Deda Kurcoje wrote:Veliki Don Lawrence, http://en.m.wikipedia.org/wiki/Don_Lawrence
Stripovi
Moderator: Chloe
-
Deda Kurcoje
#77 Re: Stripovi
"The Trigan Empire" je kod nas preveden kao Daleka Planeta, prvo izlazilo u Panorami, pa u Stripoteci. I to bas u vrijeme kada je strip bio aktuelan. Alan Ford se isto tako pojavio u isto vrijeme kod nas, kao i u Italiji; pa Diabolik, cijela Super Strip Biblioteka (http://www.comicvine.com/fleetway-super ... 050-47691/), koja je picila od 1967 do 1968 u UK.

-
r_faruk
#78 Re: Stripovi
Meni se svidio The walking dead. Naravno, prvo sam pogledao seriju, a kasnije, kada sam saznao za strip...
Prve dvije trecine stripa su bile super, radnja, preokreti, taman ti se neki lik dopadne, neko ga ubije
. Ova zadnja trecina je malo smorila, ali se da citati...
Prve dvije trecine stripa su bile super, radnja, preokreti, taman ti se neki lik dopadne, neko ga ubije
- Praetorious
#79 Re: Stripovi
Mislim da je Trigan prvo izlazio u "Popaj" ediciji za djecu, prije nekih 35 godina ili tu negdje.
Na žalost, nema više takve priče, razvoja radnje (a ni crteža) kao što su bili nekadašnji strip-junaci, popout Princa Valianta, Modesty Blaise, Bob Morana (i vječitog rivala Žute Sjenke), pa stari Mandrak (novi je užasan btw), Phantom ... i čitava plejada junaka u raznim edicijama.
Sada je sve nešto plastično, loše ideje i još lošije realizacije. Ponekad se naiđe na nešto što odskače od prosjeka, ali teško da je samo po sebi neki veliki uspjeh.
Na žalost, nema više takve priče, razvoja radnje (a ni crteža) kao što su bili nekadašnji strip-junaci, popout Princa Valianta, Modesty Blaise, Bob Morana (i vječitog rivala Žute Sjenke), pa stari Mandrak (novi je užasan btw), Phantom ... i čitava plejada junaka u raznim edicijama.
Sada je sve nešto plastično, loše ideje i još lošije realizacije. Ponekad se naiđe na nešto što odskače od prosjeka, ali teško da je samo po sebi neki veliki uspjeh.
-
doktor78
#80 Re: Stripovi
Da li je ovaj broj izdat u Srbiji od strane Veselog cetvrtka i da li je bilo cenzure zbog gore navedenog detalja?Mali_Vuk wrote: Jedna od glavnih junakinja koja se bori na strani dobra, vampirica Tesla, na glavi nosu beretku sa ljiljanima![]()
- Filter
#81 Re: Stripovi
Deda Kurcoje wrote:Dzeremaja, Bernard Prince, blueberry, iznogud, Strip Art, Stripoteka, Storm, Daleka Planeta, Karl Viking, Fantom, Rip Kirby, bilo je toga dosta, pa Gaston, Umpah Pah, Redov Billy...
dosta dobrih stvari je tu. ja bi jos dodao najamnika i machu picchu (kojeg na zalost nema nigdje za skinuti)
btw mislim da daleku planetu, storma i najamnika imam kompletne
- Mali_Vuk
#82 Re: Stripovi
Ma nije to baš tako ni istaknuto, sve nešto zakukuljeno, zamumuljeno. Te neke detalje možda tek mi koji smo odavde primjećujemo. A rekoh već, Srbi uopšte nisu prikazani kao generalno loši, niti Bošnjaci kao generalno dobri. Tako da s te strane i nema razloga za bojkot.doktor78 wrote:Da li je ovaj broj izdat u Srbiji od strane Veselog cetvrtka i da li je bilo cenzure zbog gore navedenog detalja?Mali_Vuk wrote: Jedna od glavnih junakinja koja se bori na strani dobra, vampirica Tesla, na glavi nosu beretku sa ljiljanima![]()
- Praetorious
#83 Re: Stripovi

Darth Vader 02 upravo preveden - slika=direktni DL link.
A za sve generacije ima i Miki Maus na Čudnovatom Zapadu. Miki u simpatićnom okružrenju Divljeg Zapada, u ulozi rendžera-lovca na natrirodno. Uživao sam čitajući ovo, vratilo me 100-njak godina ranije, u moju mladost...
Na torrentima imate svih 5 dijelova na engleskom jeziku, ja sam preveo tri dijela. Postavljeni na linkovima mojih ranijih postova.
Moram se nakaniti da odradim i ostatak serijala.

-
sizifinho
#84 Re: Stripovi
Kakvih stripova, kakvih pijaca?taki sam kaki sam wrote:Kako se krecu cijene polovnih stripova po pijacama ?
Rijetko ces naci.kod nas polovne stripove na pijaci, bar ne ako mislis kolekcionarski kupovati. Sigurno da se nadje tu i tamo koji primjerak neceg sto ni oni, prodavaci, ne znaju kako je dospjelo tu.
Kod nas nemas kako treba novog stripa kupiti, po nekoj razumnoj cijeni, kamol polovne.
I ona jedna stripovnica sto postoji ima bezobrazno visoke cijene, valjda gdje je jedina takva pa joj se moze.
Fali nama dosta toga, ponajvise kulture
- Mali_Vuk
#85 Re: Stripovi

Svaka čast i internetu i online čitanju, ALI..
- Mali_Vuk
#86 Re: Stripovi
Probaj na Pik.bataki sam kaki sam wrote:Takvi polovni me zanimaju .... prije svega zagor mark blek dilan dog marty alan ford .... prijeratna izdanja a mogu i izdanja iza rata?
Vjerujem da tamo imaš dosta ponuda.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#87 Re: Stripovi
imate pored merkatora pijacu na socijalnom
tu ima dosta stripova ali ne očekujte previše
što ljudi donose prodati
to se prodaje
tu ima dosta stripova ali ne očekujte previše
što ljudi donose prodati
to se prodaje
- Praetorious
#88 Re: Stripovi
Naletio sam par puta na stripve i na Stupskoj pijaci, ali ... čovječe! Raspadnuto i tako prljavo da bih se pretvorio u Zombija da to dotaknem ... brrrr! jeza! Bilo je i bolje očuvanih izdanja, ali ništa što bih želio imati u papirnoj formi. Ne gadi mi se čitati digitalu, bar ne moram lizati prste pri listanju
A od novih skenlacija imamo na lageru:

Dama Ubojica ilitiga Lady Killer - Sveska 3. Josie na novom zadatku i ... Josie u nevolji. Velikoj! Link.
A ovo sam već ranije spominjao: Rachel Rising - Rachelino Usrkrsnuće.
Plavuša. Mlada, voli zabavu i dečke. (milina) Zadavljena. (e jbg sad!) Ustane i odšeta iz groba! (no šit!?) A nije jedina ...
Strip nije za djecu, ima svoju atmosferu i ponekad prilično mračnu radnju. Direktni DL link ka prvoj svesci -> link, a ima / biće još prevedenih sveski.
A od novih skenlacija imamo na lageru:

Dama Ubojica ilitiga Lady Killer - Sveska 3. Josie na novom zadatku i ... Josie u nevolji. Velikoj! Link.
A ovo sam već ranije spominjao: Rachel Rising - Rachelino Usrkrsnuće.
Plavuša. Mlada, voli zabavu i dečke. (milina) Zadavljena. (e jbg sad!) Ustane i odšeta iz groba! (no šit!?) A nije jedina ...
Strip nije za djecu, ima svoju atmosferu i ponekad prilično mračnu radnju. Direktni DL link ka prvoj svesci -> link, a ima / biće još prevedenih sveski.
- Filter
#89 Re: Stripovi
http://** No links **.ba/clanak/127781/lijepe-nov ... ace-revije
"Nakon tridesetak godina pauziranja ponovno oživljava strip izdavaštvo u BiH. Naime, od narednog mjeseca (aprila/travnja) iz štampe će izaći prvi broj strip revije BOSONA, a mjesec dana kasnije (maj/svibanj) pojavit će se prvi broj strip revije ABC STRIPA (nova serija)
Oba izdanja su domaći proizvod (nisu licencirani) a pokreće ih Akademija stripa Sarajevo.
Pomenute strip revije svojim kvalitetom u pogledu sadržaja i grafičke opreme nadmašuju sva stripovana izdanja koja se pojavljuju u regiji, a činjenica da će određeni dio tiraža biti štampan i na engleskom jeziku, revijama daje i međunarodni karakter, što je novina ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i Europi.
Revije se štampaju u obimu od 100 strana na najkvalitenijem papiru i koloru.
Ljubitelji stripa, ne samo naše države, imat će priliku uživati u najkvalitetnijim ostvarenjima domaće, regionalne i svjetske strip produkcije, obiljem i tekstualnih priloga, dok će mjesta u revijama imati i mlade nade strip stvaralaštva Bosne i Hercegovine i regije.
Svi ljubitelji stripa revije mogu naručiti na slijedeće e-mail adrese: [email protected]... i [email protected].... "
"Nakon tridesetak godina pauziranja ponovno oživljava strip izdavaštvo u BiH. Naime, od narednog mjeseca (aprila/travnja) iz štampe će izaći prvi broj strip revije BOSONA, a mjesec dana kasnije (maj/svibanj) pojavit će se prvi broj strip revije ABC STRIPA (nova serija)
Oba izdanja su domaći proizvod (nisu licencirani) a pokreće ih Akademija stripa Sarajevo.
Pomenute strip revije svojim kvalitetom u pogledu sadržaja i grafičke opreme nadmašuju sva stripovana izdanja koja se pojavljuju u regiji, a činjenica da će određeni dio tiraža biti štampan i na engleskom jeziku, revijama daje i međunarodni karakter, što je novina ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i Europi.
Revije se štampaju u obimu od 100 strana na najkvalitenijem papiru i koloru.
Ljubitelji stripa, ne samo naše države, imat će priliku uživati u najkvalitetnijim ostvarenjima domaće, regionalne i svjetske strip produkcije, obiljem i tekstualnih priloga, dok će mjesta u revijama imati i mlade nade strip stvaralaštva Bosne i Hercegovine i regije.
Svi ljubitelji stripa revije mogu naručiti na slijedeće e-mail adrese: [email protected]... i [email protected].... "
- Leo_alfa
#90 Re: Stripovi
Odlicna vijest, vrijeme je da se opet pocne sa kolekcionarstvom
. Nadam se da ce zaista biti dobri, ostaje da sacekamo i vidimo. Radujem se ovome, nadam se samo da ce trajati.
- Praetorious
#91 Re: Stripovi
Vijest sam ranije čuo i hvale je vrijedan projekat. Nadam se da će imati uspjeha, naročito u stvaranju nove strip publike.
U međuvremenu, pojavila se i druga sveska popularnog Fantoma -> link. Strip junak koga se rado sjećam iz mladosti

U međuvremenu, pojavila se i druga sveska popularnog Fantoma -> link. Strip junak koga se rado sjećam iz mladosti

- Praetorious
- Praetorious
#93 Re: Stripovi
Kompletirano prevođenje serijala:
Noćna Smjena (Graveyard Shift)
Strašni Gušter (Terrible Lizard)
...a ima i još ponešto novo...
Ljubiteljima fantastike preporuke za čitanje strip-serijala:
Magic - The Gathering
Saga
Umbral
Weena
Noćna Smjena (Graveyard Shift)
Strašni Gušter (Terrible Lizard)
...a ima i još ponešto novo...
Ljubiteljima fantastike preporuke za čitanje strip-serijala:
Magic - The Gathering
Saga
Umbral
Weena
- Leo_alfa
#94 Re: Stripovi
Zna li iko kada ce tacno biti u prodaji ova strip revija? Moci cemo je kupiti na trafikama ili samo ovo narucivanje?
- Praetorious
- Leo_alfa
#96 Re: Stripovi
Danas sam kupio prvi broj Bosona revije. Fantasticno, odusevljen sam, iskreno mislim da vrijedi i vise od cijene za koju se prodaje.
Jedan mali citat koji sam ukrao iz uvodne rijeci urednika, a sto oslikava neku mogucu buducnost revije:
.
Kompletno izdanje je uradjeno maksimalno profesionalno uz odlican print na vrlo kvalitetnom papiru. Pored stripova koji su u ovom broju (pa i ocekivao sam ovako nesto s obzirom da je prvi broj), izdanje je bogato tekstovima o stripu i autorima. Posebno sam zadovoljan sa tekstom o Maurovicu, a njegov strip koji su priredili u ovom broju "Kisova zagonetka" po kvaliteti stampe ne zaostaje za istim stripom u Andrijinom strip albumu o kojem i pisu (moja procjena s obzirom da imam taj album, jedino sto je kvalitet papira u albumu mnogo bolji
).
Iako nisam neki ljubitelj Princa Valianta, veoma je interesantan tekst o autoru Rudolfu Fosteru, a i ostali tekstovi.
Ma sve za 5 ne znam sta da pisem vise...

Jedan mali citat koji sam ukrao iz uvodne rijeci urednika, a sto oslikava neku mogucu buducnost revije:
Slazem se u potpunosti, bilo bi i vise nego lijepoOno sto je bitno za nas, ali i za vas, postovani ljubitelji devete umjetnosti, je periodika izlazenja revije. Za pocetak smo predvidjeli da revija izlazi kvartalno. Od plasmana i prodaje zavisi da li ce taj ritam biti i nesto brzi. Idealno bi bilo kada bi mogli preci na mjesecni ritam, no jedno su zelje a drugo mogucnosti. Ovaj ritam zadovoljio bi nas za prvu godinu, a vec sljedece bi bilo lijepo umjesto cetiri da osvane sest redovnih brojeva "BOSONE"
Kompletno izdanje je uradjeno maksimalno profesionalno uz odlican print na vrlo kvalitetnom papiru. Pored stripova koji su u ovom broju (pa i ocekivao sam ovako nesto s obzirom da je prvi broj), izdanje je bogato tekstovima o stripu i autorima. Posebno sam zadovoljan sa tekstom o Maurovicu, a njegov strip koji su priredili u ovom broju "Kisova zagonetka" po kvaliteti stampe ne zaostaje za istim stripom u Andrijinom strip albumu o kojem i pisu (moja procjena s obzirom da imam taj album, jedino sto je kvalitet papira u albumu mnogo bolji
Iako nisam neki ljubitelj Princa Valianta, veoma je interesantan tekst o autoru Rudolfu Fosteru, a i ostali tekstovi.
Ma sve za 5 ne znam sta da pisem vise...
- Praetorious
#97 Re: Stripovi
Nek' se i kod nas nešto lijepo događa, naročito na polju kulture. U poplavi crnih vijesti, ovo je pravo osvježenje
Ako bi mogao uslikati par stranica i postaviti, da vidimo kako to izgleda, možda se nađe još kupaca.
Ja upravo dovršio skenlaciju Reyn - #04. Evo direktni link za skidanje -> Link.
Cover:

Ako bi mogao uslikati par stranica i postaviti, da vidimo kako to izgleda, možda se nađe još kupaca.
Ja upravo dovršio skenlaciju Reyn - #04. Evo direktni link za skidanje -> Link.
Cover:

- Leo_alfa
#98 Re: Stripovi
Evo nekih fotografija, nisu moje, nasao sam ih na netu 

A evo i odakle sam maznuo ovo, gdje ima jos dosta informacija o reviji:
http://www.darkwood.co.rs/forum/index.php?topic=17926.0

A evo i odakle sam maznuo ovo, gdje ima jos dosta informacija o reviji:
http://www.darkwood.co.rs/forum/index.php?topic=17926.0
- Praetorious
#99 Re: Stripovi
Hvala

- Praetorious
#100 Re: Stripovi
Infestacija - Star Trek (1-2)
U drugoj dimenziji, svijest zombi-košnice je preuzela tijelo vampirske ratnice kodnog imena Britt. Sa zadatkom širenja zombi apokalipse u sve dimenzije, koristeći magijom poboljšanu tehnologiju, Britt je bila u mogućnosti otvoriti portale u četiri različite dimenzije, prije nego što je zaustavljena. Do koje mjere i u kome vidu se infestacija proširila kroz ove četiri dimenzije, ostaje da se vidi...
Oba dijela stripa prevedena i spremna za konzumaciju. CBT format je u pitanju. Link.

U drugoj dimenziji, svijest zombi-košnice je preuzela tijelo vampirske ratnice kodnog imena Britt. Sa zadatkom širenja zombi apokalipse u sve dimenzije, koristeći magijom poboljšanu tehnologiju, Britt je bila u mogućnosti otvoriti portale u četiri različite dimenzije, prije nego što je zaustavljena. Do koje mjere i u kome vidu se infestacija proširila kroz ove četiri dimenzije, ostaje da se vidi...
Oba dijela stripa prevedena i spremna za konzumaciju. CBT format je u pitanju. Link.