Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#76 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

TheMule wrote:juce eroji francuzi ubili nerodjenu bebu kad su pretukli njenu majku koja je vikala da je trudna. odgovor na islamofobiju je pistolj. ako neka budala bude mene drzala odgovornim zbog nekih alziraca u francuskoj, dobice po nosu

a da pratis temu teror u parizu procitao bi da je taj tekst star par godina ...

propaganda je cudo.
TheMule

#77 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by TheMule »

uglavnomja wrote:
TheMule wrote:juce eroji francuzi ubili nerodjenu bebu kad su pretukli njenu majku koja je vikala da je trudna. odgovor na islamofobiju je pistolj. ako neka budala bude mene drzala odgovornim zbog nekih alziraca u francuskoj, dobice po nosu

a da pratis temu teror u parizu procitao bi da je taj tekst star par godina ...

propaganda je cudo.
ako jeste izvinjavam se za pogresnu vijest, ali ostalo stoji. A onu temu ne pratim brate, ko ce vam pratiti 165 + 45 stranica? Nemam ja zivce ni vrijeme
hAZNADAR

#78 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by hAZNADAR »

Comaneci wrote:
hAZNADAR wrote:
O da, bjezimo od istine o vjeri nasoj losoj,... :D trebamo je reformirati ili ukinuti, konvertirati se u nesto drugo i rijesen problem valjda,.. Hajde vozdra, .... trebao sam odmah skontati sa kime imam posla.

Zalosno je sto na ovom forumu takvi sve vise dobijaju prostor i krila.
Bas o ovome pricam. Bjezanje od sustine, od ozbiljnog razmisljanja o vjeri. Covjece ja sam Bosnjak pa ipak vidim da nesto u islamu treba da se promjeni. Znaci ne trebas biti cetnik to da vidis, to je ocigledno, a i ti sam si savrseno opisao kako izgledaju islamska drustva danas (nepismeno, zatucano, neobrazovano). A ipak kategoricno odbijas da prihvatis da to ima veze sa islamom...

Da su krscani bili takvi ne bi bilo reformacije i Evropa bi danas izgledala kao Bliski Istok. Ali nisu, i zato oni i jesu civilizacija za muslimane danas.
Spominjes cetnike a zaboravljas da oni sve gledaju sablonski gdje ne postojis ako nisi registrovan u stoljecu sedmom.

Spominjes razvojni put krcanstva kao obrazac za neznas za krvavu historiju Evrope od reformacije pa nadalje.

Pricas o promjeni vjere a neznas da su i Biblija i Kuran isti 1500 god - samo ljudi i politike razliciti kroz epohe.

Islam i krscanstvo nisu isto. Islamu ne treba promjena - dovoljno je samo da mu ljudi prilaze drugacije - kao sto su vec znali prije.
S4mpion

#79 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by S4mpion »

Comaneci wrote: Bas o ovome pricam. Bjezanje od sustine, od ozbiljnog razmisljanja o vjeri. Covjece ja sam Bosnjak pa ipak vidim da nesto u islamu treba da se promjeni. Znaci ne trebas biti cetnik to da vidis, to je ocigledno, a i ti sam si savrseno opisao kako izgledaju islamska drustva danas (nepismeno, zatucano, neobrazovano). A ipak kategoricno odbijas da prihvatis da to ima veze sa islamom...

Da su krscani bili takvi ne bi bilo reformacije i Evropa bi danas izgledala kao Bliski Istok. Ali nisu, i zato oni i jesu civilizacija za muslimane danas.
Sačekaj malo, pričaš o promjenama u islamu, a onda pričaš o ljudima? Šta tu treba da se mijenja, islam, ili ljudi?

P.S.

Imaš li možda predstavu koliko je ta kršćanska "civilizacija" krvi prolila?
Drvenija87

#80 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Drvenija87 »

nOrMaLaC wrote:Htio bih otvoriti novu temu o kojoj ćemo razgovarati o ulozi koju mogu učiniti muslimani Evrope, prvenstveno na zapadu kao odgovor na Islamofobiju.
Nažalost, prije nekoliko dana se desio strašan zločin u kojoj su poginuli novinari i u kojoj je nekoliko civila izgubilo živote u napadu na prodavnicu u Parizu. Položaj muslimana na zapadu će dodatno biti teži u narednom periodu nakon ovog događaja...

Šta vi ostali mislite, kako je moguće reagovati na napade na muslimane? Svjedoci smo napada na džamije širom Švedske od Eskilstune u kojoj je džamija izgorjela a pukom sreće niko nije poginuo. Znamo da je stranka Švedskidemokrati koja aktivno "provodi" politiku koja baš i ne gaji simpatije prema muslimanima relativno dobro prošla na izborima jesenas u Švedskoj.
Da li mislite da se može sa njima ali i sa ostalim strankama i subjektima voditi razgovor o položaju Islama na tlu Evrope danas?

Forumaši koji borave u Francuskoj mogu iznijeti stav ili mišljenje, ali i ostali mogu o politici Nacionalnog Fronta na čelu sa Marine le Pen. Kako oni misle kako se može dovesti do poboljšanja položaja muslimana u Francuskoj npr?

Ne bi htio da tema "sklizne" sa pravog puta, tako da molim da se pridržavate kulture dijaloga i bez govora mržnje :)
Bosnjaci trebaju da gledaju svoja posla,a ne da misle o radikalnim islamistima u Francuskoj i po ostatku svijeta .
Ovo nam je dobra pouka da sredimo stanje u svome dvoristu,da nebi opet koji ''miroljubivi'' vehabija po Bosni uradio slicno sa onim sto se desilo u Parizu.

Takodjer,sramotno je od mnogih nasih ''istinskih vjernika '' i '' bula'' da preko Facebooka podrzavaju islamske fanatike i vjeruju u kojekakve zavjere. :repetirana:

http://www.avaz.ba/clanak/157476/suprug ... zveo-napad
reis1

#81 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by reis1 »

There must be an islamophobia!

Image

Velika para se vrti oko toga.

A konacni cilj: Sjedinjene Europske Drzave, one european nation, antiteza Sjedinjene Islamske Drzave, one islamic nation. Kljucno pitanje je da li je to dobro proracunat smjer djelovanja, islam postaviti kao antitezu.

Dakle, odgovor je: europejstvom.
babanovac

#82 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by babanovac »

nOrMaLaC wrote:
sinuhe wrote:
Naravno u pravu si, ali šta misliš kako se može generalno položaj muslimana u Evropi poboljšati? Šta oni sami mogu učiniti?
Nepoznato mi je da su muslimani u lošem položaju u Evropi.
Nisam mislio loš generalno položaj nego šta muslimani konkretno mogu učiniti da se njihov položaj "poboljša" koji je nakon svih ovih dešavanja narušen. Spominjao sam primjer dan otvorenih vrata koji se provodio u nekoliko država u Evropi u kojoj su pripadnici drugih religija mogli doći u posjetu i porazgovarati sa Imamom. Dosta je dobar odziv bio i ljudi koji su imali dosta predrasuda su postavljali različita pitanja.
Da se posalje peticija obrtima u amsterdamskom red light district-u, da ovi organizuju dan otvorenih vrata za mlade potencijalne samoubice, te da im pokazu da hurije nisu samo u dzenetu?

Vrijedjam Islam, smrtna kazna, tuzilac-sudija-pucaj Ahmede.
Bilo bi dobro prodiskutovati, kako mi kao Bosnjaci, mozemo poboljsati polozaj muslimana u Bosni. Mislim na pravo na obrazovanje, posao, jednakost medju polovima, jednakost medju religijama...
nigor

#83 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nigor »

Suština problema je u islamofobima, a ne u muslimanima.
Npr. Europljani su dozvolili ulazak u svoje zemlje nekome ko ne zna njihov jezik, a sada kritikuju tog istog stranca jer ne zna jezik, pa što ste ga pustili, dalje, dozvolili su nekom nepismenom crncu iz Afrike dolazak u svoju zemlju, a sada tog istog kritikuju jer je nepismeni crnac iz afrike, dozvolili su ljudima da dođu u njihovu zemlju kao muslimani, obučeni po islamskoj tradiciji garantujući im slobodu vjerskog identiteta, pa ih sada napadaju zbog marama itd. itd.

Mislim, šta su očekivali od nekog crnog muslimana iz Somalije koji je čitav život po nekoj pustari trčao gole guzice i jeo mrave, da nisu možda očekivali kako on ima neke radne navike, europsku kulturu življenja, kako će naučiti jezik i biti vrijedan član europskog društva... ma dajte, znali su oni dobro da od toga nema ništa, oni su njega pustili da im se useli u zemlju upravo zbog stvaranja atmosfere kako bi kasnije imali opravdanje za ono što će kasnije uslijediti.

Mislim da europljani treba da se relaksiraju i opuste, da prestanu biti licemjerni i konačno prihvate i sami ideje i zakone koje svima ostalima nameću, ili neka jasno bez uvijanja priznaju ko su i šta su, da su im ideje propale ko mudo kroz šuplje gaće i da se kaju zbog svojih zakona.

Oni cijelo vrijeme balansiraju negdje između, toliko su gordi i smoljubljivi da ne mogu sebi dozvoliti da priznaju kako su pogriješili, kako je šengen i sva liberalna sranja bila velika greška i sada traže razlog za ukidanje tih sloboda tako što će naći dežurnog krivca, žrtvu i reći, eto moramo tako zbog njih. Umjesto da priznaju, jesmo, zajebali smo se, nismo trebali donositi ovakvve zakone i kraj priče, oni umjesto toga prave incidente, provociraju, vrijeđaju samo da se situacija zaoštri kako bi imali povoda da isprave svoje greške, a na kraju i sprovedu konačno riješenje, jer vidimo, europljani sve rade u pravcu konačnog riješenja.
babanovac

#84 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by babanovac »

graue_maus wrote:
hAZNADAR wrote:
nOrMaLaC wrote:

mislim da je ovo gora diskrimiranje , nego da ti kazu otvoreno u lice mi necemo vas u nasem drustvu.......
problem je da nakon godina pocnes sumnjati u svoje sposobnosti i znanje,jer ti mediji stalno trube svi su isti pred zakonom svi imaju iste sanse za posao itd ............a neki ljudi obole dusevno , jer gresku u svom neuspjehu i stalnom odbijanju drustva traze u samo u svom ponasanju ......

Ooo darling, trebas potraziti posao u Bosni. 20 kontakata u godini, poziva, e-mailova, pisama za samo jednu kompaniju, svakih nekoliko dana... i tako sa drugim kompanijama... Kad ti se neko obrati pismeno s odbijenicom, dodje ti da mu izljubis stopala, jer te tretira kao insana, razumije tvoje simbole na papiru, njegovo uho cuje frekvencije koje proizvode tvoja usta. Nadjes mu stranog partnera, pojavi se na federalnom dnevniku, veliki uspjeh kazu, domace firme... Mogu li na razgovor za posao, visoka sam strucna sprema? Jok, nije dovoljno. Bijel si, musliman si, govoris strane jezike, imas kvalifikaciju, doveo si mu stranog partnera sa kojim se sepurio na televiziji... Ali jok, nemas nikog u narodnjackoj stranci.
animals

#85 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by animals »

Da li postoji i krscanofobija ili samo islamofobija...
@mba

#86 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by @mba »

nigor wrote:Suština problema je u islamofobima, a ne u muslimanima.
Npr. Europljani su dozvolili ulazak u svoje zemlje nekome ko ne zna njihov jezik, a sada kritikuju tog istog stranca jer ne zna jezik, pa što ste ga pustili, dalje, dozvolili su nekom nepismenom crncu iz Afrike dolazak u svoju zemlju, a sada tog istog kritikuju jer je nepismeni crnac iz afrike, dozvolili su ljudima da dođu u njihovu zemlju kao muslimani, obučeni po islamskoj tradiciji garantujući im slobodu vjerskog identiteta, pa ih sada napadaju zbog marama itd. itd.

Mislim, šta su očekivali od nekog crnog muslimana iz Somalije koji je čitav život po nekoj pustari trčao gole guzice i jeo mrave, da nisu možda očekivali kako on ima neke radne navike, europsku kulturu življenja, kako će naučiti jezik i biti vrijedan član europskog društva... ma dajte, znali su oni dobro da od toga nema ništa, oni su njega pustili da im se useli u zemlju upravo zbog stvaranja atmosfere kako bi kasnije imali opravdanje za ono što će kasnije uslijediti.

Mislim da europljani treba da se relaksiraju i opuste, da prestanu biti licemjerni i konačno prihvate i sami ideje i zakone koje svima ostalima nameću, ili neka jasno bez uvijanja priznaju ko su i šta su, da su im ideje propale ko mudo kroz šuplje gaće i da se kaju zbog svojih zakona.

Oni cijelo vrijeme balansiraju negdje između, toliko su gordi i smoljubljivi da ne mogu sebi dozvoliti da priznaju kako su pogriješili, kako je šengen i sva liberalna sranja bila velika greška i sada traže razlog za ukidanje tih sloboda tako što će naći dežurnog krivca, žrtvu i reći, eto moramo tako zbog njih. Umjesto da priznaju, jesmo, zajebali smo se, nismo trebali donositi ovakvve zakone i kraj priče, oni umjesto toga prave incidente, provociraju, vrijeđaju samo da se situacija zaoštri kako bi imali povoda da isprave svoje greške, a na kraju i sprovedu konačno riješenje, jer vidimo, europljani sve rade u pravcu konačnog riješenja.

pametno receno :thumbup:
babanovac

#87 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by babanovac »

[/quote][/quote]
mislim da je ovo gora diskrimiranje , nego da ti kazu otvoreno u lice mi necemo vas u nasem drustvu.......
problem je da nakon godina pocnes sumnjati u svoje sposobnosti i znanje,jer ti mediji stalno trube svi su isti pred zakonom svi imaju iste sanse za posao itd ............a neki ljudi obole dusevno , jer gresku u svom neuspjehu i stalnom odbijanju drustva traze u samo u svom ponasanju ......
[/quote]

Ooo darling, trebas potraziti posao u Bosni. 20 kontakata u godini, poziva, e-mailova, pisama za samo jednu kompaniju, svakih nekoliko dana... i tako sa drugim kompanijama... Kad ti se neko obrati pismeno s odbijenicom, dodje ti da mu izljubis stopala, jer te tretira kao insana, razumije tvoje simbole na papiru, njegovo uho cuje frekvencije koje proizvode tvoja usta. Nadjes mu stranog partnera, pojavi se na federalnom dnevniku, veliki uspjeh kazu, domace firme... Mogu li na razgovor za posao, visoka sam strucna sprema? Jok, nije dovoljno. Bijel si, musliman si, govoris strane jezike, imas kvalifikaciju, doveo si mu stranog partnera sa kojim se sepurio na televiziji... Ali jok, nemas nikog u narodnjackoj stranci.
Jedan dan nazvase iz jedne firme, ganjam ja njih 3 godine, u medjuvremenu sam nasao "stelu". Vele, dodji sutra na razgovor. Isti dan me zove NJemica, koju sam kontaktirao desetak dana prije toga, te me u tih desetak dana dva puta telefonski intervjuisala. Reci dragicka, veli ona meni, pakuj kofere i sljedeci mjesec dodji u Njemacku. Cetri islamofoba su zainteresovana za tvoje usluge.
uglavnomja

#88 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

@mba wrote:
nigor wrote:Suština problema je u islamofobima, a ne u muslimanima.

pametno receno :thumbup:

samo fali druga strana price. ni jedna prica nije jednostrana. po tvojoj prici europa ih je dovela (vecini spasila zivot i omogucila egzistenciju bez da prstom mrdnu, zla europa ).
a sta s njima? oni su tu pasivni objekt? :-)

dodje 10 somalaca (mada su oni najgori primjer, po svim pricama ), 5 ih nauci jezik, nauci da ne hoda gologuz, nauci da vozi auto, da ceka na semaforu, nadje posao, salje djecu u skolu, nadje prijatelje na novom jeziku ... nauci skijati iklizati, igrati lopte ... ukratko uklopi se u sredinu.

a drugih 5 ima stav: ja necu da ucim njihov jezik, neka oni uce moj. i oni mi moraju dati stan i socijalu u sve sto im trazim, blabla i oni se moraju prilagodjavati meni. vjeruj da ne bi volio imati jednog takvog za komsiju :run:
Comaneci

#89 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Comaneci »

hAZNADAR wrote:
Spominjes cetnike a zaboravljas da oni sve gledaju sablonski gdje ne postojis ako nisi registrovan u stoljecu sedmom.

Spominjes razvojni put krcanstva kao obrazac za neznas za krvavu historiju Evrope od reformacije pa nadalje.

Pricas o promjeni vjere a neznas da su i Biblija i Kuran isti 1500 god - samo ljudi i politike razliciti kroz epohe.

Islam i krscanstvo nisu isto. Islamu ne treba promjena - dovoljno je samo da mu ljudi prilaze drugacije - kao sto su vec znali prije.
S4mpion wrote:
Sačekaj malo, pričaš o promjenama u islamu, a onda pričaš o ljudima? Šta tu treba da se mijenja, islam, ili ljudi?
Opet vi, opet zabijanje glave u pjesak, opet bjezanje od sustine. Koji je uzrok ponasanja i vjerovanja muslimana ako ne sam Islam? Zasto se isti problemi pojavljaju bilo gdje da se skupljaju muslimani u vecem broju? Evo da ne bude da sam ja sovinisticki islamofob, uzmemo kao primjer Haznadarove postove gdje savrseno opisuje stanje muslimanskih zajednica u Evropi. Terorizam ni ne spominje jer je, kao sto je on sam rekao, to samo sporedni problem muslimana u Evropi. Bas kao sto je on rekao: zaostali su, zatucani, nepismeni, skloni kriminalu, nasilju, losem tretmanu prema zenama.

Evo radim u skoli na zapadu u pretezno imigrantskom dijelu Osla i svjedocio sam svasta od tih muslimana. Djecaci od 15 god koji norveskim uciteljicama kazu da trebaju da pokriju glavu maramom, djecaci od 14 god koji biju skolske kolege (Norvezane) ako jedu salamu i sunku u skoli...da ne pricam o generalnom ponasanju ucenika i da 90% vremena potrosim na to da ih smirim da ne divljaju a samo 10% na ucenje.

Ako ima "success stories" sa muslimanima onda je to u zajednicama gdje ih nema vise od 2,3%. Onda ih nema dovoljno da stvaraju gete i moraju se nekako uklopiti u vecinskom drustvu. Bilo gdje da su oni znatna velicina ima problema i to ogromnih, problema kojih jednostavno nema ili ima ali u puuuno manjoj mjeri sa nemuslimanskim imigrantima (znaci u pravu je bio ovaj gore koji je rekao da je bila fatalna greska zapadnjaka da su uopste pustili toliko muslimana u svoje zemlje). Kao sto sam rekao, mozete se praviti kao da je to sve jedna ogromna slucajnost i da je islam savrsen i da mu nista ne fali, samo sto ja vjerujem da barem pola onih koji to tvrde osjecaju da nesto nije u redu nego samo negiraju krivicu Islama zato sto je islam dosta bitan faktor bosnjackog identiteta. I ja sam bio takav do ne tako davno. Ali jednostavno umori to, i osjetis olaksanje kad konacno priznas u cemu je problem...

(Usput, zanimljivo je da je Haznadar spomenuo Irance kao primjer dobro integrisanih "istocnjaka". Jer jeste tako da su obrazovani i dobro integrisani; tako je svugdje na zapadu, pa u Norveskoj. I eto, igrom "slucaja" su Iranci ti imigranti koji se najcesce distanciraju od islama. Cesto su veci islamofobi od bilo kod Francuza, Engleza ili Svedjana)
Last edited by Comaneci on 12/01/2015 13:51, edited 2 times in total.
insomnia78

#90 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by insomnia78 »

Haha
Tako i mene ovaj islamofob primi skoro bez znanja jezika, prvo probno, na preporuku doduse, pa mi dade stalni ugovor
A u Bosni, predzadnji za kojeg sam radio uze pare s racuna i kupi sebi djipa mi poslije tog ne vidjesmo plate zadugo, jos se sudimo :D
Zadnji "gazda", musliman, eno gledam na fejsbuku dzamiju pravi, nas ostavi na planini s metar snijega, bez marke, cigara, goriva
Ka'e radite bice pare :D
Zdravstvo da ne uporedjujem
m_l

#91 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by m_l »

insomnia78 wrote:Haha

A u Bosni, predzadnji za kojeg sam radio uze pare s racuna i kupi sebi djipa mi poslije tog ne vidjesmo plate zadugo, jos se sudimo :D
Zadnji "gazda", musliman, eno gledam na fejsbuku dzamiju pravi, nas ostavi na planini s metar snijega, bez marke, cigara, goriva
Ima svega sigurno, i ja znam muslimana koji je isao na hadz, a radnicima nije platu isplatio.

Ono sto je jako vazno i uporno se podvlaci jest da ih tom bezobrazluku ne uci islam. Toliko.

I najbolja odbrana poslanika, a.s., bi bila da ga iskreno slijedimo, a poceli bi tako sto bi se iskreno borili protiv mita, korupcije i nepotizma medju samim muslimanima.
ioannes

#92 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by ioannes »

S4mpion wrote:

P.S.

Imaš li možda predstavu koliko je ta kršćanska "civilizacija" krvi prolila?
naravno da se ljudi trebaju mjenjati, njihov pogled i tumacenje vjere. naravno da je krscanska civilizacija prolila krvi,jer je moralno urusena bila i onda je tek dosla reformacija koja joj je produzila vijek trajanja. sada se Islam upravo nalazi na tom istom moralnom dnu.vecinski broj muslimana je miroljubiv ali prakticki pasivan, s time postaju irelevantni i dopustili su da ih radikalna manjina uzme u svoj obruč. sve tri monoteisticke vjere su u svojoj sustini radikalne...sjetimo se da je bog abrahamu/ibrahimu(koji se broj kao otac sve tri vjere ) naredio da svog sina zrtvuje bogu a ovaj je to htio napraviti ne dovodeci u pitanje kakav je to bog što to zeli od mene,kakav je to Moral tog boga itd. e u tome se krije fasiszam starog zavjeta,ne dovoditi u pitanje bozije odluke. Islam kao istinska bozija rijec prati ta nacela. ruku na srce i bibliju i kuran su napisali ljudi Ali u kontekstu toga vremena a danas imamo skroz druge drustvene prilike... naravno da je reforma potrebna
Comaneci

#93 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Comaneci »

uglavnomja wrote: samo fali druga strana price. ni jedna prica nije jednostrana. po tvojoj prici europa ih je dovela (vecini spasila zivot i omogucila egzistenciju bez da prstom mrdnu, zla europa ).
a sta s njima? oni su tu pasivni objekt? :-)

dodje 10 somalaca (mada su oni najgori primjer, po svim pricama ), 5 ih nauci jezik, nauci da ne hoda gologuz, nauci da vozi auto, da ceka na semaforu, nadje posao, salje djecu u skolu, nadje prijatelje na novom jeziku ... nauci skijati iklizati, igrati lopte ... ukratko uklopi se u sredinu.

a drugih 5 ima stav: ja necu da ucim njihov jezik, neka oni uce moj. i oni mi moraju dati stan i socijalu u sve sto im trazim, blabla i oni se moraju prilagodjavati meni. vjeruj da ne bi volio imati jednog takvog za komsiju :run:
:thumbup:

Slusajuci nase forumase, covjek dobije utisak da su imigrante Evropljani doveli tamo lancima. Da se milioni Arapa, Kurda, Pakistanaca, pa i Bosnjaka ne sanjaju zivot tamo od malih nogu; da neki rizikuju i zivot i zdravlje da bi dosli tamo.

I gle ovog argumenta: sada evropljani provociraju i iniciraju nerede :shock: Ma kako samo smiju da se sprdaju sa islamom na isti nacin na koji su se godinama sprdali sa krscanstvom, kako samo smiju pomisliti da njihove zemlje njeguju vrijednosti kao slobodu govora i izrazivanja, kako ne mogu skontati da muslimane ne smiju "provocirati" inace ce biti krvi.

(To je ujedno i najveca ironija kod ovih fanatika: "ko kaze da je islam nasilna vjera, ubicemo ga " )
uglavnomja

#94 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

Comaneci wrote:
(To je ujedno i najveca ironija kod ovih fanatika: "ko kaze da je islam nasilna vjera, ubicemo ga " )
madner

#95 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by madner »

m_l wrote:
insomnia78 wrote:Haha

Ima svega sigurno, i ja znam muslimana koji je isao na hadz, a radnicima nije platu isplatio.

Ono sto je jako vazno i uporno se podvlaci jest da ih tom bezobrazluku ne uci islam. Toliko.

I najbolja odbrana poslanika, a.s., bi bila da ga iskreno slijedimo, a poceli bi tako sto bi se iskreno borili protiv mita, korupcije i nepotizma medju samim muslimanima.
Ko ih onda uci ko ne uci ove kjafire?
S4mpion

#96 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by S4mpion »

Comaneci wrote: Opet vi, opet zabijanje glave u pjesak, opet bjezanje od sustine. Koji je uzrok ponasanja i vjerovanja muslimana ako ne sam Islam?
Ne možeš za greške ljudi kriviti islam. To je pogrešna percepcija koju ponavljaš iznova i iznova. Moraš naučiti razlikovati vjeru i vjernike.
S4mpion

#97 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by S4mpion »

ioannes wrote:vecinski broj muslimana je miroljubiv ali prakticki pasivan, s time postaju irelevantni i dopustili su da ih radikalna manjina uzme u svoj obruč.
Zašto muslimani, kao religijska skupina, da rješavaju probleme u sekularnim državama, samo mi to objasni?
babanovac

#98 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by babanovac »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:Ima tu dosta nerazumijevanja i pogrešnog tumačenja na obe strane. To su samo neke kulturne razlike koje se mogu prevazići.
Sve su to sitnice sa kojima covjek moze zivjeti. Ipak imam veca prava kao stranac negoli u rodnoj Banjaluci, a nisam nesto omiljen ni u Sarajevu.
Tako da je to nasa nafaka dijasporaca da nigdje nismo domaci i da biramo najbezbolnije mjesto zivljenja.

Diskriminacija je sudjena - pa radije biram ovu kulturnu a osmijehom, negoli kada mi kokarde setaju ulicom u BL i prozivaju poslije utakmica. Do daljnjega je tako.

Medjutim - pitanje je do koje granice ce sve ovo ici. Meni ovo na zapadu smrdi na nesto sto sam vec vidio u BL prije rata. Grozim se ovih desnicarskih partija sto jacaju iz dana u dan i sto realno imaju sanse da u buducnosti pobijede. Ali istovremeno bi sam bio mozda i rigorozniji i stroziji prema mnogim strancima posebno muslimanima koji su stalni izvor problema.

Dali ce nova politika u evropi moci ljude individualno suditi - tj pritisnuti samo problematicne koji parazitare i prave stetu gdje stignu. Ili nas tretirati jednako sve dzuture. Tu nisam siguran u pamet evropljana i sposobnost rasudjivanja. Kao sto cetnicke kame, granate, snajperi,... nisu birali ko je ekstremista a ko nije, ko je opasan a ko nije,.. - tako nisam siguran ni ovdje da ce biti drugacije.

Islamofobija atakuje generalno na islam a ne na problematicne pojedince koji su slucajno muslimani.
Bravo.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#99 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

Na zapadu niko bolan ne vrejuje u neke vrjeske iluzije, nebitno bilo njemu ime ISUS ili MUHAMED. Supljo jedno i drugo. I stim se treba pomiriti. Svidjalo se kome ili ne. To nema vise nista sa respektom ili ne, jer ATEIZAM je nova "vjrea" doslo ljudima iz guzice u glavu sto bi neki rekli.

Evo citam u Svicarskoj poceo pokret anti islama. Krenulo je narode ode ovo u smjer u koju ide. Sad suti, sjedi i gledaj. Mada moram priznati da i Ibro i Muradif koji su studirali znaju da je izmedju rodjena i smrti samo nista odnosno radi sta hoces nema nista da neko zapisuje i prati.

Kurvaluk, dogra, kocka hopa cupa, djidji midji aaaa haaaa aaaa haaaa a far l'amore comincia tu...

U drzavi za krscane standarde tj. Italiji sto je odgovor na Saudisku Arabiju za islamski pojam je ovo nova norma... a zato sto nema posestva i ljubomore, a u sovonistickim drzavama poput Saudiske Arabije, isto sto je i Italija bila prije brdo godina, vlada nesigurnost i ljubomora...
Gojeni H

#100 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Gojeni H »

Zviz wrote:Na zapadu niko bolan ne vrejuje u neke vrjeske iluzije, nebitno bilo njemu ime ISUS ili MUHAMED. Supljo jedno i drugo. I stim se treba pomiriti. Svidjalo se kome ili ne. To nema vise nista sa respektom ili ne, jer ATEIZAM je nova "vjrea" doslo ljudima iz guzice u glavu sto bi neki rekli.

Evo citam u Svicarskoj poceo pokret anti islama. Krenulo je narode ode ovo u smjer u koju ide. Sad suti, sjedi i gledaj. Mada moram priznati da i Ibro i Muradif koji su studirali znaju da je izmedju rodjena i smrti samo nista odnosno radi sta hoces nema nista da neko zapisuje i prati.

Kurvaluk, dogra, kocka hopa cupa, djidji midji aaaa haaaa aaaa haaaa a far l'amore comincia tu...

U drzavi za krscane standarde tj. Italiji sto je odgovor na Saudisku Arabiju za islamski pojam je ovo nova norma... a zato sto nema posestva i ljubomore, a u sovonistickim drzavama poput Saudiske Arabije, isto sto je i Italija bila prije brdo godina, vlada nesigurnost i ljubomora...
:-) :lol: :lol: :lol:

Legenda je legenda. Jedan je Zviz.
Post Reply