ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post Reply
Bodkin

#76 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

titinho wrote:
Bodkin wrote:
da to se zove agnostik. ja prvi ne vjerujem i nervira me organizovana religija. dakle prvi razluciti vjeru od religije. religija je po knjigama pisanim u sred pustinje prije 2000 godina. vjera je nesto drugo. mislis da postoji omnipotentno bice? ok. svemir je ogroman. vrlo lako je moguce. mislis da postoji osvetoljubljivo omnipotentno bice koje prati samo ljude i samo na ovoj planeti i pazi ovo, ne jedno nego tri omnipotentna bica koja imaju svoj dio ljudi? i uz to jos imaju neka smijesna pravila koja se sukobljavaju medjusobno?
osnvno je napraviti razliku izmedju institucionalne religije i istinske religije (one koja pise u svetim knjigama i koja je u srcima vjernika)
religija nikada i nije trebala postati institucionalizovana i ispolitizirana jer je to vise nastetilo istinskoj religiji nego donijelo dobra. ovakva zloupotrebljena religija vidimo da moze postati i opravdanje za terorizam, a svi znamo da se svaka religija protivi terorizmu i nasilju.

za mene je svaka iskljucivost debilna, debilno je vjernika ismijavati zato sto vjeruje u svete knjige, zato sto ne zivi samo od danas do sutra, vec trazi bit svog postojanja na svijetu, bit svijeta.

razumijem da na forumu ima iskomplekiranih 16-ogodisnjaka kojima mozak jos ne moze dostici neke nivoe razumjevanja.
Tvoju teoriju ne treba iskljuciti, kao ni svaku drugu, samo treba traziti dokaze, argumente.
Ako cemo se vec praviti pametni i zalaziti u postojanje svijeta, onda Tvoja teorije napsram svetih knjiga mislim da ima male sanse da bude tacna. uzmimo primjer Kurana i dokaza iz Kurana a o koje je nauka tek nakon 1000 godina istrazila, a sada uzmimo ove tvoje predocene teorije i necemo naci nista osim ponekog sci-fi filma.
vidi, ja nikad necu biti za to da se ljudima nesto brani ili namece. kazes ljudi traze sebe. ok. ako ce im religija pomoci da se nadju super. ja imam pravo da se smijem zbog toga jel tako. meni je smijesno da nadjes smisao postojanja u knjizi napisanoj prije 2000 godina i da joj robujes. ako drugi nadju mir u tome, meni je drago zbog njih.

problem je u tome, kao i u svemu ostalom, politika i moc. sto vise ljudi imas u stadu to si jaci. a ateisti su zajednicki neprijatelj religije i njenih poglavara. dakle ovoliki otpor ateista dolazi iz tretiranja vjernika. ateisti su niza bica i prevrtljivi su jer nemaju svetinja. kao da samo religija moze biti svetinja...

sto se tice tvog zadnjeg pasusa, nema ni jedan dokaz koji spominjes. ti dokazi iz kurana idu tako da nauka dodje so saznanja, a onda ljudi tumace kurac kako im odgovara pa uklope u zakljucak koji im odgovara. nikakav to dokaz nije. jer da jeste, valjda bi se doslo do nekih saznanja samo citajuci kuran, a ne cekajuci da nauka prvo nesto otkrije. i koja je to moja teorija iz sci-fi filmova?
Miss_E25

#77 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Miss_E25 »

MyTao wrote:
Miss_E25 wrote:Nebuloziras. Svako moze da se izjasni kako zeli, ali to sto si ateista, ne znaci da treba da vrijedjas i pljujes po vjernicima i onome sto je njima sveto.

Ateistima je sveto da pljuju po religijama i njihovim "dokazima", sta sad???
Speak for yourself, dude. Nemoj da generalizujes i trpas sve ateiste u isti kos, jer medju njima ima i kulturnih ljudi sa usadjenim moralnim vrijednostima. Znas, to nema veze sa religijom. Neslaganje sa necijim stavovima, argumentima ili kako ti kazes "dokazima" nema potrebe da rezultira vrijedjanjem. Mozes ti to, niko ti ne brani, ali time ces samo dokazati kakva si ti zapravo osoba.
titinho

#78 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by titinho »

Bodkin wrote:
titinho wrote:
Bodkin wrote:
da to se zove agnostik. ja prvi ne vjerujem i nervira me organizovana religija. dakle prvi razluciti vjeru od religije. religija je po knjigama pisanim u sred pustinje prije 2000 godina. vjera je nesto drugo. mislis da postoji omnipotentno bice? ok. svemir je ogroman. vrlo lako je moguce. mislis da postoji osvetoljubljivo omnipotentno bice koje prati samo ljude i samo na ovoj planeti i pazi ovo, ne jedno nego tri omnipotentna bica koja imaju svoj dio ljudi? i uz to jos imaju neka smijesna pravila koja se sukobljavaju medjusobno?
osnvno je napraviti razliku izmedju institucionalne religije i istinske religije (one koja pise u svetim knjigama i koja je u srcima vjernika)
religija nikada i nije trebala postati institucionalizovana i ispolitizirana jer je to vise nastetilo istinskoj religiji nego donijelo dobra. ovakva zloupotrebljena religija vidimo da moze postati i opravdanje za terorizam, a svi znamo da se svaka religija protivi terorizmu i nasilju.

za mene je svaka iskljucivost debilna, debilno je vjernika ismijavati zato sto vjeruje u svete knjige, zato sto ne zivi samo od danas do sutra, vec trazi bit svog postojanja na svijetu, bit svijeta.

razumijem da na forumu ima iskomplekiranih 16-ogodisnjaka kojima mozak jos ne moze dostici neke nivoe razumjevanja.
Tvoju teoriju ne treba iskljuciti, kao ni svaku drugu, samo treba traziti dokaze, argumente.
Ako cemo se vec praviti pametni i zalaziti u postojanje svijeta, onda Tvoja teorije napsram svetih knjiga mislim da ima male sanse da bude tacna. uzmimo primjer Kurana i dokaza iz Kurana a o koje je nauka tek nakon 1000 godina istrazila, a sada uzmimo ove tvoje predocene teorije i necemo naci nista osim ponekog sci-fi filma.
vidi, ja nikad necu biti za to da se ljudima nesto brani ili namece. kazes ljudi traze sebe. ok. ako ce im religija pomoci da se nadju super. ja imam pravo da se smijem zbog toga jel tako. meni je smijesno da nadjes smisao postojanja u knjizi napisanoj prije 2000 godina i da joj robujes. ako drugi nadju mir u tome, meni je drago zbog njih.

problem je u tome, kao i u svemu ostalom, politika i moc. sto vise ljudi imas u stadu to si jaci. a ateisti su zajednicki neprijatelj religije i njenih poglavara. dakle ovoliki otpor ateista dolazi iz tretiranja vjernika. ateisti su niza bica i prevrtljivi su jer nemaju svetinja. kao da samo religija moze biti svetinja...

sto se tice tvog zadnjeg pasusa, nema ni jedan dokaz koji spominjes. ti dokazi iz kurana idu tako da nauka dodje so saznanja, a onda ljudi tumace kurac kako im odgovara pa uklope u zakljucak koji im odgovara. nikakav to dokaz nije. jer da jeste, valjda bi se doslo do nekih saznanja samo citajuci kuran, a ne cekajuci da nauka prvo nesto otkrije. i koja je to moja teorija iz sci-fi filmova?
izvini al meni je smijesno da ljudi ismijavaju ono sto ne znaju i ne razumiju. pricas o tome kako je 2000 godina stara knjiga valjda nerelevantna zbog toga sto je 2000 godina stara, trebala je biti objavljena na internetu licno tebi da bi bila relevantna.

ti si dosao na ovaj forum sa mislju da Bog ne postoji i da je religija produkt odredjene klase ljudi koji zele upravljati drugima. Imas veoma opskurno znanje o religijama, to ti govorim kao osoba koja nije religiozna ali posjeduje odredjena saznanja.
Ismijavati ljude koji su procitali, izucavali, naucili svete knjige i u njima pronasli znanje, smiraj je debilno.

mozda ti se cini da si intelektualac ako dodjes na forum i napises da je religija farsa i da svete knjige nisu relevantne jer su stare, al vjeruj mi time dokazujes koliko si neupucen, neobrazovan pa cak i neinteligentan, jer ako se vec toliko zanimas za religiju i njen uticaj na covjecanstvo, morao bi bar procitati Kuran, Bibliju, ili bar procitati odredjena istrazivanja o ovim knjigama, poslusati neke teologe pa onda donijeti sud.

Tvoja teorija je ocigledno da su sva zla krenula od religija, da su svi ratovi religijski a sva propala drustva teokratska.
Kao da nije bilo ratova prije Muhameda AS, kao da nije bilo zlocina prije Isusa, kao da se ljudi nisu ubijali prije Abrahama.
Evo i kada bi uspio u svojoj nakani da ukines religiju, sta je sljedece, ukidanje politike, drzave, nacionalnih, etnickih, rasnih podjela (jer sve one drze ljude u stadu,, odnosno sve ove forme su sredstvo identifikacije naroda i ono sto ga cini zajednicom)
Bodkin

#80 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

titinho wrote:
izvini al meni je smijesno da ljudi ismijavaju ono sto ne znaju i ne razumiju. pricas o tome kako je 2000 godina stara knjiga valjda nerelevantna zbog toga sto je 2000 godina stara, trebala je biti objavljena na internetu licno tebi da bi bila relevantna.

ti si dosao na ovaj forum sa mislju da Bog ne postoji i da je religija produkt odredjene klase ljudi koji zele upravljati drugima. Imas veoma opskurno znanje o religijama, to ti govorim kao osoba koja nije religiozna ali posjeduje odredjena saznanja.
Ismijavati ljude koji su procitali, izucavali, naucili svete knjige i u njima pronasli znanje, smiraj je debilno.

mozda ti se cini da si intelektualac ako dodjes na forum i napises da je religija farsa i da svete knjige nisu relevantne jer su stare, al vjeruj mi time dokazujes koliko si neupucen, neobrazovan pa cak i neinteligentan, jer ako se vec toliko zanimas za religiju i njen uticaj na covjecanstvo, morao bi bar procitati Kuran, Bibliju, ili bar procitati odredjena istrazivanja o ovim knjigama, poslusati neke teologe pa onda donijeti sud.

Tvoja teorija je ocigledno da su sva zla krenula od religija, da su svi ratovi religijski a sva propala drustva teokratska.
Kao da nije bilo ratova prije Muhameda AS, kao da nije bilo zlocina prije Isusa, kao da se ljudi nisu ubijali prije Abrahama.
Evo i kada bi uspio u svojoj nakani da ukines religiju, sta je sljedece, ukidanje politike, drzave, nacionalnih, etnickih, rasnih podjela (jer sve one drze ljude u stadu,, odnosno sve ove forme su sredstvo identifikacije naroda i ono sto ga cini zajednicom)
izvini ali ti pojma nemas sta ja znam o religijama.i mozda nisi religiozan ali gledas kroz istu prizmu kao oni sto jesu. svaki napad je napad bas na nas. institucionalna religija jeste farsa i stetna je za ljudsko drustvo u cjelini. to je historija pokazala jer je vise napretka bilo prije mracnog srednjeg vijeka nego za vrijeme istog gdje je religija dominirala. zajednice koje su se odmakle od religijskih dogmi danas su najnaprednije dok su one gdje je religija dominantna i ima veliki uticaj najlosije. religija pravi iskljucive ljude. netolerantne ljude. ti meni mozes sad pricati o tome kako religije propovijedaju toleranciju ali ja jos nisam vidio da ljudi to postuju.

a na ove gluposti kako ja zelim ukinuti religiju necu ni da odgovaram. paranoican upis kao sto to rade drugi vjernici. tebi je debilno sto ja ismijavam religiju, meni je debilno sto ti pratis knjige napisane prije 2000 godina i tvrdis da u njima postoji objasnjenje za stvari koje nauka jos nije otkrila. plus sto kao pola religioznih ljudi sa kojima pricam izmisljas zakljucke iz rasprave. izvrijedjao si me zato sto mislim da su tvoja uvjerenja smijesna. kako ono, neinteligentan i neobrazovan. neobrazovan? to je ta tolerancija o kojoj pricam. kuci imam i bibliju i kuran. procitao sam par knjiga koje su pisane o tumacenjima istih. cak sam pricao i sa par franjevaca. ljudi koji su iz religije i to najblizi liberalima. sve sto sam cuo je uopsteno i moze se sasvim slucajno primijeniti u svakoj situaciji.

i za kraj, da, mislim i da su nacije prevazidjene i da ljudi trenaju novi drustveni poredak. i samo povelika budala (da vratim koju uvredu :wink: ) moze misliti da je ovakvo razmisljanje nazadno. psihologija gomile...uvijek lakse kad nisi sam :wink:
Mohamad Sissoko

#81 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Mohamad Sissoko »

Većina ateista su utopistićari kao i religijski fundamentalisti, vjeruju u svoju verziju savršenijeg svijeta. Jedni drugima su veoma bliski. :D
Bodkin

#82 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

Mohamad Sissoko wrote:Većina ateista su utopistićari kao i religijski fundamentalisti, vjeruju u svoju verziju savršenijeg svijeta. Jedni drugima su veoma bliski. :D
Da ali postoje i agnostici, a takvih je puno vise. I ja naginjem tome vise
statixx

#83 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by statixx »

Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje. Ako isključimo Boga i ugasimo ga OFF nije isključeno to da ja ne mogu biti dobra osoba raditi dobro i dalje živjeti život pozeći na svoje postupke ali se itekao postavlja smisao tog mog rada ili smisao izbjegavanja zla apstinencije zbog čega to radim, koji mi je dokaz da je to to?
Covjek da bi opstao ne treba pronaci nekakav skriveni smisao u zivotu, dovoljno je da mu ga dadne. Zbog toga i imas toliko razlicitih ideja i ideala u stvarnosti koje ljude okupljaju u snop - oko vodje, i jacaju koheziju grupe. Covjek je uglavnom radio i crncio zbog nagona, tj. da bi se sto duze odrzao u zivotu - ne zato sto vjeruje u boga. Kazes zasto ne bi bio dobar i saradjivao? Iz prostog razloga sto tako smanjujes svoje sanse za opstankom i reprodukcijom, a to sigurno ne zelis. Recimo da si u situaciji da moras ici u lov da prehranis porodicu, sta mislis kakvog kooperanta zelis pored sebe - sebicnog koji ce te ostaviti ako se nadjete u opasanosti ili nekoga ko je sposoban, kooperativan i altrusitican.
Bodkin

#84 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

bogoljub wrote: Da me ne bi pogresno shvatio, evo ti primjer
Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje.
uh jebote ovo mi je promaklo. znaci ti tvrdis da se vjernici u stvari ponasaju kako treba i ne cine zlo samo zato sto se boje Bozanske kazne na kraju? odlicna promocija za religiju :izet:
statixx

#85 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by statixx »

Bodkin wrote:
Ovo je direktna kontradiktornost. U prvoj zapovijedi se nalaže da budemo otvorenog uma i voljni mijenjati uvjerenja sa novim dokazima da bi u 5. zapovijedi kazali kako Bog nije nužan da biste živjeli smislen život. Dakle, čovjek se rađa i radi crnči, pati se i sve budalaštinje radi da bi na kraju nestao, ko ovdje vidi smisao? Kakvog smisla ima život onda uopće. Zašto bi neko bio dobar bezveze? Šta ga tjera da bude dobar? ? Ili zašto ne bi radio neko zlo ako neće biti kažnjen za njega. Pitanje dobra i zla je veliko pitanje.
uh jebote ovo mi je promaklo. znaci ti tvrdis da se vjernici u stvari ponasaju kako treba i ne cine zlo samo zato sto se boje Bozanske kazne na kraju? odlicna promocija za religiju :izet:
Jos jedna stvar koja promice ovim mudracima jeste da dublja filozofija zivota se javlja u kasnijim godinama, a tada je covjek po prirodi vec imao "omcu" oko vrata, tako da iako ti se mitologija tvoje grupe ili zivot generalno mogu uciniti besmislenim, to ne znaci da ces dici ruke od svega i gledati kako ti djeca gladuju.
Ripicipi

#86 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Ripicipi »

Bodkin wrote:
Fakat, jos se vjernici ponose tim, a ustvari pojma nemaju kakvu glupost o sebi i vjeri pisu :D
skupljac_zeljeza

#87 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by skupljac_zeljeza »

MyTao wrote: Ateistima je sveto da pljuju po religijama i njihovim "dokazima", sta sad???
A šta je onda sveto antiteistima na skali stepena pljuvanja? Napad kao odbrana ili šta...?

Image
JThomas

#88 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by JThomas »

organizovani ateizam ne postoji (ja lično ne mislim ni da bi trebao da postoji), ateisti su u suštini pojedinci. dok su vjerske zajednice "velikih" religija karteli koji hiljadama godina unazad vrte veliki novac, moć i uticaj. i naravno, pojedinac ga uvijek puši protiv kartela o čemu god da je riječ. kartel smije javno propagirati da ti koji nisi u kartelu ideš u pakao (to je i osnova cijelog učenja), a ako se ti javno usprotiviš odmah je problem.
KAMI666

#89 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by KAMI666 »

JThomas wrote:organizovani ateizam ne postoji (ja lično ne mislim ni da bi trebao da postoji), ateisti su u suštini pojedinci. dok su vjerske zajednice "velikih" religija karteli koji hiljadama godina unazad vrte veliki novac, moć i uticaj. i naravno, pojedinac ga uvijek puši protiv kartela o čemu god da je riječ. kartel smije javno propagirati da ti koji nisi u kartelu ideš u pakao (to je i osnova cijelog učenja), a ako se ti javno usprotiviš odmah je problem.
Pojedinac ne postoji, niti kod ateizma niti kod religija. To sto ti govoris "pakosno" da su vjere karteli, to se na lijep nacin kaze zajednica. Dakle svaki covjek pripada jednoj zajednici, jednog grupi.
Recimo jedna zajednica kao stanovnistvo BiH je jedan "kartel" kako ga ti nazivas, koji ima svoju formu i svoje zakone unutrasnje. Ti ako mislis da si pojedinac van e zajednice, onda si ti kriminalac i olos. Znaci ti bi da se usprotivis nacelu i zakonima BiH. Takvi idu u "corku", Panticu.
Doduse ne svi, kao ovi nasi olosi na politickoj sceni. Jedino akos e ti prepoznajes u njima, onda si pojedinac kao i oni.
Bodkin

#90 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Bodkin »

KAMI666 wrote:
JThomas wrote:organizovani ateizam ne postoji (ja lično ne mislim ni da bi trebao da postoji), ateisti su u suštini pojedinci. dok su vjerske zajednice "velikih" religija karteli koji hiljadama godina unazad vrte veliki novac, moć i uticaj. i naravno, pojedinac ga uvijek puši protiv kartela o čemu god da je riječ. kartel smije javno propagirati da ti koji nisi u kartelu ideš u pakao (to je i osnova cijelog učenja), a ako se ti javno usprotiviš odmah je problem.
Pojedinac ne postoji, niti kod ateizma niti kod religija. To sto ti govoris "pakosno" da su vjere karteli, to se na lijep nacin kaze zajednica. Dakle svaki covjek pripada jednoj zajednici, jednog grupi.
Recimo jedna zajednica kao stanovnistvo BiH je jedan "kartel" kako ga ti nazivas, koji ima svoju formu i svoje zakone unutrasnje. Ti ako mislis da si pojedinac van e zajednice, onda si ti kriminalac i olos. Znaci ti bi da se usprotivis nacelu i zakonima BiH. Takvi idu u "corku", Panticu.
Doduse ne svi, kao ovi nasi olosi na politickoj sceni. Jedino akos e ti prepoznajes u njima, onda si pojedinac kao i oni.
To je to. Ko nece u religiju ide u pakao ili zatvor ili ga bicuju
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#91 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by japin_mutapi »

državni ateizam - od francuske revolucije do kine i sjeverne koreje danas postojao i postoji itekako
milioni žrtava te politike i državnog terora inspirisanog ideologijom ateizma i borbe protiv religije tj. "oslobađanja uma i stvaranja novog čovjeka"
Kikibombona

#92 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: državni ateizam - od francuske revolucije do kine i sjeverne koreje danas postojao i postoji itekako
milioni žrtava te politike i državnog terora inspirisanog ideologijom ateizma i borbe protiv religije tj. "oslobađanja uma i stvaranja novog čovjeka"
Drzavni ateizam i francuska revolucija. :lol:

Kakvi su rezultati po vjernike francuske revolucije?
Je li zabranjena vjera, jesu li porusene crkve?

Ideologija ateizma. :lol:
JThomas

#93 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by JThomas »

ja te događaje tako ne vidim i ne tumačim, naročito francusku revoluciju, ali oni su svakako prošlost. danas "organizovani ateizam" i "ideologija ateizma" ne postoji ni u kini, a naročito ne u "normalnim" državama u kojima uopšte možemo pričati o ljudskim pravima u stvarnosti. možda da je sjeverna koreja izuzetak, ali i tamo je to najmanji problem.

i organizovana religija tebi smije (i mora po knjigama) nabijati na nos da ćeš u pakao ako joj ne priđeš, to je sloboda propovijedanja vjere. to je logika g.w.busha, sa nama ili protiv nas. a ti ako kažeš da nema raja i pakla, to je vrijeđanje vjere.
madner

#94 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by madner »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote: državni ateizam - od francuske revolucije do kine i sjeverne koreje danas postojao i postoji itekako
Drzavni ateizam i francuska revolucija. :lol:

Kakvi su rezultati po vjernike francuske revolucije?
Je li zabranjena vjera, jesu li porusene crkve?

Ideologija ateizma. :lol:
Naivno, prvo sto je uradjeno u FR jeste ostranjivanje religije iz drustvenog zivota.
Svi zakoni zasnovani na praznovjeru su ponisteni.

Crkva je izgubila odgoj djece, i naravno to je dugorocno dovelo da smanjena broja vjernika. Zadnjeg plemica sa crijevima zadnjeg svecenika...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#95 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by japin_mutapi »

JThomas wrote: i organizovana religija tebi smije (i mora po knjigama) nabijati na nos da ćeš u pakao ako joj ne priđeš, to je sloboda propovijedanja vjere. to je logika g.w.busha, sa nama ili protiv nas. a ti ako kažeš da nema raja i pakla, to je vrijeđanje vjere.
ne znam ja to tako ne vidim
ja kako shvatam islamsko učenje o "nabijanju na nos" da se poslužim tvojim izrazaom jeste princip slobodne volje ili izbora
svaki čovjek ima pravo da bira da li će vjerovati ili neće i niti jedan čovjek nema pravo osporiti drugome tu slobodu izbora
ti ako si izabrao da ne vjeruješ tj. budeš ateista ja nemam druge nego se složiti sa tvojim izborom iako imam suprotne stavove
možemo na lijep način o tome diskutovati i pokušati jedan drugog ubijediti u sopstvene stavove ali onog momenta kada se u diskusiji pojavi bilo kakav oblik emocija(mržnja, bijes, ljutnja ili nabijanja na nos) makar i u najmanjem stepenu rasprava se napušta i život ide dalje

sloboda izbora je jedan od temelja islamske vjere i po islamskom učenju svaki čovjek na svijetu je tu slobodu dobio na dar od Allaha dž.š.
niti jedan čovjek nema pravo da ospori tu slobodu drugom čovjeku
Kikibombona

#96 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kikibombona »

madner wrote: Naivno, prvo sto je uradjeno u FR jeste ostranjivanje religije iz drustvenog zivota.
Svi zakoni zasnovani na praznovjeru su ponisteni.

Crkva je izgubila odgoj djece, i naravno to je dugorocno dovelo da smanjena broja vjernika. Zadnjeg plemica sa crijevima zadnjeg svecenika...
Sekularizacija!

Sekularizam je kompromis izmedju razlicitih ideologija. Nece ni nase ali nece ni vase!

Ateizam kao ideologija uopste ne postoji. To bi valjda podrazumjevalo borbu protiv vjere i njenu potpunu eliminaciju, kao sto je slucaj u drzavama sa religijskim uredjenjem gdje se ateizam tretira kao krivicno djelo.
madner

#97 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by madner »

Naravno da nije nikakav kompromis. Sekularizam je ideologija koja drzavu stavlja na prvo mjesto i sve sto tome smeta odklanja.

FR je bila borba protiv crkve.
Tekovine te borbe su toliko usle u zapadna drustva da nismo ni svjesni ko je pobjedio. :D
Kikibombona

#98 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Kikibombona »

madner wrote:Naravno da nije nikakav kompromis. Sekularizam je ideologija koja drzavu stavlja na prvo mjesto i sve sto tome smeta odklanja.

FR je bila borba protiv crkve.
Tekovine te borbe su toliko usle u zapadna drustva da nismo ni svjesni ko je pobjedio. :D
Sekularizam je ideologija koja vjeru i nevjeru izbacuju iz sistema odlucivanja.

U sekularnim drzavama imas stranke sa vjerskim predznakom u imenu i to nije nikakav problem.

Da se sutra pojavi 'ateisticki pokert' i da u sistem odlucivanja pokusa ubaciti neke svoje vrijednosti i rituale, zavrsili bi kako?
skupljac_zeljeza

#99 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by skupljac_zeljeza »

Kikibombona wrote: Da se sutra pojavi 'ateisticki pokert' i da u sistem odlucivanja pokusa ubaciti neke svoje vrijednosti i rituale, zavrsili bi kako?
Ne bi prošli izborni cenzus. Ideologije sa ateizmom u sebi su dolazile na vlast samo silom.
Mohamad Sissoko

#100 Re: ugrozenost ateista i vrijeme za potrazivanje prava

Post by Mohamad Sissoko »

japin_mutapi wrote:
državni ateizam - od francuske revolucije do kine i sjeverne koreje danas postojao i postoji itekako
Ateizam je bio osnova Cult of Reason koji je imao značajnu ulogu u teroru tokom Fr.revolucije, ateizam sam nije ideologija ali rađa odnosno izrodio je razne pokrete(ideologije) koje su se pozivali na razum i ateizam a pobili sve što nije u skladu sa tom ideologijom. Toliko o ateizmu i razumu :-)
I danas se mnogi agresivni ateisti dominantno pozivaju na razum, nadam se da neće koristit "giljotinu" kad nas opet budu prosvjećivali. :sad:

p.s. organizovani ateizam itekako je postojao i postoji al se realizovao uvije kroz ideologije i pokrete, jer drugačije ne može.
Post Reply