hAZNADAR wrote:
Spominjes cetnike a zaboravljas da oni sve gledaju sablonski gdje ne postojis ako nisi registrovan u stoljecu sedmom.
Spominjes razvojni put krcanstva kao obrazac za neznas za krvavu historiju Evrope od reformacije pa nadalje.
Pricas o promjeni vjere a neznas da su i Biblija i Kuran isti 1500 god - samo ljudi i politike razliciti kroz epohe.
Islam i krscanstvo nisu isto. Islamu ne treba promjena - dovoljno je samo da mu ljudi prilaze drugacije - kao sto su vec znali prije.
S4mpion wrote:
Sačekaj malo, pričaš o promjenama u islamu, a onda pričaš o ljudima? Šta tu treba da se mijenja, islam, ili ljudi?
Opet vi, opet zabijanje glave u pjesak, opet bjezanje od sustine. Koji je uzrok ponasanja i vjerovanja muslimana ako ne sam Islam? Zasto se isti problemi pojavljaju
bilo gdje da se skupljaju muslimani u vecem broju? Evo da ne bude da sam ja sovinisticki islamofob, uzmemo kao primjer Haznadarove postove gdje savrseno opisuje stanje muslimanskih zajednica u Evropi. Terorizam ni ne spominje jer je, kao sto je on sam rekao, to samo sporedni problem muslimana u Evropi. Bas kao sto je on rekao: zaostali su, zatucani, nepismeni, skloni kriminalu, nasilju, losem tretmanu prema zenama.
Evo radim u skoli na zapadu u pretezno imigrantskom dijelu Osla i svjedocio sam svasta od tih muslimana. Djecaci od 15 god koji norveskim uciteljicama kazu da trebaju da pokriju glavu maramom, djecaci od 14 god koji biju skolske kolege (Norvezane) ako jedu salamu i sunku u skoli...da ne pricam o generalnom ponasanju ucenika i da 90% vremena potrosim na to da ih smirim da ne divljaju a samo 10% na ucenje.
Ako ima "success stories" sa muslimanima onda je to u zajednicama gdje ih nema vise od 2,3%. Onda ih nema dovoljno da stvaraju gete i moraju se nekako uklopiti u vecinskom drustvu. Bilo gdje da su oni znatna velicina ima problema i to ogromnih, problema kojih jednostavno nema ili ima ali u puuuno manjoj mjeri sa nemuslimanskim imigrantima (znaci u pravu je bio ovaj gore koji je rekao da je bila fatalna greska zapadnjaka da su uopste pustili toliko muslimana u svoje zemlje). Kao sto sam rekao, mozete se praviti kao da je to sve jedna ogromna slucajnost i da je islam savrsen i da mu nista ne fali, samo sto ja vjerujem da barem pola onih koji to tvrde osjecaju da nesto nije u redu nego samo negiraju krivicu Islama zato sto je islam dosta bitan faktor bosnjackog identiteta. I ja sam bio takav do ne tako davno. Ali jednostavno umori to, i osjetis olaksanje kad konacno priznas u cemu je problem...
(Usput, zanimljivo je da je Haznadar spomenuo Irance kao primjer dobro integrisanih "istocnjaka". Jer jeste tako da su obrazovani i dobro integrisani; tako je svugdje na zapadu, pa u Norveskoj. I eto, igrom "slucaja" su Iranci ti imigranti koji se najcesce distanciraju od islama. Cesto su veci islamofobi od bilo kod Francuza, Engleza ili Svedjana)