salik79 wrote:A kada bih ti rekao da sijje, koje poznajem, ovakve teme uopce ne okupiraju - ni pod razno!? U svim mogucim razgovorima, sjelima, dersovima...., iako znaju da sam dobronamjeran i insan otvoren za razgovor u svakom pogledu, nikada nisu nacinjali ovakve stvari...Dodatno me iznenadilo da apsolutno nikada ne spominju bilo koju muslimansku grupaciju u negativnom kontekstu i da u dovama obuhvate apsolutno sve muslimane, moleci za jedinstvo i otklanjanje svih nasih zajednickih nedostataka koji nas razjedinjuju. Iz tog razloga se palim kada ih neko negativno spomene, a bez ikakvog dokaza, niti istinskog poznavanja teme i pripadnika Dzaferijskog mezheba licno. Uvijek se svodi na rekla-kazala sto je odlika tvrdokornih vehabistickih struja, koje rade na cijepanju ummeta (spomenuo sam i poslijeratni dogadjaj na hadzdzu, kada su naokolo provlacili "svjezu istinu" o tome kako su sije, zajedno s cetnicima, klale sunije po Bosni).
Bravo, šiite ovakve teme uopće ne interesuju jer oni apriori odbacuju sunnet kao jedan od primarnih izvora tumačenja Islama i nemaju potrebu dovoditi u pitanje vjerodostojnost pojedinih hadisa, osim ako nisu zlonamjerni pa ovako kao na forumu pokušavaju ubaciti smutnju među ionako tanke bosanske muslimane.
Inače, šta je onda stvarni razlog otvaranja ovakve teme????
I ja se u svojim dovama molim za sve muslimane bez razlike jesu li ovi ili oni, i da budem iskren divim se islamskom državnom uređenju Irana, njihovoj bogatoj historiji, kulturi, civilizaciji i sl. i u tom pogledu ih puno više cijenim od Arapa. Ali isto tako mi se nimalo ne sviđa kada među potvrđenim sunitima, kao što je 99,9% bosanskih muslimana, na bilo koji način pokušavaju da šire šiitsku ideologiju, čak i kad je upakovana u "upoznavanje kulture i historije Irana" i sl.
To jednostavno nije u redu i time samo dovode do produbljivanja razlika, antagonizama i nepovjerenja između ove dvije grupe. Na taj način se umjesto isticanja dodirnih tački ističu razlike i generiše animozitet što ne može biti nikako dobro.
Također, nikako mi nisu jasni sunniti, obično sufijske orijentacije, među bosanskim muslimanima koji su formalno sunniti, klanjaju kao suniti i sl., ali dilaju literaturu šiitskih autora kao što su Homeini itd., čak knjige akaidskog i fikskog sadržaja, drže slike Homeinija na zidu u kući ili avatarima

i revnosno promovišu i brane šiite i šiizam u svakoj ukazanoj prilici
Džaferije su priznate kao jedan od mezheba u Islamu. Samo ni oni više nemaju dobrih odnosa i dijaloga sa sunitima. Kardavi je najduže od svih sunnitskih autoriteta pokušavao da održi kakav takav odnos i dijalog sa šiitima ali sam čuo da je i on digao ruke a jedan od razlog je, navodno, neiskrenost šiita ili tzv. tukija.
Naravno ovaj odnos dodatno zaoštrava regionalni rivalitet Saudije i Irana a eskalirao je sukobima u Siriji i Iraku.