vidi, ja nikad necu biti za to da se ljudima nesto brani ili namece. kazes ljudi traze sebe. ok. ako ce im religija pomoci da se nadju super. ja imam pravo da se smijem zbog toga jel tako. meni je smijesno da nadjes smisao postojanja u knjizi napisanoj prije 2000 godina i da joj robujes. ako drugi nadju mir u tome, meni je drago zbog njih.titinho wrote:osnvno je napraviti razliku izmedju institucionalne religije i istinske religije (one koja pise u svetim knjigama i koja je u srcima vjernika)Bodkin wrote:
da to se zove agnostik. ja prvi ne vjerujem i nervira me organizovana religija. dakle prvi razluciti vjeru od religije. religija je po knjigama pisanim u sred pustinje prije 2000 godina. vjera je nesto drugo. mislis da postoji omnipotentno bice? ok. svemir je ogroman. vrlo lako je moguce. mislis da postoji osvetoljubljivo omnipotentno bice koje prati samo ljude i samo na ovoj planeti i pazi ovo, ne jedno nego tri omnipotentna bica koja imaju svoj dio ljudi? i uz to jos imaju neka smijesna pravila koja se sukobljavaju medjusobno?
religija nikada i nije trebala postati institucionalizovana i ispolitizirana jer je to vise nastetilo istinskoj religiji nego donijelo dobra. ovakva zloupotrebljena religija vidimo da moze postati i opravdanje za terorizam, a svi znamo da se svaka religija protivi terorizmu i nasilju.
za mene je svaka iskljucivost debilna, debilno je vjernika ismijavati zato sto vjeruje u svete knjige, zato sto ne zivi samo od danas do sutra, vec trazi bit svog postojanja na svijetu, bit svijeta.
razumijem da na forumu ima iskomplekiranih 16-ogodisnjaka kojima mozak jos ne moze dostici neke nivoe razumjevanja.
Tvoju teoriju ne treba iskljuciti, kao ni svaku drugu, samo treba traziti dokaze, argumente.
Ako cemo se vec praviti pametni i zalaziti u postojanje svijeta, onda Tvoja teorije napsram svetih knjiga mislim da ima male sanse da bude tacna. uzmimo primjer Kurana i dokaza iz Kurana a o koje je nauka tek nakon 1000 godina istrazila, a sada uzmimo ove tvoje predocene teorije i necemo naci nista osim ponekog sci-fi filma.
problem je u tome, kao i u svemu ostalom, politika i moc. sto vise ljudi imas u stadu to si jaci. a ateisti su zajednicki neprijatelj religije i njenih poglavara. dakle ovoliki otpor ateista dolazi iz tretiranja vjernika. ateisti su niza bica i prevrtljivi su jer nemaju svetinja. kao da samo religija moze biti svetinja...
sto se tice tvog zadnjeg pasusa, nema ni jedan dokaz koji spominjes. ti dokazi iz kurana idu tako da nauka dodje so saznanja, a onda ljudi tumace kurac kako im odgovara pa uklope u zakljucak koji im odgovara. nikakav to dokaz nije. jer da jeste, valjda bi se doslo do nekih saznanja samo citajuci kuran, a ne cekajuci da nauka prvo nesto otkrije. i koja je to moja teorija iz sci-fi filmova?