Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Mali_Vuk

#76 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

Deda Kurcoje wrote:Veliki Don Lawrence, http://en.m.wikipedia.org/wiki/Don_Lawrence

:thumbup:
Deda Kurcoje

#77 Re: Stripovi

Post by Deda Kurcoje »

"The Trigan Empire" je kod nas preveden kao Daleka Planeta, prvo izlazilo u Panorami, pa u Stripoteci. I to bas u vrijeme kada je strip bio aktuelan. Alan Ford se isto tako pojavio u isto vrijeme kod nas, kao i u Italiji; pa Diabolik, cijela Super Strip Biblioteka (http://www.comicvine.com/fleetway-super ... 050-47691/), koja je picila od 1967 do 1968 u UK.

Image
r_faruk

#78 Re: Stripovi

Post by r_faruk »

Meni se svidio The walking dead. Naravno, prvo sam pogledao seriju, a kasnije, kada sam saznao za strip... :D
Prve dvije trecine stripa su bile super, radnja, preokreti, taman ti se neki lik dopadne, neko ga ubije :). Ova zadnja trecina je malo smorila, ali se da citati...
Praetorious

#79 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Mislim da je Trigan prvo izlazio u "Popaj" ediciji za djecu, prije nekih 35 godina ili tu negdje.
Na žalost, nema više takve priče, razvoja radnje (a ni crteža) kao što su bili nekadašnji strip-junaci, popout Princa Valianta, Modesty Blaise, Bob Morana (i vječitog rivala Žute Sjenke), pa stari Mandrak (novi je užasan btw), Phantom ... i čitava plejada junaka u raznim edicijama.
Sada je sve nešto plastično, loše ideje i još lošije realizacije. Ponekad se naiđe na nešto što odskače od prosjeka, ali teško da je samo po sebi neki veliki uspjeh.
doktor78

#80 Re: Stripovi

Post by doktor78 »

Mali_Vuk wrote: Jedna od glavnih junakinja koja se bori na strani dobra, vampirica Tesla, na glavi nosu beretku sa ljiljanima :D
Da li je ovaj broj izdat u Srbiji od strane Veselog cetvrtka i da li je bilo cenzure zbog gore navedenog detalja?
Filter

#81 Re: Stripovi

Post by Filter »

Deda Kurcoje wrote:Dzeremaja, Bernard Prince, blueberry, iznogud, Strip Art, Stripoteka, Storm, Daleka Planeta, Karl Viking, Fantom, Rip Kirby, bilo je toga dosta, pa Gaston, Umpah Pah, Redov Billy...
:D
dosta dobrih stvari je tu. ja bi jos dodao najamnika i machu picchu (kojeg na zalost nema nigdje za skinuti)

btw mislim da daleku planetu, storma i najamnika imam kompletne :roll:
Mali_Vuk

#82 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

doktor78 wrote:
Mali_Vuk wrote: Jedna od glavnih junakinja koja se bori na strani dobra, vampirica Tesla, na glavi nosu beretku sa ljiljanima :D
Da li je ovaj broj izdat u Srbiji od strane Veselog cetvrtka i da li je bilo cenzure zbog gore navedenog detalja?
Ma nije to baš tako ni istaknuto, sve nešto zakukuljeno, zamumuljeno. Te neke detalje možda tek mi koji smo odavde primjećujemo. A rekoh već, Srbi uopšte nisu prikazani kao generalno loši, niti Bošnjaci kao generalno dobri. Tako da s te strane i nema razloga za bojkot.
Praetorious

#83 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Image

Darth Vader 02 upravo preveden - slika=direktni DL link.

A za sve generacije ima i Miki Maus na Čudnovatom Zapadu. Miki u simpatićnom okružrenju Divljeg Zapada, u ulozi rendžera-lovca na natrirodno. Uživao sam čitajući ovo, vratilo me 100-njak godina ranije, u moju mladost...
Na torrentima imate svih 5 dijelova na engleskom jeziku, ja sam preveo tri dijela. Postavljeni na linkovima mojih ranijih postova.
Moram se nakaniti da odradim i ostatak serijala.

Image Image
sizifinho

#84 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

taki sam kaki sam wrote:Kako se krecu cijene polovnih stripova po pijacama ?
Kakvih stripova, kakvih pijaca?
Rijetko ces naci.kod nas polovne stripove na pijaci, bar ne ako mislis kolekcionarski kupovati. Sigurno da se nadje tu i tamo koji primjerak neceg sto ni oni, prodavaci, ne znaju kako je dospjelo tu.
Kod nas nemas kako treba novog stripa kupiti, po nekoj razumnoj cijeni, kamol polovne.
I ona jedna stripovnica sto postoji ima bezobrazno visoke cijene, valjda gdje je jedina takva pa joj se moze.
Fali nama dosta toga, ponajvise kulture
Mali_Vuk

#85 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

Image

Image

Svaka čast i internetu i online čitanju, ALI.. :D
Mali_Vuk

#86 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

taki sam kaki sam wrote:Takvi polovni me zanimaju .... prije svega zagor mark blek dilan dog marty alan ford .... prijeratna izdanja a mogu i izdanja iza rata?
Probaj na Pik.ba

Vjerujem da tamo imaš dosta ponuda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87 Re: Stripovi

Post by Truba »

imate pored merkatora pijacu na socijalnom
tu ima dosta stripova ali ne očekujte previše
što ljudi donose prodati
to se prodaje
Praetorious

#88 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Naletio sam par puta na stripve i na Stupskoj pijaci, ali ... čovječe! Raspadnuto i tako prljavo da bih se pretvorio u Zombija da to dotaknem ... brrrr! jeza! Bilo je i bolje očuvanih izdanja, ali ništa što bih želio imati u papirnoj formi. Ne gadi mi se čitati digitalu, bar ne moram lizati prste pri listanju :D

A od novih skenlacija imamo na lageru:
Image
Dama Ubojica ilitiga Lady Killer - Sveska 3. Josie na novom zadatku i ... Josie u nevolji. Velikoj! Link.

A ovo sam već ranije spominjao: Rachel Rising - Rachelino Usrkrsnuće.
Plavuša. Mlada, voli zabavu i dečke. (milina) Zadavljena. (e jbg sad!) Ustane i odšeta iz groba! (no šit!?) A nije jedina ...
Strip nije za djecu, ima svoju atmosferu i ponekad prilično mračnu radnju. Direktni DL link ka prvoj svesci -> link, a ima / biće još prevedenih sveski.
Filter

#89 Re: Stripovi

Post by Filter »

http://** No links **.ba/clanak/127781/lijepe-nov ... ace-revije

"Nakon tridesetak godina pauziranja ponovno oživljava strip izdavaštvo u BiH. Naime, od narednog mjeseca (aprila/travnja) iz štampe će izaći prvi broj strip revije BOSONA, a mjesec dana kasnije (maj/svibanj) pojavit će se prvi broj strip revije ABC STRIPA (nova serija)

Oba izdanja su domaći proizvod (nisu licencirani) a pokreće ih Akademija stripa Sarajevo.

Pomenute strip revije svojim kvalitetom u pogledu sadržaja i grafičke opreme nadmašuju sva stripovana izdanja koja se pojavljuju u regiji, a činjenica da će određeni dio tiraža biti štampan i na engleskom jeziku, revijama daje i međunarodni karakter, što je novina ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i Europi.

Revije se štampaju u obimu od 100 strana na najkvalitenijem papiru i koloru.

Ljubitelji stripa, ne samo naše države, imat će priliku uživati u najkvalitetnijim ostvarenjima domaće, regionalne i svjetske strip produkcije, obiljem i tekstualnih priloga, dok će mjesta u revijama imati i mlade nade strip stvaralaštva Bosne i Hercegovine i regije.

Svi ljubitelji stripa revije mogu naručiti na slijedeće e-mail adrese: [email protected]... i [email protected].... "
Leo_alfa

#90 Re: Stripovi

Post by Leo_alfa »

Odlicna vijest, vrijeme je da se opet pocne sa kolekcionarstvom :). Nadam se da ce zaista biti dobri, ostaje da sacekamo i vidimo. Radujem se ovome, nadam se samo da ce trajati.
Praetorious

#91 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Vijest sam ranije čuo i hvale je vrijedan projekat. Nadam se da će imati uspjeha, naročito u stvaranju nove strip publike.

U međuvremenu, pojavila se i druga sveska popularnog Fantoma -> link. Strip junak koga se rado sjećam iz mladosti :D
Image
Praetorious

#92 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Nove skenlacije -> DL
Star Trek - Planeta Majmuna 003
Star Trek - Planeta Majmuna 004
Reyn 003

Image Image Image
Praetorious

#93 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Kompletirano prevođenje serijala:
Noćna Smjena (Graveyard Shift)
Strašni Gušter (Terrible Lizard)
...a ima i još ponešto novo...

Ljubiteljima fantastike preporuke za čitanje strip-serijala:
Magic - The Gathering
Saga
Umbral
Weena
Leo_alfa

#94 Re: Stripovi

Post by Leo_alfa »

Zna li iko kada ce tacno biti u prodaji ova strip revija? Moci cemo je kupiti na trafikama ili samo ovo narucivanje?
Praetorious

#95 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Završeno prevođenje serijala "Zvjezdane Staze - Planeta Majmuna".
Direktni link za preuzimanje završnog broja: Link.
Komplet serijal - brojeve 1-5, imate na: Link.
Image

Na istom mjestu postavljen i prijevod Star Wars - Darth Vader 004
Image
Leo_alfa

#96 Re: Stripovi

Post by Leo_alfa »

Danas sam kupio prvi broj Bosona revije. Fantasticno, odusevljen sam, iskreno mislim da vrijedi i vise od cijene za koju se prodaje.

Jedan mali citat koji sam ukrao iz uvodne rijeci urednika, a sto oslikava neku mogucu buducnost revije:
Ono sto je bitno za nas, ali i za vas, postovani ljubitelji devete umjetnosti, je periodika izlazenja revije. Za pocetak smo predvidjeli da revija izlazi kvartalno. Od plasmana i prodaje zavisi da li ce taj ritam biti i nesto brzi. Idealno bi bilo kada bi mogli preci na mjesecni ritam, no jedno su zelje a drugo mogucnosti. Ovaj ritam zadovoljio bi nas za prvu godinu, a vec sljedece bi bilo lijepo umjesto cetiri da osvane sest redovnih brojeva "BOSONE"
Slazem se u potpunosti, bilo bi i vise nego lijepo :).

Kompletno izdanje je uradjeno maksimalno profesionalno uz odlican print na vrlo kvalitetnom papiru. Pored stripova koji su u ovom broju (pa i ocekivao sam ovako nesto s obzirom da je prvi broj), izdanje je bogato tekstovima o stripu i autorima. Posebno sam zadovoljan sa tekstom o Maurovicu, a njegov strip koji su priredili u ovom broju "Kisova zagonetka" po kvaliteti stampe ne zaostaje za istim stripom u Andrijinom strip albumu o kojem i pisu (moja procjena s obzirom da imam taj album, jedino sto je kvalitet papira u albumu mnogo bolji :D).
Iako nisam neki ljubitelj Princa Valianta, veoma je interesantan tekst o autoru Rudolfu Fosteru, a i ostali tekstovi.

Ma sve za 5 ne znam sta da pisem vise... :mrgreen: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Praetorious

#97 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Nek' se i kod nas nešto lijepo događa, naročito na polju kulture. U poplavi crnih vijesti, ovo je pravo osvježenje :thumbup:
Ako bi mogao uslikati par stranica i postaviti, da vidimo kako to izgleda, možda se nađe još kupaca.

Ja upravo dovršio skenlaciju Reyn - #04. Evo direktni link za skidanje -> Link.

Cover:
Image
Leo_alfa

#98 Re: Stripovi

Post by Leo_alfa »

Evo nekih fotografija, nisu moje, nasao sam ih na netu :mrgreen:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A evo i odakle sam maznuo ovo, gdje ima jos dosta informacija o reviji:

http://www.darkwood.co.rs/forum/index.php?topic=17926.0
Praetorious

#99 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Hvala :-D :thumbup:
Praetorious

#100 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Infestacija - Star Trek (1-2)

U drugoj dimenziji, svijest zombi-košnice je preuzela tijelo vampirske ratnice kodnog imena Britt. Sa zadatkom širenja zombi apokalipse u sve dimenzije, koristeći magijom poboljšanu tehnologiju, Britt je bila u mogućnosti otvoriti portale u četiri različite dimenzije, prije nego što je zaustavljena. Do koje mjere i u kome vidu se infestacija proširila kroz ove četiri dimenzije, ostaje da se vidi...

Oba dijela stripa prevedena i spremna za konzumaciju. CBT format je u pitanju. Link.

Image Image
Post Reply