - pa da cujem i druga iskustva. Naravno ima uvijek izuzetaka i drugih primjera tako da postiranje slika nekog drugacijeg primjera iz nabrojanog ne dokazuje puno. Samo bez prozivki o fasizmu, rasizmu, nacizmu,.. molim.
arslanbey

#2 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by arslanbey »

Srpkinje su crne,mrke...prepoznam ih iz daleka

Bosnjakinja svijetlije,sitnije,,,malenkaste(ujedno i manje grudi cesto :D)

hrvatice ne znam jer nisam bas iz mjesta gdje ih ima
Dosadno mii

#3 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Dosadno mii »

:(
Cherry-Cherry

#4 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

Po obliku lobanje, očiju, nosa, usana, zuba, vilice, kao i građe tijela, pa tek onda po pigmentaciji se može odrediti rasni podtip. Eh sad koliko to veze ima sa nacijom, to je već druga stvar...
JohnnyS

#5 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by JohnnyS »

Ja imam grčku teksturu lica s obzirom da sam ko Apolon.
Cherry-Cherry

#6 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

JohnnyS wrote:Ja imam grčku teksturu lica s obzirom da sam ko Apolon.
Znači, mediteranski podtip.
madner

#7 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by madner »

Posto genetski nema neke razlike, tesko da ima smisla tema. :D
Adriatic

#8 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Adriatic »

Ne mogu vjerovati šta čitam :-) :-) :run:
Cherry-Cherry

#9 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

Na Balkanu preovladava dinarski podtip, pa onda mediteranski. Znatno manje su zastupjeni atlandid, baltid i alpinid, a najmanje nordid. Ah da, kromanjon je takođe prisutan. :mrgreen:
hAZNADAR

#10 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Cherry-Cherry wrote:Po obliku lobanje, očiju, nosa, usana, zuba, vilice, kao i građe tijela, pa tek onda po pigmentaciji se može odrediti rasni podtip. Eh sad koliko to veze ima sa nacijom, to je već druga stvar...
Ne govorim o rasnim razlikama u BiH vec o nasljednim osobinama.
Ako se jedna vjerska grupa na odredjenom podrucju vjekovima zeni/udaje u okviru te grupe,.. vece su sanse da ce se naslijedjem sacuvati odredjene tjelesne karakteristike. Primjerice svijetla put, kosa i oci Bosnjaka istocne Bosne. Nisu se puno mijesali sa drugima, a podrucje je bilo postedjeno velikih migracionih promjena.
arslanbey wrote:Srpkinje su crne,mrke...prepoznam ih iz daleka

Bosnjakinja svijetlije,sitnije,,,malenkaste(ujedno i manje grudi cesto :D)

hrvatice ne znam jer nisam bas iz mjesta gdje ih ima
Cini ti se. Stvar je u modi, oblacenju, stilu zivota,....

Srpkinje sam prije rata mogao samo prepoznati po manjoj depilaciji nogu, ispod pazuha, itd :D a i to je bilo jedna od 100 cura. Poslije rata je dosla popularna turbo kultura i Srpkinje vaze za najatraktivnije i najseksipilnije jer najvise oblacenjem istaknu grudi, butove, buzu,... a i po slobodi ponasanja i vulgarnom rijecniku - a na te stvari padamo - hebiga. :D
Gradjom i licem - nisam kod zenske populacije primijetio neke velike razlike u regijama gdje se razlike izmedju nacija primijete. Osim kod Hercegovcki koje jesu malo krsnije.
insomnia78

#11 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by insomnia78 »

Istocna Bosna velis bila postedjena velikih migracionih promjena?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by japin_mutapi »

a jel istina ovo
Cherry-Cherry

#13 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

insomnia78 wrote:Istocna Bosna velis bila postedjena velikih migracionih promjena?
:mrgreen:
Cherry-Cherry

#14 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

Ne govorim o rasnim razlikama u BiH vec o nasljednim osobinama.
Pa rasa se nasljeđuje.
Cherry-Cherry

#15 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

Ako se jedna vjerska grupa na odredjenom podrucju vjekovima zeni/udaje u okviru te grupe,..
A u okviru jedne vjerske grupe može biti 100 podrasnih tipova.
Sličnosti određuje genetika, a ne religija, posebno ne ove monoteističke, univerzalne religije. Stare paganske su već vezane za jedan narod.
Inače, bratstva su moguća po krvi, ne po vjeri, tako da ti je bez veze priča o sličnostima unutar jedne vjerske grupe.
Last edited by Cherry-Cherry on 23/02/2015 13:53, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#16 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Posto genetski nema neke razlike, tesko da ima smisla tema. :D
Ne radi se o genetici vec o nasljednim osobinama koje su u odredjenim izolovanim grupama izrazenije.

Ne znam kako drugacije da objasnim da sam u vecini slucajeva znao pogoditi sta je ko. A da pri tome nisam bio fokusiran makzuz na to,.. jednostavno kad nekoga vidis imas osjecaj sta je.
I to ne samo ja vec vecina ljudi koje znam. Tema je aktuelna poslije Antine price o teksturi lica i boje puti - ljudi pricaju o tome,.. i stalno cujem kako ljudi znaju pogoditi po izgledu sta je ko.

A tema ima smisla jer prica o Anti iz mostara pokazuje ujedno i stanje u cijeloj BiH gdje mnogi imaju strah posjetiti neko drugo mjesto jer se boje da ih neko ne provali. U Banjaluci je zadnjih godina znalo biti provokacija po nacionalnoj osnoci na osnovu izgleda.
insomnia78

#17 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by insomnia78 »

Pa daj nam koji primjer, slikom
Cherry-Cherry

#18 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Cherry-Cherry »

Al najjače mi je što svako za svoj narod tvrdi da je svjetliji, a da su ostali tamniji.
Hrvati su svjetiliji od Bošnjaka u Mostaru. U Istočnoj Bosni su Bošnjaci svijetli. U Bijeljini su Srbi tamni... :mrgreen:
Uglavnom, svakome je njegov narod svjetliji. :mrgreen: Niko ne daj Bože nema veze sa Turcima... :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#19 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Koje rase je osoba iz braka Japanca i Afrikanke iz Nigerije recimo? :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#20 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Cherry-Cherry wrote:Al najjače mi je što svako za svoj narod tvrdi da je svjetliji, a da su ostali tamniji.
Hrvati su svjetiliji od Bošnjaka u Mostaru. U Istočnoj Bosni su Bošnjaci svijetli. U Bijeljini su Srbi tamni... :mrgreen:
Uglavnom, svakome je njegov narod svjetliji. :mrgreen: Niko ne daj Bože nema veze sa Turcima... :mrgreen:
Gluho bilo, pu, pu, pu. :lol: :mrgreen: Svi se *ariđali sa Vikinzima i Eskimima, turske *ite niko vijekovima nije vidio. :mrgreen:
derion

#21 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by derion »

Koliko nebuloznosti i neznanja na malo mjesta?! Pa znate li vi koliko je vjetrova, kopački i čizama prodefilovalo kroz Bosnu i Hercegovinu samo u posljednjih 2000 godina? A sve je to prošlo kroz manje-više svaki kraj naše domovine, pogotovo istočnu Bosnu. Na području te iste istočne Bosne (Tuzla-Srebrenica-Višegrad) živi dosta naših sugrađana pomenutog duguljastog lica, punih usana i specifičnog nosa, jer su im preci pripadali kavkaskim narodima (npr. Čerkezima), koji su došli zbog tadašnje osmanlijske politike ili strategije. :)

Nebulozno je povezivati specifičnost izgleda sa jednom etnijom (npr. Bošnjaka ili Hrvata), jer 100% specifičnost ne postoji. Ne postoji zato što nema naroda sa "čistim" genima. Zašto? Zbog 2000 godina i raznih čizama.
Last edited by derion on 23/02/2015 14:10, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#22 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by hAZNADAR »

Cherry-Cherry wrote:
insomnia78 wrote:Istocna Bosna velis bila postedjena velikih migracionih promjena?
:mrgreen:
Sta je tu smijesno ili cudno. Kraj jeste stradao u WWI a posebno u zadnjem gdje je doslo do etnickog ciscenja. Ali opet prezivjeli Bosnjaci istocne Bosne ma gdje zivjeli imaju slican izgled i u vecini slucajeva su svjetliji.

Historijski gledano - taj kraj nije bilo kao podrucje Bosanske Krajine, Posavine i krajnje zapadne Hercegovine gdje je samo za osmanlija sila naroda tu planski naseljena, pa iseljena, pa opet doseljena u cilju stvaranja vojnog krajista,.. pa se granice stalno pomjerale naprijed i nazad,..

insomnia78 wrote:Pa daj nam koji primjer, slikom
Vec sam rekao u prvom postu da pojedine slike ne dokazuju nista, osim slucaj do slucaja. Govorim na osnovu licnog iskustva vecine ljudi koje sam upoznao i slicna iskustva ostalih sa kojima imam kontakte. Ne treba mi galerija slika da dokazem da su Hercegovci i Crnogorci vecinom malo krupniji, visi,..

Postoje doduse i antroloposke studije o tome poput Truhelke, pisao je o tome i Jovan cvijic,.. ali nije bas to za ove teme.
madner

#23 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by madner »

Pa nije previse vojnickih cizmi gazilo ovim podrucjem, puno manje nego u drugim krajevima Evrope.

Shodno tome je i geneticka slika BiH dosta uniformna.
derion

#24 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by derion »

madner wrote:Pa nije previse vojnickih cizmi gazilo ovim podrucjem, puno manje nego u drugim krajevima Evrope.

Shodno tome je i geneticka slika BiH dosta uniformna.
Određene uniformnosti ima (i to važi isključivo za mjesta koja nisu bila tradicionalno imigrantska), ali ne ni blizu kako bi to ovdje neki voljeli prikazati.
ljutiajvar

#25 Re: Nacionalna tekstura lica

Post by ljutiajvar »

hAZNADAR wrote:"Tekstura lica" je posudjeno od Ante iz Mostara o kojem vec ima tema na politici - mentalne barijere u Mostaru.
Ili da nazovem antropoloski izgled nasih nacija po regijama.

Spomenuti Ante iz zapadnog Mostara je ispljuvan po portalima i prozvan pomalo neopravdano. Prvo sto nije sam po sebi neki patoloski negativac i samo je dio jednog standarda drustva u kojem je odrastao i zivi. A drugo i sto je najbitnije - ipak je moguce po izgledu pogoditi kod nas nacionalnost. Razlog tomu nije nikakav rasizam i sl. vec specificne historijske okolnosti u regijama gdje su neke nacije zadrzale ili objedinile specifican izgled. Koji nije pravilo jer uvijek ima izuzetaka, ali vecinski je naslijedjen slican look. Tako da sam i ja u vecini slucajeva uvijek mogao pogoditi koje je nacije neko kome neznam ime. Za pojedine regije je tesko utvrditi jer se radi o dinamicnim regijama u historiji gdje je bilo migracija, mijesanja,. poput velikog dijela Bosanske Krajine i zapadne Hercegovine. Medjutim, neke regije su bile postedjene toga i tu se putem zenidbenih veza samo sa svojima kroz vijekova zadrzao odredjeni izgled.

Vezano za Mostar i pricu o Anti - tu sam i ja primijeto da je vecina sa istocne strane ipak tamnija negoli sa zapadne i ima uze lice. Razlog tomu je sto je zapadni Mostar vise primio doseljenika negoli istocna strana gdje je vecina bosnjackih familija ipak tu generacijama - poput enklave.
Hrvati zapadne Hercegovine mi opcenito izgledaju kao najkorpulentniji u BiH, vecinski su tamnoputi i krupni. Razlog korpulentnosti je mozda najvise u biologiji i vecem udjelu Kalcjuma u vodi i hrani sto je kroz vjekove i vjekove rezultiralo mozda jacim i vecim kosturom iz uz to i sve ostalo. Slicno je i sa Bosnjacima, ali je kod Bosnjaka vjerovatno bilo manje zenidbenih veza na sirokom podrucju - jer se vecina zenila u okviru jednog grada i time dala veca sansa da se jedan izgled sacuva.

Ubjedljivo najsvjetliji su Bosnjaci istocne Bosne. Ne samo u odnosu sa drugim nacijama - vec i u okviru bosnjackog korpusa gdje se isticu svijetlijom puti, svjetlijom kosom i ocima. Prije rata kada je regija bila mijesana - je bilo moguce pogoditi sta je ko po izgledu sa visokim procentom. Razlog tome su zenidbene veze kroz vijekove gdje se zenilo u okviru svojih i sto je predio bio postedjen vecih migracija i doseljavanja. Tu se najvise zadrzao slavenski antgropoloski tip a citao sam da su du doseljavani i njemacki rudari Sasi koji su se poslije asimilirali.

Bez daljih objasnjavanja zasto - po mojoj licnoj procjeni rekao bih da su:

Hrvati srednje Bosne svjetliji od Bosnjaka i Srba,
Srbi Sarajeva i regije korpulentniji i tamniji, velikih glava i spicastih noseva,
Bosnjaci Bijeljine i Semberije opcenito tamniji,

U Banjaluci gdje sam odrastao sam pred rat znao pogoditi - Bosnjaci su visi i mrsaviji a posebno stariji imaju pergamentnu boju lica, - izgled slican Tunji Filipovicu i rahmetli glumcu Zaimu Muzaferiji. Zelena boja ociju je bila najcesca u par naselja sa muslimanskom vecinom i veci nos, dok je kod Srba i Hrvata preovladavalo siroko lice i zdepasta gradja.

Unsko sanski kanton je historijski gledano podrucje sa najvecim procentom doseljavanja, mijesanja, promjena vjere, kretanja stanovnistva,.. opcenito najdinamicniji dio,.. i tu je tesko pogoditi sta je ko jer su svi slicni,.. ali istovremneo moram priznati da su ljudi iz tih krajeva nekako bar meni najljepsi po izgledu, stasu i drzanju.

Tako da se ipak mora priznati da postoji tu i tamo odredjena "tekstura lica" i boja,.. koja nas za nijanse razlikuje a vjerujem da je vecina isto cesto pogodila sta je ko - pa da cujem i druga iskustva. Naravno ima uvijek izuzetaka i drugih primjera tako da postiranje slika nekog drugacijeg primjera iz nabrojanog ne dokazuje puno. Samo bez prozivki o fasizmu, rasizmu, nacizmu,.. molim.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Locked