Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nOrMaLaC

#1 Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

Htio bih otvoriti novu temu o kojoj ćemo razgovarati o ulozi koju mogu učiniti muslimani Evrope, prvenstveno na zapadu kao odgovor na Islamofobiju.
Nažalost, prije nekoliko dana se desio strašan zločin u kojoj su poginuli novinari i u kojoj je nekoliko civila izgubilo živote u napadu na prodavnicu u Parizu. Položaj muslimana na zapadu će dodatno biti teži u narednom periodu nakon ovog događaja...

Šta vi ostali mislite, kako je moguće reagovati na napade na muslimane? Svjedoci smo napada na džamije širom Švedske od Eskilstune u kojoj je džamija izgorjela a pukom sreće niko nije poginuo. Znamo da je stranka Švedskidemokrati koja aktivno "provodi" politiku koja baš i ne gaji simpatije prema muslimanima relativno dobro prošla na izborima jesenas u Švedskoj.
Da li mislite da se može sa njima ali i sa ostalim strankama i subjektima voditi razgovor o položaju Islama na tlu Evrope danas?

Forumaši koji borave u Francuskoj mogu iznijeti stav ili mišljenje, ali i ostali mogu o politici Nacionalnog Fronta na čelu sa Marine le Pen. Kako oni misle kako se može dovesti do poboljšanja položaja muslimana u Francuskoj npr?

Ne bi htio da tema "sklizne" sa pravog puta, tako da molim da se pridržavate kulture dijaloga i bez govora mržnje :)
MyTao

#2 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by MyTao »

nOrMaLaC wrote:Htio bih otvoriti novu temu o kojoj ćemo razgovarati o ulozi koju mogu učiniti muslimani Evrope, prvenstveno na zapadu kao odgovor na Islamofobiju.
Nažalost, prije nekoliko dana se desio strašan zločin u kojoj su poginuli novinari i u kojoj je nekoliko civila izgubilo živote u napadu na prodavnicu u Parizu. Položaj muslimana na zapadu će dodatno biti teži u narednom periodu nakon ovog događaja...

Šta vi ostali mislite, kako je moguće reagovati na napade na muslimane? Svjedoci smo napada na džamije širom Švedske od Eskilstune u kojoj je džamija izgorjela a pukom sreće niko nije poginuo. Znamo da je stranka Švedskidemokrati koja aktivno "provodi" politiku koja baš i ne gaji simpatije prema muslimanima relativno dobro prošla na izborima jesenas u Švedskoj.
Da li mislite da se može sa njima ali i sa ostalim strankama i subjektima voditi razgovor o položaju Islama na tlu Evrope danas?

Forumaši koji borave u Francuskoj mogu iznijeti stav ili mišljenje, ali i ostali mogu o politici Nacionalnog Fronta na čelu sa Marine le Pen. Kako oni misle kako se može dovesti do poboljšanja položaja muslimana u Francuskoj npr?

Ne bi htio da tema "sklizne" sa pravog puta, tako da molim da se pridržavate kulture dijaloga i bez govora mržnje :)
Tako sto ce postovati zakone te drzave.
nOrMaLaC

#3 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

Naravno u pravu si, ali šta misliš kako se može generalno položaj muslimana u Evropi poboljšati? Šta oni sami mogu učiniti?

Ja sam mišljenja koji ne znači da sam u pravu naravno, da Bosanskohercegovački muslimani ili Bošnjaci dosta mogu poboljšati generalno sliku i položaj Islama danas koji postoji u Evropi. Dosta se toga može učiniti možda sredstvom dijaspore npr.

Nedavno sam pratio slučaj u Engleskoj tačnije u gradu Bredfordu u kojoj s džamije imale dan otvorenih vrata, a tom prilikom su pozvale i pripadnike English defence League (EDL) na čaj da zajedno prate utakmicu na tv. Ovaj slučaj je zaista zanimljiv u jednom smislu.
sinuhe

#4 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

Naravno u pravu si, ali šta misliš kako se može generalno položaj muslimana u Evropi poboljšati? Šta oni sami mogu učiniti?
Nepoznato mi je da su muslimani u lošem položaju u Evropi.
It_is_a_Leclerc

#5 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by It_is_a_Leclerc »

Većinski stav u državama poput Francuske, Njemačke i Švedske je i dalje pro-muslimanski, što se vidi i iz činjenice da, gdje god se organizuju anti-emigrantske demonstracije, uslijedi duplo brojniji, glasniji odgovor druge strane.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#6 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

Loci, ganjaj kurve, kockaj i ismijavaj se na racun vjere i nece te niko pitati sta si i ko si. To je zivot. :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#7 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Zviz »

It_is_a_Leclerc wrote:Većinski stav u državama poput Francuske, Njemačke i Švedske je i dalje pro-muslimanski, što se vidi i iz činjenice da, gdje god se organizuju anti-emigrantske demonstracije, uslijedi duplo brojniji, glasniji odgovor druge strane.
Popusta i to. Da istina je da je tako bilo, ali kako ide to sve postaje manje. U sve i jednoj od navedenih drzava skranje stranke napreduju. Moda u Njemackoj ne jos ali to kad bukne buknit ce gore nego u ostalim. Fasizam nije nikada umro u Njemackoj. To je isto ko kurije oko, uklonis ga a korijen i dalje je tu i poslje nekoliko godina skoci opet.
MyTao

#8 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by MyTao »

sherbett wrote:jedno pitanje: da li je ispravno uspoređivati Bošnjake kao pripadnike Islama, koji su ipak djelom europskog kulturnog nalijeđa i civilizacije, sa muslimanima iz drugog civilizacijskog kruga koji Europi zapravo predstavlja "problem"?
po meni je to više civilizacijski, nego vjerski ili religijski sukob.
:thumbup:

Ovdje je vise rijec o rasizmu, gdje bjelci ne vole doseljenike. Sam naziv islamofobija nema smisla...
nOrMaLaC

#9 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

sinuhe wrote:
Nisam mislio loš generalno položaj nego šta muslimani konkretno mogu učiniti da se njihov položaj "poboljša" koji je nakon svih ovih dešavanja narušen. Spominjao sam primjer dan otvorenih vrata koji se provodio u nekoliko država u Evropi u kojoj su pripadnici drugih religija mogli doći u posjetu i porazgovarati sa Imamom. Dosta je dobar odziv bio i ljudi koji su imali dosta predrasuda su postavljali različita pitanja.
nOrMaLaC

#10 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

Zviz wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Većinski stav u državama poput Francuske, Njemačke i Švedske je i dalje pro-muslimanski, što se vidi i iz činjenice da, gdje god se organizuju anti-emigrantske demonstracije, uslijedi duplo brojniji, glasniji odgovor druge strane.
Popusta i to. Da istina je da je tako bilo, ali kako ide to sve postaje manje. U sve i jednoj od navedenih drzava skranje stranke napreduju. Moda u Njemackoj ne jos ali to kad bukne buknit ce gore nego u ostalim. Fasizam nije nikada umro u Njemackoj. To je isto ko kurije oko, uklonis ga a korijen i dalje je tu i poslje nekoliko godina skoci opet.

Zviz, pošto ti živiš u Danskoj. Kakav je stav danaca po pitanju islamofobije.? Kako gledaš ti na politiku Dansk Folkeparti naprimjer? Možeš li iznijeti svoje mišljenje. :)
uglavnomja

#11 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

sherbett wrote:jedno pitanje: da li je ispravno uspoređivati Bošnjake kao pripadnike Islama, koji su ipak djelom europskog kulturnog nalijeđa i civilizacije, sa muslimanima iz drugog civilizacijskog kruga koji Europi zapravo predstavlja "problem"?

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

taman da napisem isto.

postoji jedan broj nasih koji su pod uticajm ekstrema, ocito. ima ih ovdje na forumu.

ali vecina, iako se izjasnjavaju kao muslimani i prave baklave za bajram, tesko da imaju veze sa muslimanima iz 100% islamskih zemalja, gdje je zivot 24/7 posvecen bogu i koji se zivi po vjerskim pravilima od a do z.

a njihova djeca pogotovo, rodjena i odrasla u novim sredinama :-)

bosanci ili eks jugovici ne zive u getima, nemaju svoje kvartove, nisu izolovani, ne zive glavom na drugom mjestu ...
nOrMaLaC

#12 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

uglavnomja wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

taman da napisem isto.

postoji jedan broj nasih koji su pod uticajm ekstrema, ocito. ima ih ovdje na forumu.

ali vecina, iako se izjasnjavaju kao muslimani i prave baklave za bajram, tesko da imaju veze sa muslimanima iz 100% islamskih zemalja, gdje je zivot 24/7 posvecen bogu i koji se zivi po vjerskim pravilima od a do z.

a njihova djeca pogotovo, rodjena i odrasla u novim sredinama :-)

bosanci ili eks jugovici ne zive u getima, nemaju svoje kvartove, nisu izolovani, ne zive glavom na drugom mjestu ...
Ovo što je napisano dosta se podudara :) Mišljenja sam da se dosta i kroz različite debatne krugove može dosta objasniti, npr. sastavljanje na jednu ruku osoba koji imaju npr. negativan stav o vjeri a na drugu stranu osobe koji imaju pozitivan stav pa se kroz razgovor dosta toga može "olakšati" :)
Enticer

#13 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Enticer »

Zviz wrote:Loci, ganjaj kurve, kockaj i ismijavaj se na racun vjere i nece te niko pitati sta si i ko si. To je zivot. :D
:thumbup:
damskot

#14 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by damskot »

Odgovor na islamofobiju :
Skolovanje (Ja gotive kad gledash kako Ahmed Aboutaleb dozvoljava ili zabranjuje derbi Feyenoord Ajax :) )
Natalitet (malo pogurati "statisticku neminovnost" :)) )
sinuhe

#15 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

sinuhe wrote:
Nekoj islamofobiji se nije ni čuditi. To je sada tako kako je.
Ne vjerujem da će to eskalirati u neke terorističke napade većeg obima kao što su napadi islamista po Evropi zadnjih godina. Manjih sukoba i provokacija će svakako biti.
Freamon Lester

#16 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Freamon Lester »

:lol:

Malo sam u dilemi. Da li ovo glas srpske sebi pravi clanak za sutra ili je neko stvarno lud. :lol:
uglavnomja

#17 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

:D

vidis da trola :lol: :lol: :lol:

ako njega uhapse bice prekretnica

iza njega ostaje vojska

a MI cemo se boriti

:lol:

kako cete se "MI" botiri ako si "JA" u zatvoru :D :D

ili gubite svoje licnosti, ti si on ili on ili on ... a oni su ti ... svi ste vi jedno, amorfna masa kloniranih bob spondzova
Last edited by uglavnomja on 10/01/2015 16:33, edited 1 time in total.
shbc

#18 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by shbc »

nOrMaLaC wrote:Naravno u pravu si, ali šta misliš kako se može generalno položaj muslimana u Evropi poboljšati? Šta oni sami mogu učiniti?

Ja sam mišljenja koji ne znači da sam u pravu naravno, da Bosanskohercegovački muslimani ili Bošnjaci dosta mogu poboljšati generalno sliku i položaj Islama danas koji postoji u Evropi. Dosta se toga može učiniti možda sredstvom dijaspore npr.

Nedavno sam pratio slučaj u Engleskoj tačnije u gradu Bredfordu u kojoj s džamije imale dan otvorenih vrata, a tom prilikom su pozvale i pripadnike English defence League (EDL) na čaj da zajedno prate utakmicu na tv. Ovaj slučaj je zaista zanimljiv u jednom smislu.
Kakve su bile reakcije posljednjih dana, tesko muslimanima ako Bosnjaci budu poboljsavali sliku...
Freamon Lester

#19 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Freamon Lester »

nOrMaLaC wrote:Htio bih otvoriti novu temu o kojoj ćemo razgovarati o ulozi koju mogu učiniti muslimani Evrope, prvenstveno na zapadu kao odgovor na Islamofobiju.

Reis Kavazovic je zadnjom hutbom jasno pokazao kako se treba boriti. Boriti se moramo svi zajedno. I muslimani i krscani i budisti i ateisti. Svi moramo ukloniti mrak koji ugrozava medjuljudske odnose i to ne pojedinacno vec zajedno. :izet:
uglavnomja

#20 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

95% bosnjaka nema veze sa ovim sto se zove musliman u europi. ni izgledom, ni ponasanjem ni stavovima.

ne namecite teret i stigmu na silu :-)
sinuhe

#21 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

uglavnomja wrote:95% bosnjaka nema veze sa ovim sto se zove musliman u europi. ni izgledom, ni ponasanjem ni stavovima.

Bošnjaka u sirijskom ratu ima jačine bataljona, oko 400 ljudi, a desetine ih je već poginulo. Jugoslovena je u španskom građanskom ratu učestvovalo oko 2000. U Siriju idu kako iz BiH tako i iz dijaspore.
Šunj

#22 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by Šunj »

Ja sam naucio da se brinem samo za sebe i za svoju guzicu! Do 1992. nije bilo tako, a sada vise vjerujem zivotinjama nego ljudima! Aferim.

"A ja imam sebe u sebi postenog druga" - Miladin Šobić

Image
Last edited by Šunj on 10/01/2015 16:58, edited 1 time in total.
uglavnomja

#23 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by uglavnomja »

sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:95% bosnjaka nema veze sa ovim sto se zove musliman u europi. ni izgledom, ni ponasanjem ni stavovima.

Bošnjaka u sirijskom ratu ima jačine bataljona, oko 400 ljudi, a desetine ih je već poginulo. Jugoslovena je u španskom građanskom ratu učestvovalo oko 2000. U Siriju idu kako iz BiH tako i iz dijaspore.

A dijaspore ima oko 2 miliona, plus njihova djeca ....

Tih 400 stvorova bas onako daju dobar procenat :mrgreen:
nOrMaLaC

#24 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by nOrMaLaC »

Freamon Lester wrote:

Reis Kavazovic je zadnjom hutbom jasno pokazao kako se treba boriti. Boriti se moramo svi zajedno. I muslimani i krscani i budisti i ateisti. Svi moramo ukloniti mrak koji ugrozava medjuljudske odnose i to ne pojedinacno vec zajedno. :izet:
Jučerašnja hutba jeste jako lijepa bila i dala je smjernice ponašanja u budućnosti... :)
sinuhe

#25 Re: Odgovor na islamofobiju stvarnost ili ne?

Post by sinuhe »

uglavnomja wrote:
sinuhe wrote:

A dijaspore ima oko 2 miliona, plus njihova djeca ....

Tih 400 stvorova bas onako daju dobar procenat :mrgreen:
Španski borci su decenijama vladali Jugoslavijom!
Post Reply