Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
prenosnik

#76 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

ko u citiranom nadje argument, dam mu gumeni bombon :)

choxnox:

Da nisi tako previse arogantan i ignorantan, vidio bi da sam ja OP-u fino u najkracem objasnio zbog cega ja smatram da nije u pravu i covjek se donekle slozio sa recenim.
ad hominem

Razliku pojmova "vjerovati" i "pretpostavljati" bih ti rado pojasnio ali s obzirom da si ti zaslijepljen mrznjom i pokusavas konverzaciju, kada vidis da ti ne ide od ruke, okrenuti u drugom pravcu nevezano za temu, onda ti necu priustiti to zadovoljstvo.
ad hominem

Evo da stavim slag na tortu. S obzirom da si prvi poceo sa vrijedjanjem, mozda da pokusas shvatiti sljedeci ajet (znam da trazim previse, ali nikad se ne zna):
ad hominem

Kada prestanes da dijelove Kur'ana izvlacis iz konteksta, mozda ces progledati da ono sto namjerno cinis samo donosi stetu tebi. Sa svakim novim postom samo pokazujes koliko plitko razmisljas sto nije bas za pohvalu i kalja ti ugled u ocima drugih citalaca teme.
ad hominem

choki, ako drugi ponudis argument, dobijes smoki ;)
prenosnik

#77 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

salik79 wrote:
Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s Pravoga puta odlutali.”(5:60)
protiv sebe ajete navodis...
salik79

#78 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

prenosnik wrote:
salik79 wrote:
Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su se šejtanu klanjali – njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s Pravoga puta odlutali.”(5:60)
O cemu, ba, ti?!
prenosnik

#79 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote:
The commentators while explaining the background of the revelation of these verses have mentioned the different forms of the weaknesses to which exception has been taken here. Ibn 'Abbas says that before the fighting was proscribed, there were some people among the Muslims who said: "Would that we could know the act that is most lovable in the sight of Allah, so that we would perform the same." But when they were told that it was fighting in the cause of Allah, it became most difficult for them to carry out their promise. Muqatil bin Hayyan has stated that in the Battle of Uhud these very people were put to the test, and they abandoned the Holy Prophet (upon whom be Allah's peace) and fled Ibn Zaid says that many of the people made the Holy Prophet (upon whom be peace) believe that they would go out with him to fact the enemy whenever it was so required, but when the time of the test came their promises proved false. Qatadah and Dahhak say that if some people did take pan in the battle, they accomplished nothing. but on their return from the battlefield they boasted and bragged, saying. "We put up a brave fight and we achieved such and such a victory." It is such people who have been rebuked by Allah in these verses.
.

vjerujes engleskom prevodu nekih tamo komentatora, a ne kur'anu...a ima ajet koji kaze "u ovoj knjizi nista nismo izostavili". znaci, kur'an je nepotpun...ako ga ne razumijes bez komentara, ocito jeste...ili nije, ali ti ne vjerujes u njeg, nego u komentare...
Last edited by prenosnik on 22/12/2014 08:04, edited 1 time in total.
prenosnik

#80 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

salik79 wrote:
prenosnik wrote:
salik79 wrote:
O cemu, ba, ti?!
parafraziram kur'anski ajet...sto?
salik79

#81 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

Pa, mene citiras, a onda parafraziras...Nekako mi nepovezano, ali hajde...
prenosnik

#82 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

salik79 wrote:Pa, mene citiras, a onda parafraziras...Nekako mi nepovezano, ali hajde...
pa da, parafraziram ajet u odgovoru na tvoj citat..."mislili su da je dobro ono sto rade, ali..."

sigurno mislis da je dobro to sto radis i da nisi ti taj na koga se allah srdi...
salik79

#83 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

prenosnik wrote:
salik79 wrote:Pa, mene citiras, a onda parafraziras...Nekako mi nepovezano, ali hajde...
pa da, parafraziram ajet u odgovoru na tvoj citat..."mislili su da je dobro ono sto rade, ali..."

sigurno mislis da je dobro to sto radis i da nisi ti taj na koga se allah srdi...

Autizam, ili? :-?
prenosnik

#84 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

salik79 wrote:

ne znam je to medicinski naziv za to, ali svaki vjernik misli da je njegov bog istinit i jos na njegovoj strani...sad, deluzija, autizam, autohipnoza...nisam medicinar, ti mozda bolje znas...
salik79

#85 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

prenosnik wrote:
salik79 wrote:

ne znam je to medicinski naziv za to, ali svaki vjernik misli da je njegov bog istinit i jos na njegovoj strani...sad, deluzija, autizam, autohipnoza...nisam medicinar, ti mozda bolje znas...
Autizam, pracen autoprojekcijom.
choxnox

#86 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by choxnox »

L u c i f e r wrote:Stvarno se prosipaš.
Džaba ti je izvlačiti se na bezobrazluk.
Devet si postova u guicu sprco, a još se redu nisi naučio.

Teorija evolucije ne tvrdi da je čovjek nastao od majmuna, već da čovjek i majmun imaju zajedničkog pretka.

Toliko od mene.
Nemam te ni najmanju namjeru učiti pameti, jer valja sutra na poso, a i krivu drinu niko ne ispravi... :zzzz:
Hahaha sad si stvarno dotakao dno bukvalizma. Moja je poenta bila da je teorija evolucije u osnovi pogresna (da je covjek nastao od nize vrste), pa tako i zakljucak koji se iz nje moze izvesti je potpuno pogresan. Nisam zelio ici u dubinu jer je tema nesto potpuno drugo, ali...

... evo da ti idem malo niz dlaku. Hajde, hoces da malo diskutujes o teoriji evolucije? Evo da hipoteticki kazemo da su i covjek i majmun i ameba nastali od neke nize vrste (bilo organizma ili pak jedne celije). Kao strastvenom "evolucionaru" onda tebi nije tesko da meni potpunom laiku objasnis sljedeca pitanja (molit cu numerisane odgovore da ne bi bilo zabune):
  1. Na koji je nacin nastala ta niza vrsta od koje je sve krenulo?
  2. Ako je covjek nastao od te nize vrste, onda me jos educiraj i o tome kako je nastala Zemlja i ostala nebeska tijela, kako su nastala nebesa i kosmos?
  3. Jesu li i oni nastali od te iste nize vrste?
  4. Ako jesu, kako je onda jedan potomak zivi organizam (zivotinje, ljudi), a drugi "objekat" (planeta, zvijezde)?
S obzirom da je teorija evolucije tako egzaktna i jedina tacna po pitanju nastanka covjeka onda mora da daje i odgovor na ova moja laicka pitanja. Unaprijed zahvaljujem na vrlo detaljnim i ubjedljivim odgovorima.

@prenosnik: Psi laju, a karavani prolaze... Jest, ti si u pravu i "naj si jaci" ahahahaha koja sega od lika... :lol:
salihh

#87 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salihh »

Ne ulazeci u raspravu o hadisu evo jedne informacije o doprinosu muslimana razvoju nauke.... potrazite vise informacija o Nasir al-Din al-Tusi I njegovom radu... zapitajte se zasto smo svi culi za nikolu kopernika, a nismo za covjeka ciji je rad nikola vise manje prepisao I sebi prisvojio...
moke_31

#88 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by moke_31 »

Prva šiitska bosanska brigada opet jaše...a raja se opet loži :) :) :)

Opet ista hrpa likova se navalila na Buhariju i njegove hadise.

Samo ovaj put postavljač teme je našao prejak hadis (sljedeći put se treba malo više zaroviti u Buharijine zbirke, kaže da ih posjeduje ali čisto sumnjam jer postavlja hadise na engleskom :), mogo bi mu neki forumaš poslati jednu kao hediju :D ) da pobije i to argumentom da se u hadisu kaže da će sunce (kao predznak sudnjeg dana) izaći sa zapada, dok MI, I NAŠA MODERNA DOSTIGNUĆA U FIZICI KAŽEMO DA TAKO NE MORE, jerbo zemlja se okreće oko sunca a ne SUNCE OKO ZEMLJE!? :-) :-) :-)

I ovo kao njemu treba objašnjavati, nije mu jasno, fali mu malo logike, a što je najtužnije raja se odmah upali i krene u raspravu sa njim. :-) :-) :-)

BTW ovaj hadis se spominje i u drugim zbirkama i sa više lanaca prenosioca, dakle 100% sahih.
salik79

#89 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

@moke 31

Kojim povodom povezujes sijje s ovim?! Jedini sija koji se oglasio na ovoj temi je @basar i njega njegov siizam malo nosa, sto jest jest, ali generalizovati i donositi zakljucke, kao sto ti cinis, je bas ono...vehabitski :? :-? :D
salik79

#90 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

salihh wrote:Ne ulazeci u raspravu o hadisu evo jedne informacije o doprinosu muslimana razvoju nauke.... potrazite vise informacija o Nasir al-Din al-Tusi I njegovom radu... zapitajte se zasto smo svi culi za nikolu kopernika, a nismo za covjeka ciji je rad nikola vise manje prepisao I sebi prisvojio...

Salih, mislim da je prije rijec o danasnjim muslimanima, a ne o muslimanima iz "zlatnog doba" ciji doprinos nauci niko normalan ne moze sporiti...Ko zna na koji nacin bi mi sada komunicirali da ne bi Muhammeda ibn Muse al-Kvarizmija. :)
moke_31

#91 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by moke_31 »

salik79 wrote:@moke 31

Kojim povodom povezujes sijje s ovim?! Jedini sija koji se oglasio na ovoj temi je @basar i njega njegov siizam malo nosa, sto jest jest, ali generalizovati i donositi zakljucke, kao sto ti cinis, je bas ono...vehabitski :? :-? :D
Sa čime treba da povežeme ovakvu temu i "nedoumicu" postavljača teme??? Sa blagim oblikom retardacije??? Daj ba nemoj me zah...vati, sasvim je jasno šta je "pisac htio reći".

1400 godina niko nije dovodio u pitanje ovaj hadis, i ono se sad našlo da nalazi nelogičnosti.

Malo malo, nova tema tipa nije mi jasno kako ovo u ovom hadisu..., nelogično mi u onom hadisu ovo...previše je to providno paša :D

Ja još nisam vidio da i jedan sunnit na ovakav način dovodi u pitanje najvjerodostojniju zbirku hadisa, pogotovo ne ovako laičkim rezonovanjem, a nije teško pretpostaviti ko bi to mogao biti. Da ti pomognem malo: nisu evanglisti :D

A kad smo kod generalizovanja i brzog donošenja zaključaka, nije ni tebi mane, čim sam provalio postavljača teme odma vehabija, ni manje ni više!

Što ne bi mogao biti običan musliman sunnit ???
salik79

#92 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by salik79 »

A kada bih ti rekao da sijje, koje poznajem, ovakve teme uopce ne okupiraju - ni pod razno!? U svim mogucim razgovorima, sjelima, dersovima...., iako znaju da sam dobronamjeran i insan otvoren za razgovor u svakom pogledu, nikada nisu nacinjali ovakve stvari...Dodatno me iznenadilo da apsolutno nikada ne spominju bilo koju muslimansku grupaciju u negativnom kontekstu i da u dovama obuhvate apsolutno sve muslimane, moleci za jedinstvo i otklanjanje svih nasih zajednickih nedostataka koji nas razjedinjuju. Iz tog razloga se palim kada ih neko negativno spomene, a bez ikakvog dokaza, niti istinskog poznavanja teme i pripadnika Dzaferijskog mezheba licno. Uvijek se svodi na rekla-kazala sto je odlika tvrdokornih vehabistickih struja, koje rade na cijepanju ummeta (spomenuo sam i poslijeratni dogadjaj na hadzdzu, kada su naokolo provlacili "svjezu istinu" o tome kako su sije, zajedno s cetnicima, klale sunije po Bosni).
NIN

#93 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by NIN »

choxnox wrote:Moja je poenta bila da je teorija evolucije u osnovi pogresna (da je covjek nastao od nize vrste), pa tako i zakljucak koji se iz nje moze izvesti je potpuno pogresan. Nisam zelio ici u dubinu jer je tema nesto potpuno drugo, ali...
Imas temu na nauci pa postavi pitanje.
NIN

#94 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by NIN »

moke_31 wrote:...da pobije i to argumentom da se u hadisu kaže da će sunce (kao predznak sudnjeg dana) izaći sa zapada, dok MI, I NAŠA MODERNA DOSTIGNUĆA U FIZICI KAŽEMO DA TAKO NE MORE, jerbo zemlja se okreće oko sunca a ne SUNCE OKO ZEMLJE!?
U geografiji iz 6-tog razreda osnovne skole kaze se da kretanje zemlje oko sunca nije odgovorno za izlaske i zalaske sunca nego godisnja doba. Okretanje zemlje oko svoje osi, tj njena rotacija je zasluzna za ovo o cemu pricas. :D
NIN

#95 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by NIN »

Luca36 wrote:...
Imas opomenu pred ban!
moke_31

#96 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by moke_31 »

salik79 wrote:A kada bih ti rekao da sijje, koje poznajem, ovakve teme uopce ne okupiraju - ni pod razno!? U svim mogucim razgovorima, sjelima, dersovima...., iako znaju da sam dobronamjeran i insan otvoren za razgovor u svakom pogledu, nikada nisu nacinjali ovakve stvari...Dodatno me iznenadilo da apsolutno nikada ne spominju bilo koju muslimansku grupaciju u negativnom kontekstu i da u dovama obuhvate apsolutno sve muslimane, moleci za jedinstvo i otklanjanje svih nasih zajednickih nedostataka koji nas razjedinjuju. Iz tog razloga se palim kada ih neko negativno spomene, a bez ikakvog dokaza, niti istinskog poznavanja teme i pripadnika Dzaferijskog mezheba licno. Uvijek se svodi na rekla-kazala sto je odlika tvrdokornih vehabistickih struja, koje rade na cijepanju ummeta (spomenuo sam i poslijeratni dogadjaj na hadzdzu, kada su naokolo provlacili "svjezu istinu" o tome kako su sije, zajedno s cetnicima, klale sunije po Bosni).
Bravo, šiite ovakve teme uopće ne interesuju jer oni apriori odbacuju sunnet kao jedan od primarnih izvora tumačenja Islama i nemaju potrebu dovoditi u pitanje vjerodostojnost pojedinih hadisa, osim ako nisu zlonamjerni pa ovako kao na forumu pokušavaju ubaciti smutnju među ionako tanke bosanske muslimane.

Inače, šta je onda stvarni razlog otvaranja ovakve teme????

I ja se u svojim dovama molim za sve muslimane bez razlike jesu li ovi ili oni, i da budem iskren divim se islamskom državnom uređenju Irana, njihovoj bogatoj historiji, kulturi, civilizaciji i sl. i u tom pogledu ih puno više cijenim od Arapa. Ali isto tako mi se nimalo ne sviđa kada među potvrđenim sunitima, kao što je 99,9% bosanskih muslimana, na bilo koji način pokušavaju da šire šiitsku ideologiju, čak i kad je upakovana u "upoznavanje kulture i historije Irana" i sl.

To jednostavno nije u redu i time samo dovode do produbljivanja razlika, antagonizama i nepovjerenja između ove dvije grupe. Na taj način se umjesto isticanja dodirnih tački ističu razlike i generiše animozitet što ne može biti nikako dobro.

Također, nikako mi nisu jasni sunniti, obično sufijske orijentacije, među bosanskim muslimanima koji su formalno sunniti, klanjaju kao suniti i sl., ali dilaju literaturu šiitskih autora kao što su Homeini itd., čak knjige akaidskog i fikskog sadržaja, drže slike Homeinija na zidu u kući ili avatarima :D i revnosno promovišu i brane šiite i šiizam u svakoj ukazanoj prilici :-) :-) :-)

Džaferije su priznate kao jedan od mezheba u Islamu. Samo ni oni više nemaju dobrih odnosa i dijaloga sa sunitima. Kardavi je najduže od svih sunnitskih autoriteta pokušavao da održi kakav takav odnos i dijalog sa šiitima ali sam čuo da je i on digao ruke a jedan od razlog je, navodno, neiskrenost šiita ili tzv. tukija.

Naravno ovaj odnos dodatno zaoštrava regionalni rivalitet Saudije i Irana a eskalirao je sukobima u Siriji i Iraku.
choxnox

#97 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by choxnox »

NIN wrote:
choxnox wrote:Moja je poenta bila da je teorija evolucije u osnovi pogresna (da je covjek nastao od nize vrste), pa tako i zakljucak koji se iz nje moze izvesti je potpuno pogresan. Nisam zelio ici u dubinu jer je tema nesto potpuno drugo, ali...
Imas temu na nauci pa postavi pitanje.
Ipak bih ja sacekao "vrsnog poznavaoca" sa ove teme da mi to obrazlozi u 2-3 recenice, ako nije problem, a i ako jest :D :lol:
moke_31

#98 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by moke_31 »

NIN wrote:
moke_31 wrote:...da pobije i to argumentom da se u hadisu kaže da će sunce (kao predznak sudnjeg dana) izaći sa zapada, dok MI, I NAŠA MODERNA DOSTIGNUĆA U FIZICI KAŽEMO DA TAKO NE MORE, jerbo zemlja se okreće oko sunca a ne SUNCE OKO ZEMLJE!?
U geografiji iz 6-tog razreda osnovne skole kaze se da kretanje zemlje oko sunca nije odgovorno za izlaske i zalaske sunca nego godisnja doba. Okretanje zemlje oko svoje osi, tj njena rotacija je zasluzna za ovo o cemu pricas. :D
Heheheh....ma u pravu si, naravno, ali moja poenta je bila nešto drugo, i u kontekstu hadisa koji je tema rasprave.

Ljudi su i prije 1400 godina govorili da sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, a i mi danas tako govorimo iako znamo kako to funkcioniše i kako izrazi izlazi/zalazi nisu baš "tačni", ali mi ih i dalje koristimo.

Zašto onda vrli postavljač teme pretpostavlja da je hadis nastao prije 1400 godina trebao detaljno objašnjavati rotaciju i revoluciju zemlje!? :?
NIN

#99 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by NIN »

moke_31 wrote:
NIN wrote:
Heheheh....ma u pravu si, naravno, ali moja poenta je bila nešto drugo, i u kontekstu hadisa koji je tema rasprave.

Ljudi su i prije 1400 godina govorili da sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, a i mi danas tako govorimo iako znamo kako to funkcioniše i kako izrazi izlazi/zalazi nisu baš "tačni", ali mi ih i dalje koristimo.

Zašto onda vrli postavljač teme pretpostavlja da je hadis nastao prije 1400 godina trebao detaljno objašnjavati rotaciju i revoluciju zemlje!? :?
Pa nemam pojma vala ali valjda covjek ima pravo analizirati i pitat se ako mu se nesto ucinilo pogresnim mada, ja te stvari gledam kroz metaforu sto ustvari i jeste, a ne doslovno. A to za izlaske i zalaske, to je do nase percepcije i nije pogresno upotrebljavati ove izraze.
RNG_25

#100 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

moke_31 wrote:BTW ovaj hadis se spominje i u drugim zbirkama i sa više lanaca prenosioca, dakle 100% sahih.
Tim bolje. Ali do toga još nisam došao, premda imam namjeru.
Post Reply