Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Locked
Umalo popisivac

#76 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Umalo popisivac »

reis1 wrote:A inace, Osmanlije prije 500 godina jesu bili naprednija civilizacija od svega sto je bilo na ovim prostorima.

Zamisli npr. to nase feudalno bosansko kraljevstvo koje su oni osvojili, pa u njemu jednog jedinog mosta, puta, carsije... nije bilo. Kupatila nije bilo. Zamisli samo kako je ta nasa vlastela smrdila, jer se nije kupala, ali eto, mi njih sad idealiziramo jer su jebiga nasi.

Naravski, 400 godina kasnije, Austrijanci su napravili prvu prugu u BiH.

Sada Europljani prave prvi autoput.
aha. :-) Napredni u pm. :D Pa 500 godina su ovdje bili, mogli su valjda napraviti bar tih par mosotova. 1463 nije isto kao i 1850 recimo.

Nasa vlastela smrdila i dosli osloboditelji. :D I oni meni ovdje Hrvati se odrodili od BiH. :lol: Sve mi diraj al Turke ne. Sad samo ceka onog iz SveCke da ulet i turskim podmornicama :-) :lol:
LBVIEW

#77 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by LBVIEW »

Umalo popisivac wrote:
Ajde, bas fino. Sad popij casu toplog mlijeka.
Tebi,sinko, ni balun mlika pomoci ne moze pomoci za tvoje boli. :D
Sta ces, vremena se, mijenjaju, ni slutili niste da ce se tamo neka balije drznuti
dovesti u pitanje "hrvatstvo" u Bosni od stoljeca sedmog. :lol:
Jstat

#78 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Jstat »

Image
Streptokok

#79 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Streptokok »

Umalo popisivac wrote:
Streptokok wrote:
japin_mutapi wrote:a ovi srbi starinski prodali veru za večeru i izdali peruna i velesa i postali vizantijski podanici i sluge
ko o čemu sluge o veri i večeri
koji su to kompleksi, sad drugima spočitavaju za tu večeru, a ustvari to njihov izum.
A opet pitam, ko su to oni? jeste li vi isto tako Slaveni, ili sta? :D
to su oni koji su prvi prodali vjeru, katolici i ortodoksi.
Umalo popisivac

#80 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

spreca wrote:
Breathless wrote:
Umalo popisivac wrote:A dalje, to da je npr. Bihac bio Hrvatska i da ljudi od tamo velikim dijelom vuku hrvatske korijene je cinjenica, ne mit.
Vrgorac i gotovo cijela danasnja Dalmatinska Zagora, plus znacajan dio primorskih gradova, odvajakd bili bosanski. Dio mojih predaka vuce porijeklo upravo iz Vrgorca. U Imotskom nastala jedna od najvecih ljubavnih balada u evropskoj knjizevnosti, Hasanaginica, bosnjacka, da ne moze biti bosnjackija, itd, itd
hasanaginca je bila cista hrvatica :mrgreen: :lol: :lol:
Ne, bila je Bosnjakinja. :D :lol: :lol:

Vidis joj prezime, kao da joj ga je Tvrtko dao. :D Kako ti po prezimenu zakljucujes da je ona Bosnjakinja, odnosno aludiras?
Lincoln-Burrows

#81 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Lincoln-Burrows »

spreca wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
budza wrote: ja sam lapo iz alepa, lapo sa kavkaza... no to su price iz daleke istorije. daleke. 300-400 i vise godina.
Ja se pitam koliko astronomski mala je mogla bit ta šansa,
ali eto matične knjige iz BiH su neuništive.
a odakle su tvoji dosli?
Ne znam jer prije 400 godina vjerojatnost da je netko tako daleko putovao je vrlo rijetka pojava,
i nakon toliko godina iz dijela koji nije bio u sastavu osmanskog carstva doći u okupiranu Bosnu je
još čudnija pojava.
Umalo popisivac

#82 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Umalo popisivac wrote:
Streptokok wrote:
japin_mutapi wrote: koji su to kompleksi, sad drugima spočitavaju za tu večeru, a ustvari to njihov izum.
A opet pitam, ko su to oni? jeste li vi isto tako Slaveni, ili sta? :D
to su oni koji su prvi prodali vjeru, katolici i ortodoksi.
Pa biseru, nisu "tvoji" s Marsa pali. Ajde malo razmisli sta ti govorim. :D
Umalo popisivac

#83 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Breathless wrote:
Umalo popisivac wrote:A dalje, to da je npr. Bihac bio Hrvatska i da ljudi od tamo velikim dijelom vuku hrvatske korijene je cinjenica, ne mit.
Vrgorac i gotovo cijela danasnja Dalmatinska Zagora, plus znacajan dio primorskih gradova, odvajakd bili bosanski. Dio mojih predaka vuce porijeklo upravo iz Vrgorca. U Imotskom nastala jedna od najvecih ljubavnih balada u evropskoj knjizevnosti, Hasanaginica, bosnjacka, da ne moze biti bosnjackija, itd, itd
"Odvajkad"? A od kad?
Breathless

#84 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Breathless »

reis1 wrote:A inace, Osmanlije prije 500 godina jesu bili naprednija civilizacija od svega sto je bilo na ovim prostorima.

Zamisli npr. to nase feudalno bosansko kraljevstvo koje su oni osvojili, pa u njemu jednog jedinog mosta, puta, carsije... nije bilo. Kupatila nije bilo. Zamisli samo kako je ta nasa vlastela smrdila, jer se nije kupala, ali eto, mi njih sad idealiziramo jer su jebiga nasi, i mirisu nam.

Jedna od najvecih svjetskih imperija ikada i za to doba najnaprednija, zasluzna za toliko toga sto danas Evropa jeste, sila koja je dala toliko ne samo Evropi, vec i covjecanstvu. I ovdje kokošari gorove o njima s visine :lol: :lol: :lol:

spreca

#85 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by spreca »

Lincoln-Burrows wrote: Ne znam jer prije 400 godina vjerojatnost da je netko tako daleko putovao je vrlo rijetka pojava,
i nakon toliko godina iz dijela koji nije bio u sastavu osmanskog carstva doći u okupiranu Bosnu je
još čudnija pojava.
Koliko ovdje ima istine
Breathless

#86 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Breathless »

Umalo popisivac wrote:
Breathless wrote:
"Odvajkad"? A od kad?
Od Tvrtka I Kotromanica, pa onda stoljecima naprijed.
Umalo popisivac

#87 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

A dobro, jesu li oni "vasa majka"?
Umalo popisivac

#88 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Umalo popisivac wrote:
Breathless wrote:

"Odvajkad"? A od kad?
Od Tvrtka I Kotromanica, pa onda stoljecima naprijed.
haha, ma daj ti meni godine da vidimo. Uostalom, granice su se svugdje mijenjale, to ja i govorim i ne sporim, pa tako i u recimo Bihacu pa je onda prirodno da su se i ljudi mijesali, i onda jos migracijama. A to se tice teme ko zivi u Bosni. Dakle, to sto ti pises uopce nema veze s temem i natezanjem kite ko je kome vise drzao ili uzeo.
SkyLimit

#89 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by SkyLimit »

Umalo popisivac wrote: Pa ne bas. Kao prvo, i vi ste tu bili, Slaveni, tako da sam sebi s tim uskaces u usta. 2. Velika je razlika je li tvoj vladar nesto tebi namece ili ti uzmes nesto od osvajaca koji su ti unistili kraljevstvo, da bi ti imao par privilegija vise, tim vise jer vjera onda i vjera danas nisu nikako iste stvari. Tad se vjera vezala za narod.
Bosna je bila vjerski razjedinjena država i prije Osmanlija, a međuvjerski odnosi posebno su se pogoršali u vrijeme posljednih kraljeva pred pad, jer oni nisu kao svoji prethodnici balansirali između Crkve Bosanske, katoličanstva i pravoslavlja, već ih je samo katoličanstvo i odanost Rimu zanimalo, što je povlačilo određene mjere prema onima koji nisu bili katolici.

Srbi su u to doba, kao homogena pravoslavna zajednica pod srpskog pravoslavnom crkvom, bili ujedinjeniji i svakako bliže modernoj naciji nego ondašnji stanovnici Bosne. Možda da je i u Bosni neko uspio popaliti pripadnike drugih kršćanskih pravaca, kao što je Nemanja popalio "heretike" u Srbiji(vidi u "Život sv. Simeona"), stanovništvo bi bilo ujedinjenije u otporu prema Osmanlijama. Mada i to je više mitološka konstrukcija, jer Srbi prave pobune dižu protiv Osmanlija u vrijeme kad su se i muslimani bunili na raznim dijelovima Carstva, a inače su bili najvjernije sluge Porte, uostalom da im vlasi stočari nisu bili dragi, ne bih ih toliko naselili po Bosni i izgradili im tolike crkve.
reis1

#90 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by reis1 »

Umalo popisivac wrote:

Zamisli npr. to nase feudalno bosansko kraljevstvo koje su oni osvojili, pa u njemu jednog jedinog mosta, puta, carsije... nije bilo. Kupatila nije bilo. Zamisli samo kako je ta nasa vlastela smrdila, jer se nije kupala, ali eto, mi njih sad idealiziramo jer su jebiga nasi.

aha. :-) Napredni u pm. :D Pa 500 godina su ovdje bili, mogli su valjda napraviti bar tih par mosotova. 1463 nije isto kao i 1850 recimo.

Nasa vlastela smrdila i dosli osloboditelji. :D I oni meni ovdje Hrvati se odrodili od BiH. :lol: Sve mi diraj al Turke ne. Sad samo ceka onog iz SveCke da ulet i turskim podmornicama :-) :lol:
Pogle ovo:

Image

Rucni rad. Ovo ti je u to vrijeme, u rangu npr. Karavanki ispod Alpa u danasnje vrijeme. Jedan veliki i skupi projekat. A puteve koje su izgradili, to je u rangu danasnjih autocesta.

Naravski, 400 ljeta kasnije su grohnuli, i civilizacijsku stafetu su preuzeli Osterreicheri. :oops: Danas je nose Ameri. :skoljka:
Breathless

#91 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Breathless »

Umalo popisivac wrote:

Vidis joj prezime, kao da joj ga je Tvrtko dao. :D Kako ti po prezimenu zakljucujes da je ona Bosnjakinja, odnosno aludiras?
Idi nadju kakvu prasinu, pa se provaljaj, a kad zavrisi, uzmi pa procitaj Hasanaginicu, ako znas citati uopste :lol: Valjanje preporucujem i za ove druge replike.
budza

#92 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

spreca wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
budza wrote: ja sam lapo iz alepa, lapo sa kavkaza... no to su price iz daleke istorije. daleke. 300-400 i vise godina.
Ja se pitam koliko astronomski mala je mogla bit ta šansa,
ali eto matične knjige iz BiH su neuništive.
a odakle su tvoji dosli?
nemoj mu to pitanje...
sveopste je poznato da su njegovi svojim rukama bosnu napravili. ;))
Lincoln-Burrows

#93 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Lincoln-Burrows »

spreca wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ne znam jer prije 400 godina vjerojatnost da je netko tako daleko putovao je vrlo rijetka pojava,
još čudnija pojava.
Koliko ovdje ima istine
To je predaleko u prošlost i ne bih se kladio ni u što da je istina.
Umalo popisivac

#94 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

SkyLimit wrote:
Umalo popisivac wrote: Pa ne bas. Kao prvo, i vi ste tu bili, Slaveni, tako da sam sebi s tim uskaces u usta. 2. Velika je razlika je li tvoj vladar nesto tebi namece ili ti uzmes nesto od osvajaca koji su ti unistili kraljevstvo, da bi ti imao par privilegija vise, tim vise jer vjera onda i vjera danas nisu nikako iste stvari. Tad se vjera vezala za narod.
Bosna je bila vjerski razjedinjena država i prije Osmanlija, a međuvjerski odnosi posebno su se pogoršali u vrijeme posljednih kraljeva pred pad, jer oni nisu kao svoji prethodnici balansirali između Crkve Bosanske, katoličanstva i pravoslavlja, već ih je samo katoličanstvo i odanost Rimu zanimalo, što je povlačilo određene mjere prema onima koji nisu bili katolici.

Srbi su u to doba, kao homogena pravoslavna zajednica pod srpskog pravoslavnom crkvom, bili ujedinjeniji i svakako bliže modernoj naciji nego ondašnji stanovnici Bosne. Možda da je i u Bosni neko uspio popaliti pripadnike drugih kršćanskih pravaca, kao što je Nemanja popalio "heretike" u Srbiji(vidi u "Život sv. Simeona"), stanovništvo bi bilo ujedinjenije u otporu prema Osmanlijama. Mada i to je više mitološka konstrukcija, jer Srbi prave pobune dižu protiv Osmanlija u vrijeme kad su se i muslimani bunili na raznim dijelovima Carstva, a inače su bili najvjernije sluge Porte, uostalom da im vlasi stočari nisu bili dragi, ne bih ih toliko naselili po Bosni i izgradili im tolike crkve.
Ma nije. Vec to postaje tek se Osmanlijama. Srba recimo nije ni bilo u BiH do njihovog dolaska, osim u istocnoj Hercegovini. Mnogi vladari su bili pripadnici Crkve Bosanske a narod nije imao niti izbora niti pojam sta je. Kao da su oni tad znali koja je razlika izmedju katolicanstva i C. Bosanske, to mnogi ne znaju ni dan danas po raznim bosanskim vukojebinama sta je vjera a sta narod. njihovo je bilo da rade i slusaju vlastelu.
Breathless

#95 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Breathless »

spreca wrote:
Breathless wrote:
hasanaginca je bila cista hrvatica :mrgreen: :lol: :lol:
Kakva Hrvatica bre, Srpkinja, pravoslavna, zavijekevijekov! :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#96 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by japin_mutapi »

Umalo popisivac wrote:A dobro, jesu li oni "vasa majka"?
opet kompleski
Umalo popisivac

#97 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Breathless wrote:
Umalo popisivac wrote:

Idi nadju kakvu prasinu, pa se provaljaj, a kad zavrisi, uzmi pa procitaj Hasanaginicu, ako znas citati uopste :lol: Valjanje preporucujem i za ove druge replike.
Ja se nikad ne valjam sam, a u sarajevu sam. :D A sto se Hasanaginice tice, ti imas problem, ne ja. ti uopce i ne znas cemu repliciras.
budza

#98 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

Lincoln-Burrows wrote:Ne znam jer prije 400 godina vjerojatnost da je netko tako daleko putovao je vrlo rijetka pojava,
još čudnija pojava.

arapi iz alepa su trgovali sa mlecaanima, dubrovcanima i inima... koristili su ove trase jos u 13. veku.
najstarija dzamija ovom delu evrope datira iz tog vremena.
Umalo popisivac

#99 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

japin_mutapi wrote:
Umalo popisivac wrote:A dobro, jesu li oni "vasa majka"?
opet kompleski
Sta mene napadas. To je rekao vas bivsi vjerski poglavar. G. Ceric.

:wink:
Streptokok

#100 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Streptokok »

Umalo popisivac wrote:
Pa biseru, nisu "tvoji" s Marsa pali. Ajde malo razmisli sta ti govorim. :D
ni ti samm ne znas sta govoris
Locked