Muzika dok je ezan
- salik79
#76 Re: Muzika dok je ezan
Kazna za preljub je sasvim jasno i precizno u Kur'anu definirana. Sve ostalo, sto je u suprotnosti s time, je laz/potvora/izmisljotina.
- @ngel
#77 Re: Muzika dok je ezan
Serijatska kazna kamenovanja je slicna kao i pomenutoj kazni odsijecanja ruku u nakrst, potrebni su mnogi preduslovi za to, izvrsava se samo ukoliko bludnik ili bludnica prizna da je to pocinio/la, pa tako tvoja tvrdnja kako muslimani generalno kamenuju ljude zbog preljube naravno da je laz, kao i ostale stvari koje si naveo...dakle nisu lazni hadisi i ajeti, lazan si ti koji to predstavljas na pogresan nacin i obmanjujes prvo sebe pa onda i sve one koji eventualno procitaju tvoje bljuvotineprenosnik wrote:@ngel,
stani malo. to za kamenovanje je bila moja laz i glupost o islamskom barbarizmu, sad najednom priznajes da nisi znala za taj propis, ni za jedan od tih hadisa i istorijske prakse islama (iako si "garantovala" da toga nema u islamu), priznajes da si slagala kad si rekla da lazem i da to sada vise nije barbarizam, glupost, i laz, nego sveti islamski propis utemeljen na sunnetu i praksi islama kog svaki musliman treba postovati, jednako kao i zabranu muzike?
ja sam i dalje teski lazov, iako je jedino sto je dokazano svima koji znaju citati to da si ti ili teski lazov ili teska nezalica propisa islama.
jesam li te dobro shvatio?
- @ngel
#78 Re: Muzika dok je ezan
U Kur'anu ne postoji ajet koji uopste govori o kamenovanju, a kamoli da govori jasno i preciznosalik79 wrote:Kazna za preljub je sasvim jasno i precizno u Kur'anu definirana. Sve ostalo, sto je u suprotnosti s time, je laz/potvora/izmisljotina.
- zli_hordas
#79 Re: Muzika dok je ezan
U Bosni bi onda svaki dan bilo po desetak kamenovanja minimalno.
-
prenosnik
#80 Re: Muzika dok je ezan
Evo i ove vjernici koje poznajem, svi ce radije sa mnom na vopi nego u dzamiju, a uvrijedili bi se da im kazes da nisu muslimani.
Al to ne smatram losim, naprotiv.... Ljudi su iz vjere uzeli koliko im treba, da si malo olaksaju ovozemaljski zivot. Od takvih vjernika, kakvi su prijatelji na koje mislim, nikoga glava nece zaboliti, nikome nista nece nametiti, nikoga na vjeru prisiljavati.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:24, edited 1 time in total.
- salik79
#81 Re: Muzika dok je ezan
Upravo zato i kazem da se radi o izmisljotini/potvori/lazi, jer je Allah dz.s. sasvim jasno i precizno definirao kaznu za preljubu, u Kur'anu. Ne postoji taj hadis koji moze derogirati bilo koji Kur'anski ajet.@ngel wrote:U Kur'anu ne postoji ajet koji uopste govori o kamenovanju, a kamoli da govori jasno i preciznosalik79 wrote:Kazna za preljub je sasvim jasno i precizno u Kur'anu definirana. Sve ostalo, sto je u suprotnosti s time, je laz/potvora/izmisljotina.
- salik79
#82 Re: Muzika dok je ezan
@prenosnik
O kakvom umiranju od gladi govoris?
- zli_hordas
#83 Re: Muzika dok je ezan
Novotarije.salik79 wrote:Upravo zato i kazem da se radi o izmisljotini/potvori/lazi, jer je Allah dz.s. sasvim jasno i precizno definirao kaznu za preljubu, u Kur'anu. Ne postoji taj hadis koji moze derogirati bilo koji Kur'anski ajet.@ngel wrote:U Kur'anu ne postoji ajet koji uopste govori o kamenovanju, a kamoli da govori jasno i preciznosalik79 wrote:Kazna za preljub je sasvim jasno i precizno u Kur'anu definirana. Sve ostalo, sto je u suprotnosti s time, je laz/potvora/izmisljotina.
-
prenosnik
#84 Re: Muzika dok je ezan
Evo i ove vjernici koje poznajem, svi ce radije sa mnom na vopi nego u dzamiju, a uvrijedili bi se da im kazes da nisu muslimani.
Al to ne smatram losim, naprotiv.... Ljudi su iz vjere uzeli koliko im treba, da si malo olaksaju ovozemaljski zivot. Od takvih vjernika, kakvi su prijatelji na koje mislim, nikoga glava nece zaboliti, nikome nista nece nametiti, nikoga na vjeru prisiljavati.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:24, edited 4 times in total.
-
prenosnik
#85 Re: Muzika dok je ezan
u kur'anu nije spomenuto izgladnjivanje preljubnica, u pravu si. spomenuto je njihovo zatvaranje u kuce dok ih smrt ne umori.salik79 wrote:@prenosnik
- Kikibombona
#86 Re: Muzika dok je ezan
Covjek sto vise zna o vjeri sve negativniji stav ima, iz ove perspektive....
Takva zbrka, milion tumacenja, milion sekti, suludih propisa.... Da ti mozak stane....
Svila zabranjena!
Jebem te zivote.....
Takva zbrka, milion tumacenja, milion sekti, suludih propisa.... Da ti mozak stane....
Svila zabranjena!
Jebem te zivote.....
-
ofo-ono
#87 Re: Muzika dok je ezan
Haman da ovdje svak` na svoj način tumači vjeru...
- insomnia78
#88 Re: Muzika dok je ezan
Samo muskarcima, zlato takodjerKikibombona wrote:Covjek sto vise zna o vjeri sve negativniji stav ima, iz ove perspektive....
Svila zabranjena!![]()
Jebem te zivote.....
-
prenosnik
#89 Re: Muzika dok je ezan
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:25, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#90 Re: Muzika dok je ezan
a na ciji je nacin ti tumacis?ofo-ono wrote:Haman da ovdje svak` na svoj način tumači vjeru...
- Kikibombona
#91 Re: Muzika dok je ezan
Koje banalnosti, da ne povjerujes....insomnia78 wrote: Samo muskarcima, zlato takodjer
Bog zabranio svilu i zlato!?
Bog odredio kojom rukom treba jesti?
Ne bih se iznenadio da ima propis kojom rukom guzicu treba prati, da onaj nas 'jaro sa flasama' (jel ono nadimak Dustaban, tako nesto)
uhvati pravi put....
-
prenosnik
#92 Re: Muzika dok je ezan
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:25, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#93 Re: Muzika dok je ezan
znaci, pogresna je moja bljuvotinska tvrdnja da muslimani zbog preljuba kamenuju preljubnike?@ngel wrote:
Serijatska kazna kamenovanja je slicna kao i pomenutoj kazni odsijecanja ruku u nakrst, potrebni su mnogi preduslovi za to, izvrsava se samo ukoliko bludnik ili bludnica prizna da je to pocinio/la, pa tako tvoja tvrdnja kako muslimani generalno kamenuju ljude zbog preljube naravno da je laz, kao i ostale stvari koje si naveo...dakle nisu lazni hadisi i ajeti, lazan si ti koji to predstavljas na pogresan nacin i obmanjujes prvo sebe pa onda i sve one koji eventualno procitaju tvoje bljuvotine
ili tvrdis da sam tvrdio da muslimani generalno kamenuju sve ljude, pa kad ih skamenjaju, kazu "e, ovo vam je bilo zbog preljuba"?
-
m_l
#94 Re: Muzika dok je ezan
Kikibombona wrote:Covjek sto vise zna o vjeri sve negativniji stav ima, iz ove perspektive....
Svila zabranjena!![]()
Jebem te zivote.....
Fkt. 'sto si se ti toliko zadever'o oko religija, odahni malo. Hiljade postova. Vjerujem da imas veliku averziju s obzirom na situaciju na terenu, ali mnogo toga i ne kontas. Koliko si puta spomenuo kako su nevjernici lose tretirani kroz vjerske knjige. Ti mijesas odnos Boga prema nevjernicima i odnos vjernika prema nevjernicima. Vjernicima je vrlo jasno receno kako da se ponasamo: u vjeru nema prisile, tvoj zivot, cast i imetak su svetinja sve dok smo mirni od tvog jezika i ruku. U suprotnom, duznost nam je da branimo svoju vjeru, zivot, cast i imetak. Apsurd je, jer vec ne vjerujes u Boga, pa samim tim ne treba da te tangira sta Bog misli o tebi, jesi li nevaljao ili ne, nece ti valjda ponuditi kraljevstvo a ti neposlusan prema Njegovim zakonima.
O frakcijama - razumijem, i sama sam, malo je reci, ogorcena. Lahko je kada se razilazimo u trivijalnim stvarima, pluralnost nije losa, ali kada te stvari izrode mrznju i podjele - strasno.
Svila +zlato--->za MUSKARCE zabranjeno
Alija - radijallahu anhu - prenosi da je Resulullah - alejhi's-selam - uzeo komad svile u desnu, a komad zlatnoga nakita u lijevu ruku, pa rekao: „Ovo dvoje je haram muškarcima iz moga Ummeta“ (Ahmed, Ebu Davud, En-Nesai, Ibni Hajjan i Ibni Madže, koji također prenosi i frazu: „ali je halal ženama").
U čemu je smisao zabrane nošenja zlata i svile muškarcima
Uvodenjem ovih dviju zabrana koje se odnose na muškarce, islam nastoji postići odgojne, moralne i plemenite ciljeve. Zaista islam - kao vjera džihada (borbe) i snage - nastoji zaštititi muške odlike muškarca od bilo kojeg vida slabosti, pasivnosti i letargije. Allah dželle šanuhu je odlikovao muškarca korpulentnošću stasa i skladnošću mišića; za razliku od žene, njemu ne dolikuje da oponaša pjevaljku u oblačenju finih tkanina i isticanju skupe nošnje i nakita.
Pored ovoga, postoji i društvena opravdanost ove zabrane. Zabrana nošenja zlata i svile muškarcima dio je širega islamskog programa koji nastoji suzbiti luksuz u životu. Sa stanovišta, Kur'ana, luksuzan život vodi slabljenju nacije i njezinoj eventualnoj propasti; luksuz je jedna vrsta društvene nepravde jer ga samo mali broj ljudi može sebi priuštiti i to na račun obespravljenih masa, koje ponekad nemaju osnovnih sredstava za život. Pored toga, luksuzan život je neprijatelj svakog pozivanja na istinu, pravdu, dobro i socijalne reforme.
Kur'an kaže: „Kad hoćemo da jedan grad uništimo, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo.“ (El-Isra': 16)
i: „Mi ni u jedan grad nismo poslanika poslali, a da nisu rekli oni koji su na raskošan život bili navikli : „Ne vjerujemo mi u ono što je po vama poslano!“ (Sebe': 34)
U duhu Kur'ana, Resulullah - alejhi's-selam - je muslimanima zabranio da se odaju konzumiranju svega što je sumnjivo. Ne samo da je muškarcima zabranio da nose zlato i svilu, već je i ženama i muškarcima zabranio da koriste zlatni ili srebreni pribor. Konačno, ove zabrane imaju i neke ekonomske reference. Budući da je zlato univerzalno sredstvo razmjene, koristiti ga za izradu predmeta za potrebe domaćinstva ili nakita za muškarce, besmisleno je sa ekonomskoga aspekta.
Poglavlje iz knjige „HALAL I HARAM U ISLAMU”, dr. Jusuf El-Karadavi, Izdavač: Ljiljan, Sarajevo, 1997. godine
- Kikibombona
#95 Re: Muzika dok je ezan
Ima U vjeri. Mnogi ljudi su zatoceni u islamu, ne smiju ga napustiti jer je kaznjivo. Logor!m_l wrote:u vjeru nema prisile
A u ovome ima elemenata dehumanizacije koja ISILu i slicnima olaksava genocid nad jezidima i slicnim grupama...
https://islamu.wordpress.com/kuran/sura ... pokajanje/
Pokvareni, zli, ovakvi - onakvi.... Najveci moguci sljam....
I kako da musliman ne stvori odbojnost/odvratnost prema 'mnogoboscima' kada ovo pricita?
Puno je lakse ubiti nekoga koga dozivljavas kao odvratnu pojavu, kao zlo, kao izdajnika, kao Alahovog neprijatelja.....
Kada vjerski fanatik ubija 'mnogobosca', 'ne ubija oca dvoje djece, automehanicara po struci, covjeka koji ima porodici u prijatelju, ljude koji ga vole i postuju...'.... On ubija Alahovog neprijatelja!
Ovaj gore link i napisano u njemu je cisto ZLO!
- Kikibombona
#96 Re: Muzika dok je ezan
I da dodam.....
Sa predanim vjernicima poput m_l je nemoguce voditi argumentovanu diskusiju o islamu. Za m_l je sve sto pise u Kuranu savrseno i opravdano. Taj stav je dogmatski i tu nema prostora za bilo kakve oscilacije. Kako je covjek dosao do takvog stanja, to vec specificno za svakog pojedinaca.....
Vi niste sposobni suditi o Kuranu! Mnogima je od ranog djetinjstva usadjen osjecaj pripadnosti, nametnuto da je od Boga, a ono sto je od Boga to je sigurno ispravno. I to je pocetak i kraj promisljanja. Vi jedino mozete modifikovati tumacenja u skladu sa osobnim karakteristikama i to je sve. Ne mozete reci, 'ovaj mi je ajet super, svidja mi se, a ovaj mi se ne svidja i ne podrzavam ga'. To je nemoguce.
Meni nije problem reci da je neki ajet lijep i ispravan. Ima takvih more. Kuran je dobra knjiga, ima dosta lijepog i pametnog u njoj. Al ima i losih stvari za koje ne mogu reci da su dobre. Uvjeren sam da ce svaka nepristrasna osoba naci makar nekoliko ajeta koji im se nece svijdeti.
Sa predanim vjernicima poput m_l je nemoguce voditi argumentovanu diskusiju o islamu. Za m_l je sve sto pise u Kuranu savrseno i opravdano. Taj stav je dogmatski i tu nema prostora za bilo kakve oscilacije. Kako je covjek dosao do takvog stanja, to vec specificno za svakog pojedinaca.....
Vi niste sposobni suditi o Kuranu! Mnogima je od ranog djetinjstva usadjen osjecaj pripadnosti, nametnuto da je od Boga, a ono sto je od Boga to je sigurno ispravno. I to je pocetak i kraj promisljanja. Vi jedino mozete modifikovati tumacenja u skladu sa osobnim karakteristikama i to je sve. Ne mozete reci, 'ovaj mi je ajet super, svidja mi se, a ovaj mi se ne svidja i ne podrzavam ga'. To je nemoguce.
Meni nije problem reci da je neki ajet lijep i ispravan. Ima takvih more. Kuran je dobra knjiga, ima dosta lijepog i pametnog u njoj. Al ima i losih stvari za koje ne mogu reci da su dobre. Uvjeren sam da ce svaka nepristrasna osoba naci makar nekoliko ajeta koji im se nece svijdeti.
- sigh
#97 Re: Muzika dok je ezan
Cuj i muzika problem. Muzika i religija su nusproizvod istih kognicijskih mehanizama kod covjeka. Pa u cemu covjek ne moze poraziti tog boga, bolji smo puno od njega 
-
L u c i f e r
#98 Re: Muzika dok je ezan
mene ovih zaslijepljenih vjernika tacno strah
kao, ma ok je kamenovanje i odsijecanje ruku, nogu i glava
samo da se ispuni par uslova
za mene je to cista psihopatologija
kao, ma ok je kamenovanje i odsijecanje ruku, nogu i glava
samo da se ispuni par uslova
za mene je to cista psihopatologija
- nasa
#99 Re: Muzika dok je ezan
Ali pises o onim koji ti nisu lijepi, tako i tebe covjek kad cita pomisli da ono bas ne mozes vjernike pogotovo ne muslimane...ali, je li tako, to je samo dio tebe, samo jedan osvrt na forumu na religije, to jesi ti ali ne potpuna slika, tako ni islam nije to sto bi ti zakljucio iz nekih ajeta...zato meni recimo ne pada na pamet da ubijam okolo , dok za tebe izgleda sreca pa nisi vjernikKikibombona wrote:I da dodam.....
-
m_l
#100 Re: Muzika dok je ezan
@Kiki
Sve si pogresno shvatio u vezi sure koju si linkov'o. Kao i ISIL koji zlupotrebljava te ajete da bi cinio zlocine, tako i ti da bi pokazao kako je data kur'anska sura samo zlo.
Vec postano, al' nije na odmet:
"I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu."
Haj' z.
Sve si pogresno shvatio u vezi sure koju si linkov'o. Kao i ISIL koji zlupotrebljava te ajete da bi cinio zlocine, tako i ti da bi pokazao kako je data kur'anska sura samo zlo.
Vec postano, al' nije na odmet:
"I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu."
Toliko od mene.1. “Do not kill any child, any woman, or any elder or sick person.” (Sunan Abu Dawud)
2. “Do not practice treachery or mutilation.(Al-Muwatta)
3. Do not uproot or burn palms or cut down fruitful trees.(Al-Muwatta)
4. Do not slaughter a sheep or a cow or a camel, except for food.” (Al-Muwatta)
5. “If one fights his brother, [he must] avoid striking the face, for God created him in the image of Adam.” (Sahih Bukhari, Sahih Muslim)
6. “Do not kill the monks in monasteries, and do not kill those sitting in places of worship. (Musnad Ahmad Ibn Hanbal)
7. “Do not destroy the villages and towns, do not spoil the cultivated fields and gardens, and do not slaughter the cattle.” (Sahih Bukhari; Sunan Abu Dawud)
8. “Do not wish for an encounter with the enemy; pray to God to grant you security; but when you [are forced to] encounter them, exercise patience.” (Sahih Muslim)
9. “No one may punish with fire except the Lord of Fire.” (Sunan Abu Dawud).
10. “Accustom yourselves to do good if people do good, and to not do wrong even if they commit evil.” (Al-Tirmidhi)
Haj' z.