Neka me shvati kako ko zeli, ali toliko otrcano i smijesno je za sve nakaradnosti ovog blesavog sistema, kriviti ljude koji su dosli odnekud i snagom sile ili (istina, u vecini slucajeva) volje nastanili se u gradovima sirom Bosne i Hercegovine, pa i sire.
Demografska slika od rata, pa naovamo se promijenila svuda, sirom Balkana i bivse nam drzave, nije to slucaj samo sa nama...Travnik danas, mnogima nije isti, kao sto to nije ni Sarajevo, Mostar, Tuzla, Visegrad, Banja Luka...a gle cuda, nisu vise isti niti Zagreb, Beograd, Osijek, Novi Sad i mnogi drugi...
@frakson, ti si se u svojim kritikama danasnjeg stanja u gradu osvrnuo samo na to kako su neki tamo ljudi, kako ti izjavi papci, seljaci (citiram)..."iz cistog razloga sto su prije dolazili samo u grad da izvade zub, kupe brasno, ili kakve patike, ali ne u Planici ili Alpini", krivi za apsolutno sve lose sto se danas dogadja. Nevjerovatno koliko si debilizama skupio u jednoj recenici, ali to valjda dugujes svom kompleksu kasabe koji nosis u sebi i ma u kakvom dijelu svijeta se nalazio tvoja percepcija i pogled na zivot se nece mijenjati mnogo, kao sto to obicno biva sa ljudima koji s godinama postaju zreliji i mudriji...
A od svega prijeratnog, a sto je tebi u glavi ostalo kao mnogo pozitivno si pobrojao samo neke kafane kojih se s nostalgijom prisjecas i tu neku "carsijsku raju" koja se razasula na sve strane svijeta, a kad neko pomene ovo "raja", ja ne mogu, a da se ne sjetim one "sarajevske raje" koju Henda opjeva u jednoj od svojih pjesama: "sarajevska raja, dok gradovi Bosnom gore, daleko ste bili, kad je tesko, Sarajevo ostavili"...i dok je pjevusio i on se lagano ispali, smatrajuci valjda da treba da radis ono sto ti raja radi...kad raja krade, kradi i ti, kad raja bjezi, bjezi i ti...to je ta logika
Travnicka raja, cudna sorta ljudi...obzirom da za sve lose krivis "dosljake", ja cu ti reci da je Travnicka raja davno obrisala lice o pod, da od te raje nema nista...Jedan dio te raje o kojoj ti pricas, mozda oni stariji od tebe, cistokrvni Travnicani su bili na vlasti nekoliko godina unazad...i unazadili su sve ono sto su mogli i trebali unaprijediti...
Prvi poslijeratni gradonacelnik je bio rodjeni Travnicanin, intelektualna licnost, doktor po struci, danas profesor, koji nije ucinio nista, no iskrena da budem, ne moze mu se mnogo zamjeriti, samim tim sto je bio poslijeratni, tada se nesto mnogo nije moglo ni uciniti...
Poslije njega, opet Travnicanin...uradio nista, ukrao mnogo...
Poslije vrlog manipulanta dolazi jos bolje, vece, grandioznije...rodjena Sarajka, cistokrvna, na Vratniku rasla, lijecnica po zvanju...isfrustrirana svojim bracnim statusom rijesavala samo bracne razmirice...(i to neuspjesno)
Slag uvijek dolazi na kraju, nakon pobrojanih, dolazi jos jedan "cistokrvni pripadnik elitisticke raje", odrastao u cuvenoj Travnickoj ulici "Poturmahala", vrli i umotvorni Adnan Terzic koji je do danas daleko dogurao...nekad obavljao fukciju kantonalnog premijera SBK-a i nije malim prstom mrdnuo za svoj grad, nije ucinio ama bas nista...
Naravno da danas svuda vladaju podobni, polupismeni ratni profiteri koji su se naklepali para i uhljebili dobro sebe i svoje najblize, ali oni se ne razaznaju po mjestu rodjenja, njih ima iz svih slojeva drustva, sto pakazuju i navedeni primjeri...
Dakle, nekad Travnikom upravljali carsijski ljudi, danas vedre i oblace neki drugi ljudi, malo manje carsijski, malo vise malogradajani duhom i stavom, a razlikuju se samo po mjestu rodjenja, odrastanja i porijekla...
Meni je savrseno jasno ko su ljudi koji danas imaju vodece pozicije...sadasnji premijer Kantona, potice negdje oko sela Mehurici, uzima vec drugi mandat, krade i otima, na sve bitne pozicije zaposljava svoje ljude, postavlja svoje ministre koji predstavljaju marionetske lutke, sitne duse koje se prodaju djavolu za novac, ne rade nista, stite kriminalce.
Doticni premijer ima rodjaka, obavlja posao krim. inspektora za opci kriminal u MUP-a u Travniku, dokazani kleptoman (snimka kamerom u trznom centru Bingo) koji je otisao sa radnog mjesta u toku radnog vremena, trpao stvari u dzepove, pobjegao s kase i pogadjas, ispao pravi macak, jos uvijek obavlja svoju funkciju i nastavit ce tamo gdje je stao, ako ga dodatno ne unaprijede u ministra mozda, i dodijele mu jos koju titulu uz ime, pr. dr. mr. to je moderno danas. Kako li je samo jadno i perfidno saznanje da neko ko treba da te stiti od potencijalnih nasilnika, kradljivaca i sam poseze u tudje torbe i dzepove...
Zao mi je sto sam na ovako lijepoj temi bila isprovocirana tvojom nerealnom interpretacijom Travnika danas, jer nisi iskren, ne dozvoljavs sebi da posmatras stanje kakvo zaista jeste, ne zivis tu,a usudjujes se komentarisati kako je ovdje sve okrenuto na vehabizam, sto je non sens ili izjaviti da je Vitez velegrad za Travnik, ovo pravdam jedino time da si zelio pokazati kako si duhovit
Niko nama nije kriv za nasu sudbinu i stanje takvo kakvo je...krivi smo mi !!!